Майчинството счетоводно - 88

• 39 965
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
  • София-Младост
Платения отпуск се изчислява на база предходен месец с отработени поне 10 дни.
Имате право на 6 месеца неплатен, след това бащата може да ви прехвърли още 5.

# 496
Здравейте, имам следния въпрос при раждане в чужбина, не намерих нищо в последните теми. В момента се ползват болнични, трудовият договор е постоянен. Налице е дългогодишен трудов стаж. При раждане в друга държава, детето си остава бг гражданин, т.е. ще има бг акт за раждане. Майката е бг гражданин с постоянен адрес тук. Полага ли й се майчинство? Благодаря Ви предварително за всеки отговор или насока, всяка информацяя ще е от полза.
Трябва да си вземе болничен от Бг за след раждане или направо от педиатър на детето един до 135я ден. След това е както обикновено.

Благодаря за отговора.

# 497
Здравейте, имам следното питане към запознатите мами - ако след отпуск по майчинство жената се върне на работа и я съкратят на база съкращаване на щата какво обезщетение за безработица може да ползва? Благодаря предварително на отзовалите се!

# 498
Здравейте,

Някой знае ли дали може да се подадат документи за ползване на еднократна помощ при раждане на живо дете по реда на Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца по електронен път?

Не намирам никъде информация по темата.
Благодаря!

# 499
Здравейте!
Въпросът ми не е свързан точно с майчинството, но се надявам някой да може да ми отговори на питането! Благодаря предварително!
Миналият месец се наложи да изляза в болничен заради детето - 4 дена (от вторник до петък). Първите три дена ми ги плати работодател. След това се върнах на работа (понеделник), но таткото заведе детето при педиатъра и той ми издаде нов болничен за още три дни - първичен болничен лист, а не продължение, защото бях се върнала на работа (работя на смени).
Знаете ли вторият първичен болничен (с нова диагноза) дали ще ми бъде изплатен?

# 500
Здравейте!
Въпросът ми не е свързан точно с майчинството, но се надявам някой да може да ми отговори на питането! Благодаря предварително!
Миналият месец се наложи да изляза в болничен заради детето - 4 дена (от вторник до петък). Първите три дена ми ги плати работодател. След това се върнах на работа (понеделник), но таткото заведе детето при педиатъра и той ми издаде нов болничен за още три дни - първичен болничен лист, а не продължение, защото бях се върнала на работа (работя на смени).

Трябва да бъде изплатен от работодател.

# 501
Здравейте,

Някой знае ли дали може да се подадат документи за ползване на еднократна помощ при раждане на живо дете по реда на Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца по електронен път?

Не намирам никъде информация по темата.
Благодаря!

Аз подадох тук с ел. подпис - https://edelivery.egov.bg

# 502
  • София-Младост
Здравейте!

Трябва да бъде изплатен от работодател.
Почивните дни не прекъсват болнични я и втория по отношение на плащането трябва да е продължение, изплащане от НОИ, без 3 работни дни за работодателя.

Blue`Sky
На база осигурителен доход 12 месеца назад, 60 %

# 503
Здравейте, някой сблъсквал ли се е със следната ситуация. Дете на година е класирано в общинско заведение (ясла). Ще бъде на година и половина през декември. По сегашните правила Отпускът за гледане на дете до 2 години се прекъсва когато детето фактически започне да посещава ясла ( от деня, в който за първи път тръгне на ясла).

Местата на децата в момента се пазят до края на епидемиологичната обстановка, без да е нужно детето да посещава дори ден.

Това означава ли, че майчинството (2ра година) няма да се прекрати, ако детето не посещава поради епидемията (т.е. отвъд гратисния срок за постъпване в ясла - ноември/декември), до края на втората година

Благодаря!

# 504
  • София-Младост
Майчинството...вслучая говорим за вид  отпуск...той не се прекратява автоматично. Вие трябва да го прекратите, ако има основание за това.
Сама пишете фактическо посещение...няма такова.
Ще плащате ли такса за този период, в който ви се пази място?
Нямам представа на какъв принцип работи отчитането детска градина-НОИ.
Но ако детето не посещава фактически детското заведение, според мен няма основание да си прекратите отпуска.

# 505
Здравейте! В момента съм втора година майчинство и съм бременна в 13 г. с. Тъй като двете майчинства няма да се застъпят и то за десетина дни, въпросът ми е как е най-добре да постъпя. Дали да си прекъсна това майчинство и да изляза в болнични до раждането и съответно какви документи се подават и към коя институция? Благодаря на отзовалите се Simple Smile

# 506
Щом няма да се застъпят,майчинството ще се изчислява отново на база 24месеца назад.Това означава,че втората година,която е 380лева ще ти бъде изчислявана на база МРЗ.
Можеш да се върнеш на работа,да ползваш болничен и да получаваш 50% от тези 380лева.
Документи се подават към работодател,а не към институциите.

# 507
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, имам следното питане към запознатите мами - ако след отпуск по майчинство жената се върне на работа и я съкратят на база съкращаване на щата какво обезщетение за безработица може да ползва? Благодаря предварително на отзовалите се!

Ще получава обезщетения спрямо осигурителния стаж, който има (т.е. повечето месеци, а не минималното)...
Само че съществува един чл.333 от КТ
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;

та познайте кой е 328 ал.1 т.2
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
3. при намаляване на обема на работата;

# 508
  • Враца
Здравейте, аз съм с точно такъв случай. Детето ми на 15 март направи 2 години и ми казаха да си пусна отпуска, защото имам насъбрана за 4 години (2 застъпени майчинства). От 01.04 имам предизвестие на основание чл.328 ал.1 т.3 . Предполагам, че е заради намаления обем на работа, защото е магазин за дрехи и наистина няма работа. Повече подробности не знам.

# 509
Здравейте,
В 8г.с. и миналата седмица взех болничен от личния за 14 дни до петък тази седмица. Поисках от АГ да ми издаде болничен , който ще ме изпрати с направление да лежа в болница за 2-3 дни. Каза, че няма да ми стигнат 180 дни до 45-ти ден преди термина, понеже влизали и болничните от личния.
Имам цяла отпуска за 2020 г. + 2021 г. В случай, че използвам дни отпуска, когато не ми достигнат тези 180, дали ще е проблем и дали ще се отрази на обезщетението?

Общи условия

Активация на акаунт