Косопад - 19

• 50 571
  • 792
  •   1
Отговори
# 465
mariat при мен не излезе нищо.Разбирай, че съм без диагноза след десетки хиляди левове и обикаляне години наред при какви ли не доктори, доценти, професори, които само цъкаха изненадано на резултатите ми...
Мисля, че съм писала вече, че само една гинеколожка и ендокриноложка имаха доблеста да си признаят, че при мен резултатите от изследванията противоречат на всичко, което са учили и чели по учебниците.
От там започнаха моите лични експерименти, лутане и четене.

Отговарям на въпросите ти така както си ги задала:
1.Първото, което направих за моя косопад беше да го увелича максимално Smile Благодарение на паниката ми започнах трескаво да купувам всичко, което бе похвалено от някой в темата.Докарах се до такова възпаление на скалпа, че в продължение на почти година не съм спала от болки...
Паралелно започнах да експериментирам с хормони и добавки.Най-накрая мирясах миналата година Май месец и с тези експерименти, след като започнах да смъквам около 500 косъма от косата си при миене и около 100 при ресане през другите дни...Спрях всичко.
Това, което ми помогна беше работа с психиката ми, но с терапевт, а самостоятелно.Избрах да използвам мантри и медитация всекидневно.Споделяне с близки приятели, които ме подкрепяха всячески във всеки един момент.
Другия важен момент беше тоталната промяна на начина ми на живот.
Започнах да си лягам в 9 часа вечерта без изключение.До преди това бях нощна птица и цял живот съм лягала към 2-3 сутринта.
Започнах да закусвам и едва след закуска да пия кафе, за да намаля стресовите хормони.
Увеличих драстично въглехидратите и намалих до минимум мазнините.
Въглехидратите са нужни за производството на Прогестерон и понижаване на Кортизола.
Увеличих протеините до към 100-120 грама.
Отслабнах.
Тренирам ниско интензивно с тежести.Разходки всеки ден за раздвижване на лимфата.Сухо четкане, отново за раздвижване на лимфата.Кундалини йога няколко пъти седмично.
В момента пия добавки и витамини само ако съм сигурна, че имам нужда от тях.Магнезий пия постоянно, мажа се, топя си краката в леген с магнезиеви соли, обливам си тялото с черноморска луга.
Обърнах живота си на 180 градуса.Постепенно.
Щях да забравя...Изхвърлих всякаква битова химия, за почистване използвам само парочистачка.
Смених си съдовете за готвене.Намалих до минимум козметиката, която използвам.
Месо от био ферми купувам от години.
Слънце, много време прекарано на слънце без защитен фактор.

2.При поликистозните яйчници не е задължително да има кисти, то и заради това се нарича синдром.
Ако LH е по-високо от FSH има поликистоза, която отново е от висок естроген.
3.Пигментните петна се получават винаги в следствие на хормонален дисбаланс.Хормоналния дисбаланс може да е временен първоначално и после да се задълбочи.При теб петната може би са били  първите сигнали, че нещо започва да се случва.Обикновено тези проблеми отнемат десетки години преди да се развият и човек трябва да е много наблюдателен и да познава отлично тялото си, за да ги хване.
4. И да, и не.Много зависи от цялостната картина, но при всички положения намаляването на инсулина, който също е възпалителен хормон ще помогне за намаляването на косопада.
Аз съм против ВМНВХ, чела съм много по темата, спазвала съм го и знам за себе си, че това хранене беше капката, която преля и ме срути тотално.За жени е абсолютно противопоказно, ако щете и за ИР не е панацея.Но нямам намерение да влизам в спорове по тази тема.
5.Пролактинът трябва да е възможно най-близко до долна референта граница.Кортизолът има ритъм, сутрин е най-висок, вечер най-нисък.Висок кортизол се измерва с резултат над горна граница.
6.Хипофунцията...При здрави хора ТСХ е между 0,5 и 1...Т3 и Т4 към горна граница.
Щитовидната жлез отговаря за цялостния метаболизъм в тялото.Включително и косата.ТСХ няма отношение към косопада, той е хормон на хипофизата и при проблем с нея може да има промяна и в ТСХ.Т3 и Т4 имат отношение към косопада.При повишен Естроген ЩЗ влиза в хипофунция.
7.Може да се говори за временно състояние ако междувременно се взимат някакви мерки.
Естрогенът намалява с годините, но ние нямаме само Естрадиол имаме и Естрон...всъщност ако не се лъжа естрогените бях 7-8 вида..нещо такова ми се върти.
Естронът се намира в мастните ни депа и е само на 1 стъпка от превръщането в Естрадиол.Демек ние на практика почти в нито един момент не можем да се намираме в недостатък на Естроген.За разлика от Прогестерона.
Андростендион също е свързан Естрон...За това, чест съвет е при жени с висок Андростендион е да намалят подкожните си мазнини.
Високият тестостерон също се превръща в Естрадиол.Това е и причината атлети на цикъл с анаболни стероиди да оплешивяват ако не излезнат от цикъла както трябва.Но не е заради тестостерона, ами заради Естрогена.

