Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА-какво се случва реално? - 10-та тема

• 49 779
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
Нот акт е застоена площ + прилежащ % общи части. Мазето се вписва отделно.

# 631
В нотариалния ни акт са вписани застроената площ XXXm2, в едно с Y,YY% oт общите части на сградата и прилежащо избено помещение номер Z.
Koгато ние купувахме на 300EUR/m2, цената се образуваше от XXXm2*300EUR/m2, няма квадратура на маза (мазите ни са с размери на спални 10-12м2), няма общи части.
Общите части много варират като процент от РЗП на сградата и на едно място 80м2 може да са реално 60, а на друго 70.

# 632
Чета тук а и доста хора около мен, покрай пандемията започнаха да се оглеждат за закупуване на къща. Животът в къща за много хора изглежда като идилия, романтика и т.н... Но ако нямате достатъчно средства, достатъчно свободно време, нагласата за прекарване на повечето ви свободно време в поддръжката на тази къща и двора около нея, разрешаването на множество проблеми от различно естество  (особенно ако къщата е в по-отдалечен и/или не поддържан район) - много бързо този тип живот ще се превърне в по-скоро в бреме от колкото удоволствие. Това е само една гледна точка, която е добре да се има в предвид...

# 633
  • Варна
Аз да дам една друга гледна точка. Шумът от улицата, от съседите, теснотията и другите минуси на живота в блок са от огромно значение за качеството на живот. Като почнеш да не можеш да спиш заради шума и изведнъж спокойствието е всичко. Има жилищно сгради, където си подложен на постоянни вибрации от климатици през цялото време. Ако си направиш нормална къща 100-120кв. с малко дворче не виждам каква толкова поддръжка иска. Децата ти ще играят на двора, вместо да се чудиш как да ги пазиш по площадките да не настъпят някое кучешко говно,  пълно е с фасове, дори наркомански игли. Освен това малко работа на двора ще ти се отрази добре, вместо да лешкуниш на дивана и да ти промиват мозъка от телевизора.

# 634
Аз да дам една друга гледна точка. Шумът от улицата, от съседите, теснотията и другите минуси на живота в блок са от огромно значение за качеството на живот. Като почнеш да не можеш да спиш заради шума и изведнъж спокойствието е всичко. Има жилищно сгради, където си подложен на постоянни вибрации от климатици през цялото време. Ако си направиш нормална къща 100-120кв. с малко дворче не виждам каква толкова поддръжка иска. Децата ти ще играят на двора, вместо да се чудиш как да ги пазиш по площадките да не настъпят някое кучешко говно,  пълно е с фасове, дори наркомански игли. Освен това малко работа на двора ще ти се отрази добре, вместо да лешкуниш на дивана и да ти промиват мозъка от телевизора.

Това с климатиците е наистина сериозен проблем... наскоро гледах отвън терасите на Академика до Терапията - по две климатични тела на всяка тераса... само дето според външния дизайн на комплекса, всяка тераса е на 40см от прозореца на спалнята на съседния апартамент... лятото как ще се отварят прозорци никой не е помислил...

# 635
Колкото повече гледни точки - толкова по-добре. Споменаването на "кучешкото говно" по-горе ме подтикна да споделя напълно добронамерено още една гледна точка (от личен опит), тъй като може да е важна за някой: ако настъпването на "кучешко говно" представлява проблем, по-голям от нормалното неудобство да почистите нещо неприятно, имайте впредвид, че е много вероятно да споделяте вашата къща и двор с други постоянни или временно преминаващи обитатели. От личен опит с нашата къща с двор в квартал на Варна от "селски тип" (изброени в градация): малки и големи буболечки и паяци, щъкащи из стаите, гризачи (маза/таван и притичващи понякога из някои стаи) след какви ли не неуспешни опити за перманентно изселване/изтребление, гущерчета и гущери,  дървояди - неприятно усещане е вечер да слушаш как някой вечеря с покривните греди или дървена мебел, прилеп, еднократна близка среща от 3ти вид със змия (за щастие не отровна), пропълзяла от двора в една от стаите....
Аз лично нямам проблем с повечето от горе-изброените (с изкл. на гризачите, дървоядите и змията), но например дъщеря ни има силна арахнофобия - страх от паяци, както и (впоследствие се оказа) силна алергия към прах и някой видове животни. Тоест, има някои (понякога сериозни) неща, за които човек не си дава сметка, докато не се сблъска с тях. Всяка ситуация/история е различна, за това и такива гледни точки си мисля,че е ползено да се споделят....
Update: единият от съседите ни реши да разглобява коли, реже и продава на части. Нито е приятна гледка техния двор, нито е приятно за слушане... Както и беше трудно да обясня на дъщеря ни какво се случва в същия този двор, докато колеха малко теле, което дъщеря ни хранеше 1-2 седмици преди това през оградата... Тоест, всяко нещо си има За и Против, както множество рискове,  които не винаги могат да се предвидят...

Последна редакция: вт, 06 апр 2021, 19:03 от rupite

# 636
  • Варна
Кучешкото говно не ме притеснява заради мръсотията, а заради едно нещо наречено ехинококоза, за които повечето в тая държава като гледам не са и чували, но пък затова сме и на първо място в Европа. Малко трудно ще влезе улично куче в добре заграден двор или пък домашно такова, за да си свърши работата. Иначе да, селянията си е повсеместна и трябва добре да се внимава къде правиш къща, може би да се насочиш към райони където хората си правят къща с цел да са по-свободни и щастливи, а не където са по рождение и наследство. Нормално, ти искаш да си почиваш, Ганьо иска да печели пари. Затова е добре да се избират зони според съседите и цялостното материално състояние и място в обществото на съседите.

