Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 7

• 73 889
  • 800
  •   1
Отговори
# 735
  • до най-прекрасния мъж
Аз обикновено готвя ориза, докато отдолу правя супа за детето или друго ядене за нас, например винен кебап. Но и само ориз понякога, като наливам 300 мл.вода, колкото да вдигне налягане.
Относно водата, никое деление не гледам, а преценявам спрямо конкретните продукти и ястие колко вода ди налея. За мусака е едно, за ориз е друго, за супа е трето, за яхния съвсем различно.

# 736
  • София
Зависи колко литра е,в книжката трябва да пише колко е миналото количество течност за налягане-моя е 8л и мин.му трябва 500 мл вода.Ако готовите супа слагате вода толкова колкото искате да е гъста/рядка,защото водата не извира като на котлона,за ориз ако правите в основния съд има пропорция спрямо вида ориз-стандартен бял ориз 1 част и вода 1,5.В официалния на сайт има време за готвене и пропорции за вода,има и рецепти.Като сготвите няколко неща ще придобиете представа.За варене съд в съд-сипвате минималното количество вода за вашия модел в основния съд,слагате решетка или какъвто аксесоар имате и в другия съд слагате ориз 1 към 2 вода,добавяте сол или каквото искате,слагате съда с ориза в основната купа на решетката и пускате -обикновено такова варене съд в съд му трябва двойно време,тоест ако стандартно е 5 мин високо налягане трябва да пуснете 10 ,но е и въпрос на вкус-аз харесвам добре сварен .В началото е проба грешка и накрая ще получите вашия резултат.Тук има група за Instant pot-разгледайте и там и ще Ви дойдат идеи.

# 737
  • Paris, France
Ако правя само ориз, слагам минималното количество вода, което се изисква при готвене на пара. В моят случай е 250мл. Може и 300, но не повече. Слагам поставката за пара, на нея купичката с ориза и пускам на програма пара и максимално налягане. Ако на програма ориз програмирам 8 минути на налягане 2, то на пара, съд в съд програмирам 16 или даже 24 мин и накягането да падне само.

За чашка ориз не цапам мултикукър. Обикновено готвя някакво месо в сос или бобово. Сипвам вода колкото за манджата и тя си прави налягането.

На басмати слагам по 1.7 чаши вода на чаша ориз, на японския 1-1.2 чаши на чаша ориз.

# 738
  • в сърцата на децата <3
Да добавя, че малки количества ориз, нещо като 180мл сух ориз не стават много добре в никой от показаните и затова моят 5 литров не замени оризоварката. За всичко друго ми е на 6.
В моят 5 литров Тефал се готви чаша ориз и две вода преспокойно. Няма проблем, прави си налягането и 9 минути (колкото си му е програмата) е точното време за жасминов. Получават се за нашето потребление 4 големи или 6 нормални порции варен бял ориз. Най-често го правя за гарнитура на тас кебап, пък него го правя с повечко месо, малко сос и две топки ориз със сладоледената лъжица. Така са 6 порции.

# 739
  • Paris, France
Чашата е 180мл, нали? Предпочитам да го готвя в малък съд, около 1л тенджерка или 1.5 максимум. Имам и глинен съд за ориз, японски, за 1 чашка е, може и половин (90мл). На жасминов слагам 1.2 чашки вода на чаша ориз.

# 740
Vessela, Zizini, Veselina, blue.angel и Nevena, благодаря ви за отзивчивостта и толкова изчерпателните мнения, описания и информация. Разбрах повече неща отколкото от описанията под продуктите  Flowers Hibiscus

# 741
  • до най-прекрасния мъж
Моят е 8-литровият. Мусаката даже я готвя с 200-250 мл и пак си става. Честно казано, не помня какво пише в книжката по въпроса. Аз следвам официалната група на ИП във ФБ още от преди да имам уреда и от там чета съвети и гледам рецепти. Много ми е полезно.

