Частни училища-информативно-дискусионна тема 45

• 41 926
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Училището няма ли психолог да разбере защо се получава така с едно дете? Нали това му е работата, често причините не са в самото усвояване на материала, а в някакви проблеми в отношенията, било с учител, било с деца от класа.

# 136
Споко, ей сега директорката ще го прочете и ще вземе подходящите за нея мерки. Wink

Последна редакция: пн, 08 фев 2021, 15:52 от Fancy

# 137
  • София
Не ми е известно да имаме психолог, което не означава, че няма обаче.

Фенси, какво ще направи? Ще наеме психолог и ще приобщи детето ли?

# 138
Не знам какви са подходящите за директорката мерки. Не написах подходящи за детето, нали? Много често тези две неща сериозно се разминават.

# 139
  • София
Права си, че може да се разминават. При нас преподписването мина и подозирам, че Мелиндак вече е изразила желанието си за преместване Wink

# 140
Сериозно? Преподписване за следващата учебна година? Много рано! Защо така? Wink При нас е чак май месец.

# 141
  • София
здравейте,

Реших да пиша относно миграцията на деца от КО към Изи. От класа на моето дете е едно от децата , което от този срок е в Изи. След разговор с майката стана ясно, че те от самото начало не са били убедени, че искат тяхното дете да е в КО, защото самото училище не им пасва. Отделно имат и друго дете в Изи и са решили да са на едно място.
Знам за няколко деца от единия втори клас преместени в Изи , но този клас доколкото разбрах от майка с дете там са имали много лош късмет с учителката, която напуснала по здравословни причини и оттогава не могат да им намерят точният учител за тях. И това на доста родители не се е харесало. Според нея на една част от напусналите Изи им е паснал , но на други изобщо. А , и чух,че две деца от пети клас се преместили в Изи , на които математиката им дошла в повече в КО, но дали е така наистина не мога да гарантирам.

Последна редакция: пн, 08 фев 2021, 16:18 от tsvety_georgieva

# 142
  • Пловдив/София
Сериозно? Преподписване за следващата учебна година? Много рано! Защо така? Wink При нас е чак май месец.
Училищата с детска градина трябва да предложат места първо на “своите” деца. След това се гледат оставащите места за външни деца. Така че няма как, рано се подписва, за да могат и “новите” родители да имат рано яснота.
За очакванията - от ЧУ и аз очаквам да се работи, ако има изоставане по нещо. С родител, психолог, допълнителен платен час, все има варианти. И на мен ми се губи смисълът на малкия клас и ЧУ, ако ще се казва “колкото смогнеш с класа, толкова”. Добрит учител минава през чинове най-малкото и се заседява, където има нужда. Дава на другите още едно упражнение, докато обясни “индивидуално” на неразбиращото дете. За 10 минути няма да свърши света, че другите деца не са препуснали по материала. Но ако учител/училище е свръхамбициозно да тича напред, може и да не се получава.

# 143
  • София
Училищата с детска градина трябва да предложат места първо на “своите” деца. След това се гледат оставащите места за външни деца. Така че няма как, рано се подписва, за да могат и “новите” родители да имат рано яснота.
За очакванията - от ЧУ и аз очаквам да се работи, ако има изоставане по нещо. С родител, психолог, допълнителен платен час, все има варианти. И на мен ми се губи смисълът на малкия клас и ЧУ, ако ще се казва “колкото смогнеш с класа, толкова”. Добрит учител минава през чинове най-малкото и се заседява, където има нужда. Дава на другите още едно упражнение, докато обясни “индивидуално” на неразбиращото дете. За 10 минути няма да свърши света, че другите деца не са препуснали по материала. Но ако учител/училище е свръхамбициозно да тича напред, може и да не се получава.

И в Светлина подписахме договора за следващата учебна година.

# 144

Пипи, въпросът ми беше съвсем риторичен. Знам много добре процеса и причините да преподписват толкова рано.  Също така знам, че в много други училища то не се случва януари месец. Пак по определени причини. Отделно, че преподписването е приключило преди приключване на изпитните процедури в по-добрите училища. Защо ли?
Доротея няма как да измисли нещо съвсем иновативно и нещо ново, което да не сме го видяли и да не сме го обсъдили в тази тема.

# 145
Чак сега изчетох новата тема и оставам страшно изненадата от новината за БШ. Миналата година поне имаше и стандартен прием на два класа в ПУК и тайно се надявах да продължат в тази посока. От разговорите с родители съм останала с впечетлението, че повечето са много доволни от обучението в класическите паралелки тази година (в това число и ние).  Интересно как ще продължат децата в първи клас и какво е наложило странното решение да продължат само с прогресивни класове...Expressionless

Аз съм в шах, основно от това, че се информирам от форума за новите условия. На нас ни казаха 10500 за 1 клас. Дори да е само за ПУК е редно да ни кажат, именно за да не се чудим по форуми. Според мен вариантите са 2:
1. таксата досега беше 9500 (не я качиха миналата година заради ковид) и сега я качват на 10500. Искат да я качат плавно до 12k-но догодина, няма как наведнъж с 3к. А новите ученици са нови все пак и е по-вероятно да приемат нови условия.
2. наистина е само за ПУК, именно заради летните месеци, а и Монтесори материали са най-много при малките и най-скъпи.

Вторият вариант е по-приемлив, една година на висока такса се преживява. Лично аз лятото не бих го пускала на училище, или ще избера за 2-3 седмици някакво по-различно. Но не всеки има варианти.

