Трудна раздяла! Не в безизходица съм..

• 1 034
  • 35
  •   11
Отговори
Здравейте. Пиша тук, защото ми е много тежко и искам да чуя мнения от хора, които са преживели подобно нещо.

Бяхме заедно 4 години. Обичах я много и си представях бъдеще с нея. Тя купи апартамента и аз бях до нея още от самото начало, когато се нанасяше. Почти веднага започнахме да живеем заедно. Помагах с всичко – ремонти, оправяне на дома и всичко около него. Наскоро дори приключихме последния ремонт.

За мен този дом не беше просто „нейният апартамент“, а мястото, което изграждахме заедно. Затова сега не губя само връзката, а и живота, който имахме там.

В последно време тя започна да усеща, че не вижда бъдеще с мен. Тя е очаквала следващи стъпки – брак, дете, семейство. Аз обаче не успях да ѝ покажа, че съм готов за това. Не защото не я обичах, а защото отлагах тези теми и не осъзнавах колко важни са били за нея.

Осъзнавам и моите грешки. Имах проблеми с доверието и понякога съм я ограничавал. Когато излизаше с приятелки, ходеше на кафе, дискотека или беше навън, съм мрънкал, че се прибира късно и съм ѝ давал зор да се прибира. Не съм го правил от липса на любов, а от страх и несигурност, но разбирам, че за нея това може да е било задушаващо.

От друга страна, през връзката съм правил и доста компромиси, включително в любовен план. В началото нещата между нас бяха различни, но с времето близостта между нас намаля. В последните месеци не сме имали интимност, защото тя ми казваше, че не ѝ идва отвътре. Аз се опитвах да разбера това и да бъда търпелив, но в същото време и на мен ми тежеше, защото ми липсваше тази близост и се чувствах отхвърлен.

Казах ѝ, че осъзнавам грешките си и че искам да се променя. Казах ѝ много пъти, че я обичам и че искам да оправим нещата, но тя е категорична, че вече няма чувства и иска раздяла.

Каза ми, че се надява в следващата ми връзка да си оправя държанието. Това много ме нарани, защото аз все още я обичам и ми е трудно да приема, че за нея всичко е приключило.

Вечерта на раздялата тя извика нейна приятелка да спи у нас, а следващата вечер отиде да спи у тях. Не го казвам като обвинение, а защото за мен беше много тежко да видя как нещо, което е било нашият живот, се променя толкова бързо.

Когато отидох да си взема багажа и да се сбогуваме, и двата пъти се прегърнахме. Аз го усетих като много емоционална прегръдка, въпреки че осъзнавам, че моите чувства в момента може да влияят на начина, по който го приемам.

Тя ми каза, че няма друг човек и че мога да ѝ звъня, когато искам. Не разбирам как човек може да няма вече чувства, но въпреки това да му е тежко и да му пука за другия.

Сега съм се върнал да живея при майка ми и баба ми. Преди бях самостоятелен и ми е много трудно да свикна отново. Не се чувствам на мястото си и имам усещането, че започвам живота си отначало.

Не мога да спра да мисля дали аз съм виновен за всичко. Дали ако бях говорил по-рано за брак, дете и бъдеще, ако бях дал повече свобода или ако бяхме работили повече върху близостта помежду ни, нещата щяха да са различни.

Искам да попитам хора, които са минали през подобна раздяла:

Възможно ли е човек да изгуби чувства, въпреки че още му пука?
Възможно ли е натрупването на малки неща да доведе до момент, в който човек се отказва?
Как се продължава напред след 4-годишна връзка, когато все още обичаш човека?

В момента просто се опитвам да разбера какво се случи и как да продължа.

# 1
Опитай да я поканиш на среща, да започнете от нулата. Така ще се види дали си готов и за какво.

# 2
Може и е редно да ограничаваш децата до една възраст. Жена - в никакъв случай. Вероятно имате проблем с границите и тези прояви са били и в други области. Посетете психолог и работете върху нагласите си към жените.

Последна редакция: чт, 16 юли 2026, 13:23 от amonqk

# 3
Опитай да я поканиш на среща, да започнете от нулата. Така ще се види дали си готов и за какво.

Проблемът е, че тя е категорична, че няма чувства и ми каза, че от опит знае как след повторно събиране следващата раздяла може да е още по-болезнена.

Не искам да я притискам. Още имам да си взимам неща от апартамента и мисля да изчакам няколко дни, за да спаднат емоциите.

Честно казано, при положение че каза, че няма чувства, не знам дали изобщо би се съгласила на среща. Все още ми е трудно да приема, че след всичко, което сме изградили, стигнахме дотук.

