Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 7

  • 74 821
  • 800
  •   1
Отговори
# 315
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Ок, благодаря.
Питам специално за водата дали се хвърля, защото имам дете на 15м и не искам да й докарам болезнени газове.
Значи, ако разбрах правилно, слагам всичко заедно- измития боб, зеленчуците, сол подправки, мазнина, червен пипер,домати и затварям за 30- 40 мин?

# 316
  • Paris, France
  • Мнения: 17 634
Измиваш и слагаш във вода, доста, за поне 12 часа,може и 24 часа. Преди готвене изхвърляш водата, промивашс чиста и плакнеш, слагаш в кукъра, заливаш с прясна вода, така че да покрие и да е над боба с поне 2см и слагаш подправките. Сол не слагаш щом е за бебе.

Може да минеш през мулинета. Газовете ги предизвикват шлюпките.

# 317
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Мерси. И аз знам това за люспите и обикновено го намачквам с преса за картофено пюре. Ама знам ли. Мислех, че и във водата остава нещо.
Сол добавям по малко

# 318
  • Мнения: 10 947
Няма ли просто някакъв сорт боб без тези @шлюпки@?
Аз правих боб в херметика. слагам под налягане 2 мин. и изливам водата, после пак ... накрая режа нещата и слагам за 20 мин. После оставям да се топли ...  Когато населението се прибере от  училище всичко е тип-топ.

# 319
  • Сф
  • Мнения: 11 974
Невена, благодаря! Не виждам да пише модел освен 12 в едно. Няма копче. Той ми е от една игра, така че не очаквам да е уау! Сладкиша се получи. Ще го пробвам тия дни като сме всички вкъщи с някоя манджа.

# 320
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Bella ciao, продава се лющен боб, но някак не е същото 😃

# 321
  • Paris, France
  • Мнения: 17 634
PureLove, моделът ти е Tefal  RK7051. Ето го:

https://www.google.com/search?q=jamie+oliver&oq=jamie+oliver … bile&ie=UTF-8

Във Франция се продава под марката Мулинекс, със същия номер:

https://www.cdiscount.com/electromenager/petits-appareils-de-cui … la&cm_mmc=PLA!COR!PEM!CD!1040002306!m102400825_pMOU3045386373369_l9056522_tpla-770953573815_&gclid=EAIaIQobChMIlpuEyPj69AIVqZBoCR2lXQg2EAQYAiABEgL5PPD_BwE

Няма налягане. Можеш да отваряш когато искаш. Няма страшно 🤩. Всъщност и тези с налягане не се отварят докато има налягане. И да искаш, не става.

Прави много хубав ориз и кексове. Харесва ми, че е тихичък и не бълва пара. Със здраве да си го ползваш и дълго да ти служи!

Боб се лющи много лесно. Баба ми лющеше боба за супа. Сварява го и като падне налягането го вади с лъжица с дупки, ръка изключва и после връща боба във водата. За бебе количеството е малко и става бързо.

# 322
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Честито Рождество!
Идвам да се похваля, за тези два дни сготвихме доста манджи в Нинджата. Бобът стана перфектен за 30мин под налягане, много мек и вкусен, но не и разкашкан. Само да кажа, че все пак хеърлих първата вода. Стомасите са спокойни 😂
Зелеви сарми- 10 мин под налягане и 10 мин на bake.
Содената питка също пекохме там.
Пуешко и свинско вретено във винен сос, първо ги запечатих на програмата за сотиране, деглазирах с бяло вино, добавих и малко вода, морков, селъри, розмарин и салвия и за 30 мин под налягане. После пасирах соса.
Печени картофки с розмарин- нарвзани на едро, 5 мин под налягане и после още 20мин на air crisp.

# 323
  • Paris, France
  • Мнения: 17 634
Vicky Taylor, Честита Коледа. Искам да попитам печенето на питки, хляб и сладкиши в Нинджата само с горния капак ли става или ги пече и с долния реотан? Могат ли да се озоват като в обикновен мултикукъра, само отдолу, поне в началото? В купата за варене под налягане ли се сипва тестото или в друг съд и се слага на доставка? Благодаря.

# 324
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Честно казано не зная дали се нагрява и отдолу при печене, изпича се, но по- слабо и иска да обърнеш печивото да се доопече добре. Питката стана добре. Пекла съм и баници, пак на същия принцип. Кексове все още не съм. Но например като пека сандвичи, хлябът се запича отдолу, тях пека в кошничката.Директно в осноената купа пека. Иначе към уреда има и кошничка с повдигнато дъно ( идеално за печене, и функция еър крисп), както и решетка (за грил, пара, печене).
По принцип има и други съдове, които могат да се закупят отделно, но все още не съм ги проучила. Иначе в основната купа ми влиза кексовата форма и скоро ще пробвам как пече сладкиш.
Това ми е първият МК и не мога да направя сравнение с други уреди.
Най- много ми допадна, че тези дни котлони и фурна не сме пускали, съответно се отървах от купищата изцапани и загорели тенджери и тави, както и от оплесканата кухня. Отделно, че пести много време. В общи линии, сполучлива покупка.

# 325
  • Paris, France
  • Мнения: 17 634
Благодаря за отговора. А решетката на капака за печене лесно ли се сваля и влиза ли в миялна? Ненавиждам да чистя фурни и халогенни капаци.

# 326
  • Мнения: 986
И аз съм с Нинджа. Капака почиствам без да го разглобявам, мисля че ако се разглоби гаранцията няма да важи. Доста неща съм готвила в МК, но още не съм ползвала бавното готвене и грила. Всъщност предполагам, че грила се използва само при горно запичане, напр. за сандвичи.
И аз се оглеждам за допълнителни аксесоари, защо ако готвя повече от едно ястие трябва да прехвърлям сготвеното, пък то е горещо още, да мия купата за следващото.

# 327
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Все още не съм стигнала до почистване, понеже капакът изглежда чист. В ръководството не се посочва разглобяване, но съм виждала бг видеа и някои го правят, аз на този етап не бих. Почиства се с влажна кърпа.
Херметическият капак се мие лесно, махат се уплътнението и клапанът. Не се слага в съдомиалня.

# 328
  • Мнения: 10 947
Аз от опит се отучих да разбинтвам винтове, които се завиват в пластмаса. Резбата на пластмасата се разваля и уреда става непотребен.
Иначе и аз като прочетох за многото приставки ми стана любопитно, но ще се наложи на мм да освободи един шкаф само за този уред. Защото имам и други уреди с приставки и накрая ще ги обърка. Заже в момента се чудя нямах ли в началото една приставка на нинджата, кояте сега не виждам вече . Май ще се занимая с книжката и ще търся. И на мен ми е малко една купа. Не ми се мие непрестанно. Май ще трябва шкаф .
В момента тиквеника се прави вътре. Вчера боба. Боба наистина става разкошен.
Сърми на херметик никога не съм правила. Все си мислих че вътре ври и ще ми се развият.

# 329
  • Мнения: 98
Благодаря за отговора. А решетката на капака за печене лесно ли се сваля и влиза ли в миялна? Ненавиждам да чистя фурни и халогенни капаци.
Аз нямам Нинджа, миналата година беше много намалена и се чудих дали да не си купя, докато не видях в ютюб едно видео как се мие капака, а той не се сваля, нито решетката, това ме отказа.
Тая година си купих еър фрайер, и тук реотана и вентилатора се мият с магия, ама поне не го виждам да се дразня.

Общи условия

Активация на акаунт