При всички положения ми е странно и ме притеснява това постоянно покачване. Ми те след 5г ще са двойни таксите, ако средно с 1000-2000лв растат. Знам, пазар е, ама както е писано тук- нашите заплати почти не мърдат и скоро луксът ще е твърде голям...

Явно за да обявят такива такси интересът е голям въпреки или заради прогресивните паралелки. Аз лично не вярвам да ги напълнят, но да видим.

А тези 2 класа изцяло външни ли ще са, от детската градина нали също идват деца?

Бтв идеята на училището вече е да си там от 3 годишен до 18 годишен- ДГ, основно, гимназия. Което отваря въпроса доколко ще ги подготвят за НВО. Увекинд май бяха на същата схема, кой друг? Азбуки?

Вие какво мислите за това в един комплекс от 3 до 18г?

# 146
Бърди много ще съм благодарна, ако ти остане време да напишеш още впечатления. Simple Smile

Последна редакция: пн, 08 фев 2021, 20:17 от melindak

# 147
  • София
melindak,
Моя позната тази година си премести детето от ПУК на Иззи във Фюжън. Детето й не успявало да се ангажира с материала, следователно губи интерес, не взима участие, върви на зле, а учителите услужливо пък не се и стараели да променят случващото се.
Интересно... поради същата причина наши приятели преместиха четвъртокласник от “Фюжън”. Преди това имаха лош опит с “Петър Берон” и сега са в държавно училище + частни учители по математика и български.

# 148
  • София

На теб така много ти звучи добре "добрият учител" как щял да даде на другите допълнителни задачи, за да обяснява на едно индивидуално.  Учителят обикаля между чиновете, но не може да зареже другите, за да обяснява на едно. На теория родителят на това едно много ще се кефи от индивидуалното внимание, обаче ако аз съм родител на някое от другите с допълнителните задачи хич няма да ми е кеф, защото и аз искам моето дете да получи подобаващо внимание. Затова аз когато водя група, гледам да е справедливо - колкото внимание на Иванчо, толкова и на Марийка, толкова и за Драганчо, толкова и за всички останали деца. А ако Иванчо не се справя, няма да оставя останалите деца с допълнителна задача, за да обяснявам на Иванчо през останалото време. Какви десет минути, ти знаеш ли изобщо колко много време са 10 минути на 35 минути час? Искаш десет минути да не се свърши светът да обясняват на твоето, защото не може да седи мирно и да си върши задачите? Е, сори, ама тая работа няма как да стане, ако ще да е някой суперучител! Не е справедливо спрямо другите деца. На дете, което не успява, му трябва допълнителна подготовка извън редовния час. Както се казва, петима Петко не чакат. Това не е индивидуален урок, а час за целия клас и няма как на 35 минути да отделя 10 минути за едно дете, което не се справя.

# 149
  • Пловдив/София
Чак сега изчетох новата тема и оставам страшно изненадата от новината за БШ. Миналата година поне имаше и стандартен прием на два класа в ПУК и тайно се надявах да продължат в тази посока. От разговорите с родители съм останала с впечетлението, че повечето са много доволни от обучението в класическите паралелки тази година (в това число и ние).  Интересно как ще продължат децата в първи клас и какво е наложило странното решение да продължат само с прогресивни класове...Expressionless

Аз съм в шах, основно от това, че се информирам от форума за новите условия. На нас ни казаха 10500 за 1 клас. Дори да е само за ПУК е редно да ни кажат, именно за да не се чудим по форуми. Според мен вариантите са 2:
1. таксата досега беше 9500 (не я качиха миналата година заради ковид) и сега я качват на 10500. Искат да я качат плавно до 12k-но догодина, няма как наведнъж с 3к. А новите ученици са нови все пак и е по-вероятно да приемат нови условия.
2. наистина е само за ПУК, именно заради летните месеци, а и Монтесори материали са най-много при малките и най-скъпи.

Вторият вариант е по-приемлив, една година на висока такса се преживява. Лично аз лятото не бих го пускала на училище, или ще избера за 2-3 седмици някакво по-различно. Но не всеки има варианти.

При всички положения ми е странно и ме притеснява това постоянно покачване. Ми те след 5г ще са двойни таксите, ако средно с 1000-2000лв растат. Знам, пазар е, ама както е писано тук- нашите заплати почти не мърдат и скоро луксът ще е твърде голям...

Явно за да обявят такива такси интересът е голям въпреки или заради прогресивните паралелки. Аз лично не вярвам да ги напълнят, но да видим.

А тези 2 класа изцяло външни ли ще са, от детската градина нали също идват деца?

Бтв идеята на училището вече е да си там от 3 годишен до 18 годишен- ДГ, основно, гимназия. Което отваря въпроса доколко ще ги подготвят за НВО. Увекинд май бяха на същата схема, кой друг? Азбуки?

Вие какво мислите за това в един комплекс от 3 до 18г?
Те си казаха за това, че спират приема на класически паралелки, мисля последна година ПУК имат от детската градина и от 2022- само прогресивен ПУК (самата ДГ няма да има трета класическа група, само Монтесори- поне така знам, да не подведа някого).
Но за тази странна такса 12к е новост за мен Sad изобщо разочарова липсата на прозрачност.

Lee, вие къде записахте детето- нали Вие бяхте приети в СС и Питагор? Или оставате в БШ?

Общи условия

Активация на акаунт