Трудна раздяла! Не в безизходица съм..

• 275
  • 12
  •   13
Отговори
Здравейте. Пиша тук, защото ми е много тежко и искам да чуя мнения от хора, които са преживели подобно нещо.

Бяхме заедно 4 години. Обичах я много и си представях бъдеще с нея. Тя купи апартамента и аз бях до нея още от самото начало, когато се нанасяше. Почти веднага започнахме да живеем заедно. Помагах с всичко – ремонти, оправяне на дома и всичко около него. Наскоро дори приключихме последния ремонт.

За мен този дом не беше просто „нейният апартамент“, а мястото, което изграждахме заедно. Затова сега не губя само връзката, а и живота, който имахме там.

В последно време тя започна да усеща, че не вижда бъдеще с мен. Тя е очаквала следващи стъпки – брак, дете, семейство. Аз обаче не успях да ѝ покажа, че съм готов за това. Не защото не я обичах, а защото отлагах тези теми и не осъзнавах колко важни са били за нея.

Осъзнавам и моите грешки. Имах проблеми с доверието и понякога съм я ограничавал. Когато излизаше с приятелки, ходеше на кафе, дискотека или беше навън, съм мрънкал, че се прибира късно и съм ѝ давал зор да се прибира. Не съм го правил от липса на любов, а от страх и несигурност, но разбирам, че за нея това може да е било задушаващо.

От друга страна, през връзката съм правил и доста компромиси, включително в любовен план. В началото нещата между нас бяха различни, но с времето близостта между нас намаля. В последните месеци не сме имали интимност, защото тя ми казваше, че не ѝ идва отвътре. Аз се опитвах да разбера това и да бъда търпелив, но в същото време и на мен ми тежеше, защото ми липсваше тази близост и се чувствах отхвърлен.

Казах ѝ, че осъзнавам грешките си и че искам да се променя. Казах ѝ много пъти, че я обичам и че искам да оправим нещата, но тя е категорична, че вече няма чувства и иска раздяла.

Каза ми, че се надява в следващата ми връзка да си оправя държанието. Това много ме нарани, защото аз все още я обичам и ми е трудно да приема, че за нея всичко е приключило.

Вечерта на раздялата тя извика нейна приятелка да спи у нас, а следващата вечер отиде да спи у тях. Не го казвам като обвинение, а защото за мен беше много тежко да видя как нещо, което е било нашият живот, се променя толкова бързо.

Когато отидох да си взема багажа и да се сбогуваме, и двата пъти се прегърнахме. Аз го усетих като много емоционална прегръдка, въпреки че осъзнавам, че моите чувства в момента може да влияят на начина, по който го приемам.

Тя ми каза, че няма друг човек и че мога да ѝ звъня, когато искам. Не разбирам как човек може да няма вече чувства, но въпреки това да му е тежко и да му пука за другия.

Сега съм се върнал да живея при майка ми и баба ми. Преди бях самостоятелен и ми е много трудно да свикна отново. Не се чувствам на мястото си и имам усещането, че започвам живота си отначало.

Не мога да спра да мисля дали аз съм виновен за всичко. Дали ако бях говорил по-рано за брак, дете и бъдеще, ако бях дал повече свобода или ако бяхме работили повече върху близостта помежду ни, нещата щяха да са различни.

Искам да попитам хора, които са минали през подобна раздяла:

Възможно ли е човек да изгуби чувства, въпреки че още му пука?
Възможно ли е натрупването на малки неща да доведе до момент, в който човек се отказва?
Как се продължава напред след 4-годишна връзка, когато все още обичаш човека?

В момента просто се опитвам да разбера какво се случи и как да продължа.

# 1
Опитай да я поканиш на среща, да започнете от нулата. Така ще се види дали си готов и за какво.

# 2
Може и е редно да ограничаваш децата до една възраст. Жена - в никакъв случай. Вероятно имате проблем с границите и тези прояви са били и в други области. Посетете психолог и работете върху нагласите си към жените.

Последна редакция: чт, 16 юли 2026, 13:23 от amonqk

# 3
Опитай да я поканиш на среща, да започнете от нулата. Така ще се види дали си готов и за какво.

Проблемът е, че тя е категорична, че няма чувства и ми каза, че от опит знае как след повторно събиране следващата раздяла може да е още по-болезнена.

