Частни училища-информативно-дискусионна тема 45

• 41 970
  • 753
  •   1
Отговори
# 420
Веднага, Бърди - наздраве. Като се изчудите с чуденката, дай едно рамо - имам си я същата. Поне кара моторна шейна на Рила, чуденето от понеделник.

# 421
  • София
Познавате ме, знаете, че както съм постъпвала и мислила за моите, това ми е позицията и за другите. И ако преди десе години имах някакви колебания дали не греша, сега сто пъти по-сигурно съм, че съм права. Няма значение дали е за мое дете, дали за приятелско, роднинско или на други хора. Стане ли въпрос за децата, винаги съм консервативна и гледам да се застрахова за поне да съм сигурна, че съм направила зависещото от мен. От никого нищо не искам и нищо не карам.

# 422
  • София
Аз лично бях впечатлена от детето, заради това го споделих. Да, не ми е писала есе и бизнес презентация, а кратко въпросче с правилно поставени препинателни знаци, което за мен пак си е постижение, на 6 да знае къде да натисне, да отговори и да напише това изречение. На какво се дължат тези заслуги, не съм коментирала. Дали на гениалност, дали на допълнителна подготовка....Смятам за неоспорим факт в топ училищате се подбират топ децата и за мен е руска рулетка да разчиташ само на себе си и евентуалната гениалност на детето ти, ако си избрал точно тези училища. Това е, както казах, не обичам конфликти и на драго сърце бих изтрила този безотговорен, нагъл, лъжлив и заблуждаващ пост.
Наглост се отнасяше за коментара ти как в темата нямало пишещи със скорошен опит от кандидатстване за ПУК - за това ти казах, че се сещам поне за трима: Пипи, Тинки и аз. Наистина при положение, че има такива хора и да се правиш, че ги няма? А лъжа е, че в ПУК в СС ги учат да пишат писма с клавиатура. Не казвам, че дадено дете не може, но ти внушаваш, че това се търси като качество сред кандидатите в контекста на подготовката за ПУК. Така като го напишеш, сега всички кандидати ще се втурнат да си готвят 5-годишните да пишат на компютър, таблет и т.н.. Това не е редно за такива малки деца, или поне за масата от тях.

# 423
  • Пловдив/София
Андариел, аз пък бих се обзаложила.
Много полезни линкове. https://www.yanbibiyan.com/dyrzhavni-obrazovatelni-iziskvaniya-z.html
Като ги поразгледате, ще се изненадата колко знания и умения, които сте мислили, че ще се овладяват в 1 клас е трябвало да бъдат овладени в детската градина. Wink
Зачетох се в линка за 4та група... Определено доказва тезата, че изпитите в Чу са много НАД тези критерии. Веднага давам пример:
Критерий за 4 група родна реч- разпознава Някои графични символи. В КО изпита за ПУК (тоест в средата на трета група) искаха ВСИЧКИ букви до края на азбуката да се знаят и не приеха деца по този критерий. Година и половина напред, че и повече, защото пише “някои”, а не “всички”.
Сега знаем, че минимума по МОН е някаква подигравка, така че не очаквам на изпит за първи клас да питат за буква А. Но това е положението с обективните критерии.
Пп учите ли децата на адреса си? Моето не съм, не изпълнявал още първия критерий Simple Smile трябвало до номер блок. МОНски работи Simple Smile)

# 424
  • В офиса
Да, подкрепям напълно Аш. Имам дете в ПУК. Като кандидатстваше дори не познаваше всички букви. Сега се учат да четат и да пишат. Не е натоварващо, а интересно. Нямат и домашни. Има единици, които могат да четат, но са единици, другите сричат, като моето. А да напише писмо, моето специално, пълен абсурд. Никой не ги учи да смятат с двуцифрени числа, моето може, защото играем сантасе и тя си брои картите.

# 425
Аз лично бях впечатлена от детето, заради това го споделих. Да, не ми е писала есе и бизнес презентация, а кратко въпросче с правилно поставени препинателни знаци, което за мен пак си е постижение, на 6 да знае къде да натисне, да отговори и да напише това изречение. На какво се дължат тези заслуги, не съм коментирала. Дали на гениалност, дали на допълнителна подготовка....Смятам за неоспорим факт в топ училищате се подбират топ децата и за мен е руска рулетка да разчиташ само на себе си и евентуалната гениалност на детето ти, ако си избрал точно тези училища. Това е, както казах, не обичам конфликти и на драго сърце бих изтрила този безотговорен, нагъл, лъжлив и заблуждаващ пост.
Наглост се отнасяше за коментара ти как в темата нямало пишещи със скорошен опит от кандидатстване за ПУК - за това ти казах, че се сещам поне за трима: Пипи, Тинки и аз. Наистина при положение, че има такива хора и да се правиш, че ги няма? А лъжа е, че в ПУК в СС ги учат да пишат писма с клавиатура. Не казвам, че дадено дете не може, но ти внушаваш, че това се търси като качество сред кандидатите в контекста на подготовката за ПУК. Така като го напишеш, сега всички кандидати ще се втурнат да си готвят 5-годишните да пишат на компютър, таблет и т.н.. Това не е редно за такива малки деца, или поне за масата от тях.
Значи нито е нагло, нито съм излъгала. Ясно съм написала, че говоря единствено за външен прием за деца в 1ви клас, тъй като изпита за ПУК и за 1ви клас е различен. Не съм твърдяла никъде, че ги учат на писане на мейли, и не съм предполагала, че здравомислещ родител би предположил такова нещо, че и да хукне да си учи детето за работа с клавиатура. Въпреки, че покрай ковид, на всички деца им се наложи малко или много.