# 742
  • София
Vessela, Zizini, Veselina, blue.angel и Nevena, благодаря ви за отзивчивостта и толкова изчерпателните мнения, описания и информация. Разбрах повече неща отколкото от описанията под продуктите  Flowers Hibiscus

От вчера този модел е намален,не знам какъв Ви е бюджета,но заслужава да го погледнете. https://instantpot.bg/produkt/instant-pot-pro-crisp-air-fryer-7-6l/

# 743
blue.angel, може ли повече подробности как готвиш мусака? Мислех да метна първо картофите, след 10-15 мин и каймата на еър фрай и накрая евентуално заливка, ама с тази вода малко ме озадачи.

На мен ми е много интересно при нинджата по книжка примерно за 1,5-2 кг. месо пише само 250 мл. вода и наистина си се свари месото идеално. Повечето неща са даже със 125 мл. вода, което е още по-странно за мен. В обикновената тенджера под налягане винаги слагам да покрие поне на 2/3 месото, което винаги е над литър. Много благодаря за идеята за готвене „съд в съд“, за мен ще е супер практично, защото ориз яде само детето, ние с ММ сме на нисковъглехидратен режим и ще е удобно да готвя долу месо и на втори ред само 1-2 порции ориз.

# 744
  • до най-прекрасния мъж
Мусаката готвя така: запържвам на Соте лук и морков, понякога слагам и тиквичка, ако имам някоя изостанала в хладилника. Като се запържат леко добавям около 300 гр телешка кайма и я запържвам и нея докато стане на трохи. Когато е готова и тя изключвам програмата и бързо добавям червен пипер, черен пипер, кимион, джоджен, сол. Разбърквам леко, за да си пуснат аромата в мазнината и наливам 1 кафена чашка пасирани домати от бутилка, половин консерва нарязани домати или пресен домат, зависи от сезона и наличността вкъщи. Оставям за 2-3 мин и добавям 50 мл топла вода. Изчаквам още минута-две и хубаво деглазирам дъното. След това слагам нарязаните на кубчета картофи и хубаво ги разбърквам с каймата и зеленчуците. Количеството зависи от това колко мусака искаш да сготвиш и дали я обичате с повечко картофи или с повечко кайма. Аз слагам около килограм, килограм и двеста. Доливам още около 200 мл топла вода, затварям уреда и включвам на Високо налягане за 12 мин. Когато е готово, ако бързам, изпускам ръчно налягането, ако не бързам, оставям да се освободи само. Правя си стандартна заливка от кисело мляко, 2 яйца и 3-4 супени лъжици брашно. Гъстотата е по желание, аз я правя като за палачинки. Заливам, слагам запичащият капак и пускам на програма Bake за 15 мин. Става идеална. В общи линии си я готвя като на котлон+фурна. Единствено водата е малко, защото се готви под налягане и няма къде да се изпари, ако е повече. Ако случайно е стала по-водна поради някаква причина, например воднисти картофи, пускам за няколко минути на Соте, за да се изпари излишната вода преди да сложа заливката.
Става разкошна мусака без никаква излишна течност.

# 745
Благодаря, така подробно разписано много лесничко звучи. Ще пробвам обезателно. На мусаката винаги ме е дразнило, че трябва да цапам и тиган, и тава, с този уред поне този проблем го няма.

# 746
Аз за мусака слагам всичко сурово + вода. Първоначално имах някакъв проблем -  изписваше burn food (на IP duo crisp) и не искаше да вдигне налягане. После нацелих пропорциите и внимавам доматите да не ги разбърквам до долу, да не залепват по дъното и вече е ок.
Ако ми се занимава, понякога правя заливка и слагам запичащия капак.

# 747
Аз пък извъртях на соте с капака една страхотна агнешка дробсарма. Малко количество, но страхотно вкусна стана. И заливката пекох 2ж15 мин. на 190 и стана разкош.

# 748
Купих мултикукър на майка ми. Направихме ориз със зеленчуци, но след като свърши програмата вместо нули изписа вв или нещо подобно. Мултикукърът е crown. Сега не знаем дали яденето е готово или не и трябва ли да се изпуска парата

# 749
  • Асеновград
В книжката не видяхте ли какво пише ?

Общи условия

Активация на акаунт