Майчинството счетоводно - 88

• 39 895
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Бях писала по-назад в темата с казус дали мога да съм на граждански договор, докато съм по майчинство. От фирмата ми обясниха, че не можело, защото имало опасност да ми спрат майчинство. В началото нали се води болничен и не съм имала право да работя по време на болничен. Някакви такива неща ми наговориха. Прави ли са наистина? Някой може ли да ми помогне и да ми изясни нещата? Благодаря ви предварително! Hug
Споделям статията, мисля че отговорът на третия въпрос ще Ви свърши работа.
https://bgzaplati.com/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0 … D0%B2%D0%BE%D1%80

# 646
Бях писала по-назад в темата с казус дали мога да съм на граждански договор, докато съм по майчинство. От фирмата ми обясниха, че не можело, защото имало опасност да ми спрат майчинство. В началото нали се води болничен и не съм имала право да работя по време на болничен. Някакви такива неща ми наговориха. Прави ли са наистина? Някой може ли да ми помогне и да ми изясни нещата? Благодаря ви предварително! Hug
https://bgzaplati.com/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0 … D0%B2%D0%BE%D1%80

Много благодаря! От това разбирам, че няма никаква юридическа, законова или каквато и да е причина да ми отказват граждански договор по време на майчинство. Явно причините са на някакво друго основания, което не е свързано със закона... Confused Не знам как бих могла да им отговоря в случая и да се защитя...

# 647
Отново говорете с тях. Ако Ви изтъкнат прекъсване на болничния преди обезщетението за майчинство, им посочете разпоредбата на Чл. 46. (3) от КСО - Парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи.
А по гр. договор няма да бъдете осигурявана за тези рискове.
Или направо попитайте какъв е проблемът да не желаят сключване на договор. Сигурни ли сте , че за Вашето място вече няма предвиден заместник? Ако има такъв на работодателят не му трябват два кадъра за една дейност. Успех.

# 648
  • София
Реално стои точно така, отпуска е с разрешение на работодателя. Ако каже да, уведомете АГ, че ще работите до по-късен етап и може да ви поиска бележка от работодателя. За да издаде 45 дневния с по-късно дата.
Благодаря за бързия отговор! А каква бележка ще трябва да търся? Simple Smile

Бележка от работодателя, че сте били на работа през времето, когато е трябвало да бъдете вече в 45 дневен. Представя се на АГ, за да има някакъв официален документ, поради каква причина не Ви е издал болничен за полагаемия Ви срок (да не го глобят после него). Това е нововъведение, от година-две-три, описано е в закона (ако работодателят се интересува, може да провери).
Благодаря Ви за бързите и изчерпателни отговори. Уви, работодателят досега не се е сблъсквал с подобен казус, аз съм била първата с подобна претенция и казаха, че съм длъжна да си взема болничния и нямам опция за отпуск Simple Smile Малко късно ми хрумна и нямам време вече да се занимавам, иначе заслужават да си разширят опита Simple Smile

# 649
Календарът в НОИ е опреснен, ще има превод на майчинството за месец април на 29.04.

# 650
  • София
Лице Х е назначена на срочен трудов договор до 31 декември 2021. Тя обаче е бременна с термин в август. След като се прекрати договора има ли право на обезщетенията до първата година изчислени 24м. назад?

# 651
  • София-Младост
Лице Х е назначена на срочен трудов договор до 31 декември 2021. Тя обаче е бременна с термин в август. След като се прекрати договора има ли право на обезщетенията до първата година изчислени 24м. назад?
Ако е влязла в 45 дневния, да, има.

# 652
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Много благодаря! От това разбирам, че няма никаква юридическа, законова или каквато и да е причина да ми отказват граждански договор по време на майчинство. Явно причините са на някакво друго основания, което не е свързано със закона... Confused Не знам как бих могла да им отговоря в случая и да се защитя...
Притеснението на юристите предполагам е доказването, че не е прикрит трудов договор.Сключването на граждански договор не е проблем само по себе си и особено към друга фирма, но когато е към същата в която сте излязла в майчинство ще изглежда съмнително за НОИ.Предполага проверка и доказването на извършената работа.Ако не се докаже, ще искат вие са възстановите изплатените суми за болничен/майчинство за периода на застъпване с граждански.

# 653
Здравейте, дами. Имам едно бързо питане, за да разбера дали правилно съм разбрала. Сега съм във втора година майчинство, то приключва септември месец. Забременях миналия месец и въпроса ми е мога ли до септември да се водя в болнични и от първото майчинство се взима 50%, нали така? Благодаря Ви. Термина ми е декември месец тази година за второто бебче.

# 654
Здравейте, дами. Имам едно бързо питане, за да разбера дали правилно съм разбрала. Сега съм във втора година майчинство, то приключва септември месец. Забременях миналия месец и въпроса ми е мога ли до септември да се водя в болнични и от първото майчинство се взима 50%, нали така? Благодаря Ви. Термина ми е декември месец тази година за второто бебче.

Да, може

# 655
Здравейте, имам издаден болничен лист от 19.04, но в електронния регистър на подадени болнични листове от медицинското заведение не присъства, а виждам, че срокът за подаване от болницата е 7-дневен. Какво се случва, ако там не излезе?

# 656
Здравейте, как стои въпроса с майчинството от финансова гледна точка ако съм бременна повторно, а още не съм се върнала на работа?  В момента съм в майчинство заради първото ни дете.

# 657
Здравейте, имам издаден болничен лист от 19.04, но в електронния регистър на подадени болнични листове от медицинското заведение не присъства, а виждам, че срокът за подаване от болницата е 7-дневен. Какво се случва, ако там не излезе?

Свързваш се с лекарят издал болничен, за да напомниш да го подаде.

# 658
Здравейте, как стои въпроса с майчинството от финансова гледна точка ако съм бременна повторно, а още не съм се върнала на работа?  В момента съм в майчинство заради първото ни дете.
Ако към момента на издаване на 45-дневния все още си в майчинство,имаш право на същото обезщетение като за първото дете.Ако майчинството ти вече е свършило,то ще ти се иЗчислява както обикновено за 24 месеца назад,като годината ,в която си получавала 380лв ще се смята на база МРЗ.

# 659
Здравейте! Имам нужда от помощ и съвет. В момента съм в майчинство, на 1.06. дъщеря ми става на една годинка и подготвих документите, които трябва да изпратя до работодателя, за да си продължа майчинството и втората година. В петък обаче фирмата ни обяви, че ще прекратява дейност и ще освобождава всички служители. Въпросът ми е как това ще се отрази на мен и майчинството? И сега до кого трябва да изпратя тези декларации за втората година? Благодаря ви много!

Общи условия

Активация на акаунт