Бяхме заедно 4 години. Обичах я много и си представях бъдеще с нея. Тя купи апартамента и аз бях до нея още от самото начало, когато се нанасяше. Почти веднага започнахме да живеем заедно. Помагах с всичко – ремонти, оправяне на дома и всичко около него. Наскоро дори приключихме последния ремонт.
За мен този дом не беше просто „нейният апартамент“, а мястото, което изграждахме заедно. Затова сега не губя само връзката, а и живота, който имахме там.
В последно време тя започна да усеща, че не вижда бъдеще с мен. Тя е очаквала следващи стъпки – брак, дете, семейство. Аз обаче не успях да ѝ покажа, че съм готов за това. Не защото не я обичах, а защото отлагах тези теми и не осъзнавах колко важни са били за нея.
Осъзнавам и моите грешки. Имах проблеми с доверието и понякога съм я ограничавал. Когато излизаше с приятелки, ходеше на кафе, дискотека или беше навън, съм мрънкал, че се прибира късно и съм ѝ давал зор да се прибира. Не съм го правил от липса на любов, а от страх и несигурност, но разбирам, че за нея това може да е било задушаващо.
От друга страна, през връзката съм правил и доста компромиси, включително в любовен план. В началото нещата между нас бяха различни, но с времето близостта между нас намаля. В последните месеци не сме имали интимност, защото тя ми казваше, че не ѝ идва отвътре. Аз се опитвах да разбера това и да бъда търпелив, но в същото време и на мен ми тежеше, защото ми липсваше тази близост и се чувствах отхвърлен.
Казах ѝ, че осъзнавам грешките си и че искам да се променя. Казах ѝ много пъти, че я обичам и че искам да оправим нещата, но тя е категорична, че вече няма чувства и иска раздяла.
Каза ми, че се надява в следващата ми връзка да си оправя държанието. Това много ме нарани, защото аз все още я обичам и ми е трудно да приема, че за нея всичко е приключило.
Вечерта на раздялата тя извика нейна приятелка да спи у нас, а следващата вечер отиде да спи у тях. Не го казвам като обвинение, а защото за мен беше много тежко да видя как нещо, което е било нашият живот, се променя толкова бързо.
Когато отидох да си взема багажа и да се сбогуваме, и двата пъти се прегърнахме. Аз го усетих като много емоционална прегръдка, въпреки че осъзнавам, че моите чувства в момента може да влияят на начина, по който го приемам.
Тя ми каза, че няма друг човек и че мога да ѝ звъня, когато искам. Не разбирам как човек може да няма вече чувства, но въпреки това да му е тежко и да му пука за другия.
Сега съм се върнал да живея при майка ми и баба ми. Преди бях самостоятелен и ми е много трудно да свикна отново. Не се чувствам на мястото си и имам усещането, че започвам живота си отначало.
Не мога да спра да мисля дали аз съм виновен за всичко. Дали ако бях говорил по-рано за брак, дете и бъдеще, ако бях дал повече свобода или ако бяхме работили повече върху близостта помежду ни, нещата щяха да са различни.
Искам да попитам хора, които са минали през подобна раздяла:
Възможно ли е човек да изгуби чувства, въпреки че още му пука?
Възможно ли е натрупването на малки неща да доведе до момент, в който човек се отказва?
Как се продължава напред след 4-годишна връзка, когато все още обичаш човека?
В момента просто се опитвам да разбера какво се случи и как да продължа.