Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 7

  • 74 986
  • 800
  •   1
Отговори
# 705
  • Paris, France
  • Мнения: 17 643
wa_wa, Инстант пот нямат програми за печене като Olla GM, в смисъл да пече с долен реотан. Предишният ми уред, за който ти ме нави преди 11 години  💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐❤❤❤❤❤, има програма за печене, макар и да не вървеше с допълнителен, халогенен капак. Програмите за печене ги ползвам основно за тежки кексове, дебели мокети и тортички, ей такива.

Отказах се от комбинираната Olla GM h deluxe fry, защото вратовете са малко, отзад стърчи кол, който излиза на поне 7-8см и капакът може да се ползва само на нея, но не и на друга тенджера.

Май ще взема стария капак, който работи отделно, заедно със стария модел, към който не може да се включи капак. Така Ако едното се развали, поне другото ще работи. Старият капак е по-малък и лек, а и е с отделен шнур и няма да хабя време да чакам да се изпече отдолу, та тогава да включвам отгоре.

Яд ме е, че IP нямат програми за печене на долен реотан, а имат тефлонирани купи. На IP капаците и купите влизат в миляна, а на Olla GM капакът трябва да се мие ръчно.

Още мисля.

IP не са с много повече ватове. Около мене доста хора ги имат и загряват както Ролята, по-бавно от сегашната ми. Ако можех да си купя тази, дето купих тогава, пак нея щях да купя, ама я няма отдавна.

А конкретен модел IP можеш ли да предложиш? Условието е да пече на долен реотан, 5-6 литров и това е. Да е модел, дето капакът се мие в миляна, но последното не е фатално.

# 706
  • Мнения: 3 952
Невена, старият капак на Olla няма нищо общо с капака на Инстант пот. Последният е не само с реотани, а и с конвекция. За стария капак на Olla отзивите бяха, че става колкото да се получи  лек загар върху сготвената вече храна, но не и за пълноценно печене.
Какво значение има, че не пече едновременно с долен и горен реотан, след като горният + конвекцията е достатъчен за качественото изпичане? Ако питаш старите домакини, ще ти кажат, че най-добрите кексове и блатове ставаха в едновремешните електрически тенджери, а те печаха само с реотани отгоре.

# 707
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
ИП пече пълноценно, не само леко запичане. Правила съм кекс, изпича се перфектно и отдолу, и отгоре. Също кюфтета, кебапчета, наденици стават дори без да се обръщат. Пече баница, пица и т.н, но диаметърът е малък.

# 708
  • Paris, France
  • Мнения: 17 643
Благодаря, отказахте ме навреме от стария капак. 💐💐💐💐💐.

Старите електрически тенджери се слагаха на котлон първо, за да се вдигне печивото и после се слагаше горния капак с реотана. Майка имаше такава. Да, изпичаха и без долен реотан, но те бяха плитки и широки и горещината от горен реотан лесно загряваше дъното на купата. На сегашните мултикукъри купите са с малък диаметър и много дълбоки, особено IP, Cookeo  Olla GM.

Мило ми е като се сетя за електрическата тенджера. Носехме я на морето с нас. Вкусно готвеше. Сега приятелка има една Remoska, но нов модел, тефлонирана и с отделен капак за налягане. Носи я с нея като пътува. Ей тази:

https://www.remoska.co.uk/products/remoska-tria-3-in-1-oven-to-t … e-electric-cooker

Старият капак на Olla мисля има конвекция, защото нещо бръмчи като работи. Аз съм виждала негови произведения и му знам възможностите.

ИП пече пълноценно, не само леко запичане. Правила съм кекс, изпича се перфектно и отдолу, и отгоре.

Направо в купата ли изливаш кекса? Не ща гимнастики с отделен съд върху поставка.

За кебапчета и наденици имам много мощен, газов грил във фурната и диаметърът ще ми е малък.

За Нинджа и голям, 8л ИП нямам никакво място. Никаво.