Не искам да я притискам. Още имам да си взимам неща от апартамента и мисля да изчакам няколко дни, за да спаднат емоциите.

Честно казано, при положение че каза, че няма чувства, не знам дали изобщо би се съгласила на среща. Все още ми е трудно да приема, че след всичко, което сме изградили, стигнахме дотук.

Може и е редно да ограничаваш децата до една възраст. Жена - в никакъв случай. Вероятно имате проблем с границите и тези прояви са били и в други области. Посетете психолог и работете върху нагласите си към жените.

Разбирам какво имате предвид. Осъзнавам, че съм имал проблем с доверието и с това да давам свобода, и не се гордея с тези моменти. Не съм го правил с идеята да я контролирам или защото не уважавам жените, а по-скоро от несигурност и страх, но разбирам, че за нея това може да е било тежко.

Вече виждам, че това е нещо, върху което трябва да работя. Може би разговор с психолог би ми помогнал да разбера откъде идва това и да не повтарям същите грешки.

Въпросът ми е — според това, което съм описал, има ли изобщо начин да се върне доверието и да има някакъв шанс да си я върна, или когато човек вече е стигнал до „нямам чувства“, обикновено няма връщане назад?

# 4
  • София
Съжалявам за начина, по който се чувстваш.
Личният ми опит показва, обаче, че заминат ли си чувствата - нищо не може да се направи вече. И да дори да спреш да обичаш някого, може да продължава да ти пука за него и да искаш да е добре, все пак сте били немалко време заедно.

# 5
Съжалявам за начина, по който се чувстваш.
Личният ми опит показва, обаче, че заминат ли си чувствата - нищо не може да се направи вече. И да дори да спреш да обичаш някого, може да продължава да ти пука за него и да искаш да е добре, все пак сте били немалко време заедно.

Благодаря за мнението. Може би това е най-трудното за мен да приема — че е възможно да ѝ пука за мен и да иска да съм добре, но вече да няма същите чувства.

Може би още съм в режим на съжаление и търся обяснения, защото ми е трудно да приема края. Дори когато разказвам историята, не искам да я изкарам лоша — напротив, защитавам я и не я нападам, защото знам, че и аз имам вина за неща.

Много хора ми казват да не поемам цялата вина и че и тя има своята част, но в момента ми е трудно да го осъзная. Все още търся какво съм могъл да направя различно.

Просто ми е трудно да приема, че след 4 години заедно и всичко, което сме изградили, нейните чувства към мен могат да изчезнат.

# 6
Четири години не са кой знае колко много. Хората се разделят и след десетилетия съвместен живот. Сигурно сте много млади и затова ти се струва кой знае колко дълга връзка. Явно е свършила. Може и да има друг. Ако толкова държиш, направи последен опит, но ако не става, не си удължавай раздялата .

И вземи се изнеси от майка си и баба си, но най-добре самостоятелно, а не при някоя жена.

# 7
Използвала те е докато оправи апартамента и стане готов !
След това Адиос ! През тези 4 години така ли не видя какъв си , като искаше дете, брак и т.н , тя подхващала ли е темата или не, ако е подхващала, ти отказвал ли си и ?
Или сега тя търси оправдания и оправданийца за да те разкара ? Защо тези и доводи за раздяла, не бяха съобщени в трудния момент на покупка и  ремонт на жилището ?
Ако една жена спре да иска интимност, това е червен сигнал, че е изстинала .

# 8
Четири години не са кой знае колко много. Хората се разделят и след десетилетия съвместен живот. Сигурно сте много млади и затова ти се струва кой знае колко дълга връзка. Явно е свършила. Може и да има друг. Ако толкова държиш, направи последен опит, но ако не става, не си удължавай раздялата .

И вземи се изнеси от майка си и баба си, но най-добре самостоятелно, а не при някоя жена.

Страх ме е да правя опити, защото тя е категорична, че няма чувства и че решението ѝ е взето. Разбирам, че дори аз да искам да оправя нещата, това няма как да стане само от моя страна.

Тя ми каза снощи, че ако беше на мое място, нямаше да се унижава, а щеше да си събере нещата и да си тръгне. Може би е права, че в момента повече се държа за надеждата, отколкото приемам реалността.

