Частни училища-информативно-дискусионна тема 45

• 42 020
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
  • София
За мен не е нормално едно дете в ПУК да има трима частни учители, ама щом казвате... /Мецане, чети внимателно!/ Аз като ви казвам, че има масово /не абсолютно/ изтрещяване сред новото поколение родители, вие ми се сърдите. Joy Пипи, не знам как успяваш да живееш с такива вътрешни противоречия - сигурно е трудно.

Мади, съгласих се - за да си фризьор, ти трябва минимум една магистратура по математика и една по физика.

# 361
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хаха, санака, амбициозни майки винаги е имало и ще има. Иначе ЧУ ще се затрият Joy

# 362
  • София
Мади, съгласих се - за да си фризьор, ти трябва минимум една магистратура по математика и една по физика.
Не че нещо - но и по химия Rolling Eyes

# 363
  • Пловдив/София
Ей, човек да не защити “непопулярен” потребител, нападат го на лична основа Simple Smile) защо коментирате мен като темата беше брой учители в ПУК и дали майките тормозят децата?
Аз не видях да са частни учители- само един е такъв.
Колкото до противоречията- аз го наричам баланс между моите амбиции и нагласи и детето, което ми се е паднало. Труден е, да, завиждам на всеки, който има съответствие.

# 364
  • София
Не знам какви отличници сте били, но четенето с разбиране ви куца. Joy Темата не е брой учители в ПУК, а брой частни учители, извън ПУК - пределно ясно е, че става въпрос за такива, защото в градината "нищо не учат". И таман три броя: учител, който подготвя за изпитите в първи клас, учител по английски и учител по ментална аритметика /т.е. академични занимания, не става въпрос за спорт и танци/. И каза жената, че ги е наела, за да не се занимава тя. Кое точно ви обърка?
Пипи, впечатли ме как съвместяваш позицията си, че детето не трябва да се натоварва, да учи чрез игри, да му е забавно, с мнението си, че е нормално едно дете в ПУК да ходи на няколко странични занимания. Крещящо противоречие виждам на фундаментално ниво. Simple Smile

# 365
Леле, тук си пишете май само, за да си пишете. Без много логика и смисъл. И сте заядливи и злобни. Предния път, преди година като пуснах коментар пак се гледаше само в негатив. И никакъв конструктивен разговор!
От една година чета темите и не мога да извлека конкретика. Потребители като Пипи дават мнгоо повече стойност от редовните тук. А моите постове въобще не са добре прочетени, нито осмислени. Нищо зубраческо не правим. Търсим правилните учители и сега се сблъскаваме с реалността. В група ЗА ШИЛЕР сме, защото аз работя с препоръки. Препоръчват ми учител и ако ми хареса действам. Я тя всъщност е най-мила, разбираща и не дава никакви домашни. Винаги изчаква детето само да разбере, да стигне до извода. А не да се изнерви, докато чака 2 секунди отговора. Ползва много видео материали и на децата им децата харесва. Въобще не действа натоварващо или зубрачески! Дава им задачките от изпити на най-различни училища. Шилер не ни интересува.

Мисля, че в темата има концептуално сбъркано отношение относно традиционно и алтернативно обучение. А това са само методи за постигане на един и същ резултат - прогрес и мислещи същества. Ама вие си продължавайте в същия дух. За жалост затова и не пишат много хора, които реално могат да дадът стойност.

# 366
Ей, бъдете снизходителни.
Пипи, Мими и още безброй ще влизат в тази тема с едни утопии в главата и с течение на времето ще им наблюдаваме трансформациите от първия ред.
Нашето поколение го смятам за привилегировано, поради факта, че раснахме в обстановка, която ни направи малко по-устойчиви на рекламни слогани, теории и прочие продукти за печелене на пари.

Като родител, чието дете е било в държавна градина, минал през кандидатстване и местене на училище съвсем уверено заявявам, че трима частни учители за вход в 1 клас е точно толкова изтрещяване, колкото и минаването на Азбуката 3 пъти. Моето се подготви с по 30-60 мин. на ден занимания с пенсионирания ми баща.

# 367
Пипи, Мими и още безброй ще влизат в тази тема с едни утопии в главата и с течение на времето ще им наблюдаваме трансформациите от първия ред.
Нашето поколение го смятам за привилегировано, поради факта, че раснахме в обстановка, която ни направи малко по-устойчиви на рекламни слогани, теории и прочие продукти за печелене на пари.

