Косопад - 19

• 50 576
  • 792
  •   1
Отговори
# 450
О, не съм чела за аспирина, но ще ми е интересно повече инфо. Ще пробвам и това. Аз днес разтворих малко мумио и с тампон минавам скалпа.

Къде да търся мумийо?
Като бях малко всички дами бяха полудели по мумийото , а аз маилех, че е нещо свързано с мумиуте.В Берьозка магазините четох, че
имало.

# 451
Днес взех от Берьозка, 2 лв е

# 452
Имате ли петна или оредяване на косата , но забележимо , днес при мен забелязах , че косата ми е много оредяла в задната част на главата по пътечката и лошото е , че ако опадат и другите косми около него ще стане петно ....плача вечее , че никой не открива причината , а косата става все по-зле

# 453
Сериозно се замислям за миноксидила. Има ли шанс да замаскира проблема, когато съм на преглед при трихолог след 3 месеца? От една страна не искам да чакам още 3 месеца, съответно оредяването да става все по- голямо, от друга страна ме е страх да го почна, че да не се изтълкува състоянието ми по грешен начин.
Отделно имам друг въпрос- ако се почне миноксидила има ли шанс да се спре и да не си докарам същото косопадно състяние. От това най- много ме е страх, защото съм чела, че почне ли се с него, се кара постоянно.

# 454
  • Бургас
За 3 месеца миноксидила едва ще е дал видим ефект , освен засилване на косопада в началото . Ако косопада е андрогенен и миноксидила подейства , след спирането му нещата се връщат по - старому .Ако косопада е от друг вид, примерно телогенен , миноксидила може да помогне и след спирането му не би трябвало да има проблем .Имам позната , която го ползва 1 година , спря го и нямаше засилване на косопада след това . Доктор Зарев най -вероятно ще ви изпише миноксидил , който там се приготвя , но това е сама предположение . Аз съм с андрогенен косопад според дерматолога . От 10 месеца използвам Спектрал днс лосион , който е с наноксидил , изменен миноксидил. Не съм имала засилен косопад в началото , но нямам и видимо сгъстяване , косопада е в рамките на нормалното , може би малко засилен в последните дни . Така , че ми е трудно да дам съвет.

# 455
Благодаря, че все пак се включи. Сега ще прочета и за този лосион.

....... Прочетох, че Спектрал драстично увеличава гъстотата на косата, а ти не даваш такива отзиви след 10- месечно ползване. Колко трябва да се ползва, за да има ефект?

# 456
  • Бургас
При мен няма драстично сгъстяване , но аз го ползвам 1 път дневно , така ми е изписан .

# 457
А за 10 месеца виждаш ли поникване на нови косъмчета на оредели места? И дали тези косъмчета се задържат на скалпа?

# 458
  • София
mariat, не може да се замаскира хормонален проблем с Миноксидил.
Не знам как си представяш, че ще протече прегледа при доктора...евентуално ще те погледне през камера, евентуално ще ти направи пул тест (дърпане на косата), може да те накара и да не си миеш косата в продължение на 5 дни и след това да ти я измият и преброят количеството на паднали като сметне съотношението между къси косми косъмчета и дълги.Може и биопсия от скалпа да направи.
Това са все неща, които уж водят до диагноза, но всъщност не е точно така.
Другото е да те накара да изследваш хормони.
И като види, че си с поликистоза и висок Андростендион ще заключи, че си с андрогенен косопад и ще ти изпише Миноксидил, който както е написала Лилиан е приготвен при тях.
Другото, което предполагам, че може да ти изпише е някой от следните медикаменти или комбинация от тях Спиронолактон, Финастерид, Диане 35, Андрокур.
Това разбира се мои предположения на базата на прочетените протоколи, които се практикуват по света.
Според мен губиш ценно време в очакване на чудо...време, през което можеш да се погрижиш за себе си и да решиш проблема си.

