Майчинството счетоводно - 88

• 40 007
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
  • София-Младост
Не се внасят осигурително вноски за периодите на временна неработоспособност! Въпреки това, се признават за трудов и осигурителен стаж!
Внася се само здравноосиг. вноска.

Димитрова_87
намалението идва от "втората година", тя се смята на база МРЗ.

# 451
Това за здравните ми е ясно, но така ли трябва да бъде за осигурителен доход? Идеята ми е, като съм излизала по майчинство (дори и под година), след това ще взимам по-малки пари от болнични за 18 месеца (нали за този период се изчисляват назад). И това да не ставаш майка реално..

Ала-Бала, аз втората година съм била на работа още преди да започне и съм осигурявана на висока сума.

# 452
  • София-Младост
Това за здравните ми е ясно, но така ли трябва да бъде за осигурителен доход? Идеята ми е, като съм излизала по майчинство (дори и под година), след това ще взимам по-малки пари от болнични за 18 месеца (нали за този период се изчисляват назад). И това да не ставаш майка реално..

Ала-Бала, аз втората година съм била на работа още преди да започне и съм осигурявана на висока сума.
За "първата" година осигурителния доход е сумата, от която е изчислено самото обезщетение.
Колко сте получавали като обезщетение...МРЗ ли?

# 453
В календара на НОИ, в кой цвят е маркирано изплащането на 45 преди термин и всичко друго (болничен родилно, педиатър и до годинката)?

# 454
Имам въпрос. Бременна съм с второто си дете, с термин през септември. Първото става на 1 годинка през май. От 1 март се върнах на работа и излязох в болничен, подадох и декларация, за да получавам 50% от майчинството до навършване на 1год. Проверявах с Пик код в сайта на НОИ- пише “ заявление по чл.50а” и отстрани - в момента се обработва. Вчера получих превод от работодател за първите 3 дни ит болничния, кога мога да очаквам превод от НОИ за болничен, както и кога да очаквам 50% майчинство? В таблицата пише утре, но не са ми изчислени..?

Благодаря предварително за отделеното време!

# 455
В календара на НОИ, в кой цвят е маркирано изплащането на 45 преди термин и всичко друго (болничен родилно, педиатър и до годинката)?
Всички тези болнични се изплащат всеки вторник и четвъртък.Няма точна дата.
Зависи кога е подаден болничният и за какъв период е.

# 456
  • София-Младост
Значи в сайта на НОИ ви е изписано, че ще имате плащане утре...Вие идвате и питате нас кога Simple Smile))
Обикновено сумите за март, ги изплащат през април.

# 457

За "първата" година осигурителния доход е сумата, от която е изчислено самото обезщетение.
Колко сте получавали като обезщетение...МРЗ ли?
не, майчинството ми беше на висока ставка, приблизително около 2000 лв за цялата първа година, аз затова и бях изненадана ог болничния. Разбирам, че не е нормално това, което виждам в нап от 610 лв, което не се засича с нои и явно обаче се взима при изчисление на болничен.

# 458
  • София-Младост
Нямам представа къде го гледаш това 610лв. Но изчакай да видиш сумата на обезщетението и тогава можеш да им пишеш, ако смяташ, че не ти е правилно изчислена.

# 459
Значи в сайта на НОИ ви е изписано, че ще имате плащане утре...Вие идвате и питате нас кога Simple Smile))
Обикновено сумите за март, ги изплащат през април.

Ако този коментар е към мен- да, изписано е че е утре, но нямам изчислена сума при проверка с ПИК кода. Реших че 50-те % може да се получават на друга дата, слее като не са изчислени все още?

# 460
Здравейте, скоро излизам в болничен и след това живот и здраве, направо в 45-дневния преди раждане. Бих искала да ви попитам, какво става с остатъчните ми дни отпуск полагащи се за тази година? Изплащат ли се или се събират и натрупват за времето, когато се върна на работа след 2г.?

Благодаря ви!

# 461
Girl on fire, натрупват се. Плащане на отпуск има само когато трудовото правоотношение бъде прекратено.
Димитрова_87, извинявайте за въпроса, но обезщетението, което сте получавала през първата година в какъв размер е било? Нали знаете , че то се извислява 24 месеца назад. Т.е. не е достатъчно само няколко месеца да бъдете на максимален размер заплата за да бъде то на максимален размер. А болничният се изчислява на срок 18 месеца назад, както самата Вие сте посочили.
Ако имате разминаване  в тези данни изпратете псимено запитване до НОИ. Може да има грешка при Вас.

# 462
CandyY, да, разбира се, знам че се изчислява 24 месеца назад и е било приблизително 1800 лв всеки месец възнаграждение. То вече е приключило така или иначе и казуса е с болничните, които използвам и са значително по-малко,заради тези 610 лв (МРЗ) , които са подадени в нап като осигурителен доход за 12 месеца (по време на първата година майчинство). Вече е късно и либе за китка за корекция, минали са 9 месеца..

# 463
Не мисля, че е късно. Съгласно чл. 110 от ЗЗД общата погасителна давност е петгодишна, а в чл. 111 са уредени специални правила за кратка тригодишна давност. За мен в този скучай ( ако не пропускаме нещо) това си е неоснователно обогатяване и ти имаш пълното право да си търсиш разликата. Като освен това така въведената информация с по- ниски доходи има отражение и към настоящите случаи на ползване на болничен, което си е ощетително.

# 464
  • София
Отделно след 30 юни на текущата година автоматично се преизчисляват болничните за изминалата. Имаш време да си оправиш нещата, а и не е редно д ги оставяш така, изработила си ги.

Общи условия

Активация на акаунт