Като родител, чието дете е било държавна градина, минал през кандидатсване и месте на училища съвсем уверено заявявам, че трима частни учители за кандидатстване в 1 клас е точно толкова изтрещяване, колкото и минаването на Азбуката 3 пъти. Моето се подготви с по 30-60 мин. на ден занимания с пенсионирания ми баща.
Ами добре, че сте имали пенсиониран баща. Моето няма кой да го гледа и редовно е с мен офиса или по обектите. Все го гледа някой колега или е на таблека, защото не смогвам от работа. Ама явно в главата ви има само една гледна точка! А отвореното заъснание го няма.

# 368

Като родител, чието дете е било държавна градина, минал през кандидатсване и месте на училища съвсем уверено заявявам, че трима частни учители за кандидатстване в 1 клас е точно толкова изтрещяване, колкото и минаването на Азбуката 3 пъти. Моето се подготви с по 30-60 мин. на ден занимания с пенсионирания ми баща.
Ами добре, че сте имали пенсиониран баща. Моето няма кой да го гледа и редовно е с мен офиса или по обектите. Все го гледа някой колега или е на таблека, защото не смогвам от работа. Ама явно в главата ви има само една гледна точка! А отвореното заъснание го няма.

Предполагам не работите 24/7? И все пак се прибирате поне да го видите това дете? Защото половин час занимания след работа и в уикенда с детето ви не са кански труд.
Говорите за ТРИМА частни учители. Заради такива като вас, печалбарите от НВО слязоха в детската градина.

# 369
  • София
Няма злоба, mimikona, напротив. Просто има по-опитни /с по-големи деца/ хора в темата и съвсем добронамерено те съветват, че с такова натоварване на детето, ще намрази ученето, още преди да го е започнало, а сама каза, че това е резултатът, който искаш да избегнеш. Може да не искаш да го чуеш, да не си съгласна, но злоба няма. И към Пипи няма и никога не е имало, просто, през призмата на опита, виждаме някои неща, които младият родител няма как да види и това е нормално. И й го казваме, а с времето може би вече и тя разбира /и ще разбира все повече/, че някои неща не са така, както ги е виждала преди. И това е нормално.
Конкретика има много в темите, просто казани вече неща не се повтарят непрекъснато. Но ако някой търси конкретна информация за дадено училище, винаги ще му са предостави от тези, които имат такава. Включително и на лични.
В кои постове ти убягва смисълът и логиката?

# 370
Не че нещо - но и по химия Rolling Eyes

Никъде не пиша за магистратури, но всеки го разбира както си иска. Мнения много и затова е хубаво, че сме различни Simple Smile Важно е в крайна сметка всеки да има поглед върху развитието и бъдещето на детето си, ако то вярва в същото, супер Simple Smile

# 371
Tъй като в заглавието на темата се подвизава думата "информативна", тя трябва да бъде в помощ и на тези случайно попаднали, объркани родители на бъдещи първокласници, които са се насочили към частното образование. Смятам, че е редно след като многократно в темите са споменавани около пет училища като най-добрите, а и често са спрягани като единствена алтернатива на ДО да се опитам да бъда максимално полезна. От последните страници бих останала с погрешното впечатление, че да влезе детето ми в СС, Питагор, Азбуки и в случай, че съм се объркала, дори Британика или Еспа, то е достатъчно малко занимания вкъщи и малко подготовка в градината. Това не е вярно и няма как да бъде. Бидейки най-добрите, те неминуемо са и най- търсените. Приемът е конкурсен и състезателен с голяма конкуренция за много ограничен брой места. Ще спомена само няколко причини:
1. Много деца, като моето например са родени в края на годината и навършват 6 години едва към края на първия срок, всяко дете се развива различно, но има много изписани книги какво и кога се случва в детските мозъци.
2. Тази година има пандемия и в каледнарната година, градините бяха затворени около 3-4 месеца.
3. Когато 300 деца кандидатстват за 20 места, е наивно да очакваш, че няма сред тях да има 15 амбициозни майки, наели учители по всичко, 15 деца записани в "академични градини" и 15 деца, които просто са гениални и нещата им се получават.
4. Предучилищната възраст и като цяло между 5-7 години е  много специфичен период, който дори може да е сходен с пубертета. Тогава, освен чисто химично- физиологичните промени, които се случват в мозъците на децата, те променят социалния си статус от деца- в ученици. Вече не спят в градината, седят на чинове, пишат повече в тетрадки.  Това води до голяма разлика в подготовката в градините. Някои казват, че не е редно да ги учат, докато от други градини децата вече четат на 5 години.
5. Колкото и да говорят в изброените училища, че искат само да се покрива материала по МОН за ПУК, това е пълна глупост. Разгледала съм в детайли и в ПУК по МОН се очаква да познават буквите печатно, числата до 10, кога можем да ядем ябълки, какво расте на храст и какви са сезоните. При това се очаква този материал да е усвоен до края на учебната година, а изпитите за ЧУ са декември или януари. В градините към ЕСПА, Британика, Азбуки и ПУК към СС, десцата пишат, четат и смятат на Български и Английски. Няма да коментирам, че в ЕСПА смятат, че тяхните деца знаят и испански или немски.
5. Несериозно е да говорим, че средностатистически родител, без педагогическо образование е способен да се справи адекватно с подготовка за конкурентен изпит. Или поне аз не се наемам с тази отговорна задача. Както споменах по- горе възрастта е специфична и ако можеше всеки да да се справи с началното ограмотяване на най-малките, нямаше да има изобщо специалност педагогика в уничерситетите и нямаше да се пишат теми за класните, поемащи първи клас в държавните. Един родител може според мен да нанесе непоправими щети в желанието си да подготви детето. Първо няма необходимите знания как точно да научи дедето да чете или да смята, второ когато детето се сблъсква за първи път с тези неща има период на трудно концентриране и нещата се случват бавно, което води до изнервяне у родителя.