Аз съм със завишен Андростендион, както и 17-ОН Прогестерон.Излседвала съм ги по 2 пъти в месеца в продължение на половин година не по предписание на доктор, а за личната ми статистика.
От 13 месеца не съм направила нито едно изследване и нямам намерение за в бъдеще да изследвам каквото и да е, защото разбрах по труден и скъп начин, че кръвните изследвания не отразяват какво се случва на тъканно ниво и могат да служат евентуално само за ориентир.Казвам евентуално защото има хора с изследвания в норма, но със симптоми, което показва, че нещо не е наред.

От 6 месеца нямам косопад.Последно в началото на октомври имах леко засилване и край, падат ми по 2-3 косъма първите дни след измиване и се увеличават до към 10 в деня преди измиване.
Имам много нови растежи.Не мажа с никакви лосиони и ампули от края на 2019год. Започнах да се боядисвам, с руса коса съм на ниво 9.За сега нямам пролетен косопад.
За да се възстанови напълно косата ми обаче ще трябва да минат години, според мен поне 3 да не кажа 5, защото в момента съм все едно с две прически къса коса заради новите растежи и това, което е останало от дългата коса.

Другото, което исках да ви напиша е, че според мен и не само според мен де, категорично такова чудо като Андрогенен косопад не съществува!Знаех го още от началото когато започна проблема при мен, но въпреки това изгубих години в четене и експериментиране, за да стигна на финала отново до същия извод.
И при мъже и жени става въпрос единствено и само за стресови хормони и Естроген.
Стресовите хормони и Естрогена водят до катаболни процеси в тялото, докато андрогените водят до анаболни процеси.ДХТ, който всички демонизират, преследват и обвиняват за косопада всъщност се повишава, за да предотврати възпалението в скалпа, което се появява по време на засилен косопад...

Ще ме извините, че пак се олях с писането....
Завършвам с един списък за ориентир.Най-вероятно съм пропуснала някои състояния, но за тези се сещам в момента.Ако се разпознавате в някъде из този списък и имате продължителен, а не сезонен косопад, то вие имате проблем с Естроген и стресови хормони, а не с андрогенен косопад.
Поликистоза ( като не е задължително да имате кисти на яйчниците)
Инсулинова резистентност
Хипофункция на щитовидната жлеза
Висок Кортизол
Висок Пролактин (без аденом на хипофизата)
Пигментни петна
Повишаване на килограмите
Омазняване в областта на ръце, корем, паласки, дупе и бедра
Задържане на вода
ПМС
Проблеми с цикъла
Миоми
Акне
Непълноценен сън

Последна редакция: сб, 24 апр 2021, 14:01 от S.Magnifica

# 459
Много хубав пост, както винаги, разбира се.
Но от него идват още много, много въпроси.
1- Ти, какво направи, за да спреш твоя косопад?
2- Как да разбера, че имам поликистозни яйчници, ако нямам кисти по тях.
3- Така написано "Пигментнии петна", как да го тълкувам? Да, имам от 13 години, но косопада е едва от една(и малко повече) година.
4- Ако направя тест за инсулинова резистентност и почна да приемам хапчета, продължа с хранене по протокол(без въглени и т.н.) и спорт, това ще реши ли проблема, без да се взимат и други лекарства, точно за косопад?
5- Висок пролактин/кортизол, но в рамките на референтните стойнсти или над тях?
6- Същият въпрос е и за хипофункцията.
7- При естрогенна доминантност може ли да се говори за временно състояние, докато и той намалее с годините или си е постоянен/ прогресивен косопад?
и т.н. и т.н.
Извинявай за личния въпрос, но при теб какво точно излезе? Да, и при мен тези андрогенни хормони са завишени, какво би ме посъветвала да направя?
Надявам се скоро да направя тест за ИР, друго? А, да и ще направя по- обстоен преглед при стоматолог, който да направи изследване, дали и някой зъб не прави възпаление, без да усещам....

