Частни училища-информативно-дискусионна тема 45

• 41 951
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
Аз бих писала мейл до конкретните училища. Подробно ще опиша къде и какво учат децата, какво им е нивото по БЕЛ и бих помолила за личен он-лайн разговор.
Ние в момента само си разсъждаваме как би реагирало конкретно училище, но обстоятелствата могат да са много различни според ситуацията.
Поговорете, питайте ги за опции за онлайн изпит. Ей такива неща.

# 511
  • Пловдив/София
Ей да, как забравих “Азбуки”. Също добър вариант.
Аз не бих разделила децата- много стрес за мен като родител- освен логистиката (дори с бусове ще са по различно време), трябва да науча порядки, правила на две различни места едновременно с адаптацията.

# 512
Благодаря на всички!
Gadamer, аз не се притеснявам от изпита по математика, синът ми е много силен там. БЕЛ е това, с което надали ще се справи бластящо, въпреки че приравнява тук в българското училище, тоест минава материала малко или много, но не със същия интензитет, разбира се.
Пипи - чете и пише детето (голямото), ще е минало материала за 3-ти клас до изпитите, но няма да е на нивото на другите деца. С малкия още месец два и започваме буквите на български, не искахме да му се смесват с английската азбука като начало.

Има цяла година до тогава. Малкото ми дете е в момента трети клас, мисля точно випуска на големия Ви син. Ако искате, пишете ми на лични и мога да дам още информация по какви учебници работят по математика и български.

Ама вижте как целият форум се впряга да помага като човек зададе подготвени въпроси по културен начин Blush

Как майка без опит в училищната система, с дете на бъдещ първокласник да зададе тези въпроси. След 1 или 2 години - да.

На мен ми писаха няколко майки на лично, които явно имат задръжки да драснат и ред тук, следейки форума.

От постовете в отговор на Wild boys mom е излязла полезна информация. Мога само да споделя, че Азбуки  правят много добро впечатление , когато сте ориентирани към език и ниво на учениците. Базата също, ако има значение. Но ви пожелавам успех с избора на училище !

# 513
Много просто. Първо четеш, после питаш. Въпрос на уважение към всички, които са търкали клавиатурата години наред в тези теми. Това и е направила потребителката на която отговаряме.

# 514

Според мен Кембридж системата се използва в повечето частни училища.

Вероятно имаш предвид за обучението по английски. Да, така е. Но тук не става дума за английския, а за цялостната система за обучение по всички предмети. В Изи цялото обучение е по Кеймбридж система, а не само часовете по английски. Те са купили лиценз за нея, минали са съответните обучения и би трябвало от Кеймбридж да са им направили одит дали отговарят на условията, за да могат да обявят, че са по тази система. Всичко това го знам от деня на отворените врати там преди две години.
Та в този смисъл майката от Англия ще бъде на същата система, както досега, ако отидат там.

Което пък, точно обратното, ме прави скептичен относно това доколко тази система е подходяща за дете от българско семейство, живяло в България. След печалния ни опит в Киндероазе и Дойче шуле никога вече не бих заложил на чуждестранна система. Появяват се огромни разлики между децата от българските училища и децата от чуждестранни системи като Дойче шуле, Френския лицей, ААУ и т.н., като тези разлики с времето се задълбочават и на практика е почти невъзможно дете от тези училища да влезе в българска гимназия, за която има подбор.
Изи, разбира се, твърдят, че съчетават Кеймбридж и МОН, но доколко това е наистина възможно ефективно, а не само на думи, също запазвам съмнения.
За майката от Англия е друга работа просто, децата не са расли в България.

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 12:58 от Татко Мецан

# 515
  • Отвъд алеята зад шкафа

Според мен Кембридж системата се използва в повечето частни училища.

Вероятно имаш предвид за обучението по английски. Да, така е. Но тук не става дума за английския, а за цялостната система за обучение по всички предмети. В Изи цялото обучение е по Кеймбридж система, а не само часовете по английски. Те са купили лиценз за нея, минали са съответните обучения и би трябвало от Кеймбридж да са им направили одит дали отговарят на условията, за да могат да обявят, че са по тази система. Всичко това го знам от деня на отворените врати там преди две години.
Та в този смисъл майката от Англия ще бъде на същата система, както досега, ако отидат там.

Вероятно ще бъдат приети и по-лесно децата, защото основното, на което се държи е АЕ.

# 516
  • София
Wild boys mom, в СС не се държи на НВО 4-ти клас и това не би било причина за отказ. Слабото представяне на изпита по бел може да е такава. Но много силно представяне по математика, би се оценило и в СС. Аз бих писала на избраните училища още сега, с подробно обяснение на случая и конкретни въпроси. Сигурна съм, че повечето ще Ви отговорят. Септември ще е късно. Както и други са Ви посъветвали, не бих отхвърлила ОТ.
До 4-ти клас не е чак толкова много материалът по бел, че да не може да се навакса при целенасочена работа отсега, след като детето чете и пише на езика. По учебниците и помагалата, по които учат третокласниците в момената. А може и да свалите няколко състезания Любословие за 3-ти клас. Те са добър ориентир за нивото на детето.

# 517
  • В офиса
С риск да повторя всичко вече казано, но и да упражня актуалната от темата за АК думичка "холистично". Частните училища могат да си позволят малко по-холистичен прием, когато се кандидатства извън кампаниите. ОК, детето има слаб български, но отлична математика и английски, има потенциал да навакса. Може пък да преценят, че това, че е различно, учило по различна система, живяло навън, е по-голям плюс и обогатява училищната общност, в сравнение с текущото му ниво по БЕЛ. Така че подкрепям всички, които казаха, че трябва личен контакт, и не трябва да си слагате бариери от сорта на "в училището няма места" Ако няма места, ще ви откажат директно, но от контакта не губите нищо.