А, за климатиците дето споменава колегата горе е проблем не, ами огромен проблем и то не само лятото. Всеки си е сложил климатик да се топли, дискутирал съм вече тук защо за мен това е тъпотия, но това си е мое мнение, та не само лятото, а и зимата яко вибрации навсякъде и тракане, ако си с по-чувствителен слух като мен..., пък и да не си, не си мислете, че тия вибрации са безвредни. Нещо трябва да се направи по тоя въпрос, но ще се сетят след двайсет години.

Също така по въпроса с паяци, гущери и подобни, като си я направиш къщата малко по-високо, да не е на кота нула, и като сложиш навсякъде мрежи да комари, включително и вратите, оградиш си двора и го поддържаш не знам откъде ще цъфнат.

# 637
Като добавим и опасването на къщата със СОТ , защото от всички страни може да нахлуе някой и да те обере докато спиш, че даже и други неща да ти се случат .... Живях в къща около 3 години (на Пчелина ) и бях в постоянен страх да не влезе някой мангал нощем. Само да се чуе някакъв шум нощем .... Не ми стискаше да изляза да видя какво се случва извън къщата. Отделно самият СОТ се задействаше посред нощ от нищото понякога и си изкарвахме акъла ... Така че , този, който си го представя много романтично да живееш в къща около Варна , трябва да поживее малко и ще открие сам разликата. За всеки спокойствието и комфорта са различни понятия. Съседите ако решат да си гледат кокошки, понякога и плъхове се навъждат... Все пак си сред природата и има всякакви влечуги, насекоми .... Пък ако имаш възможност да живееш на хубаво място, с канализация, с нормално налягане на водата, с нормален път , предполагам, че откъм битовизми ще си по-неангажиран . Това с пътищата по вилните зони си е голям проблем. Еднолентови. Ако някой се зададе срещу теб се започва едно чудене кой да отстъпи , да кара назад до най-близкото възможно уширение, за да се разминете някак си....
Както се казва - за всеки комфорта е различно понятие . За едни някаква мизерия е приемлива и казват, че им харесва, за друг нечий “лукс” обзаведен дизайнерски апартамент е някакъв абсолютно за нищо не ставащ апартамент и като го купи ще трябва да изхвърли всичко, за да си направи своя “лукс” по свой вкус ... Всичко е гледна точка.

# 638
  • Варна
С кучешки фекалии е пълно и пред Общината. "Богоизбраните" там нехаят.
За мен е интересна друга тема. Дали предстои покачване на цените на новото строителство. Разбрах , че строителните м-ли да с по-високи цени. Отделно, търсенето надвишава предлагането.

# 639
Наистина има голямо търсене май. При строителите всичко се изкупува на зелено. Сделките си вървят и на старите имоти .... Не знам. Аз отдавна търся и не мога да намеря жилище, което да си струва, за бюджета, който ми е възможен . Трудно излиза нещо с благоприятно изложение.

# 640
Това с пътищата по вилните зони си е голям проблем. Еднолентови. Ако някой се зададе срещу теб се започва едно чудене кой да отстъпи , да кара назад до най-близкото възможно уширение, за да се разминете някак си....
Екстра си ми е с еднолентовите пътища, дано не ги разширят скоро Simple Smile Няма задръствания и гонки като по големите булеварди(до скоро живях до такъв). Разминаването е съвсем културно и няма никакви проблеми, хората са толерантни.

# 641
По нагоре споменахте СОТ за къща. Отдавна го обмислям. Ама как става като се живее в нея? Магазин, заведения съм издавала на СОТ ама след като затваряме и няма никой вътре...

# 642
Въпрос на конфигурация кои зони да останат активни в нощен режим, обикновено това са датчици на врати и прозорци, както и сервизни помещения, гараж.

# 643
  • Най-красивата страна
Да,една къща с двор изисква поддръжка .
Казвам го от личен опит.
Винаги има какво да се прави.
Дворът например трябва да се почиства поне два пъти на ден.Прахоляк има постоянно.
Ако е лошо времето ако са паднали листа ,ако вали сняг...
Трева трябва да се коси,расте много бързо,да се събере,да се изхвърли, трябва и да се пръска ,да няма кърлежи и други гадини.А това не е нито лесна,нито приятна работа.
В градинката все има някоя тревичка да се оплеви...
Комините се чистят всяка година.
Басейн ако има също трябва да се поддържа чист.
И още много други неща..
Но пък е голямо удоволствие да седнеш  да пиеш кафе на двора и детето да играе наоколо.
Да откъснеш пресни зеленчуци от собствената си градина или да събереш плодове от дърветата.
Или да си направиш барбекю и да събереш приятелски семейства.

Последна редакция: ср, 07 апр 2021, 08:35 от -veni-

# 644
  • Варна
Относно крадците, аз съм убеден, че дори да чуят, че ти обират апартамента съседите ще си мълчат, причини много - стари и слаби са, страхуват се от отмъщение, имат деца и не искат да рискуват заради тях. Общо взето това е като да ходиш на работа и да мислиш, че е по-стабилно от собственият ти бизнес. Риска пак си го има според обстоятелствата. Като си насложиш един периметър със автоматични лампи, по високи огради, видео наблюдение, зло куче, и стабилни екстериорни и интериорни врати вероятно ще си по-спокоен. Въпроса е каква заявка даваш. Ела Вълчо изяж ме или ела Вълчо, че ми трябва вълча кожа.

Общи условия

Активация на акаунт