Майчинството счетоводно - 88

• 39 876
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте! Имам нужда от помощ и съвет. В момента съм в майчинство, на 1.06. дъщеря ми става на една годинка и подготвих документите, които трябва да изпратя до работодателя, за да си продължа майчинството и втората година. В петък обаче фирмата ни обяви, че ще прекратява дейност и ще освобождава всички служители. Въпросът ми е как това ще се отрази на мен и майчинството? И сега до кого трябва да изпратя тези декларации за втората година? Благодаря ви много!
За да получаваш и втората година майчинство трябва да си на трудов договор.Ако сега ти го прекратят ,ще получаваш до края на първата година.

# 661
Благодаря Деси. А ако ми прекратят договора и ме назначат в друга фирма? Изобщо има ли вариант взимам майчинство още една година?

# 662
Това с другата фирма е вариант. Не съм сигурна дали имат право да те уволнят без разрешение от инспекцията по труда. Другото което е, че те дори и да прекратят дейност, това не означава, че фирмата спира да съществува. Имали сме подобни случаи и обикновено работника и работодателя се разбират да не го уволняват до навършване на 2г., но не знам какви са твоите шефове и дали ще са съгласни.

# 663
Здравейте!
Термина ми е на 28 юни,избрала съм 18 за секцио.До 18 ще имам 9 месец трудов стаж.45 дни преди и след раждане ще ми бъдат ли изплатени,когато навърша 12 месеца?
Имам ли право на еднократна помощ при бременност?
45 дни болничен след рабдане,рязбрах,че имаш право и на около 30 дни от педиатъра на детето,така ли е?
Благодаря на всички за отговорите.

# 664
Здравейте!
Термина ми е на 28 юни,избрала съм 18 за секцио.До 18 ще имам 9 месец трудов стаж.45 дни преди и след раждане ще ми бъдат ли изплатени,когато навърша 12 месеца?
Имам ли право на еднократна помощ при бременност?
45 дни болничен след рабдане,рязбрах,че имаш право и на около 30 дни от педиатъра на детето,така ли е?
Благодаря на всички за отговорите.
Не,няма да ти бъдат изплатени.Пари ще започнеш да получаваш,когато направиш 12м стаж.Пари със задна дата няма да получиш.
Имаш право на еднократна помощ от 250лева,която се отпуска на всички без значение от дохода.
Болничните,които започват с 45-дневният се водят за бременност и раждане и се изплащат само при наличие на 12м стаж.

# 665
В допълнение, след раждане имаш един болничен за раждане и още един от педиатър. От началото на 45 дневния до края на третия са общо 135 дни. По груби сметки около 2 месеца след раждането ще започнат да ти ги изплащат. Мисля че до навършване на година стаж, можеш да поискаш от социалните месечна помощ, нз точно каква е, май около 150лв. Еднократната е отделно

# 666
  • Варна
Имам въпрос относно последните болнични след раждане, които са от педиатъра на бебето.
Периода е 01.04.21-29.05.21г. Не съм получавала пари, тъй като нямах 1 година стаж, но я правя на 20.04.21. Получавам си писма, че ги отказват-нормално. В последното писмо отказват от 01.04-18.04. Има ли шанс дните от 20.04-29.05 да бъдат изплатени и трябва ли отново работодател да им подаде информация в НОИ, кога правя нужния стаж?
Има шанс:) Още от самото начало е отбелязано, че стажа го прибодивате към дата..., така че няма нужда от нещо допълнително.
Влизам да споделя, че вече имам превод от днес. Ако някой е в такава ситуация-да знае.
Благодаря, че винаги отговаряте адекватно на въпросите Flowers Tulip

# 667
Здравейте, родих детето си в началото на юни 2020. Осигурявана съм на максималния за страната праг. Имам желание за още едно детенце, като искам да забременея лятото и да родя преди бебето да стане на две години. Интересува ме как би ми било най-изгодно да постъпя, за да имам възможност да получавам отново високо майчинство? Към момента плановете ми да се върна на работа след края на първата година.

# 668
Здравейте, родих детето си в началото на юни 2020. Осигурявана съм на максималния за страната праг. Имам желание за още едно детенце, като искам да забременея лятото и да родя преди бебето да стане на две години. Интересува ме как би ми било най-изгодно да постъпя, за да имам възможност да получавам отново високо майчинство? Към момента плановете ми да се върна на работа след края на първата година.
Ако към момента на издаване на 45-дневния все още си в майчинство,имаш право на същото обезщетение като за първото дете.Ако майчинството ти вече е свършило,то ще ти се иЗчислява както обикновено за 24 месеца назад,като годината ,в която си получавала 380лв ще се смята на база МРЗ.
Ако се върнеш на работа след първата година и забременееш,а дадата на изване на 45-дневният болничен е преди голямото дете да навърши 2,можеш да излезеш отново в майчинство за него и тогава да ти се издаде болничният.

# 669
Ако към момента на издаване на 45-дневния все още си в майчинство,имаш право на същото обезщетение като за първото дете.Ако майчинството ти вече е свършило,то ще ти се иЗчислява както обикновено за 24 месеца назад,като годината ,в която си получавала 380лв ще се смята на база МРЗ.
Ако се върнеш на работа след първата година и забременееш,а дадата на изване на 45-дневният болничен е преди голямото дете да навърши 2,можеш да излезеш отново в майчинство за него и тогава да ти се издаде болничният.
И в този случай, при изчисляване на 24те месеца назад се взима заплатата до деня на 45 дневния и високото майчинство, нали? Него нали не го смятат на база МРЗ?

# 670
Ще имаш право на същото майчинство,като за първото дете.

# 671
А ако дата е след рд на детето?

# 672
Ще се изчисли както първото майчинство за 24 месеца назад,спрямо доходите.

# 673
И месеците с високото майчинство няма да се смятат на МРЗ, нали?

# 674
И месеците с високото майчинство няма да се смятат на МРЗ, нали?
Не,няма.Само месеците от втората година са на МРЗ.

Общи условия

Активация на акаунт