Майчинството счетоводно - 88

• 39 971
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
Зори, Вие на срочен или безсрочен договор със срок на изпитване ли сте? Поне на мен не ми става ясно от написаното. Ако имате 6 месечен срок на изпитване работодателят може да Ви освободи без предизвестие и нямате защита като бременна. Искате пълен размер майчинство, а имате ли 12 месеца общ осигурителен стаж? Обезщетението за майчинство се изчислява на база 24 месеца назад. Ако имате празни месеци се смята минимална работна заплата. Аз бих Ви посъветвала човешки да поговорите с работодателя. Има и разбрани хора. Успех и лека бременност.

# 481
Благодаря за отговора! На срочен договор съм, преди това работех 8 месеца в друга ДГ, а преди това, когато започна пандемията бях 4 месеца на борсата и получава обезщетение за безработица. Това значи, че имам прекъсване ли? И нямам право да взимам пълен размер майчинство, тепърва проучва въпроса и още доста неща не са ми ясни. Честно казано се имам основания да се съмнявам в коректността на този работодател и се притеснявам за момента да и споделя.

# 482
Да,имаш прекъсване.Майчинството се изчислява 24 месеца назад.Всички месеци,в които не си била на трудов договор се изчисляват на база МРЗ за страна в съответните месеци.За миналата година беше 610лева.За предходната беше 560лв (ти ще хванеш и от нея).

# 483
Тоест дори и да остана на работа и не ме освободят пак ще взимам минимално обезщетение за майчинство?

# 484
Тоест дори и да остана на работа и не ме освободят пак ще взимам минимално обезщетение за майчинство?
Минималното е 650лева в момента.
Вече няколко пъти ти казахме,че се вземат доходите за 24 месеца назад.
Ние не сме гадатели,за да знаем на какво те осигуряват.В НОИ има калкулатор.Можеш да си го изчислиш.
Ти ,ако не си на работа,тоест на трудов договор няма да получаваш дори минималното.Ще имаш право на социално(около 150лв),ако отговаряш на условията.

Паричните обезщетения за бременност и раждане се смятат на ден и са 90% от среднодневния ви брутен доход, върху който сте се осигурявали през последните 24 месеца, преди началото на отпуска за бременност и раждане или осиновяване. За самоосигуряващите се лица се смятат вноските за общо заболяване и майчинство.

Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение. Тоест, не е възможно да получавате повече обезщетение за майчинство, отколкото е чистата ви заплата на ден.

Тези обезщетения не може да са по-малко от минималната месечна работна заплата, която е 650 лева за 2021 година.

# 485
Зори, за да взимате дори минималното майчинство трябва към момента на излизане в 45 дневния болничен да сте на трудов договор някъде. От споделеното разбирам, че по срочния Ви договор остават още 4 месеца и половина, а Вие сте в 3 месец към момента. Ако не го трансформират в безсрочен Вие така или иначе след изтичането му ще бъдете освободена. Или говорете с работодателя за ситуацията и евентуална отстъпка от тяхна страна, или помислете за назначаване на друго място, от което да излезнете в болничен преди раждане.

# 486
Зори, аз съм в 8 месец бременна. Уведомих работодателя в 6 месец. Беше рискова и общо взето само родителите ни знаеха.
Бременността ти е факт, а мозъка на Директора много го знаеш. Да вземеш да мълчиш като мен ли?! 🙄 Аз отрано захванах с широките туники 😁

# 487
РуСа-Мамма, извинявайте за въпроса, но как успяхте да скриете рискова бременност до 6 месец ?

# 488
Минималното е 650лева в момента.
Вече няколко пъти ти казахме,че се вземат доходите за 24 месеца назад.
Ние не сме гадатели,за да знаем на какво те осигуряват.В НОИ има калкулатор.Можеш да си го изчислиш.
Ти ,ако не си на работа,тоест на трудов договор няма да получаваш дори минималното.Ще имаш право на социално(около 150лв),ако отговаряш на условията.