Не искам да губя ценно време. Какво би ме посъветвала?

Последна редакция: сб, 24 апр 2021, 13:06 от mariat

# 460
  • Бургас
Имам поникване на косъмчета па оределите места , но са малко . И аз имам въпрос към S.Magnifica : Ако всички изследвания са в норма и не се открива причина , а косата оредява с годините все повече ( аз съм на 50 ) , навлизам в менопауза , ясно е, женските хормони се променят , тогава какво е решението? И си мисля , ако не съществува андрогенен косопад , тогава при мъжете каква и причината за оплешивяването ?

Последна редакция: сб, 24 апр 2021, 14:27 от лилиан

# 461
Сериозно се замислям за миноксидила. Има ли шанс да замаскира проблема, когато съм на преглед при трихолог след 3 месеца? От една страна не искам да чакам още 3 месеца, съответно оредяването да става все по- голямо, от друга страна ме е страх да го почна, че да не се изтълкува състоянието ми по грешен начин.
Отделно имам друг въпрос- ако се почне миноксидила има ли шанс да се спре и да не си докарам същото косопадно състяние. От това най- много ме е страх, защото съм чела, че почне ли се с него, се кара постоянно.
Спреш ли миноксидила, спира и ефекта от него, не веднага,но много скоро се връщаш на положението от преди употребата,ето защо не препоръчват спиране, т.е. започнеш ли е до живот, част от рутината. Малко е плашещо,но такива са фактите.

# 462
  • София
mariat при мен не излезе нищо.Разбирай, че съм без диагноза след десетки хиляди левове и обикаляне години наред при какви ли не доктори, доценти, професори, които само цъкаха изненадано на резултатите ми...
Мисля, че съм писала вече, че само една гинеколожка и ендокриноложка имаха доблеста да си признаят, че при мен резултатите от изследванията противоречат на всичко, което са учили и чели по учебниците.
От там започнаха моите лични експерименти, лутане и четене.

Отговарям на въпросите ти така както си ги задала:
1.Първото, което направих за моя косопад беше да го увелича максимално Smile Благодарение на паниката ми започнах трескаво да купувам всичко, което бе похвалено от някой в темата.Докарах се до такова възпаление на скалпа, че в продължение на почти година не съм спала от болки...
Паралелно започнах да експериментирам с хормони и добавки.Най-накрая мирясах миналата година Май месец и с тези експерименти, след като започнах да смъквам около 500 косъма от косата си при миене и около 100 при ресане през другите дни...Спрях всичко.
Това, което ми помогна беше работа с психиката ми, но с терапевт, а самостоятелно.Избрах да използвам мантри и медитация всекидневно.Споделяне с близки приятели, които ме подкрепяха всячески във всеки един момент.
Другия важен момент беше тоталната промяна на начина ми на живот.
Започнах да си лягам в 9 часа вечерта без изключение.До преди това бях нощна птица и цял живот съм лягала към 2-3 сутринта.
Започнах да закусвам и едва след закуска да пия кафе, за да намаля стресовите хормони.
Увеличих драстично въглехидратите и намалих до минимум мазнините.
Въглехидратите са нужни за производството на Прогестерон и понижаване на Кортизола.
Увеличих протеините до към 100-120 грама.
Отслабнах.
Тренирам ниско интензивно с тежести.Разходки всеки ден за раздвижване на лимфата.Сухо четкане, отново за раздвижване на лимфата.Кундалини йога няколко пъти седмично.
В момента пия добавки и витамини само ако съм сигурна, че имам нужда от тях.Магнезий пия постоянно, мажа се, топя си краката в леген с магнезиеви соли, обливам си тялото с черноморска луга.
Обърнах живота си на 180 градуса.Постепенно.
Щях да забравя...Изхвърлих всякаква битова химия, за почистване използвам само парочистачка.
Смених си съдовете за готвене.Намалих до минимум козметиката, която използвам.
Месо от био ферми купувам от години.
Слънце, много време прекарано на слънце без защитен фактор.