Може и е редно да ограничаваш децата до една възраст. Жена - в никакъв случай. Вероятно имате проблем с границите и тези прояви са били и в други области. Посетете психолог и работете върху нагласите си към жените.

Разбирам какво имате предвид. Осъзнавам, че съм имал проблем с доверието и с това да давам свобода, и не се гордея с тези моменти. Не съм го правил с идеята да я контролирам или защото не уважавам жените, а по-скоро от несигурност и страх, но разбирам, че за нея това може да е било тежко.

Вече виждам, че това е нещо, върху което трябва да работя. Може би разговор с психолог би ми помогнал да разбера откъде идва това и да не повтарям същите грешки.

Въпросът ми е — според това, което съм описал, има ли изобщо начин да се върне доверието и да има някакъв шанс да си я върна, или когато човек вече е стигнал до „нямам чувства“, обикновено няма връщане назад?

# 4
  • София
Съжалявам за начина, по който се чувстваш.
Личният ми опит показва, обаче, че заминат ли си чувствата - нищо не може да се направи вече. И да дори да спреш да обичаш някого, може да продължава да ти пука за него и да искаш да е добре, все пак сте били немалко време заедно.

# 5
Съжалявам за начина, по който се чувстваш.
Личният ми опит показва, обаче, че заминат ли си чувствата - нищо не може да се направи вече. И да дори да спреш да обичаш някого, може да продължава да ти пука за него и да искаш да е добре, все пак сте били немалко време заедно.

Благодаря за мнението. Може би това е най-трудното за мен да приема — че е възможно да ѝ пука за мен и да иска да съм добре, но вече да няма същите чувства.

Може би още съм в режим на съжаление и търся обяснения, защото ми е трудно да приема края. Дори когато разказвам историята, не искам да я изкарам лоша — напротив, защитавам я и не я нападам, защото знам, че и аз имам вина за неща.

Много хора ми казват да не поемам цялата вина и че и тя има своята част, но в момента ми е трудно да го осъзная. Все още търся какво съм могъл да направя различно.

Просто ми е трудно да приема, че след 4 години заедно и всичко, което сме изградили, нейните чувства към мен могат да изчезнат.

# 6
Четири години не са кой знае колко много. Хората се разделят и след десетилетия съвместен живот. Сигурно сте много млади и затова ти се струва кой знае колко дълга връзка. Явно е свършила. Може и да има друг. Ако толкова държиш, направи последен опит, но ако не става, не си удължавай раздялата .

И вземи се изнеси от майка си и баба си, но най-добре самостоятелно, а не при някоя жена.

# 7
Използвала те е докато оправи апартамента и стане готов !
След това Адиос ! През тези 4 години така ли не видя какъв си , като искаше дете, брак и т.н , тя подхващала ли е темата или не, ако е подхващала, ти отказвал ли си и ?
Или сега тя търси оправдания и оправданийца за да те разкара ? Защо тези и доводи за раздяла, не бяха съобщени в трудния момент на покупка и  ремонт на жилището ?
Ако една жена спре да иска интимност, това е червен сигнал, че е изстинала .

# 8
Четири години не са кой знае колко много. Хората се разделят и след десетилетия съвместен живот. Сигурно сте много млади и затова ти се струва кой знае колко дълга връзка. Явно е свършила. Може и да има друг. Ако толкова държиш, направи последен опит, но ако не става, не си удължавай раздялата .

И вземи се изнеси от майка си и баба си, но най-добре самостоятелно, а не при някоя жена.

Страх ме е да правя опити, защото тя е категорична, че няма чувства и че решението ѝ е взето. Разбирам, че дори аз да искам да оправя нещата, това няма как да стане само от моя страна.

Тя ми каза снощи, че ако беше на мое място, нямаше да се унижава, а щеше да си събере нещата и да си тръгне. Може би е права, че в момента повече се държа за надеждата, отколкото приемам реалността.

На 24 години съм и имах планове за бъдещето още преди раздялата. Имам уговорен апартамент, който искам да купя, но всичко е само на устна уговорка и най-вероятно ще стане началото на следващата година. Просто в момента всичко се промени толкова рязко и ми е трудно да си представя как продължавам сам.

Използвала те е докато оправи апартамента и стане готов !
След това Адиос ! През тези 4 години така ли не видя какъв си , като искаше дете, брак и т.н , тя подхващала ли е темата или не, ако е подхващала, ти отказвал ли си и ?
Или сега тя търси оправдания и оправданийца за да те разкара ? Защо тези и доводи за раздяла, не бяха съобщени в трудния момент на покупка и  ремонт на жилището ?
Ако една жена спре да иска интимност, това е червен сигнал, че е изстинала .

За интимността.. да, това беше проблем в последните месеци. Говорил съм с нея и съм я питал дали проблемът е в мен, но тя ми казваше, че просто не ѝ идва отвътре и няма желание.

