Майчинството счетоводно - 88

• 39 998
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте и от мен! Днес си проверявах ДД за миналата година и исках да я подам, но не ми беше ясно как стои въпросът с вноските по застраховка Живот и облекченията. Работодателят ми е подал информация като сума за облекчение, но предполагам, че тя е до момента на излизане по майчинство, т.е. докато вноските са минавали през него. А какво се случва с останалите месеци, през които аз съм ги внасяла? Каква сума трябва да декларирам и в кое поле? Застрахователят ми изпраща информация за общата сума на направените вноски през годината, но какво да правя с нея? Някой имал ли е такъв случай и знае ли как се процедира?

И още един въпрос... През изминалата година съм работила няколко месеца и на граждански договор и по него също има подадена информация за получени доходи, удържани осигуровки и авансово внесен данък ... Може ли някой да ми обясни защо излиза така, че този уж вече авансово внесен данък, сега аз трябва да го платя? Не означава ли, че той вече веднъж е внесен и не би трябвало да го дължа към момента?

И последно, ако никой няма идея как да действам, към кого бих могла да се обърна за попълване на годишната данъчна декларация. Вече 3та година ми е пълна каша, и счетоводител питах, и застраховател питах, и в НАП питах... Никой не е наясно, всеки стреля на посоки и никой няма еднозначен отговор за някои от нещата по декларацията... Супер отчайващо е никой да не може ясно и точно да каже как се попълва коректно...

Благодаря на отзовалите се! Simple Smile

# 406
Здравейте. И аз идвам пак с въпрос 🙄
Някой има ли представа защо код за причина за временна нетрудоспособност ми пише 0. Като досега винаги е писало 1? Проблем ли е? Аз въобще не намерих такава цифра сред всички причини, които могат да бъдат въведени...

# 407
  • София-Младост
Здравейте и от мен!
Скрит текст:
Днес си проверявах ДД за миналата година и исках да я подам, но не ми беше ясно как стои въпросът с вноските по застраховка Живот и облекченията. Работодателят ми е подал информация като сума за облекчение, но предполагам, че тя е до момента на излизане по майчинство, т.е. докато вноските са минавали през него. А какво се случва с останалите месеци, през които аз съм ги внасяла? Каква сума трябва да декларирам и в кое поле? Застрахователят ми изпраща информация за общата сума на направените вноски през годината, но какво да правя с нея? Някой имал ли е такъв случай и знае ли как се процедира?

И още един въпрос... През изминалата година съм работила няколко месеца и на граждански договор и по него също има подадена информация за получени доходи, удържани осигуровки и авансово внесен данък ... Може ли някой да ми обясни защо излиза така, че този уж вече авансово внесен данък, сега аз трябва да го платя? Не означава ли, че той вече веднъж е внесен и не би трябвало да го дължа към момента?

И последно, ако никой няма идея как да действам, към кого бих могла да се обърна за попълване на годишната данъчна декларация. Вече 3та година ми е пълна каша, и счетоводител питах, и застраховател питах, и в НАП питах... Никой не е наясно, всеки стреля на посоки и никой няма еднозначен отговор за някои от нещата по декларацията... Супер отчайващо е никой да не може ясно и точно да каже как се попълва коректно...
Декларирайте си частта, която сама сте платила от застраховката.
За ГД, авансово внесен, означава, че  е удържан и внесен, а не че вие трябва сега да го внесете.
Сега се декларират всички доходи за 2020, приспадат се осиг. вноски, ако са дължими и се изчислява данък в/у дохода. От така изчисления, се приспада авансово внесения през годината и разликата е или нищо не се дължи, или имате да довнасяте, или имат да ви връщат.

# 408
Здравейте, бременна съм в 6-ти месец и от края на третия съм в болнични. Смятала съм с АГ-то и се вписвам в 180 дни преди 45-дневния. Сега ми се налага да сменя работата, като на новата пак ще съм си в болнични, но ще имам прекъсване от 1-2 дни заради смяната. Тази ситуация има ли отношение съм 180-те дни, които мога да ползвам след като имам прекъсване?
И още нещо, възможно ли е докато съм в болнични да напусна една работа и да започна друга? Аз мислех, че няма как да стане и затова планирах прекъсване на болничния, но от новата ми споменаха, че можело да се смени работодателя на болничния.

# 409
  • София-Младост
Можете да си подадете предизвестие по време на болничен. И могат да ви прекратят ТД, щом е по ваше желание.
С прекратяване на ТД, се прекратява и осигуряването, така че обезщетение по вече издаден болничен лист, ще има до прекратяването.
Постъпвате на новото място, отработвате поне 1 работен ден, за да влезе в  сила ТД и тогава да ви издадат нов болничен лист.

# 410
Можете да си подадете предизвестие по време на болничен. И могат да ви прекратят ТД, щом е по ваше желание.
С прекратяване на ТД, се прекратява и осигуряването, така че обезщетение по вече издаден болничен лист, ще има до прекратяването.
Постъпвате на новото място, отработвате поне 1 работен ден, за да влезе в  сила ТД и тогава да ви издадат нов болничен лист.
Т.е., да разбирам, че няма как да сменя работа без да имам прекъсване на болничния.

# 411
  • София-Младост
Аз поне не знам за такава  врътка.

# 412
Аз поне не знам за такава  врътка.

Благодаря Simple Smile
А за 180-те дни - влияят ли се от прекъсването на болничния?

# 413
Подкрепят Ала Бала. Дори и да подпишете трудовия договор в период на болничен, за да възникне самото трудово правоотношение следва да се явите и отработите поне един ден.

# 414
Здравейте и от мен!
Скрит текст:
Днес си проверявах ДД за миналата година и исках да я подам, но не ми беше ясно как стои въпросът с вноските по застраховка Живот и облекченията. Работодателят ми е подал информация като сума за облекчение, но предполагам, че тя е до момента на излизане по майчинство, т.е. докато вноските са минавали през него. А какво се случва с останалите месеци, през които аз съм ги внасяла? Каква сума трябва да декларирам и в кое поле? Застрахователят ми изпраща информация за общата сума на направените вноски през годината, но какво да правя с нея? Някой имал ли е такъв случай и знае ли как се процедира?

Декларирайте си частта, която сама сте платила от застраховката.
За ГД, авансово внесен, означава, че  е удържан и внесен, а не че вие трябва сега да го внесете.
Сега се декларират всички доходи за 2020, приспадат се осиг. вноски, ако са дължими и се изчислява данък в/у дохода. От така изчисления, се приспада авансово внесения през годината и разликата е или нищо не се дължи, или имате да довнасяте, или имат да ви връщат.

Днес опитах отново, но изгледа, че не мога просто така да го изтрия от декларацията, защото ми дава грешка, че някъде си сумите не съвпадат. Все пак работодателят го е подал и явно тази информация стои някъде и не мога да продължа без да го вземе предвид. И като го вземе, то излиза, че имам да внасям доста голяма сума, предвид че през 2020 имам данъчни облекчения от застраховка Живот, както и за новородено дете. Единственият данък, който реално трябва да имам да внеса са около 10 лв, а с този авансово удържан тотално се объркват нещата. В НАП има ли служители, които биха могли да отделят време и да помогнат и обяснят?

# 415
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
В НАП няма да ви попълнят декларацията, колко ще обяснят, то е видно.
Трябва ви счетоводител, който да я огледа и да види документите.
Ако нямате познат, ми пишете на лично, да помогна.

# 416
Здравейте!
След седмица ще изляза в 45-дневен болничен преди термин. Вече съм с нова лична карта и нов адрес- трябва ли да уведомявам работодателя за това?

# 417
Здравейте, на старите болнични забелязах, че излиза "Кратка информация за болничен лист", а новият няма... Това когато се обработи ли се появява, или сигнализира, че има някакъв проблем? Питам толкова настоятелно, понеже в БЛ съм с една фамилия, сега съм с друга и се притеснявам дали всичко е наред.
Благодаря предварително!

# 418
  • София-Младост
Кое наричате кратка информация...като гледам е подаден преди 3 дни и се обработва.

# 419
Кое наричате кратка информация...като гледам е подаден преди 3 дни и се обработва.

Извинявам се, може би не съм обяснила правилно. Когато кликна върху по-старите болнични ми се появява отдолу кратка информация, просто не съм забелязала кога се появява, дали след обработката или преди това.

Общи условия

Активация на акаунт