Частни училища-информативно-дискусионна тема 45

• 42 025
  • 753
  •   1
Отговори
# 405
За мен успехът на "изпитите" за ПУК е и въпрос на моментната зрялост на детето, готовност за въпросния преход от градина към училище и не на последно място занимания дали в градината, дали вкъщи. Ако в градината не се занимават и вкъщи не компенсират, детето трудно ще се справи, защото няма опита, който се иска, за да премине през въпросните задачи. За крайности като да чете на 5 години, според матрицата на еспа, изобщо не коментирам. За 1ви клас става по-сложно, защото приемите по ЧУ са приключили с ПГ и остават за запълване сравнително малко бройки. Основният урок, който аз научих от процеса е, че родителите е хубаво да се информират какви са правилата на играта и да положат необходимите усилия, ако се налага, за да подпомогнат детето.

# 406
  • София
Много е лепкава и тегава темата. Моите деца кандидатсваха и бяха приети в "Света София" без никаква подготовка освен в детската градина, която не е била изобщо от "академичните" и "подготвящите". Обаче ако имам трето и ми е важно и то да е там, 100% ще работя с него систематично. Каквото и да си говорим, големият наплив води до настървена конкуренция между 5-годишни деца и ако ги оставим "натурални", може да останат под чертата, дори да имат всички предпоставки да изкласят добре през годините. Как да разбере обаче приемната комисия, че моето дете е естествено интелигентно ако още не знае неща, които другите решават насън след 3 минавания на "Азбуките"? Както виждате, ние родителите пренапрягаме пружината, но явно такава е играта.

Същото е и за кандидатстването след 7 клас. Съвсем отговорно казвам, че в нашето училище децата са отлично подготвени за НВО и имат чудесна база да се явят и да бъдат приети в АК без допълнителна подготовка. Обаче детето ми ходи на курс за АК и това е форма на презастраховка. Не се налага, честно казано и добавена стойност не виждам (по тази тема мога много да пиша, толкова съм разочарована от школата), но ето на - и аз съм се хванала за хорото.

# 407
  • София
Втори опит - тук има не един и двама потребители с деца в ПУК в СС. Моля четящите да се обръщат към тях за информация, а не към всеки, който от някъде си мисли, че е чул или разбрал нещо.

# 408
Най-полезното от написаното от Вас е
именно това: “Всичко това беше отдавна...”

Ми аз като си подготвях детето за ПУК, правех точно каквото Фенси казва и дори и още по-малко, а през ум не ми е минало да наемам частни учители и да извличам ползи от методики, разписани в чаршафите на Анди:) Да се наема частен учител за дете, кандидатстващо за ПУК, за мен е безумие, а да се наемат три частни учителя  - пак е безумие, защото знаете, че безкрайност на трета степен е пак безкрайност, както и безкрайност умножено по три е пак безкрайност, т.е. безумието за частен учител, умножено по три (1.3 = 3, за да се получат три учителя), пак е безумие. Т.е. и един частен учител да наемеш за дете 3 група в ДГ, е безумие, равно на безкрайност.
Пък дето не съм чел методики, не съм се вързал на приказките за "игри", които се играели, "състезания", "правила на играта" и тям подобни, които, признавам си, ужасно много ме дразнят, не попречи на детето да бъде прието и то така, че още на следващия ден след изпита се обадиха, че е прието, а на следващия ден се обаждат само на най-добре представилите се деца, които безусловно са приети и и са ги харесали.
Всичко това беше отдавна и вече няма значение за мен, но просто как да се сдържа, като се правят такива внушения.
Същите внушения се правят и за НВО 7-ми клас. Добре, дотам още не сме дорасли, не съм го минал и нямам право да говоря, но не смятам, че детето трябва да се скъсва от частни уроци и едва ли ще му го причиня. Нали затова е в добро ЧУ, за да получи в училище добро образование. Да плаща човек хем за ЧУ, хем за частни уроци, за мен също е безумие - изключвам изрично Хасъмска, Кортезов и прочее уроци за АК - там има специфичен формат, който не се учи нито в СС, нито в друго ЧУ и за АК уроци са разбираеми. Но не и за НВО!