# 709
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
В отделен съд на поставка, иначе няма как да циркулира горещият въздух. Но си миеш него, другото остава чисто. Аз съм с 8 л, обаче. Няма да ти казвам колко ми е голяма кухнята - обща дължина 2.60, барабар с голяма мивка с отцедник, котлони и всичко останало. Даже за хлебопекарна нямах място, но сега имам и хлебопекарна, и ИП. Фурната я пенсионирах, котлоните също. Ползвам ги супер рядко вече - за по-голямо печиво (голяма тава пица, голяма баница, питка и т.н) или да стопля нещо набързо за детето. Двама възрастни с дете на 1 г сме, напълно достатъчен ми е за нашите нужди. Научих се да се смествам на тясно, а за повечето неща си ползвам трапезарната маса. Няма начин, трябваше ми уред, който да ми помага, за да не отнемем от времето на детето.

# 710
  • Мнения: 2 302
Може ли да препоръчате кукър на Instant pot или друг, основно за печене ( не на сладкиши), готвене под налягане и супи.

# 711
  • Асеновград
  • Мнения: 582
Промяна е възможна във всеки етап на готвенето или след това, а изпускането на парата на пулсации, ще Ви осигури допълнително спокойствие при приготвяне на супи и разпенващи се храни.
https://instantpot.bg/produkt/instant-pot-pro-plus-5-7l/

# 712
  • Мнения: 302
Имате ли опит с мултикукърите на нинджа? Бременна с второ и работеща ми трябва нещо, което да готви бързо и вкусно всякакви видове месо, зеленчуци и супи. Ако може да готви директно от замразено месо ще е бонус. Реших, че ще е нинджа, обаче колкото повече чета за конкретните модели толкова повече се чудя кой да е. Ще се радвам да споделите опит с някой от долуизброените уреди и приблизително време за готвене с него на супи и месо. Ето на какво съм се спряла:

Ninja Foodi 11-in-1 SmartLid Multi-Cooker 6L OL550UK - https://ninjakitchen.co.uk/product/ninja-foodi-11-in-1-smartlid- … l550uk-zidOL550UK - този ми е фаворит, но цената малко ми е стопер, защото като основни функции по нищо не се различава от следващия в списъка ми, основният плюс е „умният“ капак, който не се налага да сменяш. Въпросът е, че това удоволствие струва със 100 паунда повече и се чудя струва ли си.

Ninja Foodi 9-in-1 Multi-Cooker 6L OP350UK - https://ninjakitchen.co.uk/product/ninja-foodi-9-in-1-multi-cook … p350uk-zidOP350UK - като цяло този ми се струва най-разумен по отношение на цена-функции, но ме притесняват двата капака. Струва ми се връткаво, а на мен идеята ми за такъв уред е да го заредя и да забравя за него докато не дойде време да хапвам каквото съм заредила. Чудя се примерно за месо дали се налага първо да го варя под налягане и после да го правя на air fry за коричка или мога директно да мина с air fry и да си спестя смяната на капаци. Готвя основно пуешко бутче/ бяло и свински пържоли. Телешкото повече на супа го правя така че то не ме притеснява.

Ninja Speedi 10-in-1 Rapid Cooker and Air Fryer ON400UK - https://ninjakitchen.co.uk/product/ninja-speedi-10-in-1-rapid-co … n400uk-zidON400UK - този май отпада от надпреварата, защото няма варене под налягане. По принцип имам отделно тенджера под налягане, но понеже смятам този уред да седи върху котлоните (заради абсорбатора) ми се иска да има и тази функция. Обаче ако се справя добре и сравнително бързо със супи, а с air fry пести повече време от горните два бих взела него. Все пак основната причина да търся такъв уред е пестенето на време.

# 713
  • Мнения: 10 948
ами на мен много ми харесва мултикукъра на нинджа , но ти трябва поне още една купа за да не прехвърляш.