И на зъбите си правих панорамна снимка...Извадих си и единствената амалгамена пломба, за да не е от тежките метали пустия косопад...Да, ама не...Всъщност всичко е било елементарно и пред очите ми....имах миоми, бях качила килограми, няколко години преди косопада спрях да тренирам и водех заседнал начин на живот...Изключително тревожна и притеснителна, перфекционист...

Моя съвет е винаги един и същ.Седни и се замисли от кога и какво се е объркало.Например пигментните петна кога са се появили, какъв е бил живота ти по това време, през последните години какво си яла, как си спала, психично състояние, стрес...и обърни всичко на 180 градуса.Четене също, без него няма как да опознаем себе си.

лилиан към теб съвета ми е същия.Трябва сериозна промяна на навици, вкусове, всичко.
Факт е, че не можем да вървим срещу природата и трябва да приемем, че в един момент се случват промени с телата ни, но това което можем да направим е да подпомогнем това тяло и психика да преминат през тези промени с минимални сътресения.С много любов и грижа за себе си.
Ако бях те прочела преди половин година....Намалих,почти спрях въглехидратите.Тичах като луда,тренирах ежедневно- прецаках щитовидната и задълбочих ИР и преддиабета.Започнах хормон.Нещата с косопада са още по-зле.Нищо.Все още мога да обърна процеса,надявам се.Опитвам се да се храня балансирано по зоната от месец и да тренирам с тежести,че кача ли пулса и качвам захарта.Благодаря много за съдържателния пост Heart

# 466
  • София
mariat не е лесен пътя на осъзнаване, че ние сме си довлекли този проблем и само ние можем да го решим.
Помня преди време, че гледах интервю с баща на починало дете който каза, че си е задавал дълго време въпроса Защо на мен?...и след след време си е отговорил “А защо не?” ...
Разликата е, че при бащата и детенцето се е случило нещо непоправимо, докато при нас има път и има начин!

Ще си позволя малко лирическо отклонение...
За мен косопада не е само симптом на хормонален проблем, за мен това е най-вече симптом за проблем на душата, психиката или както щете го наречете...някъде в някой момент сме скъсали връзката.

За здравословния начин на живот съм също с особено мнение...толкова много информация за подходи, диети, продукти кое от кое най-по-здравословно, а всъщност на практика се оказва, че далеч не е така.
И лошото е, че разбираме кое, как ни се отразява чак когато се появи проблем.
Заради това вече нищо не взимам за чиста монета, пробвам, наблюдавам и преценявам.

Сега чета, че пишете за някакво Вълшебство...та се сетих, че последователите на Рей Пийт приемат вътрешно мумийо, за да си намалят нивата на феритин и желязо, имайте го предвид.Не знам как би подействало и изобщо дали ще има някакво отражение върху тези показатели пръскайки го на скалпа.
Но вероятно би било полезно за тези, които са с повишен Феритин след изкарването на Ковид.

umi zoomi съжалявам, че и при теб се е получило така....
Зоната може би е най-сполучливия режим за хормонален баланс.
Моето хранене в момента е нещо между зоната и Рей Пийт.

# 467
Аз след 20 и няколко години мъки установих, че колкото по се фокусирам в проблема, толкова повече коса капе.
Влизах в страх в банята да си мия косата, със страх си събличах блузата , за да видя черния от косми гръб , със страх си гледах сутрин възглавницата. Гледах се с две огледала, правех пътечки да видя колко прозира скалпа ми.
Моят косопад ме почна на около 23-24, ходех само защипана с шнола, ревях в прегръдките на майка ми, мислех, че само мен гледат в косата и не смеех да си хвана гадже.
Обикалях по лекари, давах си парите по изследвания, смених стотици шампоани, поръчвах от чужбина.
Ами, не стана. Притеснителен и чувствителен човек съм, дълбоко преживявам всичко, за щастие отвън винаги съм “ перде” .
В един момент, минаха може би десетина години спрях да се фокусирам в проблема.
Установих, че колкото повече не мисля за това, толкова по- добре се чувства и косата ми. Е, пак имам периоди на шашкане, но си припомням какво съм си обещала.
Примирих се, че няма да имам косата , която имах на 20, а и напоследък срещам много жени с подобен проблем в тежка степен, това ме кара да се чувствам благодарна за това, което имам.

# 468
Аз след 20 и няколко години мъки установих, че колкото по се фокусирам в проблема, толкова повече коса капе.
Влизах в страх в банята да си мия косата, със страх си събличах блузата , за да видя черния от косми гръб , със страх си гледах сутрин възглавницата. Гледах се с две огледала, правех пътечки да видя колко прозира скалпа ми.
Моят косопад ме почна на около 23-24, ходех само защипана с шнола, ревях в прегръдките на майка ми, мислех, че само мен гледат в косата и не смеех да си хвана гадже.
Обикалях по лекари, давах си парите по изследвания, смених стотици шампоани, поръчвах от чужбина.
Ами, не стана. Притеснителен и чувствителен човек съм, дълбоко преживявам всичко, за щастие отвън винаги съм “ перде” .
В един момент, минаха може би десетина години спрях да се фокусирам в проблема.
Установих, че колкото повече не мисля за това, толкова по- добре се чувства и косата ми. Е, пак имам периоди на шашкане, но си припомням какво съм си обещала.
Примирих се, че няма да имам косата , която имах на 20, а и напоследък срещам много жени с подобен проблем в тежка степен, това ме кара да се чувствам благодарна за това, което имам.

в момента и аз съм така , страхх ме е  да намеря косми , дано се оправя скоро , че вече имам доста оредяванее ... Колко време ти капеше косата , намери ли ефект от някой продукт ?

# 469
Скрит текст:
mariat, не може да се замаскира хормонален проблем с Миноксидил.
Не знам как си представяш, че ще протече прегледа при доктора...евентуално ще те погледне през камера, евентуално ще ти направи пул тест (дърпане на косата), може да те накара и да не си миеш косата в продължение на 5 дни и след това да ти я измият и преброят количеството на паднали като сметне съотношението между къси косми косъмчета и дълги.Може и биопсия от скалпа да направи.
Това са все неща, които уж водят до диагноза, но всъщност не е точно така.
Другото е да те накара да изследваш хормони.
И като види, че си с поликистоза и висок Андростендион ще заключи, че си с андрогенен косопад и ще ти изпише Миноксидил, който както е написала Лилиан е приготвен при тях.
Другото, което предполагам, че може да ти изпише е някой от следните медикаменти или комбинация от тях Спиронолактон, Финастерид, Диане 35, Андрокур.
Това разбира се мои предположения на базата на прочетените протоколи, които се практикуват по света.
Според мен губиш ценно време в очакване на чудо...време, през което можеш да се погрижиш за себе си и да решиш проблема си.

Аз съм със завишен Андростендион, както и 17-ОН Прогестерон.Излседвала съм ги по 2 пъти в месеца в продължение на половин година не по предписание на доктор, а за личната ми статистика.
От 13 месеца не съм направила нито едно изследване и нямам намерение за в бъдеще да изследвам каквото и да е, защото разбрах по труден и скъп начин, че кръвните изследвания не отразяват какво се случва на тъканно ниво и могат да служат евентуално само за ориентир.Казвам евентуално защото има хора с изследвания в норма, но със симптоми, което показва, че нещо не е наред.

От 6 месеца нямам косопад.Последно в началото на октомври имах леко засилване и край, падат ми по 2-3 косъма първите дни след измиване и се увеличават до към 10 в деня преди измиване.
Имам много нови растежи.Не мажа с никакви лосиони и ампули от края на 2019год. Започнах да се боядисвам, с руса коса съм на ниво 9.За сега нямам пролетен косопад.
За да се възстанови напълно косата ми обаче ще трябва да минат години, според мен поне 3 да не кажа 5, защото в момента съм все едно с две прически къса коса заради новите растежи и това, което е останало от дългата коса.

Другото, което исках да ви напиша е, че според мен и не само според мен де, категорично такова чудо като Андрогенен косопад не съществува!Знаех го още от началото когато започна проблема при мен, но въпреки това изгубих години в четене и експериментиране, за да стигна на финала отново до същия извод.
И при мъже и жени става въпрос единствено и само за стресови хормони и Естроген.
Стресовите хормони и Естрогена водят до катаболни процеси в тялото, докато андрогените водят до анаболни процеси.ДХТ, който всички демонизират, преследват и обвиняват за косопада всъщност се повишава, за да предотврати възпалението в скалпа, което се появява по време на засилен косопад...

Ще ме извините, че пак се олях с писането....
Завършвам с един списък за ориентир.Най-вероятно съм пропуснала някои състояния, но за тези се сещам в момента.Ако се разпознавате в някъде из този списък и имате продължителен, а не сезонен косопад, то вие имате проблем с Естроген и стресови хормони, а не с андрогенен косопад.
Поликистоза ( като не е задължително да имате кисти на яйчниците)
Инсулинова резистентност
Хипофункция на щитовидната жлеза
Висок Кортизол
Висок Пролактин (без аденом на хипофизата)
Пигментни петна
Повишаване на килограмите
Омазняване в областта на ръце, корем, паласки, дупе и бедра
Задържане на вода
ПМС
Проблеми с цикъла
Миоми
Акне
Непълноценен сън
S. Magnifica, много полезна информация си споделила, с оргомен интерес я прочетох. Убедила със се, че никоя от нас няма да намери решение от дерматолог, козметика или добавки. Тук има няколко дами, които с години четене сме стигнали до някои изводи, и до известна степен мненията ни се припокриват. Аз обаче съм една стъпка по-назад. Установила съм кое води до тези масови проблеми на жените с коси и други екстри, но не съм намерила решение как да го преборя. Години наред съм с идеята за андрогенен косопад (аз имам над 20г история с косопада) и от няколко вече си мисля, че е хроничен ТЕ. Идеята ти, че няма такова животно като АК много ме зарадва, защото при него няма връщане на загубеното. Та, ако може да почерпя малко от твоя опит, ще съм много благодарна Simple Smile Първо, мислиш ли, че ако косата системно и периодично е изтънявала и оредявала в продължение на години, процесът е обратим, ако човек успее да се балансира и да влезе в хармония със себе си? Аз съм същия тип- безкрайно притеснителна, чувствителна, всичко се изживява, сън не ме лови и т.н...
От известно време се опитвам да си налагам да приемам нещата по-философски и понякога даже ми се получава. Драмите със съня ги имам от младо момиче, боря ги постоянно, обикновено без успех...
Важно ли е лягането да е в 9, защо чак толкова рано? Аз се целя в 12 и би било голям успех за мен, ако успея. Драматичен косопад нямам от години, но най-вероятно, защото не остана кой знае какво за падане. Цялото ми теме прозира Sad
След последния ми неуспех със Спектрал ДСН и  аз реших - спирам всички боклуци, за които дадох, тонове пари, ходя с омазнена коса и не виждам никакъв ефект. Това Вълшебство мисля и аз да го пробвам, милиш ли, че ще навреди? Ще прочета информацията за споменатите от теб режими за хранене, но, ако може да резюмираш оснобните правила, към които се придържаш в твоето хранене, и какво си взела от двата режима, ще ми е много полезно.
Ако може да попитам, ти от колко време имаш история с косопада? И колко време след като почна да си променяш живота, започна да виждаш някакъв ефект? Наясно съм, че това е процес, но такава нужда имам от малко надежда, да прочета, че поне една от нас е намерила спасение и е обърнала "необратимия" процес? Имаш ли сгъстяване, на отдавна загубена коса, т.е. фоликули, за които се предполага, че са мъртви и загубени, всъщност да не са такива? Как успяваш да съвместиш новия начин на живот, с работата, ако работиш, трудно ли е храненето, от вкъщи ли си носиш храна?
И още нещо се сещам да питам. Пушиш ли, спря ли, ако си пушила? Аз съм страстрен пушач, знам че в цигарите има над 400 вредни и канцерогенни съставки, включително и такива, които объркват хормоните, но на този етап ми се струва, че стресът от спирането, съвсем ще ме довърши. А и често казано, нито искам, нито воля имам. Мислиш ли, че другите неща са достатъчни и човек може да си остави един порок или без спирене не мога да се надявам на някакъв ефект?
За магнезия - може ли само с прием на добавки и евентуално мазане, за това с ваните едва ли време да намеря...
Ох, стана толкова дълго и хаотично, залях те с толкова въпроси, но като видях лъч надежда, че някой се е преборил... Ще съм ти много благодарна, ако намериш време да ми отговориш Simple Smile

# 470
  • София
SitaraB историята ми с косопада започна през октомври 2017год.Като до този момент не бях има дори и сезонен косопад.Няма да забравя как една сутрин се сресах и видях притеснително количество косми върху четката.Малко след това се регистрирах тук след като бях прочела десетки пъти всички теми, които момичетата бяха изписали за косопада.
Може би около 7-8 месеца след началото на косопада нямах нито един нов растеж...Това беше и нещото, което ме изкара извън контрол.Ако падаше и растеше може би нямаше да се притесня толкова, но факта, че нямам нито един нов косъм ме побърка.После изведнъж започнаха да се появяват и аз го отдадох на какво ли не, на Приорин, на Лактоферин, на ампулите на Лореал, което са абсолютни глупости, но тогава все още се надявах на чудото съдържащо се в хапче, ампула или лосион.И продължих трескаво да купувам, сменям, да се тъпча с щяло и нещяло.Признавам смела и безотговорна съм в решенията си, докато не се докарах до 500 загубени косъма при миене и сложих край.Половин година ми отне да се възстановя след тези луди експерименти.И от половин година съм добре.Значи общо година, всъщност година ще стане на 25 май, днес правя 11 месеца.
В момента имам цели кичури с растяща коса на всякаква дължина.

Нещо много важно искам да споделя.Аз имам записки на всичко от 2017 до сега....какво съм яла, пила, мазала, колко косъма са ми паднали за всеки един ден, плюс хилядите изследвания, които съм направила.Благодарение на това имам възможност да проследя целия процес и това е нещото, което ми помогна да си извадя много ценни за мен изводи.
За добавки няма да пиша, защото нуждите са изключително индивидуални и това, което ми помага на мен може да навреди на друг.Само за Магнезия си позволих да споделя, защото от него няма никакви негативни последици, освен разстройство ако някой прекали.Вани не правя, потапям си краката в леген с разтворени магнезиеви соли, отнема ми 15 мин преди сън.Магнезия е първото нещо заедно с Прогестерона, което се изчерпва в организма по време на стрес.Пиене под формата на добавка в достатъчно количество също е Ок.Аз избрах да пия, да мажа и да се топя.

За Вълшебството, нямам мнение, просто се сетих какво съм чела за мумийо и реших да споделя.
Макар че четейки състава му няма как да не споделя и, че етеричните масла са силно естрогенни, като Лавандулата е най-най.Има изследвания на американската асоциация по ендокринология за гинекомастия при момченца, чиито майки са дифузирали масла от Лавандула и Чаено масло....Маслата не са шега.Природно не означава безопасно.
Ако трябва да сме честни обаче, кратка употреба не би следвало да доведе до проблем, но при системно и дълго ползване може да се появи такъв или да се задълбочи вече наличен.

Косопада е обратим, но изисква много жертви.Това не е моя измислица, има  истории на хора, които са се справили, много по-малко са от на тези, които не са се справили, но ги има.
Първата стъпка за спиране на косопада е да се намали системното възпаление, което води до катаболни процеси, хормонален дисбаланс и недостиг на енергия.Като пак искам да подчертая, че не говоря за сезонен косопад, а за продължителен хормонален.Сезонния косопад отново е свързан с хормонални промени, но тялото все още има ресурс да де пренастрои.
Когато тялото си е изчерпало ресурсите ние трябва да направим всичко възможно, за да го подпомогнем и да му дадем възможност да се възстанови.Хормоните излизат от контрол, за да могат да компенсират щетите, които ние волно или неволно нанасяме.Медицината се опитва да вкара този или онзи хормон в граници и мешавицата става пълна ако подхода не е цялостен.
Това, което можем да направим ние е да променим нещата над, които имаме контрол...сън, храна, движение, психика.И да си дадем време без да пришпорваме и да се състезаваме със себе си за резултати.

