Частни училища-информативно-дискусионна тема 45

• 41 978
  • 753
  •   1
Отговори
# 495
  • в страната на чудесата
Wild boys, аз бих се свързала директно с училищата, които сте набелязала и бих коментирала с тях възможностите, плюсовете и минусите. Има предимства и за училището приемът на деца от друга образователна система.
Светлина не ви е вариант, макар че там ще ги вземат веднага.

# 496
  • София
Наясно съм, че в повечето от тези училища може да няма място за две деца в конкретни училищни години, но предолагам, че мога поне да опитам да са свържа с тях в началото на септември и да поговорим.
Много благодаря предварително за мненията ви!

Наистина, пишете до избраните от вас училища, както са ви посъветвали и в предните постове. Според мен Британика може да се окаже добър вариант и да има места заради промените там напоследък и разрастването на училището. В "Света София" във випуска на голямото дете мисля в момента също има места. Имате достатъчно време, за да се адаптират децата, така че аз лично никое училище не бих отхвърлила по този критерий.

# 497
  • София
Wild boys mama, добавете Образователни технологии - мат. паралелка след 4 клас, Климент Охридски и Питагор (за 1 клас и 4 клас). В Света Сифия като нищо също могат да ги приемат. Споменавам тези училища заради желанието за АК след 7 клас.

# 498
Wild boys mama, щом сте в Кеймбридж училище, да знаете, че тук училището Изи е също по Кеймбридж. Ще бъдете по същата система в него, науките и половината математика се изучават на английски и вероятно така адаптацията ще е най-добра

# 499
  • София
Wild boys mama, благодаря за отношението и поста, както и, че сте ни изчели всички умности и глупости. Ще се постарая да запомня кой номер пост и в коя тема е, за да препращам всеки, дошъл с “нямам време да чета назад, ама може ли да ми препоръчате училище”.
Още докато Ви четях, си мислех как ще отговоря, че горещо препоръчвам да пишете на СС и да обясните, както на нас. Вътрешното ми убеждение е, че ще Ви обърнат внимание и ще отговорят. В класа имаме дете, което преди ПУК е било в Холандия, бащата е британец, а ПУК е карало в “Петър Берон” - да, не е аналогичен на вашия случай, но е пример, че дете, било извън България преди ПУК, може да се отзове в СС. И има по-голям брат в пети клас.
И бих купила за мъника/помолила да ми изпратят набор Крокотак и Моливко да упражнява постъпателно отсега, а за баткото съответните помагала по БЕЛ. Да ги мине от първи клас докогато.Както и сборници с диктовки от първи до четвърти клас да ги минем заедно.
Иначе подкрепям анализа и подредбата ви, както и все пак да разгледате ОТ. За мен те бяха вариантът за първи клас, ако не бяха приели дребната в СС в ПУК, защото никое друго не ни допадна.
Успех и пишете как се развиват нещата.

# 500
  • Отвъд алеята зад шкафа
В СС и в Питагор при всички положения трябва да се държат входни изпити, които са с определени дати и се явяват всички, борещи се за определените свободни места. В СС са 3  - за да се стигне до изпита по АЕ, трябва да са преминати успешно изпитите по мат и бел. В Питагор местата за 4 клас за тази година ще ги обявят в началото на юни и тепърва ще има изпит по мат, който си е сериозен. Не виждам как може да се заобиколят тези изпити, а ако може - това не говори добре за училищата. Помним случая със сина на Ирина Тенчева и приемът му в Питагор.

# 501
  • Пловдив/София
Как дете горен клас, което не може да пише на български (ако правилно съм разбрала) ще бъде прието в СС? При това за горен клас и първи, не за ПуК. Има случаи, в които това училище не е подходящо и това е един от тях. Съмнявам се за една година с родител да се навакса градено с години в най-амбициозното училище.
Подкрепям Мецан, че Изи е най-подходящ избор. Ще се потопят в английски както са свикнали, сходна система, но и добри учители по български. Места за 1 клас обаче не знам дали ще има, в момента е нулев прием. Резерва- Британика. Бритиш скул- не знам нищо за тях.
Не мисля, че децата ще се чувстват щастливи и бързо ще се адаптират в училища тип КО и ОТ. Те са твърдо олд скуул, но българското олд скул е различно от вашето Simple Smile
На Прогресивни/БШ/Фюжън не бих заложила, защото ще объркат децата с по-свободните правила, а и английският там не е на ниво Изи/Британика.

# 502
Благодаря на всички!
Gadamer, аз не се притеснявам от изпита по математика, синът ми е много силен там. БЕЛ е това, с което надали ще се справи бластящо, въпреки че приравнява тук в българското училище, тоест минава материала малко или много, но не със същия интензитет, разбира се.
Пипи - чете и пише детето (голямото), ще е минало материала за 3-ти клас до изпитите, но няма да е на нивото на другите деца. С малкия още месец два и започваме буквите на български, не искахме да му се смесват с английската азбука като начало.