Споделям мнението на Лейка - има деца, които могат, и деца, които не могат.
Ако някои от тези, които не могат, все пак с цената на много уроци влязат на място, което не е за тях, те ще са нещастни там. Ще са стресирани, а родителите ще пишат тук колко е гадно училището и как там бият с пръчки и всички се скъсват от уроци.

# 409
  • софия
Лейка, няма как да се съглася с теб, сори. Хората си опознават децата още от момента, в който ги родят, така че е малко късно в ПУК да започнат да ги опознават и това да им е основната задача. Колко имам и колко нямам информация от първа ръка си е моя работа - който ще както ще да го приема, не съм длъжна да се отчитам тук. насила никого нищо не карам - всеки си решава какво да прави и как да подхожда, детето си е негово.

Скрит текст:
А кой ходи и не ходи на уроци пак е друга работа, в тази игра съм от доста време, така че акъл да ми даваш не върви. Аз за твоята работа акъл не ти давам. Ти гледаш като родител и съвсем естествено родителят е пристрастен - и аз съм пристрастна, моите деца са по-по-най във всичко. Обаче като човек, който работи и с децата на другите хора и вече имам доста натрупан опит, нещата стоят по различен начин - не съм пристрастният родител и имам определени критерии, които като цяло са необходимо минимално условие, за да може да се очаква с някакво приближение как евентуално биха се развили нещата. Детето като е бавно, значи ще получи по-малко точки на изпита, пък да е будно колкото си иска - на изпита се очакват и се показват определени неща. Никой няма да го чака да се натутка, пък да му гадае колко е будно. Това е състезание за ограничен брой места. Останалото за изтрещялост или не - субективно. Ако му е много трудно още при подготовката, няма как да му стане много лесно на изпита.
Не съм съгласна, Анди. Не си е просто твоя работа. Твоя работа е ако си си вкъщи на кафе с мислене за твоите деца. В темата това е по-важно за тези, които ше се облегнат на съветите ти, отколкото на теб.
Нали се сещаш, че е за предпочитане да ми отговори опиталия пред чулия.

Хора, недейте така на едро. Аман от щампи. Ако не бях излязла от омагьосания кръг на обществено мнение заклеймяващо частното образование, щях да допусна една много огромна грешка и да не се възползвам от него.

# 410
Аз лично бях впечатлена от детето, заради това го споделих. Да, не ми е писала есе и бизнес презентация, а кратко въпросче с правилно поставени препинателни знаци, което за мен пак си е постижение, на 6 да знае къде да натисне, да отговори и да напише това изречение. На какво се дължат тези заслуги, не съм коментирала. Дали на гениалност, дали на допълнителна подготовка....Смятам за неоспорим факт в топ училищате се подбират топ децата и за мен е руска рулетка да разчиташ само на себе си и евентуалната гениалност на детето ти, ако си избрал точно тези училища. Това е, както казах, не обичам конфликти и на драго сърце бих изтрила този безотговорен, нагъл, лъжлив и заблуждаващ пост.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 14:58 от seawind

# 411
  • София
..неОспорим...

...
Малката дъщерята на съдружничката ми пишеше красиво ръкописно на 3.5 г. (като си имаш кака в първи клас, какво друго да правиш?) . Сега е 8 клас, умна е, не е гениална. Просто винаги е била прилежна. Освен това беше толкова палава, че отби всякакви мераци у съдружничката ми за още едно (евентуално момче).

