Център за асистирана репродукция (ЦАР) тема 35

• 48 783
  • 801
  •   1
Отговори
# 750
Здравейте,

Искам да попитам дали при морфология по Крюгер 4 може да се кандидатства за финансиране от фонда?

Аз също се интересувам точно от това.
Ние правим опити от близо 2 години и досега не е се е случило нищо.
За първи път бяхме на лекар преди 2 дена и той ни каза същото. Неговият съвет беше да направим ин витро опит чрез ИКСИ, защото ако искаме да кандидатстваме по фонд трябва да имаме 4 неуспешни опита инсеминация, т.е. както правят двойките с неопределен стерилитет, само че според него при нас инсеминацията нямало да доведе до никакъв резултат и затова препоръча направо ИКСИ.
При това положение си задавам въпроса, какво правят хората в нашата ситуация, когато нямат възможност да платят 6-7 хиляди за един опит ИКСИ и шансовете им за зачеване за равни почти на 0.
Има ли някой с подобен казус, който да е намерил решение?

Благодаря!

Здравейте, слушахме ги и ние подобни. Мъжът ми пи витамини и се подобри до степен, че няма никакъв проблем да заченем естествено. Проблемът се оказа съвсем различен от морфологията (не в мъжките фактори) и сега лекуваме него. Бих Ви посъветвала да потърсите второ мнение, както и консултация с андролог. Тези резки скокове в ин витро сме ги правили и ние и не ни доведоха до нищо, за съжаление. Сега сме на прага на трети опит, лекуваме, следим и тн. Желая ви успех!

Благодаря за отговора. При нас мъжа ми пи какви ли не витамини и добавки, чайове и билки, но подобрение в морфологията няма. При него проблемът беше варикоцеле заради което го оперираха, но за съжаление това не подобри нещата. Лекарят каза, че за него отклоненията идват от работата с компютър, което както всички знаем в днешно време не е нещо необичайно или нещо, което да има как да променим в начина си на живот. Нали работим, за да изкарваме пари, с които после да финансираме забременяването, общо взето сме в омагьосан кръг...
Успех ви пожелавам и на вас!

Благодаря. Понеже и ние сме имали дилема... Ако времето не ви е фактор, 4 инсеминации ще излязат по-евтини от едно ин витро, после ще може да кандидатствате по фонда, има и някакъв шанс все пак да се случи.

# 751
  • София
Здравейте,

Искам да попитам дали при морфология по Крюгер 4 може да се кандидатства за финансиране от фонда?

Аз също се интересувам точно от това.
Ние правим опити от близо 2 години и досега не е се е случило нищо.
За първи път бяхме на лекар преди 2 дена и той ни каза същото. Неговият съвет беше да направим ин витро опит чрез ИКСИ, защото ако искаме да кандидатстваме по фонд трябва да имаме 4 неуспешни опита инсеминация, т.е. както правят двойките с неопределен стерилитет, само че според него при нас инсеминацията нямало да доведе до никакъв резултат и затова препоръча направо ИКСИ.
При това положение си задавам въпроса, какво правят двойките в нашата ситуация, когато нямат възможност да платят 6000-7000 за един опит ИКСИ и шансовете им за зачеване по естествен път са почти нулеви.
Има ли случайно някоя двойка с подобен казус, които да са намерили решение?

Благодаря!
Ако единственият ви проблем в спергмограмата са 4-те % по Крюгер, това не е достатъчно, за да кандидатствате по фонда. При кандидатстване с мъжки фактор изискванията са:
2. стерилитет, свързан с мъжки фактор (МКБ-X: N97.4):
а) (изм. - ДВ, бр. 58 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2018 г., в сила от 01.01.2018 г.) азооспермия, при хистологични данни за наличие на сперматогенеза;
б) олиго- и/или астено-, и/или тератозооспермия, налагаща АРТ чрез IVF или ICSI с поне два от следните параметри:
аа) обем на еякулата < 1,0 ml;
бб) концентрация на сперматозоидите < 20 милиона/ml;
вв) сперматозоиди с добра подвижност < 40 % (grade 1 - 2);
гг) сперматозоиди с добра морфология < 30 % (по СЗО) или < 15 % (по Крюгер);
дд) наличие на спермоантитела при мъжа и/или жената;

Вие отговаряте на изискването по т. 2, буква б), изискване гг). Трябва да отговаряте на още едно от изискванията за спермограмата от аа) до дд) и ще може да кандидатствате за финасиране от ЦАР на основание мъжки фактор.