2.При поликистозните яйчници не е задължително да има кисти, то и заради това се нарича синдром.
Ако LH е по-високо от FSH има поликистоза, която отново е от висок естроген.
3.Пигментните петна се получават винаги в следствие на хормонален дисбаланс.Хормоналния дисбаланс може да е временен първоначално и после да се задълбочи.При теб петната може би са били  първите сигнали, че нещо започва да се случва.Обикновено тези проблеми отнемат десетки години преди да се развият и човек трябва да е много наблюдателен и да познава отлично тялото си, за да ги хване.
4. И да, и не.Много зависи от цялостната картина, но при всички положения намаляването на инсулина, който също е възпалителен хормон ще помогне за намаляването на косопада.
Аз съм против ВМНВХ, чела съм много по темата, спазвала съм го и знам за себе си, че това хранене беше капката, която преля и ме срути тотално.За жени е абсолютно противопоказно, ако щете и за ИР не е панацея.Но нямам намерение да влизам в спорове по тази тема.
5.Пролактинът трябва да е възможно най-близко до долна референта граница.Кортизолът има ритъм, сутрин е най-висок, вечер най-нисък.Висок кортизол се измерва с резултат над горна граница.
6.Хипофунцията...При здрави хора ТСХ е между 0,5 и 1...Т3 и Т4 към горна граница.
Щитовидната жлез отговаря за цялостния метаболизъм в тялото.Включително и косата.ТСХ няма отношение към косопада, той е хормон на хипофизата и при проблем с нея може да има промяна и в ТСХ.Т3 и Т4 имат отношение към косопада.При повишен Естроген ЩЗ влиза в хипофунция.
7.Може да се говори за временно състояние ако междувременно се взимат някакви мерки.
Естрогенът намалява с годините, но ние нямаме само Естрадиол имаме и Естрон...всъщност ако не се лъжа естрогените бях 7-8 вида..нещо такова ми се върти.
Естронът се намира в мастните ни депа и е само на 1 стъпка от превръщането в Естрадиол.Демек ние на практика почти в нито един момент не можем да се намираме в недостатък на Естроген.За разлика от Прогестерона.
Андростендион също е свързан Естрон...За това, чест съвет е при жени с висок Андростендион е да намалят подкожните си мазнини.
Високият тестостерон също се превръща в Естрадиол.Това е и причината атлети на цикъл с анаболни стероиди да оплешивяват ако не излезнат от цикъла както трябва.Но не е заради тестостерона, ами заради Естрогена.

И на зъбите си правих панорамна снимка...Извадих си и единствената амалгамена пломба, за да не е от тежките метали пустия косопад...Да, ама не...Всъщност всичко е било елементарно и пред очите ми....имах миоми, бях качила килограми, няколко години преди косопада спрях да тренирам и водех заседнал начин на живот...Изключително тревожна и притеснителна, перфекционист...

Моя съвет е винаги един и същ.Седни и се замисли от кога и какво се е объркало.Например пигментните петна кога са се появили, какъв е бил живота ти по това време, през последните години какво си яла, как си спала, психично състояние, стрес...и обърни всичко на 180 градуса.Четене също, без него няма как да опознаем себе си.

лилиан към теб съвета ми е същия.Трябва сериозна промяна на навици, вкусове, всичко.
Факт е, че не можем да вървим срещу природата и трябва да приемем, че в един момент се случват промени с телата ни, но това което можем да направим е да подпомогнем това тяло и психика да преминат през тези промени с минимални сътресения.С много любов и грижа за себе си.

# 463
Mного благодаря. Караш ме да се замисля, над много неща. А също и над един въпрос...Защо на мен? Опитвам се да живея здравословно, в хармония.... и накрая пак при мен са проблемите....

# 464
  • Бургас
Благодаря ! Винаги с голям интерес чета постовете ти !

Общи условия

Активация на акаунт