На 24 години съм и имах планове за бъдещето още преди раздялата. Имам уговорен апартамент, който искам да купя, но всичко е само на устна уговорка и най-вероятно ще стане началото на следващата година. Просто в момента всичко се промени толкова рязко и ми е трудно да си представя как продължавам сам.

Използвала те е докато оправи апартамента и стане готов !
След това Адиос ! През тези 4 години така ли не видя какъв си , като искаше дете, брак и т.н , тя подхващала ли е темата или не, ако е подхващала, ти отказвал ли си и ?
Или сега тя търси оправдания и оправданийца за да те разкара ? Защо тези и доводи за раздяла, не бяха съобщени в трудния момент на покупка и  ремонт на жилището ?
Ако една жена спре да иска интимност, това е червен сигнал, че е изстинала .

За интимността.. да, това беше проблем в последните месеци. Говорил съм с нея и съм я питал дали проблемът е в мен, но тя ми казваше, че просто не ѝ идва отвътре и няма желание.

В началото на връзката бяхме много близки и интимността беше съвсем различна, затова тази промяна ми беше много трудна за разбиране. Сега осъзнавам, че може би това е било знак за по-голяма емоционална дистанция, която аз не съм искал да приема.

Трудно ми е да кажа, че ме е използвала, защото не съм бил просто някаква касичка за нея. Да, помагал съм и съм давал много от себе си, но и тя е давала много на мен.

Имахме страхотни моменти заедно, правили сме си подаръци, изненадвали сме се и сме създавали спомени. Не мога да зачеркна всичко това и да кажа, че всичко е било някаква сметка.

Дано наистина е права в решението си и това е най-доброто и за двама ни. В момента ми е трудно да го приема, защото аз още виждам хубавото между нас и ми е трудно да повярвам, че човек, с когото съм бил толкова близък, вече не вижда бъдеще с мен.

Последна редакция: чт, 16 юли 2026, 13:57 от Somebodybetter

# 9
След като си на 24 години, не го мисли толкова. Просто продължи напред. Да, в шок си, но ако не правите секс с месеци, това не е било точно любовна връзка. За нея е било може би навик, може да има елемент на използвачество - няма значение. Щом не те иска - да си остане със здраве, а ти потъгувай и после не се обръщай към миналото повече. Светът е твой на 24, не си пропилявай хубавите години.

# 10
  • София
Ти си й давал свободата да излиза??
Нейната свобода не е твоя, че да й я даваш.

# 11
Това с поведението (да си оправи авторът държанието) ми напомни на едно меме за мъже, на които разводът им идва изневиделица. Описва ситуация, в която жената говори за някакви проблеми във връзката, повтаря, потретва, подесетва, после замълчава, после слага край, а мъжът не разбира защо така внезапно е решила да се разделят. Авторът си знае дали е било така и при тях.

Иначе, напълно нормално е да не обичаш някого вече и същевременно да запазиш човешко отношение към него. Авторът иска да се хване за тази сламка и го тълкува като знак, че тя все още има романтични чувства, но по-добре да не се самозалъгва.

Последна редакция: чт, 16 юли 2026, 14:18 от Ghibli

# 12
Това с поведението (да си оправи авторът държанието) ми напомни на едно меме за мъже, на които разводът им идва изневиделица. Описва ситуация, в която жената говори за някакви проблеми във връзката, повтаря, потретва, подесетва, после замълчава, после слага край, а мъжът не разбира защо така внезапно е решила да се разделят. Авторът си знае дали е било така и при тях.

Ако върна лентата назад, има реплики и действия от моя страна, с които не се гордея. Тогава някои неща ми изглеждаха малки и незначителни, но сега, гледайки отстрани, започвам да разбирам, че може да са я наранявали повече, отколкото съм осъзнавал.

Например миналата година тя реши да си направи рождения ден на село. Аз не отидох, защото не се чувствах добре в тази компания и имах усещането, че съм излишен там. Тогава тя не направи скандал, не го постави като голям проблем и аз също не го приех като нещо сериозно.

Снощи обаче тя го спомена и това ме накара да започна да връщам назад много ситуации, които тогава съм подминал. Започнах да осъзнавам, че не е било само един момент, а може би много малки неща, които са се натрупвали.

Не казвам, че цялата вина е моя, но започвам да виждам неща, които можех да направя по-различно.

Общи условия

Активация на акаунт