Дистанционно обучение за учениците - Тема 15 /Февруари 2021/

• 36 180
  • 765
  •   1
Отговори
# 555
Въпросът не се урежда с наредба. Има изменение и допълнение в  Насоките за работа на системата на училищното образование през учебната 2020 - 2021 година в условията на COVID-19. По конкретния въпрос:
В частта им за Задължителните мерки за ограничаване на рисковете от разпространениена вируса:
Носенето на защитна маска за лице е задължително:
- в общите закрити части на учебната сграда - преддверие, фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли, медицински кабинет, учителска стая, библиотека, бюфет и столова (освен при хранене) – за всички ученици, учители, непедагогически персонал, както и за външните за институцията лица;
- в класните стаи и другите учебни помещения (бази за учебно-практическо обучение, кабинети) – за всички ученици от 5. до 12. клас и за всички учители;

..............
Има и още, но мисля, че това дава отговор.

# 556
  • shumen
Аз проблема с запотяването на очилата си го реших с кърпички за очила против изпотяване.

# 557
Дидева, много благодаря!

# 558
Има и спрейове против запотяване на очила.

# 559
Съгласно заповед № РД09-3310/ 18.11.2020 г. на МОН:
Скрит текст:
1. Носенето на лични предпазни средства за лице (защитна маска/защитен шлем) е
задължително:
а) за всички ученици, педагогически специалисти, непедагогически персонал, както и
за външни за институцията лица, в общите закрити части на учебната сграда – преддверие,
фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли, медицински кабинет, учителска стая,
библиотека, бюфет и столова (освен при хранене) и др.;
б) за всички ученици от 5. – 12. клас и за всички педагогически специалисти в класните
стаи и в другите учебни помещения – кабинети, работилници, лаборатории;
в) в училищния двор, когато се смесват ученици от различни паралелки.

Не откривам заповед за отмяната й.

А съгласно заповед на МЗ РД-01-51/ 26.01.2021 - отпадат шлемовете:
Скрит текст:
7. Всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни
средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални
центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други
места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари,
летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са
длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба,
която се използва съгласно препоръките в приложение № 3.
8. Всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има
струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., са длъжни
да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, която
се използва съгласно препоръките в приложение № 3.

Т. е. съгласно двете заповеди учениците от 5-12 клас в класната стая са с маски извън времето за почивка от маските. Изключение - само по медицински причини и удостоверено с медицински документ.
Скрит текст:
4. Училищата осигуряват време за „почивка“ от задължението за носенето на лични
предпазни средства за лице за учениците:
а) извън учебните часове – в училищния двор или в класната стая при широко отворени
прозорци (в случаите, в които метеорологичните условия или други обстоятелства не
позволяват излизането навън);
б) по време на учебния час, по преценка на учителя и при широко отворени прозорци.
5. Изключения по т. 1 и т. 3 се допускат за отделни ученици, на които по здравословни
причини, удостоверени с медицински документ, е препоръчано да не носят лични предпазни
средства за лице.

# 560
Алисса,  за държавно училище ли говорите? Какви са тези 5 дни по мед.причини, не съм срещала такова изискване в нормативна база?
Иначе уведомявате класния на мейл или изпращате заявлението до канцеларията. Вие нишан си имате, топката е в тях.

Ставаше въпрос за това до колко дни след отсъствието може да се предаде бележката, според правилника. 5 дни за отсъствия по мед. причини и 3 дни - за такива по семейни причини. Но както вече споменах, нашата класна на родителски срещи винаги е казвала, че изисква бележката за отсъствия по дом. причини предварително. А сега се оказва, че по правилник съвсем не е така.

# 561
  • Бургас
Сами си нарушават правилниците и разчинат на това родителите да не са ги чели.

# 562
  • вкъщи
От 4 март се връщат 9 клас,а после? Какво се случва от 18 март? Кои класове и за колко време?

# 563
Като гледам скорошното повишение на болни , няма да ги огрее 9 клас

# 564
И правилно да не ги огрее.
Крайно неразумно ще е !

# 565
Подкрепям. Докато не се ваксинира поне 50% от населението или няма качествени мерки,задължително онлайн!

# 566
Хванах моя най -големият да свърши нещо за мен, служебно
 2 дена се трепа, свърши работата. Дадох му 50 лв. Той е 8нклас, доволен е от сделката, аз също.
Но, силно спада мотивацията. Ние семейно организираме разходки и излизания, но пак, виждам , че му тежи. Не мрънка, защото си е свит. Ама му липсват приятели, среда.

# 567
От 4 март се връщат 9 клас,а после? Какво се случва от 18 март? Кои класове и за колко време?
В момента съм на родителска среща (онлайн) на 9 клас - настроенията са, че от 4ти се връщат завинаги в клас...
Не знам откъде този оптимизъм, но така се иакзват всички преподаватели до момента...
По математика така им се е заканила - ще им излезе през носа цялото ДО Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 568
  • вкъщи
Но всичко това са догадки. Официално няма нищо... Много ми е важно.

# 569
Аз чакам да оздравея от това, което ми донесе малката ученичка и се изстрелвам с 200 за ваксина. Не бяхме боледували тази зима.  Виждам сега как изчезват по три-четири различни дечица всяка седмица. Още малко и ще се извъртят всички. Не виждам друг начин да се разминем с короната.

Общи условия

Активация на акаунт