Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 7

  • 74 873
  • 800
  •   2
Отговори
# 300
  • Мнения: 2 922
Мисля, че бяхме говорили в една от темите, но не помня отговорите.
Може ли да се слага алум.фолио в кукър под налягане? Искам да направя няколко отделни порции в пакетчета фолио, да сложа малко вода на дъното. Не искам всичко да плува във вода, затова. Четох по фр.сайтове, че уж може, но е за кукър нехерметик.
Имате ли опит? Иначе хартия за печене съм слагала без проблем.

# 301
  • София
  • Мнения: 303
Здравейте, отдавна се каня на кукър, но сега твърдо реших, че ще се сдобия. Ориентирах се към Тефал. Вчера обаче ми се счупи външното стъкло на вратата на фурната. И тъй като тепърва ще търся фирма, която може да помогне, явно за коледните празници ще сме без фурна. Аз оговорих фурната на съседката, но ми се иска по-малко неща да пека там. Та в тази връзка да ви питам питка може ли да се изпече в кукърът, както и зрял фасул? Предполагам, че пълнени чушки не са проблем.
Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 13:44 от zuzi_pretty

# 302
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Зависи какви функции има. На моя може да се сготви взичко, което си изредила. И пече питки, баници, зрял фасул под налягане, сарми пак под налягане и после само се запичат с другия капак.

# 303
  • София
  • Мнения: 303
Зависи какви функции има. На моя може да се сготви взичко, което си изредила. И пече питки, баници, зрял фасул под налягане, сарми пак под налягане и после само се запичат с другия капак.
Благодаря за отговора, макар че нередактираният ми пост беше труден за разбиране 😐. Надявам се, че повечето Тефал имат необходимите функции.

# 304
  • Мнения: 10 947
pepa57 това по-скоро ми звучи като да го сложиш на парата.

# 305
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Зависи какви функции има. На моя може да се сготви взичко, което си изредила. И пече питки, баници, зрял фасул под налягане, сарми пак под налягане и после само се запичат с другия капак.
Благодаря за отговора, макар че нередактираният ми пост беше труден за разбиране 😐. Надявам се, че повечето Тефал имат необходимите функции.
Гледайте добре. Хубаво е да е комбиниран, с два капака. Да е херметик и да може да пече, и/или пържи с горещ въздух.
Аз съм с Нинджа и успешно замества фурна. Само при печене са нслага да се обръща печивото, защото отдолу пече по- слабо

# 306
  • Мнения: 2 922
pepa57 това по-скоро ми звучи като да го сложиш на парата.
Не искам на пара, пък и кукърът ми има функция пара, но нямаше скаричка. Искам да се пече само.
Но ще пробвам

# 307
  • София
  • Мнения: 303
Уред за готвене под налягане Tefal CY505E30 One Pot, 1200 W, 6 л, 25 програми, Задържане на топлина, Черен от Емаг си харесах. Доколкото разбрах  Нинджа са много добри, но за съжаление не ми влизат в бюджета.

# 308
  • Paris, France
  • Мнения: 17 637
pepa57, слагала съм разни неща, покрити или увити във фолио. Няма никакъв прооблем, не е надрало покритието. Слагала съм и на дъното като нямам място за скаричката, защото моята Robusta La Mamma e 5l. Слагай смело! И в тенджера под налягане съм слагала.

Zuzi pretty, Тефал Cook4me няма функция печене. Може да пече само отгоре, но трябва да купиш и капака за печене към него. Не става хубав хляба вътре. Пиле изпича (допълнителния капак. На сготвен под налягане боб прави кора отгоре, пак капака.

Bosch autocook pro има програми за печене и изпича добре баница, хляб, кексове. Готви и под налягане. Хлябът трябва да се обърне.

Уред за готвене под налягане Tefal CY505E30 One Pot, 1200 W, 6 л, 25 програми, Задържане на топлина

Много е бавен. Капакът няма вътрешен капак. Готви добре, пече, но бавно вдига налягане.

# 309
  • Мнения: 2 922
Не знам вие на какви програми печете в кукър, но открай време се канех да пробвам ястие на програма cake. Имам и bake, но не съм супер очарована (за херметик говоря).
Та си направих гратен/запеканка, съвсем просто - ред кръгчета картофи, лук, бекон, тънки филийки домат, пак картофи, и отгоре щедро настъргана зряла моца (за пици).
Прогр.кейк, 40 мин.е, но я спрях на 30 и я оставих така 15 мин.
Ами много добре се получи, хубава златна коричка, никаква мазнина не сложих, бекона и сиренето дадоха достатъчно. Стана ми като във фурна, доволна съм.
А за фолиото - имам идея да направя пакетчета-кошнички с морски дарове, риба, зеленчук и щедра бучка масло, без да затварям кошничките, да не става сварено.
Благодаря ти Невена за отговора.
Ще пиша какво е станало.

