Майчинството счетоводно - 88

• 39 916
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте,
В следната ситуация съм и искам да помоля ,ако някоя мама има подобен казус или някой вече се е сблъскал  с това да  ми помогне .
Става въпрос ,че съм в майчинство за остатъка до 410 ден,но съм бременна отново.Ще раждам края на юли ,а малкия точно тогава става на 1 годинка,което значи ,че ще ми прекъснат майчинството за 2-рата му годинка като изляза в 45-дневен болничен за бременност и раждане. Какво може да се направи в този случай за да нямам това прекъсване и да си получавам и на двете деца майчинството.
Благодаря на отзовалите се !

# 586
  • Варна
Имам въпрос относно последните болнични след раждане, които са от педиатъра на бебето.
Периода е 01.04.21-29.05.21г. Не съм получавала пари, тъй като нямах 1 година стаж, но я правя на 20.04.21. Получавам си писма, че ги отказват-нормално. В последното писмо отказват от 01.04-18.04. Има ли шанс дните от 20.04-29.05 да бъдат изплатени и трябва ли отново работодател да им подаде информация в НОИ, кога правя нужния стаж?

# 587
Здравейте. Аз имах подобен казус, но с майчинство за осиновени деца. Прекъснах на каката като тръгна на градина и излязох за малкия.
Мисля че можете да прехвърлите втората година на някой близък и да излезете за второто дете. Така или иначе втората година са 380лв, а първата 90%.

# 588
Бременна съм, имам нужния стаж от 12месеца,но съм безработна в момента, колко месеца преди раждането трябва да ме назначат на работа за да мога да взимам майчинство?

# 589
Подават се съответните документи към работодател и ще имаш право на 50% от майчинството за първото дете (тоест 190лв през втората година).

# 590
  • София-Младост
Имам въпрос относно последните болнични след раждане, които са от педиатъра на бебето.
Периода е 01.04.21-29.05.21г. Не съм получавала пари, тъй като нямах 1 година стаж, но я правя на 20.04.21. Получавам си писма, че ги отказват-нормално. В последното писмо отказват от 01.04-18.04. Има ли шанс дните от 20.04-29.05 да бъдат изплатени и трябва ли отново работодател да им подаде информация в НОИ, кога правя нужния стаж?
Има шанс:) Още от самото начало е отбелязано, че стажа го прибодивате към дата..., така че няма нужда от нещо допълнително.
Маинела,
Седмица-две е достатъчно. Принципно е необходим 1 ден, за да влезе в сила договора, но при подобни врътки, винаги е по-добре да е малко повече.

# 591
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Дали някой би могъл да ми каже за следната хипотетична ситуация какво и как се случва? Към момента съм по майчинство (грубо 6-ти месец). Малко след като забременях(тогава още не знаех), започнах нова работа и се случи така, че излязох в 45-дневния болничен преди да ми изтече изпитателния срок. Така или иначе не бях доволна и удовлетворена от новата работа и сега има, макар и минимална, възможност да започна работа в друга фирма и да прекъсна майчинството. Въпросите ми са:

1. Дали оставащото време от майчинството се прехвърля, ако реша в определен момент да си доизползвам полагащите ми се месеци?  Да, можеш да ползваш оставащите месеци до навършване на 2 години на детето.Не се удължава периода.
2. Дали би имало някакъв проблем/пречка, че още съм в изпитателен срок на настоящата работа? Не, няма значение.
3. В случая прекратяването от моя страна е с едномесечно предизвестие (по време на срока на изпитване), означава ли това, че трябва да се върна, дори за ден, на работа, да подам предизвестие или бих могла просто да го подам? Няма изрично описано нищо в договора, особено пък за такъв казус...  Може да пуснеш предизвестие без да се връщаш на работа.
4. Вероятно и на новото място ще имам изпитателен срок, правилно ли разсъждавам, че по всяко време, ако реша, бих могла да се върна по майчинство, ако се наложи? (и в случай, че оставащата част от майчинството се запазва) Да, можеш да се върнеш в майчинство, стига да не ти прекратят договора.

Благодаря предварително на отзовалите се!

# 592
Добре, че е темата, за да разбера, че ПИК може да се издаде и електронно! Супер сте!
Наравих го и изникна казус!
В Електронния регистър за болничните още ни ми е въведен 45 дневния болничен преди раждане, а се вижда следващият - този от болницата, който е след раждането! От друга страна в справката за представени документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО, той фигурира като е посочено - обработва се.
45 дневния болничен беше с дата от 04.03 - 17.04. Аз родих на 31.03. Досега винаги получавах обезщетенето втория четвъртък на месеца, но за март така и не получих и се чудя в кой може да е проблема, дали  работодателя или АГ не е подал информацията. Ще бъда благодарна, ако някой ме насочи, за да се свържа със съответните лица. Или няма проблем и просто да изчакам още няколко дни?!

# 593
Добре, че е темата, за да разбера, че ПИК може да се издаде и електронно! Супер сте!
В Електронния регистър за болничните още ни ми е въведен 45 дневния болничен преди раждане, а се вижда следващият - този от болницата, който е след раждането! От друга страна в справката за представени документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО, той фигурира като е посочено - обработва се.
45 дневния болничен беше с дата от 04.03 - 17.04. Аз родих на 31.03. Досега винаги получавах обезщетенето втория четвъртък на месеца, но за март така и не получих и се чудя в кой може да е проблема, дали  работодателя или АГ не е подал информацията. Ще бъда благодарна, ако някой ме насочи, за да се свържа със съответните лица. Или няма проблем и просто да изчакам още няколко дни?!

Щом го няма в Електронния регистър значи АГ не го е подал в 7-дневния срок.Обърни се към него.

# 594
pantera666, благодаря ти!

Обаче в този случай, като болничният е закъснял след 7 -дневния срок, дали НОИ ще го признае и изплати после?

# 595
pantera666, благодаря ти!

Обаче в този случай, като болничният е закъснял след 7 -дневния срок, дали НОИ ще го признае и изплати после?

Да, ще го изплати.Да побързат с подаването, за да си получиш парите.

# 596
Здравейте, дали някой може да ми помогне със следния казус - скоро ми предстои да изляза по майчинство, като в момента съм на трудов договор във фирма и отделно пак към същата фирма съм и на граждански договор за допълнителна работа, която извършвам там. Аз ще си изляза по майчинство по трудовия договор, но исках да продължа да изпълнявам задълженията си по гражданския и да получавам заплащането си за тях. От фирмата ми казаха, че това не може да се случи от юридическа гледна точка, щели да нарушат закона. Аз си мислех, че няма проблем да работиш на граждански договор, докато си по майчнство. Някой знае ли дали това е така или от фирмата ми нещо ме послъгват? Thinking

# 597
  • София-Младост
Няма пречка да се изпълнява работа по ГД по време на болничен, или по време на отпуск за отглеждане на дете.

# 598
Може ли линк към електронното вадене на ПИК код

# 599
Няма пречка да се изпълнява работа по ГД по време на болничен, или по време на отпуск за отглеждане на дете.

Хм, тогава не мога да разбера на каква база ми казват, че не може. Обясниха ми единствено - "не може юридически, ще съдят фирмата, ако работиш, докато си по майчинство". Аз натъртих, че говорим за работа по граждански договор, но пак ми казаха, че не може. Да не би да има значение, че е една и съща фирмата, от която излизам по майчинство по трудов и искам да продължа по граждански?

Общи условия

Активация на акаунт