Майчинството счетоводно - 88

• 40 022
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
Чери, втоо един сайт:
http://www.timeadate.eu/pages/bg/calculator-days-bg.html
За първа дата въвеждаш от кога искаш да излезеш болничен, за втора въвеждаш дата на издаване на 45 дневен болничен. Трябва да е изписан на амбулаторният лист от гинеколога. Ако е по-малко от 180 дни, значи можеш.
Редактирам:
Щом дата на термин е 28.10, дата за издаване на 45 дневен трябва да е 13.09.
Ако днес ти се пусне болничен, до 13.09 са 175 дни.

# 376
Много ти благодаря, Neko.fukakai Flowers Hibiscus Flowers Four Leaf Clover

# 377
И аз ще повторя въпроса на Чери, защото не разбрах еднозначно: Всяка има право на 180 кал дни + още 45 кал дни /задължителни/, така ли? А от 6-7г.с, ако не се чувстваме добре може да се използва болничен, нали? Кой го издава на толкова ранен етап?
Благодаря предварително за отговора

# 378
Не, тези 180 дни не са по право, а по преценка на лекар и тридневен престой в болница, мисля. Нормалният сценарий при всяка нерискова бременност е да се работи до 45 дни преди раждането.

# 379
  • София
Не съм броила точно колко дни болничен съм ползвала преди 45-дневният. По-малко от 180 са били със сигурност, но нямам нито един ден болничен престой.

# 380
И аз не съм лежала в болница,за да ми издават болнични.Само,че аз бях в частна болница и си ги плащах.
Мои приятелки,които получаваха болничен от комисии в държавни болници лежаха по 3 дни.Даже не по веднъж.И това при положение,че им няма нищо.Но все някак трябва да оправдаят болничните.

# 381
Ви_то, не се полагат дни. 180 дни непрекъснат болничен могат да се използват през ЛКК, без да се стига до ТЕЛК.
Те са по преценка на лекар и на самата ЛКК, когато има нужда: рискова бременност.
Когато има нужда, могат да се използват и над тези 180 дни, тогава се минава през ТЕЛК.
Дните, които се полагат специално за бременни са 45 дни преди термин и двете години платено майчинство. При нерискова бременност, ако работодателят е разбран и няма опасност за майката и плода, не се полагат дни болничен.
Скрит текст:
Няма да се правя на светица, аз самата използвах болничен миналата година, защото работодателят ми каза, че "взимай си болнични, аз и без това не мога да разчитам на теб."
С разбран гинеколог на всички ни е ясно, че срещу определена сума на месец, ще ни се издава болничен. Разбира се, сумата е заради разглеждане на искането от самата комисия, поне официално.
Лежане в болница не е нужно.

# 382
  • София
Искам да попитам и аз няколко въпроса. На 19.03 ми започна 45-дневният болничен, та въпросите ми са:
1)Ако родя по време на този болничен, трябва да ми се издаде нов и този се анулира, така ли? Или как се процедира изобщо в такъв случай.
2)Ако родя на термина си- 03.05 болницата ми издава директно следващият болничен?
3) Ако родя след термин болницата ми издава болничен от деня на раждането, а за промеждутъка трябва следящият да ми издаде болничен със задна дата, правилно ли съм разбрала?
4) 90% обещетение сега от 45-дневният ли започва или трите задължителни болнични се смятат като обикновени такива?
5) 45-дневният болничен като другите болнични ли се изплаща? Примерно парите от 19.03 до 31.03- ще ми бъдат изплатени в началото на април, а тези за целия месец април през май? Пак ли се изплащат във вторник и четвъртък?
6) Първата седмица на май вторник и четвъртък са почивни дни, това значи ли, че плащанията се прехвърлят автоматично за следващата седмица?
Благодаря предварително, това ми е втора бременност, но за първата не получавах обезщетение и сега имам много неясни неща.

# 383
1.Ако родиш по-рано от болницата ти издават болничен,който ще прекъсне 45-дневният.Болничният от педиатъра ще изравни дните до 135дни след това.
2.Да
3.Да
4.90% е
5.45-дневният (както и болничните от болницата и педиатъра)се изплаща като всеки друг болничен.Ти ще го предадеш през март,а срока на работодателя е 10 април.След това още 10 работни дни,за да го обработят НОИ.След обработването му ще получиш плащане за март.За дните от април ще получиш през май.Да,щом са почивни дни ще има плащане в друг ден.Има календар на НОИ.
След като ти изтекат болничните трябва да си подадеш нужните документи на работодател,за да започнеш да получаваш майчинство.Ще го получаваш в началото на всеки месец,като плащането ще е за предходния месец.Първата година майчинство приключва на датата на термина.След това отново подаваш документи към работодател,за да получаваш майчинство и втората година.

# 384
Благодаря на всички за разясненията:heart:
Neko.fukakai, ми то аз съм си рискова, дори само заради възрастта-41 г. Да не говорим, че съм инвитро и съвсем му треперя. Дано всичко да е наред при прегледа, пък после ще го мисля!

# 385
  • София
Деси- изключително много ти благодаря за подробните обяснения!

# 386
Болничен 15.03-11.04.
Подаден в НОИ на 17.03. Срокът за частта от март ми е ясна. Но за април не се ли чака да излезнат осигуровките за март? Работодателя ги дава на 10то число. Т. е. За частта от април ще се преведе след 10.04, когато има доходите за март, нали така?

# 387
Болничен 15.03-11.04.
Подаден в НОИ на 17.03. Срокът за частта от март ми е ясна. Но за април не се ли чака да излезнат осигуровките за март? Работодателя ги дава на 10то число. Т. е. За частта от април ще се преведе след 10.04, когато има доходите за март, нали така?
За април ще получиш  до 5 работни след изтичането на болничният.

# 388
Болничен 15.03-11.04.
За април ще получиш  до 5 работни след изтичането на болничният.
Но изчислен с влизащ доход март, нали?

# 389
Здравейте,
От вчера ме водят в болницата до края на седмицата,за да ми издадат болничен.На работното ми място заплтатите са с месец назад.Сега април месец,ще взема цяла заплата за февруари.Май месец ще зема за дните от 1 до 19 вкл. бях на работа.От 22 съм в болничен.Въпроса ми е от 22 до 31,след като счетоводителката естествено вкара болничния в НОИ,кога ще получа парите? И още един въпрос 😳. Болничния за април,кога ще ми бъде преведен?
Благодаря Ви предварително.

Общи условия

Активация на акаунт