# 518
Мерси още веднъж, ще им пиша по-рано при това положение. Аз си мислех, че сега с този Ковид и ДО хич не им е до нас, но ще изнахалствам.
Майката не е от Англия - в Южна Африка сме Wink
А за 10 хиляди евро на година - предполагам, че ако се наложи, ще се справим, но не виждам причина за това, не съм убедена, че училищата с двойна такса ще дадат нещо повече на децата ми.

# 519
  • София
WIld boys mom, точно заради Ковид и повишаването на таксите в частните училища ще има макар и лек отлив и преместване на деца в по-евтини частни или в държавни училища. Колкото по-рано осъществите контакт, толкова шансът ви е по-голям. Според мен деца, говорещи свободно английски, ще бъдат приети с отворени обятия във всяко училище с претеции за добро езиково образование, защото могат да увлекат останалите ученици да говорят по-свободно и да обогатят езика дори при неформални разговори в междучасието.

# 520
  • софия
Мерси още веднъж, ще им пиша по-рано при това положение. Аз си мислех, че сега с този Ковид и ДО хич не им е до нас, но ще изнахалствам.
Няма нищо нахално в запитванията на един родител.  Все пак света не спира да се върти и хората намират начин да продължават работата си и въпреки ковид.  Кои работят качествено и с навременна уважителна комуникация също е важен показател при избор за записване. Не забравяйте, че освен училищата провеждащи подбор и вие като родител правите такъв. Започнете навреме диалога с тях, както ви посъветваха момичетата и  ще имате достатъчно време без напрежение да зададете всички въпроси, които може и да не знаете, че ще ви хрумнат.
Успех!

# 521

Точно това обяснява всичко, защо сте по системата Кеймбридж:) Сега вече мога да го напиша, като мисля, че ще бъде полезно и на други, които се ориентират към Иззи.
Когато преди две години ни приеха в Иззи, аз много се заинтересувах за тази система Кеймбридж, защото звучи УАУ, все едно учиш в Кеймбридж, нали:) и доста рових из интернет. Изчетох каквото намерих на английски и изгледах няколко клипчета, които можах да издиря.

Какво се оказа - че това е система за чужденци, която се прилага в държави като Аржентина, Чили, Еквадор, в училища, в които децата искат да научат английски. Че всъщност нищо общо няма със системата, по която учат студентите в Кеймбридж и не е популярна в много развитите страни. И че в самата Англия има само 2 училища, които са по тази система, в които учат основно деца на мигранти.

Да де, ама тъй като все пак това е инфо, което съм намерил в нета, и то преди 2 години, не бях толкова сигурен така ли е точно, и понеже останах с впечатление, че WIld boys mom са в Англия, викам си - я да не се излагам, и да не пиша каква е точно тази система Кеймбридж.

Сега обаче, когато WIld boys mom каза, че са в Южна Африка (дори не уточнява дали е ЮАР или друга държава), то всичко си идва на мястото и информацията ми се потвърждава. Особено пък ако не са и в ЮАР.

Защото името "Кеймбридж" звучи все едно това е най-добрата английска система за обучение и все едно Иззи са хванали, дето има един лаф, Бога за рОга, а всъщност това е система дет се вика за третия свят, по която в самата Англия никой не учи. Никой не може да хване Бога за рОга!

Мисля, че това е интересно за българските родители, живели в България, които се ориентират към Изи, все пак аз доста рових тогава, тъй като за една бройка да се запишем.
Нищо не казвам за училището на WIld boys mom, вероятно е много добро, а и за нея Изи би бил най-подходящият избор, тъй като очевидно ще продължат със същата система, а и както казах, в Изи има и "английска математика", пак по тази система, която се води на английски, и науките, които имат - биология, физика, химия, география, са в голяма степен на английски. И в такъв случай няма да им се налага да повтарят никакви години в България! Защо да губят време? А в Изи, дори и да нямат места, би трябвало да приемат с предимство деца, учили по същата система.

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 14:47 от Татко Мецан

# 522
Мецане, Златарски и те са по тази система. Ако не се лъжа. И рркламират, че са най-близко до Английската.

# 523

Сега обаче, когато WIld boys mom каза, че са в Южна Африка (дори не уточнява дали е ЮАР или друга държава), то всичко си идва на мястото и информацията ми се потвърждава. Особено пък ако не са и в ЮАР.

Нищо не казвам за училището на WIld boys mom, вероятно е много добро, а и за нея Изи би бил най-подходящият избор, тъй като очевидно ще продължат със същата система, а и както казах, в Изи има и "английска математика", пак по тази система, която се води на английски, и науките, които имат - биология, физика, химия, география, са в голяма степен на английски.

В ЮАР сме, училището е с добър успех и децата се класират за най-добрите гимназии, което ми дава спокойствие за нивото. За Кеймбридж системата не съм запозната в детайли, но има изпити, които се държат след 6 клас, които са международни - тоест, всички деца, учещи по тази система, държат един и същи изпит и можеш да сравняваш резултати по държави, училища и пр. След 4 и 5 клас също има изпит, който е по-скоро за определяне на нивото на децата. Системата се използва и в Австралия и Нова Зеландия между другото. Ще проверя с приятели, които живеят в Англия, че ми стана интересно...

# 524
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз нещо друго искам да попитам - какво се случва с Питагор и ПЧМГ по отношение на това, че Питагор ще става ЧОУ? Питагор ще е 1-7 клас,  а ПЧМГ - 7-12 ли?

Общи условия

Активация на акаунт