# 310
  • Мнения: 2 651
Няма проблем за фолиото. Аз като правя крем карамел в кукъра завивам купата с фолио.

# 311
  • Сф
  • Мнения: 11 981
Здравейте! Започва и моята борба с мултикукъра. Имам Тефал 12 в едно . В момента пека кекс с ябълки от книжката с рецепти. Гледам че пише че е 600 вата май, н могга да разбера и херметик ли е. Мога ли да отварям по време на готвене? Тук един пушек излиза ,мм вика - ти ще боядисваш. Ох как мразя и имам страх от налягане. Едно време ни се взриви тенджерата под налягане и счупи стъклата на бокса у майка . Мм се смее,че съм се скрила в ъгъла на кухнята и не смея да доближа около печката. Още 12 минути...не вярвам да се получи резултата от картинката Simple Smile Сигурно е лесно, но още не съм му свикнала.Четох, гледах клипчета , ама шубе ме е . Тъкмо гледам черешката на тортата. Векилска направи банички и ги раздаде на салфетки, чинийки ли няма ..има и по- зле от мен 🤣

# 312
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Аз искам да попитам как се процедира с варенето на зрвл фасул в херметик? Първо го завирам ан котлин, хвърлвм водста и слеь това прехвърлям в херметика, или? И за колко време г/д се сварява?

# 313
  • Мнения: 2 922
Накисва се бобът от вечерта. На сутринта го измиваш, в кукъра, слагаш другите неща по твое усмотрение и на stew за 35 мин.
Суров се слага. Някои дори не го накисват, зависи от сорта.
Ако не ти е достатъчно сварен, добави 5-10 мин. Вода едва да го покрие, дори по-малко.

# 314
  • Paris, France
  • Мнения: 17 637
Аз искам да попитам как се процедира с варенето на зрвл фасул в херметик? Първо го завирам ан котлин, хвърлвм водста и слеь това прехвърлям в херметика, или? И за колко време г/д се сварява?

Нищо никога не варя на котлона и вода не изхвърлям. Точно в нея са витамините. Когато бобовите се варят под налягане, температурата е обикновено над 100°С в тенджерата (на прилична надморска височина, не на Килиманджаро). Тази температура разгражда вредните фитати. Вари се на котлон преди да се сложи в уред за бавно готвене.

Всеки боб е различен. На френския ми трябва поне 30 минути, че и час понякога. Зависи и от налягането на уреда.

Слагам половин час на максимално. Моя готви на 70кPa. На 25тата минута изключвам и чакамналягането да падне само. Така сосът се сгъстява. Отнема още половин час. Също не ми запушва клапата.

pepa57, да не би да трябва да добавяш някаква манипулация при печене? При моя, примерно, нищо не се прави, но в руските Cook4me трябва да се остави капака полузатворен и да се врътне горното копче наполовина. В Olla GM трябва да се отвори клапата.

Здравейте! Започва и моята борба с мултикукъра. Имам Тефал 12 в едно . В момента пека кекс с ябълки от книжката с рецепти. Гледам че пише че е 600 вата май, н могга да разбера и херметик ли е. Мога ли да отварям по време на готвене? Тук един пушек излиза ,мм вика - ти ще боядисваш. Ох как мразя и имам страх от налягане. Едно време ни се взриви тенджерата под налягане и счупи стъклата на бокса у майка . Мм се смее,че съм се скрила в ъгъла на кухнята и не смея да доближа около печката. Още 12 минути...не вярвам да се получи резултата от картинката Simple Smile Сигурно е лесно, но още не съм му свикнала.Четох, гледах клипчета , ама шубе ме е . Тъкмо гледам черешката на тортата. Векилска направи банички и ги раздаде на салфетки, чинийки ли няма ..има и по- зле от мен 🤣

Напиши поне кой модел е! Ако на капака има копче, което се завърта, освен копчето, което се натиска за да се отвори, то уредът е Херметик. Пише в книжката. Да не би да е 1600W? Тефал 600W не съм виждала.

Общи условия

Активация на акаунт