Паричните обезщетения за бременност и раждане се смятат на ден и са 90% от среднодневния ви брутен доход, върху който сте се осигурявали през последните 24 месеца, преди началото на отпуска за бременност и раждане или осиновяване. За самоосигуряващите се лица се смятат вноските за общо заболяване и майчинство.

Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение. Тоест, не е възможно да получавате повече обезщетение за майчинство, отколкото е чистата ви заплата на ден.

Тези обезщетения не може да са по-малко от минималната месечна работна заплата, която е 650 лева за 2021 година.
Благодаря за пояснението! Явно съм ви подразнила с въпросите си, ако бях наясно с всичко нямаше да питам, дори и с риск да прозвучат  глупаво въпросите ми се радвам, че си изясних нещата напълно. Бъдете здрава! Търсех някаква вратичка и изход от ситуацията, но ми се струва, че обстоятелствата са срещу мен в случая. Много колежки излязоха в отпуск по майчинство или предстои да се случи, дори аз съм на мястото на такава колежка. Имам лошо предчувствие, че директорката би проявила разбиране към мен, до момента това, което знам и съм чула от колеги е, че тя се ръководи основно от лични интереси, дори и когато това е в ущърб на персонала, включително и на колеги с години стаж във въпросната ДГ.

# 489
РуСа-Мамма, извинявайте за въпроса, но как успяхте да скриете рискова бременност до 6 месец ?
Не питай... От време на време си взимах болничен от личната, тя знаеше ситуацията и ми пишеше разни ринити и тонзилити и почивах вкъщи. Към 5 месец взе да проличава, но се оправдавах пред колехите, че си похапвах. После излезнахме хоум и доскрих останалото време.

# 490
Още един тъп въпрос, този път към CandyY, благодаря и за разбирането! Ако изляза в болничен по-рано по лекарско предписание преди да е изтекъл срочния ми договор пак могат да ми го прекратят, така ли? Нямам никаква защита в момента, защото не съм на постоянен ТГ?!
РуСа-Мамма, надявам се всичко с вас и с бебето да е наред! Аз не бих подходила по този начин, не ви упреква, зависи и от работата и от човека,  за мен преди всичко е важно да не се подлагам на риск и да родя здраво бебе, а с финансовата страна ще се справя някак си. Просто търся начин да изляза по най-добрия начин от тази ситуация.

# 491
За жалост договорът отново ще се прекрати със срока на изтичането му, независимо от болничния.

# 492
Зори, аз тук получих много огромна помощ, но бях наясно с основните понятия в "майчинството". Моят съвет е, понеже виждам че сте притеснена и в същото време напълно неориентирана, направете консултация в НОИ и после питайте за вратички при евентуално изяснен план за действие. Simple Smile Просто тук няма как физически някой да седне да ви обясни от А и Б, а откъсъчните въпроси поввче ще ви объркат. Това с най- добри чувства. Лека бременност ви желая!

# 493
  • София-Младост

Зори63
Каквото и да предприемете, Ви съветвам преди това да си получите трудовия договор, подписан и от двете страни.
Извадете си и ПИК за НАП и за НОИ.. Проверете все пак дали наистина сте назначена.
Вие работите, без да знаете член, алинея...няма такова нещо като "директорката така практикува"...ИТ също е вариант, ако се запъне за ТД.

# 494
  • Варна
Здравейте. Майчинството ми, т.е. 2 година за отглеждане на дете изтича на 24. 04.2021. Разбрах, че трябва да подам молба за платен отпуск и ако разреши работодателя наведнъж да я ползвам. Полагат ми се 66 дни, детето все още чака класиране за ясла. Старшата сестра е споменала, че може би трябва да се върна на работа за да се изплаща по - голяма сума. Не съм наясно как се изчислява, кое е по-добрия вариант? Благодаря ви предварително. Другото, което ме протеснява, че дори детето да е прието в ясла започва от септември, а отпуска е до края на юли. До колкото знам след това имам право на 6 месеца неплатен. Много фактори, отделно дъщеря на 8, която все още не е приключила учебната година.

Общи условия

Активация на акаунт