Индукционни котлони, тема N2

  • 45 229
  • 873
  •   1
Отговори
# 495
  • гр. София
  • Мнения: 4 999
Емайлиран чугунен тиган:

О, благодаря! Flowers Hibiscus Изглежда си точно като емайлиран съд. Мислех да не е нещо по-различно...
Моят значи не е емайлиран, черен е, зърнист на пипане.

# 496
  • София
  • Мнения: 11 157
Той и моят на Лава е черен и зърнист, но се води емайлиран, подходящ за миене в миялна.

И да не разводняваме темата, да си кажа, след година употреба на плот AEG, не бих го купила отново, среден клас, по-широка двойка, малко над 1000лв., много се дразня как блокира управлението, като падне капка вода върху него. Иначе плюсовете на индукцията са неоспорими, не бих се върнала към нормален плот.

# 497
  • Мнения: 29 288
Моят блокира също, това го коментирахме
по-напред, че
болшинството го правят.

# 498
  • Мнения: 8 564
Той и моят на Лава е черен и зърнист, но се води емайлиран, подходящ за миене в миялна.
Аз затова написах отвън. На Лава емайла отвътре е матов и прилича на неемайлираните, но отвън са си лъскави и гладки.

# 499
  • Варна
  • Мнения: 239
Много добри палачинки стават и на неемайлиран тиган, но си иска задължително омазняване с хартийка преди изливането на смес. Ако не е голям проблем, че е по-тежък от класическия алуминиев или че дръжката му не е дървена, тя ще се нагрее и трябва да ползвате кърпа или ръкавица. Може би 10 пъти съм правил палачинки на него и никога не ми е залепвало и не ми се е късала. Нямам отделен тиган за палачинки и затова прилагам тези методи. Които хора съм почерпил, винаги са намирали някаква положителна разлика преди да им кажа, че са от чугунен съд. Мен лично ме удовлетворява, че стават доста по-бързо и това подобрява покритието, съчетавайки го с готвене, а не с " печене " с обърнато дъно във фурната според официалните съвети.

По начало пърженето на яйца на такъв тиган го водят като тест за качеството на създалото се незалепващо покритие. Добре е яйцата да са извадени от хладилника няколко минути преди да преминете към същинското пържене, защото тази стъпка има съществено значение. Втората стъпка е да загреете тигана до умерена температура. Лично аз съм по-доволен от умерена, а не висока температура, когато яйцата зацвърчават и дори могат да пръскат. Третата стъпка е да сипете мазнина и да оставите поне няколко секунди време мазнината да се загрее. При недостатъчно загрята мазнина и добавяне на яйцата още повече, ако са студени, има доста голям риск да залепнат. Не е нужно да се излива смело от бутилката както правят бабите на село, но да има поне 1-2 мм покрито дъно. Обикновено сипвам малко мазнина и със силиконова шпатулка разнасям мазнината по цялото дъно и стените, за да няма сух участък. След това сипвате яйцата. Ако не е проблем, може предварително да сте ги разбили. От личен опит виждам, че ако са разбити, а не на очи, рискът да има залепване е намален допълнително. Бонус опция е да има капак отгоре, за да се задушат, а това ще позволи и още малко да намалите котлона без да попречите на готвенето. Удобство при съдовете с дебели дъна е, че може да изключите котлона значително по-рано. Може спокойно да ползвате метални шпатули. Желателно е да не се реже с нож дори в такъв тиган, а още по-малко с емайлирано покритие, защото остават грозни драскотини.

Ако тиганът ви не е " разработен " може първите пъти да правите бекон, наденици и други подобни месни продукти. Също много добър ефект към изграждането на добро покритие са гъбите с масло. Ако към маслото добавите и малко олио, маслото ще започне да пуши при по-висока от стандартната му температура. Обикновено се иска по-ниска температура, когато се готви с масло.  Ще почувствате тигана си като тефлонов много скоро, но без здравни рискове. Моят тиган е с високи около 5 см стени и това ми позволява да правя страхотни пържени картофи и други бърканици без риск да ми излезе храна отвън. Ползвам моя 2 години и 3 месеца и ми е любимият съд. В началото имаше малко ръждичка докато му хвана " чалъма " Grinning

Най-страхотната домашна пица, която съм ял е на него! Блатът се запича и е хрупкав като от каменна пещ в по-висок клас пицария. Правил съм и домашен хляб в него върху хартия за печене. По-добър резултат се получава в чугунена тенджера с капак.