# 426
  • София
Пп учите ли децата на адреса си? Моето не съм, не изпълнявал още първия критерий Simple Smile трябвало до номер блок. МОНски работи Simple Smile)
Да. Всички мои деца знаеха и знаят адреса си и телефонният ми номер наизуст от 4 годишна възраст. Винаги много съм се притеснявала, че ще се изгубят някъде и полицаите няма да успеят да открият чии са тея хубави деца

# 427
Да. Всички мои деца знаеха и знаят адреса си и телефонният ми номер наизуст от 4 годишна възраст. Винаги много съм се притеснявала, че ще се изгубят някъде и полицаите няма да успеят да открият чии са тея хубави деца
Да, при това беше много комично, защото беше толкова горд с новите си знания, че се чувстваше длъжен да информира всеки човек на улицата за адреса, телефона ми и адреса на баба си.

# 428
И моят си знае адреса от 4 годишен точно по причините на Онна:) Да пише не можеше, но можеше да го каже.

# 429
  • Пловдив/София
Ами аз съм му взела гривна с телефонен номер. Някак странно ми е да цитира адрес пред всеки срещнат, телефон по-може, но много са дълги мобилните Simple Smile)

# 430
  • София
Аз понеже не шофирам и преди доста съм ги развозвала с таксита моите, та от там бяха научили адреса. Веднъж даже беше много смешно, когато малкия в първи клас поканил един съученик на гости и му написал адреса на един лист ( включително откъде да мине и къде да завие наляво и надясно Joy ). Майката на детето се обади изумена да ме пита наистина ли да идват, че този подробен адрес много сериозно звучал Joy

# 431
Включвам се, защото имам пресен опит с кандидатстване през последните две години - за ПУК и тази година за 1 клас. И двата пъти сме работили с детето вкъщи. Миналата година доста по неструктурирано, защото не знаехме от къде да започнем. Немската детска градина беше чудесен избор за изучаване на език и много весели игри, но голямо разочарование в подготовката по български език, въпреки твърденията, че се покриват някакви стандарти на МОН. Родителите, които настояваха все пак да се работи поне малко с децата (3-4 часа на седмица) бяха определяни като крайно амбициозни и мъчещи децата с учене на букви и т.н. Късно разнрахме, че заниманията по български са били по макс. 15мин на ден, ако изобщо преподавателят германец освободи децата за тях. Трудно се започва от нулата, особено когато всичко трябва да се случва късно след детска градина или само през почивните дни. Не знам дали частен учител щеше да помогне, но имаме и такива приятелски семейства - при някои резултатът беше добър, на други не им се получи. За сравнение - тази година подготовката беше песен, защото основата от ПУК в училище беше стабилна, детето просто упражняваше и надграждаше това, което вече познава от работата в клас. Поуката за нас е, че трябва много внимателно да се подбира детска градина, ако се планира избор на училище с повече кандидати и работата с детето вкъщи да започне навреме, за да не се стига до напъни с много изисквания за кратко време. Не знам дали за дете на 5 това пренатягане би довело до успешни резултати.

# 432
Може би  някъде от 3 годишна си  знае адреса и телефонния ми номер. И не заради МОН....
На 2.5 години в яслата/държавна/ рецитираха стихотворения от 5-6 реда за пролетта, за мама...Сега като го пиша ми се струва, че са били много малки за това, но имам клипчета в телефона.  Така че, не е чудо невиждано, да научи адреса си....

# 433
  • Пловдив/София
Не бе, нищо сложно няма, просто не ми е хрумвало защо да учи адреса си. Може да го намери ит училище, има и телефон записан, защо да помни номер на блок и апартамент? Мисля, че и баща му не го знае Simple Smile)) не знаех, че е важно изискване. Ще го науча щом сте толкова единодушни.

# 434
Мисля, че до 6 годишна възраст каквото и да ти хрумне да научиш детето, то ще го научи ... Скоро една позната ми казва за детето си -на 3 години  не можело да брои. Вие учите ли го?- ми, не...   Просто някои хора не се сещат или  подценяват децата си . Моето от скоро играе сантасе, а от по- малко играе табланет - не щото е много умно, а защото баба му отказва категорично да хвърля зарчета до безкрайност на "не се сърди, човече" и го научи...

Общи условия

Активация на акаунт