Майчинството счетоводно - 88

• 40 590
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
Ала-Бала, извинявам се, моя грешка да пиша без да съм запозната. Кажете вие къде трябва да си подаде документите, щом знаете.

# 286
  • София-Младост
В АСП - агенция за социално подпомагане.
За видовете помощи пише в ЗСПД, както и в ППЗСПД.

# 287
Здравейте,
Предстои ми връщане на работа след навършване на 2г. на детето. Имам натрупани отпуски за 2019 и 2020 г. Има ли ограничения за ползването на тези отпуски? Например да съм на работа 1 ден, 1 седмица, 1 месец преди да мога да ползвам тези отпуски.
Благодаря предварително на отзовалите се!

# 288
Здравейте!
Термина ми е на 12 май и се пада, че трябва да изляза в края на този месец в 45 дневен болничен.
С моят работодател , обаче, се разбрахме да продължа да работя дистанционно и след този срок (докато аз преценя че мога).
Въпроса ми е свързан с издаването на болничния. На следящия ми лекар трябва просто да му кажа от коя дата искам да изляза и той го издава или това се съгласува преди това и с ЧР под някаква писмена форма?

# 289
  • София-Младост
Здравейте!
Термина ми е на 12 май и се пада, че трябва да изляза в края на този месец в 45 дневен болничен.
С моят работодател , обаче, се разбрахме да продължа да работя дистанционно и след този срок (докато аз преценя че мога).
Въпроса ми е свързан с издаването на болничния. На следящия ми лекар трябва просто да му кажа от коя дата искам да изляза и той го издава или това се съгласува преди това и с ЧР под някаква писмена форма?
Лекаря го уведоми и после ще му занесеш бележка от работодател, че си работила до ...дата.
Човешки ресурси...ами според правилата във фирмата ви. Не пречи да ги уведомиш по някакъв начин.

# 290
Много благодаря!

# 291
Здравейте! В момента съм в майчинство, бебето ми е на 9 месеца и взимам около 1500лв. Знам, че втората година майчинството е 380лв. Въпросът ми е ако забременея отново преди да съм се върнала на работа имам ли право на нормално майчинство отново или ще взимам само тези 380лв? Благодаря:)

# 292
За да получаваш същото майчинство за първата година,трябва да излезеш в 45-дневен преди голямото дете да е навършило 2г,тоест майчинствата да се застъпват.
Ако не се застъпват,второто майчинство ще се изчислява на база 24м назад,като месеците,които са с 380лева ще се смятат на база МРЗ.

# 293
Деси1989 много благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Усмихнат ден:)

# 294
Здравейте !
Имам въпрос относно болничните за бременност и раждане.. и по-конкретно 3тия по ред болничен.
Той от лекаря на детето ли трябва да ми се издаде или от моя личен лекар?
Също така, болничния ми от болницата е до 15.03 включително, а ние сме на консултация при лекаря на детето на 18.03, та може ли да се издаде болничния толкова дни назад или да звъня на лекарката да се разбираме как да действаме ?

# 295
  • София-Младост
От личния лекар на бебето се издава.
Не е проблем, тя ще го издаде със задна дата.

# 296
Здравейте! Имам един въпрос, не знам дали точно тук му е мястото да го задам, но все пак ще опитам. Може някой да има отговор на него. В момента съм по майчинство първа година и искам да започна надомна работа в МЛМ компания. Дали по някакъв начин това ще ми се отрази на майчинството и могат ли да го спрат, ако започна да получавам доходи от надомната работа? И някой ако работи по този начин дали сте това се подават данъчни декларации?

# 297
  • София
Уж, следя, смятам, няколко месеца съм в болнични вече, ама пак нещо се омотах. Последният ми болничният беше от 08.02 до 09.03. Парите за февруари ми бяха изплатени на 02.03. Парите за март до 5 работни дни ли да ги очаквам ( утре явно няма да е) или април?

# 298
Уж, следя, смятам, няколко месеца съм в болнични вече, ама пак нещо се омотах. Последният ми болничният беше от 08.02 до 09.03. Парите за февруари ми бяха изплатени на 02.03. Парите за март до 5 работни дни ли да ги очаквам ( утре явно няма да е) или април?
Вероятно другата седмица ще изплатят за март.

# 299
  • София
Благодаря! 🤗

Общи условия

Активация на акаунт