Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 7

  • 73 881
  • 800
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 10 721
ами аз ако направя една супа и искам да сложа след това баница, кюфтета или каквото и да е ако нямам втора купа търся къде да сложа супата ... а ако вземе да не се изяде супата на едно ядене тогава вече за следващото ще прехвърляш останалата супа някъде ... аз даже бих си взела и трета купа, но нещо нямам много място.

# 721
  • Мнения: 302
Аа да, това е ясно, че ще е голямото прехвърляне на манджи и нон-стоп миене на кошницата. То и при стандартното готвене се налага, за да прибера в хладилник. Иначе сега след като поръчах се загледах в амазон има едни силиконови купи, които пасват идеално на кошницата, чудя се дали ще са удачни. Ето за какво говоря: https://www.amazon.co.uk/Liners-Silicone-Airfryer-Accessories-Co … 2C152&sr=1-4&th=1

# 722
  • Мнения: 10 721
аз понякога ги прибирам в нинджа тенджерата, защото понякога претоплям в нинджата супа или защото ползвам да пази топло за супаа например.

# 723
  • Мнения: 302
Да се похваля - снощи ми пристигна нинджата - foodi OP350UK. За сега съм супер впечатлена. Правих кюфтета на функцията air crisp и на грил функцията - станаха за 10 мин и по двата начина, като на грила бяха малко по-сочни отвътре (една идея по-сурови за моите стандарти, но ММ ги хареса доста). На air crisp имаха по-твърда коричка. Но ги правих от готова купена кайма за скара, тези дни ще пробвам с домашно смляна и объркана с яйца кайма как е. Като вкус нямаше особена разлика. После варих цял заек - за 8 мин вдигна налягането, 30 мин варене и после за 2 мин изпуснах налягането - месото седи стегнато като го бутнеш с вилица, но като дръпнеш кокала и месото направо пада. Довечера ще го доготвя на air crisp с моркови, лук и чесън и ще дегустирам.

За сега най-впечатляващото за мен е, че уредът е абсолютно безшумен, дори когато вареше под налягане. Не излизат никакви миризми, пушек, пара (само докато вдигне налягането пусна малко пара, после нищо). От кюфтетата замириса чак като ги отворих.

Като негатив - за неща, които се пекат на един ред си е малко пространството - примерно 700 гр. кайма я правих на два пъти. Може би с някакви метални решетки може да се реди на няколко нива, тепърва ще проучвам. Пак е по-бързо от пържене в тиган, да не коментирам пръскането на мазнина навсякъде и миенето после, но все пак го отбелязвам.

# 724
# 725
  • Мнения: 5 169
Аз съм с втория, на Филипс. Сравнение не мога да правя, но съм много доволна. Една от най-добрите ми покупки. Пак бих си го купила.

# 726
  • Мнения: 653
Взех този преди около месец и половина https://instantpot.bg/produkt/instant-pot-pro/?attribute_pa_model=5-7l и съм много доволна. Беше ми важно вътрешната тенджера да е с дръжки и да е от неръждаема стомана.

Лесно се ползва, няма миризми при готвенето из помещението (не го ползвам на отворен капак). Риба още не съм правила в него, но агнешко готвих. За варене на ориз е страхотен уред.

# 727
  • Мнения: 5 169
Ако ще ви е полезно - разгледах какво пише за Instant Pot. Вътрешният съд е с дръжки, на Филипс не е. На мен не ми пречи, лесно го вадя с ръкохватка, ако е още горещ. Така или иначе аз готвя, сипвам от него директно, докато се храним той е изстинал, после си го вадя и ако има още храна, пресипвам и мия купата.

Много от посочените като предимства на Instant Pot си ги имам на Филипса по подразбиране - бързо освобождаване на налягането, време, индикатор докъде е стигнало. За по-високото налягане не знам добре ли е и дали не е само при някои ограничени програми. Като време за различните продукти гледам, че са сходни и двата уреда. Програмите на Филипса са с различно налягане за различните видове продукти - например за телешко е по-високо, за риба е ниско, за супи и ориз е трето... При всички изпускането на пара е автоматично, шумът не е висок, то няма и как да се намали кой знае колко. Пръски няма, не знам дали има мултикукър, който да пръска. Миризми няма,  достатъчно добре е уплътнен, с едно уплътнение си готвя всичко, не преминават никакви миризми.

Това не знам какво означава: "приставката за бързо охлаждане Quick Cool Tray се продава отделно". Ако не я купиш налягането се освобождава по-бавно?

Разликата е в материала на купите - единият е с неръждаеама стомана, което теоретично трябва да означава, че можеш да ползваш всякакви прибори, вкл. метални. На мен не ми пречи тефлоновата купа на Филипса, не загаря, мие се лесно и почти всичките ми прибори  са за такива.

За броя функции и рецепти пак е относително - при Филипс са няколко програми за различни видове месо, за риба и ръчни, като можеш да избираш според това дали парчетата са големи или малки - примерно телешко под налягане, телешко бавно готвене на висока температура, бавно на ниска (т.нар. су-вид), отделно има програми за ориз, супа, бобови, сарми, кисело мляко, сладко, сотиране, претопляне и печене, отделно различни програми за готвене на пара.

И на двата капаците се свалят, което е много удобно. За wi-fi управление зависи дали ще го искате, аз не виждам смисъл да си командвам мултикукъра през мобилния телефон.

И двата уреда не могат да пекат. Филипса по реклама има функция за печене, но става като печено на фурна под капак/фолио, получава се коричка отдолу, ако продуктите не са воднисти, например на картофи без добавена вода. Пекла съм хляб и сладкиш по рецепта от книжката. Стават, но не е основна функция. Но пък можеш да печеш пилешко например, без миризма и без да гледаш какво става с фурната.

# 728
  • София
  • Мнения: 345

Аз съм с instant pot - комбиниран със запичащ капак и голям 8 л.(готви малко и много) -много съм доволна-разгледахте ли ги и тях. Удобството е,ако искате да запечете нещо само сменяте капаците -не пресипвам в тава и да слагам във фурната,ползвам за печене на меса,може да пече и кекс.С филипса не съм запозната-гледала съм клипчета с него-само да кажа ,че линка който сте дали е с по-висока цена от други магазини-ако се спрете на него.
Аз бих препоръчала instant pot-без значение модела-Вие трябва да прецените за размера и модела ,защото имат представителство в България,можеш винаги да си поръчаш от тях допълнителен аксесуар или някоя резервна част и сервизното обслужване до колкото съм чула е много на нива,също така винаги откликват ако имаш проблем.Влезте в сайта на instant pot,в горната част на сайта има меню,отидете на "Полезно"-там има въпроси-отговори,ръковотства за употреба и всякаква полезна информация,която миже да Ви е полезна,същото направете и на сайта на филипс и прочетете информацията за техния мултикукър и ще вземете по-лясно решение.Изгледайте и няколко клипчета и според мен ще решите тогава. Тук всеки ще си хвали неговия мултикукър,а знаем че предпочитанията са различни на хората ,а също и храната която готвят и похапват,а най-вече и бюджета за закупуване.

# 729
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 554
+1 за Инстант пот със запичащ капак. Няма такова удобство, особено с бебе. Фурна и котлони вече не ползвам.

# 730
  • Мнения: 10 721
да. фурната ползвам за да държа всички чаркове, които съм си поръчала за /нинджата

# 731
  • Paris, France
  • Мнения: 17 384
И Филипс, и Инстант пот са добри уреди. Имам подобен на Филипс вече 11 години и не е мръднал. На моя купата има малки дръжки, което е голямо удобство.

Аз предпочитам Филипса, защото капакът е закачен и няма нужда да го свалям целия. Също харесвам функцията печене на кекс и хляб, която ИП нямат. В някои модели на IP също може да се пече, но се слага приставка, печивото се сипва в друг съд и се пече със запичащ капак.

Ако функцията печене на кекс и хляб не ви интересува и ще ползвате уреда основно като тенджера под налягане, пара, оризоварка и бавно готвене, имате място на плота и над уреда за да закачките капака, миете в съдомиялна, то Instant pot е по-добър избор заради иноксовата купа. 

Ако искате уред, който да носите с вас на почивка, на екскурзии, да пече дебел омлет, кексове, хляб то Филипс е по-добрия вариант.

Да добавя, че малки количества ориз, нещо като 180мл сух ориз не стават много добре в никой от показаните и затова моят 5 литров не замени оризоварката. За всичко друго ми е на 6.

И нещо, което забелязах - уредите с по-малък обем вдигат по-бързо налагане, дори когато вътре се сложи едно и също количество храна. Това е важно ако готвите всеки ден и нямате време.

За 4 човека 5 литров ни стига. Събирам цял говежди език, но 2 не влизат, та като имаме гости вадя експрес тенджерата.

# 732
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 554
Малки количества ориз стават перфектно съд в съд. Аз ползвам йена и така варя ориз или дори две ястия за нас и детето. Оризоварка никога не съм имала.

# 733
  • Paris, France
  • Мнения: 17 384
Вярно е. Правила съм в дуралексови купички, но времето е по-дълго и не ми се цапотят 2 съда за 2 порции ориз. Като го накисна за половин час белия или 12 часа кафевия, после 10мин или 15 в микровълновата и още 15 да преседи захлупен да се запари и е готов. Нашата вода е твърда и оставя котлен камък по купата на кукъра, та трябва да я чистя с оцет после.

# 734
  • Мнения: 653
Колко вода слагате в тенджерата, ако има по-малък съд за готвене в тенджерата и се ползва програма под налягане?

И се чудя до първото деление се гледа със сложени продукти или без? Нещо не го намерих в упътването и манджите ми стават малко рядки, защото се презастраховам с водата.

Общи условия

Активация на акаунт