Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Годежен пръстен, ръчно направен или купен?

 • 2 613
 • 28
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте!
Темата относно бъдещия годежен пръстен е малко нестандартна, та ще се наложи да вляза малко в детайли.
Първо: знам какъв искам да бъде - като модел, избрал съм камъка (0.7 диамант, кът, цвят - всичко със сертификат от ГИА), общо взето знам какъв искам да е крайния ефект.
Вариантите са два - да го направя сам от нищото или да го купя готов
Вторият вариант е по-лесен. Цената ще е около 2300-2500лв. (Не от България). Изработката се очаква да е наистина на много добро ниво.
Вариантът с правенето от нулата е малко по-сложен, но не и невъзможен.
Мога да моделирам пръстена с моделажен восък, мога да го отлея и след това да го почистя, полирам. Изобщо целият процес съм го проучил отдавна и ми е ясен... на теория. Имам и почти цялото оборудване за целта. Камъкът е ясен, той ще е около 1800лв и ще се купува, там неясноти няма.  Имам нужда от някои материали и малко оборудване, та накрая цената ще е същата. В случая цената няма абсолютно никакво значение и целта на задачата не е да спестим пари.
Тъй като никога не съм правил пръстен досега, подозирам, че крайният резултат ще е на доста по-ниско качество като изработка и детайли от пръстен, направен от професионалист, правил много пръстени досега.
Ако тръгна по пътя с  правенето, то целият процес ще е документиран с видео. Нещо като сватбено видео, ама ''предложенческо'' такова.
Въпросът ми към вас, дами, е на кой пръстен бихте се зарадвали/оценили повече?
а/ перфектният, красив, симетрично правилен и пасващ ви перфектно, но купен
б/ ръчно правен от годеника с леки несъвършенства, ама пък специално за вас правен с много любов, дето се вика.

Има и трети вариант - Правя едно копие с видеото, по-евтини материали, циркон и т.н., а на самото предложение вадя купеният перфектен пръстен. Най-доброто и от двата варианта, ама брак с лъжа започва ли се?

Подсказвам, бъдещата годеница планира да си носи годежния пръстен цял живот вместо халка, та колко ще изкара правеняка преди да се разпадне... ама пък предложението ще е топ.
Колебая се много, помагайте!

# 1
 • Мнения: 42 494
Няма значение ние на кой ще се зарадваме, а на кой ще се зарадва твоето момиче. Ти я познаваш достатъчно добре, не виждам проблем и да я попиташ директно. Някои предпочитат да кажат "Пръстенът ми е от еди къде си", други - "Мъжът ми го направи лично за мен."
Аз например не отдавам никакво значение на бижутата . В общи линии не разбирам хвърлянето на пари за тях, пръстен над 300 лв. за мен е нещо повече от излишно. За оборудване пък съвсем. Но при нея може да не е така.

# 2
 • Мнения: 1 878
Зависи от жената. Ако е романтична, влюбена и жена, която не държи на материалното - направеният. Ако е от жените, които висят в ИГ, суетна е и обича демонстрациите пред приятелки - купеният.
Третият вариант не ми допада.

Мисля, че прекалено много се пренапрягаш за нещо незначително. Това е само една секунда от времето ви заедно. Не знам как сте с финансите и с наличието на жилище, но бих предпочела мъжът ми да гледа в тази посока, а не в дреболиите като годежен пръстен и сватбен ден.

# 3
 • Мнения: 10 260
Аз бих оценила вариант 2, но ако не си сугурен - по-добре наблегни на оригиналното предложение..Wink

# 4
 • Мнения: 2 639
Вие си познавате вашата жена. Аз бих се зарадвала на ръчно изработен. Имам приятелка, която пък държи на марката. Но пък лично аз и в двата варианта не бих се зарадвала на този пръстен ако за него са дадени толкова пари, вместо да отидем с тях на почивка в друга държава.  Всеки с приоритетите си.

# 5
 • Мнения: 10 260
Ама човека не е казал, че му е скъпо? Щом е решил да ги отдели, значи би трябвало да има и за другите неща.