В YouTube има много рецепти за този вид съдове. Преглеждам периодично няколко американски канали и коментарите на хората. Харесва ми, че тези съдове са на практика вечни, екологични, здравословни и в някаква степен енергоспестяващи. Като всички съдове имат предимства и недостатъци.... и в конкретния случай доза майсторлък.

Нагряването на съдовете става доста по-бързо, отколкото съм очаквал според предварителната информация, че отнема повече време.
Чистенето им е много лесно, разбира се ако преди това нямате яко залепнали яйца на голяма площ от дъното. Тогава може и псувня да изречете  Simple Smile След готвене на някои храни и дъно без залепнали остатъци, забърсвам с хартия. В други случаи с остатъци, изсипвам по-едрите частици в боклука, а съда накисвам за малко с топла или гореща вода, за да се размекнат. При нужда изливам, за да остане малко количество вода. Добавям готварска сол, примерно около половин супена лъжица или повече според ситуацията и натърквам с кухненска хартия. Като изплакна отново с топла вода, дъното е лъскаво като за реклама по телевизията. Ако сте готвили пържоли или наденици и след първото изплакване се появят мазни побелели участъци, отново използвайте сол и хартия. Много отдавна не си играя да нагрявам тигана след миене, за да се изпари влагата от порите и след това да го омазнявам и забърсвам, каквито са официалните и в случая добрите препоръки. Веднъж когато направите прилично покритие, всичко става много по-лесно.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 23:00 от Чихинци

# 500
  • София
  • Мнения: 8 636
Значи моят тиган за палачинки (който ММ купи и нямам никаква идея каква марка беше, като цена май нещо 60-70 лв ми се върти в главата) може би е чугунен с този тъмния емайл. Тежи, дръжката се загрява и нищо никога не залепва. Мия го само с топла вода и веро, понякога няма и нужда от миене дори.

# 501
  • София
  • Мнения: 3 073
Май прочетох всичко и пак имам въпрос. Преди години исках да сложа бял плот, но прочетох мнения, че с годините пожълтяват и това ме спря. Въпросът ми е, някой от вас има ли наблюдение дали това се случва при индукционните котлони?
И второ, имам бюджет от 1000 лева, коя би била най-добрата опция за тази сума?

# 502
  • Мнения: 52 466
Индукционен, или не, стъклокерамиката е все същата.
И не знам дали пожълтяват, но навремето и аз разглеждах възможността за бял плот, но открих, че бели плотове няма. Има много светли плотове, биещи на кафяво, жълто, сиво... И най-често стоят по-грозно от черен плот.

# 503
  • Мнения: 4 297
И аз се отказах от белия плот, едно че нямаше на марките, които исках бял, друго че на мен ми биеха на млечно синьо. Изобщо не съжалявам, и без това ми стои покрит с хартия по съвет от форума 😊

# 504
  • Мнения: 8 564
Как стои покрит с хартия и защо?

# 505
  • Мнения: 4 297
За да не се цапа при готвене. Магнитното поле преминава през хартията, а плочата не се нагрява дотолкова, че да запали хартията.

# 506
  • Мнения: 52 466
Как стои покрит с хартия и защо?

За стоенето покрит не знам, аз не бих го направила, защото ми харесва иначе.
Но индукционните котлони може да се покрият с хартия по време на готвене и така да се опазят от пръски и покапване. Това е така заради ниската температура на плота.

# 507
  • Мнения: 8 564
Да, пределно ясно ми е, че на хартията нищо няма да и стане ако се готви през нея, но ми убягваше смисъла на тази практика. Та тези плотове се чистят толкова лесно.

# 508
  • Мнения: 52 466
Така е, но още по-лесно е да няма нужда да се чистят изобщо Simple Smile

Иначе аз практически не го правя, но при някое голямо пържене или печене на грил тиган може и да ми хрумне.

# 509
  • София
  • Мнения: 12 345
Пробвах веднъж да пържа с хартия между плота и тигана - запали се хартията.

Общи условия

Активация на акаунт