# 752
  • Сливен
Здравейте.Макар че съм на 90% сигурна,пак да питам.
Колко опита ин витро финансира ЦАР? - ЦАР финансира до четири опита ин витро.
Така -през 2019 кандидатствахме и получихме заповед.През 2020 и 2021 година ,направихме 2 инвитро процедури/неуспешни за жалост/.
И ето го въпроса-Имаме право на още 3 заповеди или на 2 ?Да попитам,за да съм напълни сигурна.Благодаря.

# 753
  • Сливен
Не-1 заповед,издадена през 2019.Като правихме 2 опита -през 2020 и 2021.

# 754
2 опита, или 2 трансфера? Няма как с 1 заповед да са платени 2 опита, по-скоро свеж и зет. Ако е така, имате право на още 3 заповеди.

# 755
  • Сливен
1 Заповед и направихме -2 замразени трансфера,като втория мисля,че платихме за отмразяване и трансфер.Заповедта получихме Януари 2019г.Юни 2019 ми беше пункцията,замразиха 4 ембриона и казаха че съм за ЗЕТ.По стечение на разни обстоятелства,чак месец Януари 2020 направихме ЗЕТ ,който беше неуспешен и после след 1 година-Март 2021 втори ЗЕТ,пак неуспешен.

Последна редакция: ср, 22 сеп 2021, 23:35 от сикрет

# 756
Щом сте получили само една заповед, имате право на още 3. В една заповед Цар финансира един свеж и един замразен, във вашия случай не сте имали свеж, но сте си платили сами втория трансфер. Остават ви още 3 заповеди. Успех и дано не ги ползвате всичките. 🍀

# 757
  • Сливен
Благодаря.И аз си мислех,че имаме право на 3,но за всеки случай да ви попитам.Благодаря и късмет на всички.

# 758
  • София
Не-1 заповед,издадена през 2019.Като правихме 2 опита -през 2020 и 2021.
В такъв случай имате право на още 3 заповеди, като всяка заповед покрива 1 стимулация, 1 свеж трансфер и 1 ЗЕТ. В случай че не направите свеж трансфер или не направите ЗЕТ (примерно поради съмнения за свръхстимулация в случая със свежия трансфер или поради липса на качествени ембриончета, които да бъдат замразени за ЗЕТ), неизползваните по заповедта процедури се губят.

# 759
  • Сливен
Благодаря.1 стимулация, 1 свж и 1 ЗЕТ. В моя случай свеж нямаше и ми казаха за ЗЕТ направо че съм. Сега като обяснявам, се сетих че тази година, платихме трансфер и отмразяване.Тъй като бях платила за 1 година съхранение, а бяха само 4 месеца съхранени.Парите  За останалите 8 месеца съхранение, вместо да ги върнат, директно ги приспаднаха за процедурата. Но, както и да е, още веднъж ви благодаря.

# 760
  • София
Благодаря.1 стимулация, 1 свж и 1 ЗЕТ. В моя случай свеж нямаше и ми казаха за ЗЕТ направо че съм. Сега като обяснявам, се сетих че тази година, платихме трансфер и отмразяване.Тъй като бях платила за 1 година съхранение, а бяха само 4 месеца съхранени.Парите  За останалите 8 месеца съхранение, вместо да ги върнат, директно ги приспаднаха за процедурата. Но, както и да е, още веднъж ви благодаря.
При условие че не правите свеж трансфер, то по заповедта ви оставало да ползвате само 1 ЗЕТ, който сте направили през 2020 г. Нормално е да си платите втория ЗЕТ през 2021, тъй като той не се е покривал от заповедта ви.

# 761
  • Сливен
Така е. Явно и късният час ми оказва влияние, и въобще не обясних правилно. Но важното е, че ме разбрахте. 😁

# 762
Здравейте момичета
Някой знае ли дали ще получим известие от Еконт когато заповедта е изпратена?

# 763
Аз не получих смс предния път.
Днес си получих втората заповед през системата за електронно връчване. Много удобен начин.

Здравейте момичета
Някой знае ли дали ще получим известие от Еконт когато заповедта е изпратена?

Последна редакция: чт, 23 сеп 2021, 11:37 от Penguin4e

# 764
  • Бургас
До 04.10 ще си получим заповедите. Днес звъннах жената каза че колегите и се бавят с актуализацията на сайта.

Общи условия

Активация на акаунт