Кой управлява бюджета вкъщи?

• 22 636
  • 521
  •   1
Отговори
# 330
Интересна тема и коментари (особено някои Satisfied), записвам се..
При нас всичко е общо. При по-скъпа покупка обсъждаме кое, как, защо. Дреболиите не.
Иначе аз отговарям за режийните сметки, ипотеката, лизинга на компютъра и сметките по колата, която карам.
Той отговаря за сметката на телефона си и тези по колата, която той кара. Все пак да отговаря и той за нещо Joy. Но, като цяло, почти всичко се плаща автоматично през банковите приложения на мобилните Smirk

# 331
  • Някъде по Дунава
Двамата с мм имаме достъп до сметката на другия. Вземаме еднакви суми, защото той плаща заема, иначе заплатата му е по- висока. Той получава заплата преди мен, аз тегля и плащам сметките на гише, с моята карта плащам тези чрез мобилно приложение. Известна сума оставяме в едно портмоне, от където вземаме за ежедневни нужди. По- големите покупки обсъждаме заедно, за по- малките само споменаваме кой какво си е купил. За децата пазарувам аз.  Мм е доста икономичен и почти нищо не купува за себе си, харчи основно за хобито си. Аз повече харча за себе си, но не злоупотребявам, правя си сметка, дори на него купувам дрехи и козметика. Работя сред много хора и външния вид се гледа,  той е с униформа.  Успяваме да спестим само ако има бонуси към заплатите ни, защото самите те не са особено високи.

# 332
  • Sofia
В мен са всички карти,  по които постъпват моите и неговите средства.  В мъжа ми стои една, в която му прехвърлям да си има за лични нужди. Аз се грижа за плащането на сметките, пазаруване . Няма мои, твои пари, всички са общи, но оперирам аз. Големите разходи съгласуваме , ежедневните са по мое усмотрение. Плащам от сметката, която ми е удобна за момента. Не водя счетоводство, нито мъжа ми следи какво и как харча, има ми доверие. И на свекърва ми картата е у мен. Grinning

# 333
  • Sofia
В мен са всички карти,  по които постъпват моите и неговите средства.  В мъжа ми стои една, в която му прехвърлям да си има за лични нужди. Аз се грижа за плащането на сметките, пазаруване . Няма мои, твои пари, всички са общи, но оперирам аз. Големите разходи съгласуваме , ежедневните са по мое усмотрение. Плащам от сметката, която ми е удобна за момента.

Ти да не си моята отдавна загубена близначка? Ехооо... Grinning

# 334
В мен са всички карти,  по които постъпват моите и неговите средства.  В мъжа ми стои една, в която му прехвърлям да си има за лични нужди. Аз се грижа за плащането на сметките, пазаруване . Няма мои, твои пари, всички са общи, но оперирам аз. Големите разходи съгласуваме , ежедневните са по мое усмотрение. Плащам от сметката, която ми е удобна за момента. Не водя счетоводство, нито мъжа ми следи какво и как харча, има ми доверие. И на свекърва ми картата е у мен. Grinning

Ти си, като банка. Joy

# 335
  • София
То и у нас - картите са в мене, аз се разплащам и регулирам потоците.
Но вчера ме достраша да излеза - доста заледено беше около нас.
Връчих 1 карта на Скъпия със списък за пазаруване. Върна се бесен - касиерката го отрязала - на картата е изписано женско име, а видимо е космат мъж. Той си има и пари в брой, платил си покупките. Но много наранен заради забележката за картата.

# 336
От кога гледат името на картите?С мъжовата карта първо през банкомата ли трябва да минавам?

# 337
То и у нас - картите са в мене, аз се разплащам и регулирам потоците.
Но вчера ме достраша да излеза - доста заледено беше около нас.
Връчих 1 карта на Скъпия със списък за пазаруване. Върна се бесен - касиерката го отрязала - на картата е изписано женско име, а видимо е космат мъж. Той си има и пари в брой, платил си покупките. Но много наранен заради забележката за картата.
Този проблем го имахме преди. Вече не я давам, аз я слагам пред устройството и не позволявам да я гледат.

