Майчинството счетоводно - 88

• 40 020
  • 738
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте,
От вчера ме водят в болницата до края на седмицата,за да ми издадат болничен.На работното ми място заплтатите са с месец назад.Сега април месец,ще взема цяла заплата за февруари.Май месец ще зема за дните от 1 до 19 вкл. бях на работа.От 22 съм в болничен.Въпроса ми е от 22 до 31,след като счетоводителката естествено вкара болничния в НОИ,кога ще получа парите? И още един въпрос 😳. Болничния за април,кога ще ми бъде преведен?
Благодаря Ви предварително.
Срока за предаване в НОИ е 10 април.След това има още 10 работни дни за обработката му.Така,че пари може да получиш края на април чак.
Ако го предадат веднага към НОИ до 10 работни дни ще получиш за март.За Април до 5 работни дни след изтичането на болничния.

# 391
  • София-Младост
Искам да попитам и аз няколко въпроса. На 19.03 ми започна 45-дневният болничен, та въпросите ми са:
1)Ако родя по време на този болничен, трябва да ми се издаде нов и този се анулира, така ли? Или как се процедира изобщо в такъв случай. - НЕ се анулира. Вторият прекъсва този.
2)Ако родя на термина си- 03.05 болницата ми издава директно следващият болничен? - При всички случаи болницата издава болничен от датата на раждане.
3) Ако родя след термин болницата ми издава болничен от деня на раждането, а за промеждутъка трябва следящият да ми издаде болничен със задна дата, правилно ли съм разбрала?-Болницата издава от датата на раждане. При преносване: за тези дни болничен лист се издава от АГ следил бремеността. Очевидно след като родите, за да се знае броя дни.
4) 90% обещетение сега от 45-дневният ли започва или трите задължителни болнични се смятат като обикновени такива?-  От 45 дневния...но 90 %  е от брутното, сравнено с нетното...не очаквайте при заплата 1000лв, да получавате обезщетение 900.
5) 45-дневният болничен като другите болнични ли се изплаща? Примерно парите от 19.03 до 31.03- ще ми бъдат изплатени в началото на април, а тези за целия месец април през май? Пак ли се изплащат във вторник и четвъртък? - Горе-долу да, може да има забавяне, когато се подава нов болничен.
6) Първата седмица на май вторник и четвъртък са почивни дни, това значи ли, че плащанията се прехвърлят автоматично за следващата седмица? - НОИ публикува календар за изплащане всеки месец.
Благодаря предварително, това ми е втора бременност, но за първата не получавах обезщетение и сега имам много неясни неща.

# 392
  • София
Благодаря ти Ала-Бала!

# 393

Но изчислен с влизащ доход март, нали?
Не би трябвало да влиза.

# 394

Но изчислен с влизащ доход март, нали?
Не би трябвало да влиза.
Но от 12.04, когато е следващият болничен (45 дневен) вече ще влиза март месец, нали?

# 395
Момичета, може ли малко помощ в пресмятането на датите за болничен. Терминът ми е на 18.06. Сега съм в 30-дневен болничен до 17.04. На 18.04 трябва да отида за продължение на болничния, за колко дни трябва да бъде издаден? От 4 май ли трябва да бъде издаден 45 дневния? Извинявам се, ако съм ви объркала!

# 396
  • София-Младост
Момичета, може ли малко помощ в пресмятането на датите за болничен. Терминът ми е на 18.06. Сега съм в 30-дневен болничен до 17.04. На 18.04 трябва да отида за продължение на болничния, за колко дни трябва да бъде издаден? От 4 май ли трябва да бъде издаден 45 дневния? Извинявам се, ако съм ви объркала!
ДА, от 04.05.2021

# 397
Някой има ли представа след като работодателя подаде болничния към НОИ, веднага ли излиза тук:

# 398
Някой има ли представа след като работодателя подаде болничния към НОИ, веднага ли излиза тук
До 2-3 дни се вижда там.

# 399
Някой има ли представа след като работодателя подаде болничния към НОИ, веднага ли излиза тук
До 2-3 дни се вижда там.

Благодаря! 😊

# 400
  • София
Взех си днес 45-дневният, обаче пише първа бременност, а на мен не ми е първа. Питах ги стандартно било така... За първата не съм вземала болничен. Може ли да ми го върнат от НОИ?

# 401
  • София-Младост
Не би трябвало.

# 402
  • София
Благодаря Ала-Бала.

# 403
Пак съм аз-с въпрос 🙄😁,
Сега съм в болнични,термина ми е на 28 юни,болничния,който се полага преди раждане (45 дни) ще ми бъде ли изплатен,ако нямам 12 месеца трудов стаж?
Благодаря за отговорите.

# 404
Пак съм аз-с въпрос 🙄😁,
Сега съм в болнични,термина ми е на 28 юни,болничния,който се полага преди раждане (45 дни) ще ми бъде ли изплатен,ако нямам 12 месеца трудов стаж?
Благодаря за отговорите.
Не,няма да бъде изплатен.

Общи условия

Активация на акаунт