Другото го слагам в скрит текст, защото и на мен ми е трудно да се прочета какви съм ги писала Grinning
Скрит текст:
За андрогенния косопад аз не само мисля, че няма такъв, а съм убедена на 100%.Такъв няма нито при мъжете, нито при жените, но това не пречи много хора да оплешивяват.Аз бях сигурна в това още в самото начало, но ми отне време да попадна на други хора и доктори, които са писали по този въпрос.
Споделяла съм много пъти, че по-голямата част от живота ми съм прекарала във фитнес залите.Познавам стотици жени и мъже, които са приемали анаболни стероиди(най-просто казано мъжки хормони)самата аз също съм приемала такива.По времето на приема им ,а и след това косата ми беше феноменална.Не познавам нито една жена, която да е оплешивяла от тях, но при много мъже се стигна до оплешивяване.Редица са факторите защо при тези мъже се е случило така, както предполагам, че има и много жени, при които косата е окапала независимо, че аз лично не познавам такива.Няма да обяснявам какви са тези фактори, има много информация по темата.Най-просто казано причината не е тестостерона, а естрогена и стресовите хормони.Анаболните стероиди първоначално са се ползвали за лечение на редица заболявания и като част от възстановяването на пациенти след тежки операции, след време навлизат при спортистите.
Дрематолози, трихолози, ендокринолози работят по протокол.Хамилтън с неговите плъхове и кастрати стига до извода, че андрогените са виновни за оплешивяването и цяла една индустрия прегръща тази идея, това е и протокола по който докторите работят.За това когато отидем примерно да дерматолог те с лекота и само с поглед изтърсват андрогенен косопад. Само, че ако тази теория и последващите протоколи работеха, нямаше да стига до трансплантация на коса...

Сънят е най-важното нещо.Това е времето, през което телата ни се регенират и отпочиват.Без качествен сън нищо не се случва.Спазването на циркадния ритъм беше първото нещо, което започнах фанатично да следвам след започването на косопада ми.Лягам в 9, за да мога да заспя най-късно към 10-10.30.Сънят между 21-02.00 сутринта е времето, в което се случват най-важните процеси в тялото ни.Той влияе върху всички хормони.Хигиената на сън също е от изключително значение.Без телевизор в спалнята, никакви сини светлини поне 2 часа преди заспиване.Хладна, тъмна, тиха стая.

След пълноценния сън идва храненето.Тука има всякакви теории, и всичките са много убедителни, най-най-здравословни.През живота си съм пробвала някои от тях, изключая вегетарианството и разделно хранене.
Каквито и режими да съм спазвала винаги съм бягала от въглехидратите, кога повече, кога по-малко.
Това, което ми направи впечатление докато четях книги за прогестерона и щитовидната жлеза беше, че навсякъде пишеха за изключителната важност на въглехидратите за правилно функциониране на ЩЗ, повишаване на Прогестерона и намаляване на стресовите хормони.Това беше и причината да увелича драстично въглехидратите.
За Зоната никога не съм чела, хвърляла съм само по някой поглед, но знам, че се храня изключително близко до нея, защото имам приятелка, която я спазва и когато и споделям какво съм яла, тя все възкликва” Ми това е по Зоната.”За Теориите на Рей Пийт чета от около 2 год. вече има и много информация на български, включително и за начина на хранене, които той препоръчва.Ако мога с две думи да обобщя храната ми се състои от много въглехидрати, протеин и минимални мазнини.Обратното на ВМНВХ.Храня се 4 пъти на ден.2 закуски, обяд и вечеря.
Аз съм с висок сутрешен Кортизол, та заради него са 2-те закуски.Работя от вкъщи и храненето ми е лесно, мъжа ми си носи храна на работа.

После идва движението.Без него също няма как да се случат нещата.Писах в предния си пост какво правя в това отношение.
Излагането на слънце е също изключително ключов момент, който има отношение към циркадния ритъм и балансирането на хормоните.
Цигарите и Алкохола.Никога не съм била по пиенето, пиех най-много 2-3 пъти годишно по 50 гр.След началото на косопада не съм близвала алкохол.Ясно е, че имам проблем с детокса на хормони и няма нужда да товаря черния дроб дори и с такова минимално количество.
Цигарите...за съжаление не познавам по-страстен пушач от мен, имам периоди и с 3 кутии на ден...
Цигарите влияят пагубно върху хормоните.Това, което направих е да ги намаля максимално, като целта ми е да стигна до 3 цигари на ден.Все още работя над това.То е и последната ми стъпка към пълната промяна.
Тук идва и работата над психиката.И за това писах в предишния пост.На мен ми помагат мантри, дишане, йога и хоби, което да ме разсейва.Общуване и споделяне с приятели.

# 471
  • София
S. Magnifica, много благодаря за този и за всички коментари в темата. Изключително полезни са и са адекватно написани, най-малкото те карат да се замислиш.

# 472
  • София
Аз също искам да ви питам няколко неща. Тези, които казват,че им пада коса, но и в същото време виждат,че им расте нова коса. Може въпроса ми да ми е малко странен, но къде точно виждате,че ви расте нова коса, навсякъде ли или в определени части на главата? Не знам само аз ли не успявам да забележа нищо колкото и да се вглеждам.. Може би не знам къде точно да гледам или не съм толкова наблюдателна и не знам как да разпозная има ли нови косъмчета или не..  и просто ми е интересно вие как го виждате това?  Другия въпрос да речем,че направим всичко възможно свързано с храненето и пълноценния начин на живот, променим ежедневието си- добре, но само това достатъчно ли ще е ? Наистина най-добре е да се започне с промяна отвътре подкрепям, но все пак си мисля, че няма как да стане без някакви допълнително подпомагащи продукти /външно/ било то ампули,лосиони,шампоани.. струва ми се,че каквото и да правим няма как да минем без тях , не знам дали съм права. Да, наистина лошо е ,ако постоянно експериментираш с различни и не улучваш подходящия продукт, но пък от друга страна можем ли да разчитаме единствено и само на подобряването на качеството на живот и до тук. Не трябва ли все пак да подпомогнем процеса и отвън, не само отвътре? Та, тук идва и следващия въпрос- да речем,че все пак заложим и на някакви продукти и започнем лечение с тях (ампули,шампоани и прочие), то след колко време може да се види някакъв ефект било то и минимален? Горе-долу колко време е нужно да отдели човек на определен продукт, за да разбере дали действа и да се види някакъв резултат (пък било то и отрицателен).  Може би си е индивидуално за всеки, но все пак...ако трябва да кажем нещо ориентировъчно...1-2- 3 месеца?  Дали ще са достатъчно? Често на продукти виждам препоръка за ползване в продължение на 2 или 3 месеца за постигане на оптимални резултати, дали това е така. С колко търпение е нужно да се въоръжим?

Последна редакция: нд, 25 апр 2021, 17:05 от LoLo30

# 473
S.Magnifica, много се радвам за теб, че успя в борбата, ти си наистина ценен човек в тази тема. Flowers Bouquet Сега ме вдъхнови за кундалини йога, смятам да започна, защото и аз вярвам, че вътрешната енергия не е никак за пренебрегване и ако поработим над душата, със сигурност ще има резултати и върху тялото и процесите му.