# 338
  • София
Моят мъж, понеже е със странно име, никой не смее да пита това мъж ли е, жена ли е. 😜 Както и да е, миналата година разделихме картите.  Този месец и за втори път за година, аз имам повече пари от него. Май ще трябва да платя сметките. 😒

# 339
Чудно ми е това "всичко ни е общо" като половината тук са развеждани (някои и по повече от един път). И с бившия сигурно ви е било общо, но после се наложи да го делите - или?
Аз не мога да си представя да си дам парите на жена си и след това да си искам от нея джобни. Не мога да си представя и мъж да се нарича "мъж" и да прави такова нещо. Освен може би такива, каквито колегата беше описал по-горе: които си знаят, че ще ги изпукат за Еврофутбол или ще ги изпият. Но пак си идваме на думата - това що за "мъже" са?
У нас с жена ми си получаваме доходите по отделни сметки, никой няма парола или карти на другия. Аз плащам сметките, пазарувам храната, колата, почивките; тя купува дрехи на децата, храна чат-пак като иска нещо, което го няма в Била-та (примерно поръчва био- или домашни някакви от сайтове), купува си козметиката, дрехи, чанти и обувки без да ме пита може ли, не може ли.
Жилището съм го купил аз и си е на мое име. Някои мами по-горе се възмущаваха как можело така - ами може. Пак да питам - колко от вас бяха разведени? Човек никога не знае.
Има ли жена, която да е платила жилище с неин изкаран доход, а да е записала половината на мъжа си? Така си и мислех.
Това, което спестявам и инвестирам, не го отчитам пред жена си. Живот и здраве, ако се обичаме и разбираме и изкараме цял живот заедно - ще го изхарчим заедно. Ако ли пък се случи да се разделим - ще го оставя на децата. На оня свят няма да го нося...

# 340
Ако двамата имат горе-долу еднакви доходи - няма проблем. Но ако единият заработва значително повече пари от другия,е длъжен да дава на другият толкова,колкото да се изравнят финансово. В противен случай паричното неравенство ще убие любовта.

# 341
chris78, аз не съм се развеждала, ако някой ден се случи, просто ще си сменим паролите. Дотогава нямаме причина да го правим и така ни е удобно. Не правим отделни инвестиции. Така или иначе нямаме предбрачен договор и пак е СИО. Създаване на самостоятелна фирма, към която да се отклоняват семейни пари не бих приела.
Ако някой иска да действа отделно, разделяме се и всеки си инвестира сам.

# 342
Създаване на самостоятелна фирма, към която да се отклоняват семейни пари не бих приела.
Ако някой иска да действа отделно, разделяме се и всеки си инвестира сам.
Интересно - значи ако мъжът ти иска да инвестира в нещо, което да му носи примерно 1000 лв. на месец, ти ще му кажеш или да ти дава 500 от тях, или ще го напуснеш?
То пък бива контрол, бива... И какво ти пречи ако евентулно мъжът ти стане по-богат? Нали пак ще изхарчите заедно каквото е спечелил, или някой ден ще го остави на децата? А и сам да си го изхарчи - изкарал, изхарчил, да е жив и здрав!
На мен ако жена ми реши да инвестира в нещо, само бих й казал "успех - пък ако спечелиш, ще почерпиш или ще ни заведеш на една семейна почивка". Представям си да й кажа, че ще се разведа с нея, защото решила да си инвестира парите някъде. Но тя и не е такава - каквото й остане от заплатата, си го държи в банка, което за мен е безмислено, при сегашните нива на лихвите.

# 343
Крис, на моя мъж му е по-лесно аз да държа парите и да се разправям със сметки, банки и тн.
Не работи за заплата и не му следя приходите. Като е на +, минава и ми ги оставя.
Обзавждаме се сега и за това.
Ап е на мое име, ако има значение..)

# 344
Интересно - значи ако мъжът ти иска да инвестира в нещо, което да му носи примерно 1000 лв. на месец, ти ще му кажеш или да ти дава 500 от тях, или ще го напуснеш?
То пък бива контрол, бива... И какво ти пречи ако евентулно мъжът ти стане по-богат? Нали пак ще изхарчите заедно каквото е спечелил, или някой ден ще го остави на децата? А и сам да си го изхарчи - изкарал, изхарчил, да е жив и здрав!
Няма контрол. Заедно сме, защото мислим еднакво по основните въпроси. Смятаме, че две глави мислят по-добре от една и който и да има някаква идея задължително я обсъжда с другия, преди да предприеме нещо. В повечето случаи се надгражда и резултатът е дори по-добър от този, който биха дали първоначалите планове.
Няма такова нещо като да стане той по-богат или аз по-богата. Нещото може да носи 1000, може и да загубим 1000, това няма как да се знае в началото. Както ползите, така и негативите рефлектират не индивидуално, а семейно, така че да, не бих била във връзка, в която се правят самостоятелни инвестиции, без да сме съгласували риска.

Нищо не си даваме и взимаме, както казах, имаме си паролите и ползваме картите си като свои. Без значение чия е идеята, може и вноската за въпросната инвестиция да излезе от "другата" карта, това е абсолютно без никакво значение.
Постъпленията също, често се случва "мои" или "негови" пари да влизат в "чуждата" сметка, просто защото идват от банката, в която е въпросната сметка или ще заминат към друга сметка там, съответно има по-облекчени условия за такси и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт