Майчинството счетоводно - 88

• 40 589
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
  • София-Младост
Здравейте! Имам един въпрос, не знам дали точно тук му е мястото да го задам, но все пак ще опитам. Може някой да има отговор на него. В момента съм по майчинство първа година и искам да започна надомна работа в МЛМ компания. Дали по някакъв начин това ще ми се отрази на майчинството и могат ли да го спрат, ако започна да получавам доходи от надомната работа? И някой ако работи по този начин дали сте това се подават данъчни декларации?
С какъв договор ще работите?

# 301
Здравейте! Имам един въпрос, не знам дали точно тук му е мястото да го задам, но все пак ще опитам. Може някой да има отговор на него. В момента съм по майчинство първа година и искам да започна надомна работа в МЛМ компания. Дали по някакъв начин това ще ми се отрази на майчинството и могат ли да го спрат, ако започна да получавам доходи от надомната работа? И някой ако работи по този начин дали сте това се подават данъчни декларации?
С какъв договор ще работите?
Доколкото разбрах се попълва само молба за сътрудничество, без никакви договори.

# 302
Здравейте! Бременна съм в 4ти месец и в момента съм на работа на постояннен трудов договор. Предходните 2 години съм на една и съща заплата без да ми се е налагало да вземем болничен. Планувах за тази бременност да излезна чак в 7-ми месец в болничен, но тъй като съм рискова бременност и трябва повече да почивам, обмислям да излезна направо в 6-ти месец. Бихте ли ми казали дали това ще се отрази негативно на майчинството ми, ако пусна по-рано болничен непрекъснат до 45-те дни преди раждане? Доколкото четох напред в дискусиите ви, в този случай се вземат доходите преди всички болнични, даже се изчислява % върху брутен доход, което даже може да надвиши заплатата ми в момента. Ще се радвам да споделите, дали съм разбрала правилно! Благодаря ви за отзивчивостта, дами!

P.S - разбрах за този полезен ПИК номер и още другата седмица ще отида да си го взема от НОЙ.

# 303
  • София-Младост
Здравейте! Бременна съм в 4ти месец и в момента съм на работа на постояннен трудов договор. Предходните 2 години съм на една и съща заплата без да ми се е налагало да вземем болничен. Планувах за тази бременност да излезна чак в 7-ми месец в болничен, но тъй като съм рискова бременност и трябва повече да почивам, обмислям да излезна направо в 6-ти месец. Бихте ли ми казали дали това ще се отрази негативно на майчинството ми, ако пусна по-рано болничен непрекъснат до 45-те дни преди раждане? Доколкото четох напред в дискусиите ви, в този случай се вземат доходите преди всички болнични, даже се изчислява % върху брутен доход, което даже може да надвиши заплатата ми в момента. Ще се радвам да споделите, дали съм разбрала правилно! Благодаря ви за отзивчивостта, дами!

P.S - разбрах за този полезен ПИК номер и още другата седмица ще отида да си го взема от НОЙ. НОИ
Бас държа, че такова нещо не е писано тук...че и % върху брутен доход...
Няма да се отрази негативно, вземете си болничен, особено щом има риск за плода.

# 304

P.S - разбрах за този полезен ПИК номер и още другата седмица ще отида да си го взема от НОЙ. НОИ
Бас държа, че такова нещо не е писано тук...че и % върху брутен доход...
Няма да се отрази негативно, вземете си болничен, особено щом има риск за плода.

Здравейте, благодаря за бързия отговор. Прочетох много теми и отговори и е възможно да съм останала с грешно впечатление, ако съм сравнила моя казус със друг. 

Поздрави и хубав ден!

# 305
Моля за ПОМОЩ, защото вече тотално се обърках.
Ситуацията е следната:
Бях по майчинство 2 години до декември 2020, но отново съм бременнс, следователно сега януари и февруари си пуснах платен отпуск. Тук изниква първи въпрос :
Защо дневната ставка ми е различна за двата месеца, при положение, че а, съм платен отпуск и ползвам този, който се е натрупал:
За януари месец с 21 работни дни получох от работодатрля 1200лв, а февруари месец до 10ти вкл. Ми беше платеният отпуск взех 555лв , т.е. за януари 1200:20 раб дни = 60лв дневна ставка, а фев 555:8 = 69лв ? От тук идва първото ми объркване
След това от 11.02 съм в болничен, издаден ми от АГ до 10.03 и сега виждам, че до края на февруари за около 10,11 работни дни НОИ трябва да ми изплати 280лв, а за март до 10ти още 300лв, което се пада около 25лв дневна ставка. Защо е толкова малко и как се изчислява?
Моля нялой да ме.въведе в тази каша...... ще бъда изключително благодарна ❤

# 306
За отпуската ти не знам,но болничните се изчисляват на база 80% за 18месеца назад.Втората година майчинство си получавала 380лв,което се смята на база МРЗ,която за миналата година беше 610лв.

# 307
  • София-Младост
Работодателят ви плаща пари, а тук питате защо толкова...попитайте във вашето счетоводство.
Колко ви е брутната заплата, преди януари кой е последния месец с отработени поне 10 дни.
Болничния се изчислява на база 18 месеца назад, по-голяма част от които вие сте била в отпуск за отглеждане намалко дете. Тез имесеци се смятат на база МРЗ, затова е ниско обезщетението за болничния.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 09:17 от Ала-Бала

# 308
Благодаря забързия отговор. А всъщност майчинството ми как ще бъде изчислено (децата ще бъдат с над 2 г разлика)?
И друго, ако се връщат 18м назад - имам 2 в.платен, после 12 х 610 лв в майчинство 2ра година и остават 2 месеца х 1200лв и пак не се явръзва дневната ставка

# 309
  • София-Младост
Следващото обезщетение ще бъде изчислено на база 24 месеца назад.
И сметките не са толкова елементарни...освен 80 % от брутното за периода, се гледа и нетното за същия период. По-малката сума е обезщетението.

# 310
Здравейте, терминът ми е септември, до тогава ще имам 12 месеца трудов стаж, каква сума ще получавам първата и втората година? Благодаря предварително.

# 311
  • София-Младост
Здравейте, терминът ми е септември, до тогава ще имам 12 месеца трудов стаж, каква сума ще получавам първата и втората година? Благодаря предварително.
Ха сега де...
Очите ми са зелени, на колко години съм? Ако вие отговорите на този въпрос и аз ще отговоря на вашия.
Иначе:
КСО
Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

# 312
Е,ние гадатели ли сме?На каква сума те осигуряват?Майчинството се изчислява за 24 месеца назад.При теб 12 месеца ще са на МРЗ за страната,защото не си работила.
Едно е сигурно-втората година ще получаваш колкото всички останали-380лв (в момента).

# 313
Здравейте! Въпроса ми е може ли първата година майчинството да е по-малко от МРЗ? Самоосигуряващо лице съм от 08.2019г., терминът ми е за началото на септември, но средата на януари имах кървене и бях в болница от тогава съм в болничен, по груби изчисления няма да ми стигнат около 7 дни.

# 314
Здравейте! Въпроса ми е може ли първата година майчинството да е по-малко от МРЗ? Самоосигуряващо лице съм от 08.2019г., терминът ми е за началото на септември, но средата на януари имах кървене и бях в болница от тогава съм в болничен, по груби изчисления няма да ми стигнат около 7 дни.
Не,не може.

Общи условия

Активация на акаунт