# 6
 • Мнения: 42 494
Не е скъпо, просто е безсмислено.

# 7
 • Мнения: 622
Вариант 1

# 8
 • СИ
 • Мнения: 430
Купувай готов. Макар силно да се съмнявам, че приличен диамант 0,7 карата на пръстен ще струва около 2 хил. лева.
Това, че си гледал клипчета и си мислиш, че ти е ясно кое как става, направо го забрави. Само за отливката и идея си нямаш какво ти трябва още и извън това, което си мислиш.
Камък на пръстен поставял ли си досега? Предполагам, не. Ако няма кой да ти каже и покаже това-онова, смятай че си го спукал.
Кажи на булката да си носи халката. Тоя тип пръстени със стърчащ камък отгоре закачат много по дрехи и каквото се сетиш. Не е за ежедневно носене. Не е като по филмите...     Wink

# 9
 • Мнения: 3 633
Аз бих се зарадвала на вариант 2, защото си вложил време, търпение, труд и най-вече любов в направата му. А и видеото си е бонус към предложението, самото предложение би било много интересно. Представям си нещо от рода на "Хей, Иве (например) искам да ти покажа едно видео, което заснех наскоро" Видеото представлява процеса на изработка на пръстена и накрая показваш крайния резултат на самото видео и я питаш "Ще се омъжиш ли за мен?" свършва видеото, вадиш пръстена и нататък си го знаеш как става.
Но това са моите представи. Ти познаваш жена си и нейните предпочитания. Ако си пада романтичка, влюбена и оценява ръчно направените неща, а не марката - ще оцени този вариант повече. Аз съм такава като характер и много би ме зарадвало това.
Ако имаш колебания в изработката мисля, че ако попиташ в някое ателие и разясниш за ситуацията,  биха ти дали насоки. Или пък да занесеш изработеното и да ги питаш дали има нужда от още нещо, не вярвам да откажат да дадат мнение или съвет.
Ако не се чувстваш сигурен и не си го правил обаче, купи готов, защото си е риск.  Я се получи  , я не, а това си е до живот.
И да допълня, годежният пръстен в един момент ще започне да й пречи. Аз моя го свалих като св роди детето, защото го драсках с камъка и вече го слагам само като излизаме някъде или нещо  такова. Но халката си не я махам изобщо, така че помислете над това също.
Моят пръстен е купуван, но си го обичам също толкова много, защото значи много за мен (предполагам всяка жена мисли така).

# 10
 • Мнения: 592
Хвърляш се в дълбокото с монтажа на диамант. Не е толкова лесно, колкото изглежда.
По-добре купи пръстена, да знаеш, че камъка ще си остане на мястото.
И изработи сам халките, много по-лесно, също толкова сантиментално.
Пък дали ще и предложиш с пръстен или ще я изненадаш на сватбата "с изкованите от мен символи на любовта ни"  няма голяма разлика. Даже на сватбата ще е пред приятелите. 😀

# 11
 • Мнения: 1 398
Ако не сте професионалист,нищо няма да излезе от правеният пръстен.То ако ставаше с гледане,кучето да е станало касапин.Хората учат с години занаят и пак не всеки може да направи читав ръстен.Щом имате толкова пари за харчене,купете готов,хубава марка и го съчетайте с романтично място за предложение.Знам,че сега хвърчите в облаците,но има и практична причина-ако някога се наложи да го продадете или размените,с готовия пръстен е по-лесно.

# 12
 • Мнения: 5 320
Купуваш пръстена, а после като каже Да, всяка година правиш по един самоделен за годишнината Wink

# 13
 • София
 • Мнения: 6 704
Обичам бижута и пред алтернативата да се сдобия със самоделка, независимо от стойността на камъка, винаги бих предпочела професионално направения.
Избрах пръстен, който 12 години по-късно продължавам да нося с удоволствие, но се бахме разбрали, че не искам класически модел, а нещо по-красиво според моите представи. Имах определено изисквания към материала и изработката.
Та накратко, зависи от жената.

# 14
 • София
 • Мнения: 19 353
Аз определено бих предпочела вариант 1, но ти познаваш бъдещата си жена.

Общи условия

Активация на акаунт