# 474
Аз също искам да ви питам няколко неща. Тези, които казват,че им пада коса, но и в същото време виждат,че им расте нова коса. Може въпроса ми да ми е малко странен, но къде точно виждате,че ви расте нова коса, навсякъде ли или в определени части на главата? Не знам само аз ли не успявам да забележа нищо колкото и да се вглеждам.. Може би не знам къде точно да гледам или не съм толкова наблюдателна и не знам как да разпозная има ли нови косъмчета или не..  и просто ми е интересно вие как го виждате това?  Другия въпрос да речем,че направим всичко възможно свързано с храненето и пълноценния начин на живот, променим ежедневието си- добре, но само това достатъчно ли ще е ? Наистина най-добре е да се започне с промяна отвътре подкрепям, но все пак си мисля, че няма как да стане без някакви допълнително подпомагащи продукти /външно/ било то ампули,лосиони,шампоани.. струва ми се,че каквото и да правим няма как да минем без тях , не знам дали съм права. Да, наистина лошо е ,ако постоянно експериментираш с различни и не улучваш подходящия продукт, но пък от друга страна можем ли да разчитаме единствено и само на подобряването на качеството на живот и до тук. Не трябва ли все пак да подпомогнем процеса и отвън, не само отвътре? Та, тук идва и следващия въпрос- да речем,че все пак заложим и на някакви продукти и започнем лечение с тях (ампули,шампоани и прочие), то след колко време може да се види някакъв ефект било то и минимален? Горе-долу колко време е нужно да отдели човек на определен продукт, за да разбере дали действа и да се види някакъв резултат (пък било то и отрицателен).  Може би си е индивидуално за всеки, но все пак...ако трябва да кажем нещо ориентировъчно...1-2- 3 месеца?  Дали ще са достатъчно? Често на продукти виждам препоръка за ползване в продължение на 2 или 3 месеца за постигане на оптимални резултати, дали това е така. С колко търпение е нужно да се въоръжим?
Lolo30,
При мен новите растежи са във видимата част в началото на скалпа т.нар. "hair line  ", надявам се да открия и нови малки косъмчета и по навътре в косата. Без значение дали приемаш орално или мажеш видим резултат би могло да има след 6тата седмица или дори след 3ти месец, свързано е с цикъла на радтеж,така,че търпението е много важно,а и упоритостта да откриеш своят продукт или конбинация от продукти и медикаменти.
За себе си аз също си давам сметка,че от време на време се депресирам,че не става бързо,но помагат снимките от началото и резултатите след няколко месеца усилена работа.

# 475
И аз имам растежи във видимата част най-отпред, но навътре не откривам.
S. Magnifica, как да разберем кои продукти са естрогенни. Аз например ползвам масла, които може да ми пречат. Купувам си комбинация от масла, в които със сигурност има и лавандулово и масло от чаено дърво.

# 476
S. Magnifica, много благодаря за отделенето време и изчерпателния отговор! Ще се опитам да "открадна" максимумът от твоите открития. Човек някакси спонтанно вярва, на тези теории, които са най-близко до неговите разбирания.
В частта с причините и аз съм стигнала до тези изводи, но в частта с лечението съм до никъде...
В тази връзка, има ли някаква конретна книга, която препоръчваш за четене за принципите на хранене на Пийт, че, като се опитах да намеря инфо в нета, не намирам нищо систематизирано, само откъслечна информация, цитати на други хора за него и статии. На мен като ми кажеш хранене с въглехидрати, веднага си представям шоколад и тестенки Simple Smile ама предполагам, не точно тези въглехидрати има предвид. Та, ако има някакво есенциално четиво по темата, моля, сподели кое е. Пак благодаря! Simple Smile

# 477
  • София
gera*, най-лесно е да провериш съставките една по една.И пак казвам, зависи колко време и как се ползва.
И мен ме хвана тая вълна с етеричните масла преди 2год, ако не се лъжа, та се напълних с ДоТерра и после седнах да чета..изкарах и един онлайн курс в Щатите, и ги зарязах.След всичко научено разбрах, че е най-добре човек да работи с обучен и сертифициран ароматерапевт.На мен книгите и курса не ми дадоха такава увереност.И сега единствените масла, които ползвам са Кедър и Розмарин, капя си по 3-5 капки от масло в шампоан Милва, но не го използвам при всяко миене, а 2 пъти месечно.

LoLo30, новата коса няма как да не се види, тя стърчи над останалата.
Грижата за скалпа, която трябва да се приложи по време на косопад е да се избегнат всякакви манипулации и мазаници, които могат да доведат до локално възпаление.Внимателно измиване, подсушаване и ползване на подходяща козметика.

SitaraB, ето тук има обобщение на диетата https://xenobg.com/ray-peat-dieta/, иначе аз чета основно във форума https://raypeatforum.com/community/ и имам няколко негови книги.
From PMS to Menupause, Nutrition for Women, Mind and Tissue, Progesterone in Orthomolecular Medicine.
Но не мога да се нарека негов последовател, ползвам това, което ми се вижда най-логично и което смятам, че ми върши работа.

# 478
  • Бургас
А някой да има наблюдения дали ваксината срещу Ковид е засилила косопада ? Аз съм ваксинирана с АЗ преди месец и от около седмица забелязвам засилване на косопада . Притеснена съм да не е от ваксината.

# 479
  • София
лилиан, сега е време за сезонен косопад, най-вероятно това е причината за увеличаването му при теб.

Общи условия

Активация на акаунт