# 412
  • София
Никога не бих се подиграла на родител, че се занимава с детето си, никога. А дали ще го прави посредством учител, дядо или в собственото си свободно време, смятам, че са подробности и дреболии.
Който има време, умения за работа с деца, или дядо, няма да наема учител, много ясно.
Дали ще мине Азбуката три пъти, или ще го прати на ментална аритметика, все е полезно за детето. Много повече бих ожалила дете, чиито родители не се занимават с него, отколкото такива, които му обръщат внимание.
Грозно е, недейте. Така е преценила жената, така е направила. Достатъчно трудно е да бъдеш родител и без да те ритат по пищялките. Никоя от нас не е е родила научена и с идеална преценка. Аз за образованието на големия ми мога да напиша роман с грешките си.

# 413
  • Пловдив/София
Май нещо съм изпуснала.. човек да няма друга работа и ще изтърве интересното Simple Smile)
Писане на мейли в ПУК за мен говори лошо- за много прекарано време на компютъра. Целенасочено учене на клавиатура, фонетична, препинателни знаци и тн. Раншко ми е на 6. Ще му дойде времето след 2-3 години (е, покрай ковид дано не е по-рано).
Иначе да “пише” и моето ПУКче вече знае, печатно де, например да напише “единкрадец дошъл” (пише си “книги”, но пропуска някоя буква и слива думите). И решава математически лабиринти (тип-мини само по квадратчета, чиито сбор е 7). За мен си е добре за възрастта, но не мисля, че биха го приели в СС. Още не се справя със симетриите например (не ги харесва и почти не му давам). И се усеща, че не го свърта и гледа набързо, небрежно, грозно да си направи задачките. Ами не харесват такива деца. Но съм напълно съгласна, че е излишно да го набумкам с уроци и изкуствено да се впише, а после да се окаже, че не е за там. И все пак ако сега кандидастваме- ще се наложи, не бих посмяла да разчитам на подготовката в ДГ. Или аз, или “учител” ще трябва да му дава задачки. Описаното от Фенси и Мецан си е същото като с учител, просто е с родител. Същите задачи, вероятно дори с по-голяма честота. Просто някои родители не искат да се занимават, не ги бива, не им е приятно и тн. Нищо толкова странно не видях.
Бърди, голям лайк, писах заедно с теб. Но тук всички сякаш са идеални и имат за цел да набиват канчето на други неидеални родители с неидеални деца.

# 414
Бърди, не там е акцента. Тенденцията е потресаваща и внушенията, че за да влезеш в топ ЧУ ти трябва не един, а цели трима частни учители не е полезна, отделно от факта, че не е вярна. Всичко това захранва машината за пари, която някои хора се опитват да свалят от 7 клас в предучилищната.
Отделно от факта как този натиск се отразява на децата.
Иначе всеки е свободен да си третира и занимава детето, както собствената съвест му го говори.

# 415
.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 16:47 от Татко Мецан

# 416
  • София
Не смятам, че някой някога е правил такива внушения, Фенси. 1 (една!) майка сподели и то не в контекста на подготовката, а по съвсем друг повод -за различните начини на преподаване

# 417
Кажи, Бърди, за големите, как не сме били на тоя акъл, когато са били малки😀 Затова сега бой по кофата, за да стане човек.

# 418
  • София
Нот, не ми се почва за големите, вярваш ли ми Joy Сега студентът пак е в чуденка, тва ли е неговата специалност, не е ли тва. Мани, дай едно наздраве по-добре Grinning

# 419
Не смятам, че някой някога е правил такива внушения, Фенси. 1 (една!) майка сподели и то не в контекста на подготовката, а по съвсем друг повод -за различните начини на преподаване

Една майка + Анди.
Сори, Бърди, но съм изцяло на позицията на Фенси. И на Лейка. И абсолютно по същия начин като тях интерпретирам и писаното от "едната майка", и писаното от Анди.
Чакай, че пропуснах и Санака. Simple Smile и тя е на същото мнение относно тримата учители.

Пипи, дъ мъ прощаваш, ама няма да се съглася, че аз или дядото на детето на Фенси да се занимаваме от дъжд на вятър с детето да е същото като да му наемеш 3 частни учителя. Аз поне виждам огромна разлика.

Общи условия

Активация на акаунт