# 503
Засилената подготовка по български език е нещо, което повтарят от години. Стигнахме до родителска среща с ръководството, уверение, че заради нас децата ще изостанат по немски език, но ще се наблегне на заниманията по български...е нищо общо! Върнаха ни едни празни тетрадки, децата нямаха спомени да са работили с тях.

Че и изпит и яка цедка на входа има. Когато кандидатствахме, се бореха 4 деца за едно място.
За родители които се интересуват от немското училище. Тази година бяха 2 деца за 1 място за предучилищна. Изпита не ми се видя сложен. Разказ по картинки, рими ( което знаеше само от Киндероазе, два месеца само рими учат и на БГ и на немски) и финна моторика - елементарно.
Ако детето е в ДГ няма да мине без помощ от родителите. Същото е и в Киндероазе, трябва си подготовка. Мисля, че подготовката по български е засилена, точно поради опасения на родители, без да правя реклама, смятам че са гъвкави и се напасват на търсенето на пазара.

# 504
  • Отвъд алеята зад шкафа
Wild boys mom, ако детето е много добро по математика, това би се оценило със сигурност. Има шанс за Питагор в такъв случай. Само да кажа, че изпитът по мат там включва по-специфични задачи, не са като тези в СС. Можете да намерите изпити от минали години и да се ориентирате за какви задачи става дума.

# 505
  • София
Благодаря на всички!
Gadamer, аз не се притеснявам от изпита по математика, синът ми е много силен там. БЕЛ е това, с което надали ще се справи бластящо, въпреки че приравнява тук в българското училище, тоест минава материала малко или много, но не със същия интензитет, разбира се.
Пипи - чете и пише детето (голямото), ще е минало материала за 3-ти клас до изпитите, но няма да е на нивото на другите деца. С малкия още месец два и започваме буквите на български, не искахме да му се смесват с английската азбука като начало.

Има цяла година до тогава. Малкото ми дете е в момента трети клас, мисля точно випуска на големия Ви син. Ако искате, пишете ми на лични и мога да дам още информация по какви учебници работят по математика и български.

Ама вижте как целият форум се впряга да помага като човек зададе подготвени въпроси по културен начин Blush

# 506
  • София
В ДШ часовете по български бяха 5-6 седмично. Мислех си, че е достатъчно, детето имаше отличен успех и се стараеше. На пробните тестове в средата на 2 клас в Дорис Тенеди имаше 4-ка по български и 5-ца по английски, при положение, че английския го учеше веднъж седмично 3 часа в IH, където е по съвсем различна система. Явно наистина няма как да постигнат същото ниво по български спрямо другите частни училище, където часовете са двойно - 10-12 седмично.
Сега с приятелче от ДШ са заедно на курс по математика и майката на детето сподели, че не разбира някои думи в условията на задачите, въпреки, че е отличника на класа и чете много повече книжки на български спрямо нашия син.
За съжаление в София няма друго  училище, което да дава отлична подготовка по немски в основния курс. Имаме познати деца в 3-те частни училища с немски и никой от родителите не ни го препоръча.

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 09:52 от Meмчо

# 507
WIld boys mom айде и аз акъл да дам Simple Smile
Аз бих разделила децата. Голямото в Азбуки. В училищата които имат подготовка за АК трябва изпит. Няма идея как би се справило детето на изпита по БЕЛ. Та бих предпочела по-спокойното Азбуки с частен учител или  по БЕЛ за подготовка за АК.

Малкото бих подготвила за СС или Питагор. Предполагам ,че там езика няма да е проблем.
Според мен Кембридж системата се използва в повечето частни училища.

# 508
  • София
Факт е, че на зададен подготвен въпрос всички отговаряме. Понеже Иззи беше споменато, а малкото дете ще е 1ви клас, май нямаме места точно за тези, но не пречи да се говори с Доротея.
Както сте описала ситуацията, аз бих се присъединила към препоръката за Британика, но там таксата е доста висока, защото всеки ден се доплаща за храна и т.н. (понеже сте написала 10к на дете е непосилно). Чувала съм (това малко ЕЖК), че ААУ предлагат някакви стипендии. Разбира се няма да е лесно и не знам условията, но ААУ според мен би било най-подходящо в случая.

# 509
  • София
Англо-американската академия в Лозен. Титина може да даде информация от първо лице. И е малко под 10 000 евро таксата.

От ААУ аз чувам не особено положителни отзиви от съседи. За разлика от ААА.

Общи условия

Активация на акаунт