Майчинството счетоводно - 88

• 39 901
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, декларация приложение 2 чл 50 ал 1 до 410 дни кога се подава - след като изтече последният болничен или по-рано?
И още нещо - има ли друго освен това приложение и акта за раждане, което да подадем към работодателя?
Може и една-две седмици преди изтичане на последния болничен.

Здравейте, интересува ме някой знае ли мога ли да бъда преназначена по време на ползване на отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2 години? Ако да, моля посочете правна регламентация?
За какво преназначаване говорим - в друга фирма, в същата на друга длъжност или?

# 571
Здравейте, имам следния въпрос:
Прехвърлих втората година майчинство, на майка си. Остават още 3 месеца до изтичането и. Сега обаче излизам в 45 дневен болничен, тъй като ще имам второ дете.
Какво се случва с прехвърленото майчинство?

# 572
Здравейте, декларация приложение 2 чл 50 ал 1 до 410 дни кога се подава - след като изтече последният болничен или по-рано?
И още нещо - има ли друго освен това приложение и акта за раждане, което да подадем към работодателя?
Може и една-две седмици преди изтичане на последния болничен.

Здравейте, интересува ме някой знае ли мога ли да бъда преназначена по време на ползване на отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2 години? Ако да, моля посочете правна регламентация?
За какво преназначаване говорим - в друга фирма, в същата на друга длъжност или?

В същата, на друга длъжност, с нова месторабота..

# 573
Човека, на който си го прехвърлила ще го получава по сметката си.

# 574
Здравейте нова съм в групата незнам дали съм пуснала темата където трябва но имам едно много важно запитване .! В момента съм по майчинство 2ра година имам още няколко месеца за ползване ,но ми предлагат работа в Испания та се чудя ,ако нещо не се получи там мога ли да се регистрирам в бюрото по труда в България и да започна да получавам обезщетението си ? Искам само да подчертая ,че имам стаж в Испания и не съм използвала така нареченото,, Паро,, никога

# 575
Прехвърлих втората година майчинство, на майка си. Остават още 3 месеца до изтичането и. Сега обаче излизам в 45 дневен болничен, тъй като ще имам второ дете.
Според мен се върнете по майчинство за първото дете, ако има такава опция и при предаване на 45-дневния ще се застъпят и така няма да имате преизчисляване на сумата, която ще получавате за второто дете.

# 576
Здравейте имам нужда от помощта ви. Преди пункцията март месец бях в отпуск 4 дни и веднага след това излязох в болничен 20 дни до 4 април и от 5 април ми пуснаха пак отпуска пет дни. И понеже теста ми е положителен поисках болничен от личния лекар за максимума от 14 дни. Но след болничен и отпуска не можело да ми издадат болничен така че се наложи да ме водят на работа и от следващия ден ми издадоха болничен. В момента съм в 6 г.с. с двечки ембриончета, док ми каза на този етап да не се връщам на работа. И незнам как ще продължа. Това прекъсване на болнични, отпуска, необходимостта да ме водят на работа... Незнам, много съм объркана. Ако може съвет как да постъпя след изтичане на болничния.

# 577
Няма такъв вариант, вече тече 45 дневния. Няма ли някакъв регламент, уреждащ този въпрос 🤔. В крайна сметка бабата ползва отпуск за отглеждане на дете, а при нея не са настъпили нови обстоятелства 👀
Според мен се върнете по майчинство за първото дете, ако има такава опция и при предаване на 45-дневния ще се застъпят и така няма да имате преизчисляване на сумата, която ще получавате за второто дете.

# 578
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте имам нужда от помощта ви. Преди пункцията март месец бях в отпуск 4 дни и веднага след това излязох в болничен 20 дни до 4 април и от 5 април ми пуснаха пак отпуска пет дни. И понеже теста ми е положителен поисках болничен от личния лекар за максимума от 14 дни. Но след болничен и отпуска не можело да ми издадат болничен така че се наложи да ме водят на работа и от следващия ден ми издадоха болничен. В момента съм в 6 г.с. с двечки ембриончета, док ми каза на този етап да не се връщам на работа. И незнам как ще продължа. Това прекъсване на болнични, отпуска, необходимостта да ме водят на работа... Незнам, много съм объркана. Ако може съвет как да постъпя след изтичане на болничния.

Напълно безсмислено водене на работа за един ден...Във вашия случай има нужда от болнични и няма нужда да се връщате на работа.Нека да  ви пускат продължителен болничен и ако надвишите 180 дни ще минете ТЕЛК или ще пуснате отпуск.

speedka, няма как да променяш обстоятелства за второто дете вече.

# 579

Напълно безсмислено водене на работа за един ден...Във вашия случай има нужда от болнични и няма нужда да се връщате на работа.Нека да  ви пускат продължителен болничен и ако надвишите 180 дни ще минете ТЕЛК или ще пуснате отпуск.

speedka, няма как да променяш обстоятелства за второто дете вече.

А как се издава и кой издава този продължителен болничен, защото ми казаха че с диагнозата от личния лекар не мога да отида на ЛКК. Сега съм болничен до 26 и после незнам. Благодаря

# 580
Продължителният болничен се издава от ЛКК след направление на специалист. Във вашия случай защо не постъпите в болница, след изписване ще имате право на 30 дни, непосредствено преди да изтече АГ ще ви прати на ЛКК за продължение.
Аз съм така от 20 г.с. Постъпих за задържане и серклаж. От тогава съм в болничен, като утре живи и здрави излизам в 45-дневния.

# 581
Благодаря, може и това да е вариант. Ще разпитам дали може след изтичане на този болничен да ме приемат в болница.

# 582
Благодаря, може и това да е вариант. Ще разпитам дали може след изтичане на този болничен да ме приемат в болница.
Аз лежах 5 дни, след това ми дадоха болничен за 30 дни от болницата. От 8г.с до края не съм работила, не ми достигнаха няколко дни и си ползвах платената отпуска, че имах дни ☺️ Дано АГ ви насочи към болница.

# 583
Нали имате следящ АГ.Той може да Ви даде направление за ЛКК.А,ако пък е в частна болница и там има комисия е още по-лесно.Праща Ви,не Ви трябва направление,плащате си за това ,че “минавате” комисия и си получавате болничния без да лежите в болница.
Аз си получавах болничните срещу 20лв в частна болница.Изобщо и дума не е ставало за лежане в болница.

# 584
Дали някой би могъл да ми каже за следната хипотетична ситуация какво и как се случва? Към момента съм по майчинство (грубо 6-ти месец). Малко след като забременях(тогава още не знаех), започнах нова работа и се случи така, че излязох в 45-дневния болничен преди да ми изтече изпитателния срок. Така или иначе не бях доволна и удовлетворена от новата работа и сега има, макар и минимална, възможност да започна работа в друга фирма и да прекъсна майчинството. Въпросите ми са:

1. Дали оставащото време от майчинството се прехвърля, ако реша в определен момент да си доизползвам полагащите ми се месеци?
2. Дали би имало някакъв проблем/пречка, че още съм в изпитателен срок на настоящата работа?
3. В случая прекратяването от моя страна е с едномесечно предизвестие (по време на срока на изпитване), означава ли това, че трябва да се върна, дори за ден, на работа, да подам предизвестие или бих могла просто да го подам? Няма изрично описано нищо в договора, особено пък за такъв казус...
4. Вероятно и на новото място ще имам изпитателен срок, правилно ли разсъждавам, че по всяко време, ако реша, бих могла да се върна по майчинство, ако се наложи? (и в случай, че оставащата част от майчинството се запазва)

Благодаря предварително на отзовалите се!

Общи условия

Активация на акаунт