# 714
  • Мнения: 4 375
Имах 9, сега имам 11. Доволна съм от двата. Ако трябва сега да взимам, бих взела 11 или 15. Има минуси единия капак, като например, ако нещо ти кипне много под налягане и стигне капака, после се чисти доста трудно, но за сметка на това е голямо удобство. Можеш да видиш и новия модел на Instant pot, който също е с един капак, но има приставка, която се слага на капака, когато готвиш под налягане. По този начин не се цапат реотаните при готвене под налягане, ако нивото се вдигне. Това се случва например при боб, паста, спанак и други

# 715
  • Мнения: 10 948
Аз ако сложа макарони под налягане става едно нищо от тях. Дори макароните ги варя само в обикн. тенджера на котлон. Броколито също за да не се разваряват.

# 716
  • Paris, France
  • Мнения: 17 643
Имам програма за макаронени. 8 минути е, на степен 2. Омазвам ги в зехтин, слагам сол, доливам студена вода колкото да ги покрие +1 см и избирам 1 минута, налягане 1 от 5 степени за макарони 44 на Barilla. Като спадне налягането са готови и вода вътре няма. 10 минути вдига налягане и около 10 сваля. Може и 5 минути налягане 1 и да извади парата сам накрая.  Идилия. Цаката е да се избере ниско или никакво налягане и доста по-кратко време. На пакета пише 7 минути. Като студентка ги правех в микровълнова и също е бързо и лесно.

zuhta, вторият, 9в1 го има приятелка. Много е хубав и абсолютно безшумен за разлика от 14 в 1. Да, може направо airfry и времето е същото. Е, големи парчета жилави меса, като овча плешка или бут няма да станат без налягане, но пилешките крилца и бутчета стават идеално. Ако се минат под налягане първо, са леко по-малко жилави и падат от костта, но може да се постигне с повечето меса и с airfry. Според мене е по-добре с два капака за да не се разбрица електрониката. Не е сложно - вдигаш капака за fry и завинтваш този за налягане. Аз бих взела този с двата капака, дори и да беше по-скъп.

Мултикукърите не са бързи като експрес тенджера на газов или индукционен котлон. Нинджите ми идват плитки за супа и предпочитам експрес тенджерата. Доста са тежки ако трябва да ги местиш всеки път, но не е болка за умиралка ако имаш място. Абсорбатор не ти трябва като работят. Само като е готово и го отваряш.

# 717
  • Мнения: 5 170
Какво е експрес тенджера?

# 718
  • Paris, France
  • Мнения: 17 643
Какво е експрес тенджера?

Тенджера под налягане.

# 719
  • Мнения: 302
bella-ciao, не разбрах за какво ми е още една купа, за да не прехвърлям кое?

ioana_g, Невена, благодаря за отзивите. Както не ми се струваше въобще практично да имам два капака, така сега започнах да си мисля, че аз каквато съм завеяна по-добре да са два, защото тая работа с кипването често ми се случва и с обикновена тенджера. Отделно четох коментари в сайта на нинджа, че „умния“ капак често се случва да ръждяса. Като добавиш и по-ниската цена май направо към 9в1 се ориентирам. А за супите аз си ги готвя в обикновена тенджера и пак стават сравнително бързичко, проблема ми е, че не мога да я оставя на котлона и да изляза, трябва си наглеждане. Тенджерата под налягане я ползвам само за боб, телешко и варени картофи (последните правя веднъж на високосна, защото не трябва да ям). Затова ми се иска да я махна да не ми заема и тя място.

Update: поръчах 9в1 от официалния сайт. Излезе ми 445 лв., очаквам още 40-50 лв за доставката. По българските сайтове се намира по-стария модел за 500 лв. Проучването ми показа, че той е 7в1 (няма функция за сушене и кисело мляко) и е малко по-голям като външни размери при същия обем на кошницата за готвене - 6 л. Може да е полезна за някого тази информация.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 10:48 от zuhta

Общи условия

Активация на акаунт