В началото на връзката бяхме много близки и интимността беше съвсем различна, затова тази промяна ми беше много трудна за разбиране. Сега осъзнавам, че може би това е било знак за по-голяма емоционална дистанция, която аз не съм искал да приема.

Трудно ми е да кажа, че ме е използвала, защото не съм бил просто някаква касичка за нея. Да, помагал съм и съм давал много от себе си, но и тя е давала много на мен.

Имахме страхотни моменти заедно, правили сме си подаръци, изненадвали сме се и сме създавали спомени. Не мога да зачеркна всичко това и да кажа, че всичко е било някаква сметка.

Дано наистина е права в решението си и това е най-доброто и за двама ни. В момента ми е трудно да го приема, защото аз още виждам хубавото между нас и ми е трудно да повярвам, че човек, с когото съм бил толкова близък, вече не вижда бъдеще с мен.

Последна редакция: чт, 16 юли 2026, 13:57 от Somebodybetter

# 9
След като си на 24 години, не го мисли толкова. Просто продължи напред. Да, в шок си, но ако не правите секс с месеци, това не е било точно любовна връзка. За нея е било може би навик, може да има елемент на използвачество - няма значение. Щом не те иска - да си остане със здраве, а ти потъгувай и после не се обръщай към миналото повече. Светът е твой на 24, не си пропилявай хубавите години.

# 10
  • София
Ти си й давал свободата да излиза??
Нейната свобода не е твоя, че да й я даваш.

# 11
Това с поведението (да си оправи авторът държанието) ми напомни на едно меме за мъже, на които разводът им идва изневиделица. Описва ситуация, в която жената говори за някакви проблеми във връзката, повтаря, потретва, подесетва, после замълчава, после слага край, а мъжът не разбира защо така внезапно е решила да се разделят. Авторът си знае дали е било така и при тях.

Иначе, напълно нормално е да не обичаш някого вече и същевременно да запазиш човешко отношение към него. Авторът иска да се хване за тази сламка и го тълкува като знак, че тя все още има романтични чувства, но по-добре да не се самозалъгва.

Последна редакция: чт, 16 юли 2026, 14:18 от Ghibli

# 12
Това с поведението (да си оправи авторът държанието) ми напомни на едно меме за мъже, на които разводът им идва изневиделица. Описва ситуация, в която жената говори за някакви проблеми във връзката, повтаря, потретва, подесетва, после замълчава, после слага край, а мъжът не разбира защо така внезапно е решила да се разделят. Авторът си знае дали е било така и при тях.

Ако върна лентата назад, има реплики и действия от моя страна, с които не се гордея. Тогава някои неща ми изглеждаха малки и незначителни, но сега, гледайки отстрани, започвам да разбирам, че може да са я наранявали повече, отколкото съм осъзнавал.

Например миналата година тя реши да си направи рождения ден на село. Аз не отидох, защото не се чувствах добре в тази компания и имах усещането, че съм излишен там. Тогава тя не направи скандал, не го постави като голям проблем и аз също не го приех като нещо сериозно.

Снощи обаче тя го спомена и това ме накара да започна да връщам назад много ситуации, които тогава съм подминал. Започнах да осъзнавам, че не е било само един момент, а може би много малки неща, които са се натрупвали.

Не казвам, че цялата вина е моя, но започвам да виждам неща, които можех да направя по-различно.

# 13
Връзката ви се е изчерпала.
Оттук нататък можеш просто да я пуснеш и да си тръгнеш.
Страдай си, дай си малко време, опитай да го преодолееш.
Но оттук нататък да я притискаш е вече жалко и нещата ще загрубеят, нали не искаш да останат скаднали, обиди, реплики, вместо хубавите ви моменти през периода заедно.
Не е притяно, че трябва да се изнесеш на квартира или да си купуваш жилище, разходи, стрес, промяна на ежедневието.
Но нещата вече са приключили.
Ти сам си каза грешките, несигурност,  ревност, притискане, мрънкане, никаква инициативност да отидете на следващ етап в отношенията.
Вече нямате общо бъдеще.
Продължи напред и не губи повече време да спасяваш неспасяеми неща.

Последна редакция: чт, 16 юли 2026, 14:45 от Angel_1985

# 14
Имаш връзка с жена от 4 години и не празнуваш с нея рождения и ден защото....!!!!
Млад си , ще ти мине. Остави я , казала ти е , че не те обича вече. Такива подобни като това , че не празнуваш с нея се наслагват в съзнанието и един ден човек си казва"стига".
Между другото кога реши , че ще купуваш жилище, преди или след раздялата?

Общи условия

Активация на акаунт