Дистанционно обучение за учениците - Тема 15 /Февруари 2021/

• 36 235
  • 765
  •   1
Отговори
# 435
  • Варна
Не разбирам в какво се състои разликата на това един преподавател да си отваря устата и преподава в класната стая (ПО) и да прави същото с включена камера по време на ДО?
Например, ако някой ученик твърди, че 1/3 и 3% е едно и също, ще го накарам да раздели един лист на 3 равни части и да си отдели едната. После същия по големина лист ще го накарам да раздели на 100 равни части и да си отдели три от тях. после ще го попитам - едната трета още ли смята, че е колкото трите процента, но ако и тогава не успее да разбере, ще го четем после по форумите да обяснява разпалено как 3% били близо 1/3.

Ако така обясняваше и формулите на Виет от мин година, нямаше да се тюхкаш за ДО Simple Smile. Объркването дойде от това, че гледам сводките, свалени от официалния портал, но циркулиращи във фейсбук. Там има натрупване на заразени деца, което в действителност се оказа, че малко се разминава с данните с натрупване в портала. Независимо от това не се променя факта, че днес отново са почти 11% заразени и България светва все повече в червено. И на фона на тази обстановка нищо не се прави, за да се ограничи заразата.

# 436
  • Ямбол
В нашето училище ( 8-12 клас) нито в един момент часовете не са били по- кратки от 40 минути. Много пъти бяха и по- дълги, защото са на блокове и на ДО не взимат междучасие.
Дано тия от МОН да хвърлят по едно око на пишещото се тук и да вземат мерки. Има си го написано черно на бяло колко време максимално трябва да продължи един учебен час за всяка възрастова група. Междучасията са задължителни.
Какви мерки? Срещу какво? В гимназиите часовете са си по 40 минути в ДО и в ПО.

# 437
  • Бургас
В заповедта на министъра пише 30 мин при ДО.

# 438
В гимназията на сина ми на ПО са 45 мин, на ДО-40.И за да се изравнят, междучасията на ДО са 15 мин, което е малко повече размотаване, но няма друг начин.

# 439
  • София
В наредбата пише това:
Продължителността на дистанционния учебния час
за всички видове подготовка при синхронно обучение от
разстояние в електронна среда не може да надвишава:
1. двадесет минути - в началния етап;
2. тридесет минути - в прогимназиалния етап;
3. четиридесет минути - в гимназиалната степен.

И при нас са 40 мин, както на ДО, така и при присъствено, гимназиален етап.

# 440
  • Ямбол
В заповедта на министъра пише 30 мин при ДО.
Не, не пише. За гимназиите пише 40 минути.

# 441
  • European Union
Навремето имах една учителка по математика, която много мрънкаше, че часовете ни са по 40 минути. Как другите училища учили по 45 минути, а ние сме били ощетени. Как за нас намалили броя на учебните часове, а в допълнение само ние учим по 40 минути (по онова време бяхме единственото училище на две смени в града). И явно толкова ми се е набило в съзнанието, че сега аз също се дразня как някои ученици учат по 40 минути, а някои по 45. Но преди ДО това правеше впечатление само на мен.

# 442
Скрит текст:
Сигурна съм , че всеки от списващите в темата потребители, чиито деца са на ДО поне няколко пъти е обяснявал , че това съвсем не е избор.  Когато ти се налага ''да избираш'' от всички злини най-малката е принуда. Дали от страх или от мързел, на никой не му влиза в работата!
Декларациите за ДО се попълват и подписват от родителите( и от двамата), така че решението съвсем не е на ученика.
Матурите ( в това число и междинните) не са отменени и са присъствени. Не виждам как и с какво ще се минава леко, още по-малко пък някой да се притеснява че ще бъде ощетен несправедливо.
Писах го и по-напред, ако от МОН решат тази година в състезателните балове да влязат само и единствено резултатите от матурата - приветствам!

Истински се притеснявам за следващата учебна година. Децата се заразяват , а не могат да бъдат предпазени с ваксина.  Дори и малкото ваксинирани възрастни, могат да бъдат преносители .Не се мисли за варианти. Пак ли ще сме изненадани?

# 443
Ваксините вече се тестват върху деца.
Въпрос на време е да се разрешат за ваксинация.
Най-вероятно голяма част от децата са изкарали вируси и имат антитела.
Така че нека не сме черногледи.
Всяка пандемия има своят пик и затихване.

# 444
Много ми се иска да сложа и аз розовите очила, но животът ме е научил да се подготвя за всичко, пък ако нещата се наредят сами - ок.
Обаче  виждам - ваксинацията у нас буксува трети месец, а вече се говори за нужда от нова ваксина , защото тази не била надеждна за новите мутации. За мен е крайно неприемливо две години да не се предложат някакви корекции на най- слабите места в образованието в този момент.
Липсата на гарантирано  паралелно електронно обучение за останалата част от класа , докато (да речем) 1/4 е присъствено. Ежеседмичен, а при завишени случаи и ежедневен задължителен   тест преди достъп .
Също по-малки групи при лабораторни/практически упражнения където има такива ....или ...
 Трябва да се помисли и да се предложат варианти!

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 11:32 от mamamari

# 445
  • София
Четете темата за ковид - споделвят се актуални изследвания за ваксините, за ефекта, за имунитета.
Ваксинираните не разпространяват вируса.
Да не става и тази тема само за ковид и ваксините.

# 446
  • Майничка
Mamamari, какви две години, все още една не е минала от "старта" на електронното обучение.

# 447
Mamamari, какви две години, все още една не е минала от "старта" на електронното обучение.
Най-вероятно се има предвид две учебни години.

# 448
Четете темата за ковид - споделвят се актуални изследвания за ваксините, за ефекта, за имунитета.
Ваксинираните не разпространяват вируса.
Да не става и тази тема само за ковид и ваксините.
По повод питане на наша ваксинирана сънародничка, която живее и работи в Германия дали не би трябвало да е освободена от  изискването за ПСР-тест за влизане в България, гледах интервю с нашия здравен министър. Той отговори, че е възможно ваксинираните да са заразоносители и поради тази причина ваксинацията на сънародничката ни не я освобождава от изискването за ПСР при влизане в страната.

...Да предстои втора учебна година по време на епидемия. Не бива  да вървим като си гледаме точно пред краката и да не повдигаме поглед напред.

# 449
В гимназията на сина ми на ПО са 45 мин, на ДО-40.И за да се изравнят, междучасията на ДО са 15 мин, което е малко повече размотаване, но няма друг начин.

Нашите часове дали ПО дали ДО са по 40 минути.имат сдвоени часове по всички предмети освен второстепенните ( музика, ИТ, ТП, Физическо , подобни). Често междучасията не почиват, защото уж ще ги пуснат по -рано. Но като има материал за вземане, упражнения за правене, домашни за проверка това не се случва.   Честно казано не го намирам за минус.
Вчера бяха на училище за последно (7 клас). Всички учители казвали, че успехът в училището  бил много понижен. Вероятно е някакво масово явление при нас. Макар че при моят син е както винаги , без покачване или понижаване.

Общи условия

Активация на акаунт