# 372
Имам познати и в Питагор и в СС. Не могат да насмогнат от учене.  Преди кандидатстване - зор с баби, дядовци и стринки до дупка. Сега вече и учители извън училището. Но тук ме нападат за 3ма частни учители, без да вникнат в логиката или да има толерантност към различния опит.

Та тук част от потребителите ми напомнят на зубърите в училище. Все назубрили, всичко знаят, но ако ги питаш - не били учили. То просто си знаят. Но никога и на никой не искат да помогнат и си слагат ръчичката на контролно, че да не види съседчето.

Противервчето е голямо. Но наистина спирам, защото не беше идеята на моите постове. Не намирам смисъл в такива разговори. И да продължа да пиша, реакцията ще е само негатив.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 11:36 от mimikona

# 373
  • София
Аз мисля, че най-доброто училище е Мейпъл Беър. Първо, защото е канадско. Всичко българско е традиционно и лошо. Всеки умен българин на около 40 г. е зубрач и няма меки умения и критично мислене. Всички утвърдени частни училища също са лоши, защото са академични. Децата трябва да учат с поне трима частни учители извън училището, за да не се напрягат в клас, тъй като личността им следва да бъде уважавана. Който не мисли по този начин, е злобен. Който си позволява да не се съгласи с това мнение, е нападателен. Но от сега натам имаме МБ с прекрасната локация на път, в който час пик седи и не помръдва автомобилната колона от Перник и въдухът е каймак през целия ден. Училище, което приема дете, но отказва да го запише. Не само отказва, но дори не контактува с родителите на приетото дете (те разбират за промяната със своя инициатива) - това е показателно за върховни умения за общуване, а така също и за иновативен морал.

Да, МБ - училище за иновации в морала Joy.

# 374
Вие очевидно не четете с разбиране и не сте чели мои постове.
Винаги съм казвала, че времената, когато се е влизало без подготовка в топ училищата е отминала. Но и винаги съм казвала, че не е необходимо да учите материала за 1 клас за да влезете в ПУК. Достатъчно е да се вземе една система по МОН за 3-та група, която между другото е задължително за преподаване във всички градини(но държавните много често си вършат работата през пръсти), да погледнете накрая на годината какво се изисква като ниво на владеене в горната част на скалата на знания и умения и да работите точно за това. На изпитите за ПУК НЕ се изискват знания и умения, които са повече от изискуемите и залегналите по МОН. Просто в градините някои неща се упражняват по веднъж, което не гарантира овладяване.
Единствено съм съгласна, че има разминаване във времето. Изпитите са зимата, а на тях се дават задачи с умения, които се минават към края на учебната година.

И да, аз съм пример как родител може да подготви детето си за изпитите сам. За ПУК баща ми се занимаваше, защото я спрях от градина и бяха двамата в къщи. Но резултатите на следващите изпити са само и единствено моя заслуга. Като и аз ходя на работа. Не си клатя краката. Но никога не съм давала таблет на детето ми в тази възраст, камо ли да му уплътнявам времето по този начин.

Наемането на ТРИМА частни учители е свръхамбиция в комбинация с прехвърляне на отговорност. Пък нека съм злобна.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 11:55 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт