Частни училища-информативно-дискусионна тема 45

• 41 970
  • 753
  •   1
Отговори
# 435
Немската детска градина беше чудесен избор за изучаване на език и много весели игри, но голямо разочарование в подготовката по български език, въпреки твърденията, че се покриват някакви стандарти на МОН. Родителите, които настояваха все пак да се работи поне малко с децата (3-4 часа на седмица) бяха определяни като крайно амбициозни и мъчещи децата с учене на букви и т.н. Късно разнрахме, че заниманията по български са били по макс. 15мин на ден, ако изобщо преподавателят германец освободи децата за тях. Трудно се започва от нулата, особено когато всичко трябва да се случва късно след детска градина или само през почивните дни.
... внимателно да се подбира детска градина, ако се планира избор на училище с повече кандидати и работата с детето вкъщи да започне навреме, за да не се стига до напъни с много изисквания за кратко време.

Точно!
+1000 за този пост. Едно към едно същият е и нашият опит и затова мисля, че става въпрос за същата градина. Ужасни са. А Дойче шуле пък е още по-зле. Толкова пари хвърлени на вятъра.... призлява ми, като се сетя.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 17:48 от Татко Мецан

# 436
  • София
Честито на училищата с по една паралелка от съответния клас и на учениците, които учат в тях! От понеделник им е позволено всички ученици от 5 до 12 клас да посещават училище!

# 437
  • Пловдив/София
Немската детска градина беше чудесен избор за изучаване на език и много весели игри, но голямо разочарование в подготовката по български език, въпреки твърденията, че се покриват някакви стандарти на МОН. Родителите, които настояваха все пак да се работи поне малко с децата (3-4 часа на седмица) бяха определяни като крайно амбициозни и мъчещи децата с учене на букви и т.н. Късно разнрахме, че заниманията по български са били по макс. 15мин на ден, ако изобщо преподавателят германец освободи децата за тях. Трудно се започва от нулата, особено когато всичко трябва да се случва късно след детска градина или само през почивните дни.
... внимателно да се подбира детска градина, ако се планира избор на училище с повече кандидати и работата с детето вкъщи да започне навреме, за да не се стига до напъни с много изисквания за кратко време.

Точно!
+1000 за този пост. Едно към едно същият е и нашият опит и затова мисля, че става въпрос за същата градина. Ужасни са. А Дойче шуле пък е още по-зле. Толкова пари хвърлени на вятъра.... призлява ми, като се сетя.
Мецане, така е, ама кой с (първо) двегодишно мисли за училище... то друго ти е в главата тогава. Аз чак в трета група разбрах за изоставането по български.
Кажете малката къде да я запиша на градина, тя попива езици като попивателна, но смея ли в чуждоезикова вече... А в Бш таксата е уау без отстъпка за дете в училището. Нещо читаво да се е появило в района? Нямам против и държавна, ама нямаме шанс май. Едното Азбуки и Киндеороазе май са наоколо.

# 438
  • София
Пипи, в Германи беше синът ти, нали? Запиши момиченцето в съседната градина - ЕкоДара

# 439
Същата е!:) Все се надявам от немския всичко да не е загубено, защото този същият учител германец доста им помогна поне в това отношение. Сега се мъчим с това в домашни условия, още разбира приказки, но изостава много с говоренето. Поне аз си упражнявам немския с него:)

Децата бяха много щастливи в градината и се успокоявам, че все пак е имало смисъл.
Но за дете номер 2 ще мислим други варианти със сигурност.

Точно!

# 440
LeeLu, значи в Германи сте били? Е, ние бяхме в Киндероазе. Що е немско, все е гадно... Точно същите приказки бяха как сме били крайно амбициозни и прочее бози. Учителят германец  настояваше с презрение и високомерие да му се говори на немски от родителите и отказваше на английски, все едно той си е в неговата държава, а не обратното. Но най-лошото е тоталната липса на всякаква подготовка. Иде ми да се ухапя отзад, дето три години бяхме там, ама не мога да се стигна. А за едната година в Дойче шуле ми идва 10 пъти да се ухапя отзад.

ЛийЛу, за немския съм споделял много пъти, детето говореше свободно немски преди ПУК, т.е. всичко, което можеше да каже на български, можеше и на немски. В ДШ служеше като преводач между учителката германка, която не знаеше дума български, и другите деца.
Откакто влезе в ПУК в хубаво българско ЧУ с английски, моментално забрави немския, и аз не мога да си обясня как, но още в средата на ПУК го забрави тотално. В момента не знае нито една дума на немски, нито една. Затова още повече ме е яд за загубените 4 години в немски учебни заведения, които са пълна скръб откъм учене, ама пълна скръб и мирова трагедия. Сал един немски учат и от него нищо не остана.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 18:41 от Татко Мецан

# 441
Татко Мецан, за Киндероазе говоря и аз. Много грешни очаквания сме имали, иначе градината си беше супер. Сега всички готини преподаватели напуснаха и положението е наистина страшно. За ДШ има един много хубав лаф на приятелка с дете там - “Учат ги да рисуват на немски”:) Но за родители, които планират местене в Германия или Австрия (много колеги от университета в Германия се върнаха само за няколко години) това е много удобен вариант.

# 442
  • София
Защото работата с езиците при малките деца  е use or lose.

# 443
Да, LeeLu, за който планира местене в Германия, може да е добър вариант, но за нормално българско семейство не е. Все пак детето поне казваше, че му харесва там, но за нищо на света не бих го записал там, ако сега ни предстоеше градина. Леле пък ДШ е такава къса клечка, че съжалявам родителите, които са се подлъгали за там. Че и изпит и яка цедка на входа има. Когато кандидатствахме, се бореха 4 деца за едно място. Пълно безумие! От нашата група от Киндероазе само 4 деца влязохме в ДШ, а всички кандидатстваха. И за кво? Мани, не искам да си спомням.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 19:09 от Татко Мецан

# 444
Аз пък не виждам драма с тези "трима частни учителя".
*Моето дете също на 6г. ходеше в група по английски, предполагам и на по-голямата част от потребителите тук .
*За Ментална аритметика от опит бих казала, че не струва и в някои случаи обърква детето, но имам и доволни познати. Според мен, ако на детето не му е интересно, можете да си го спестите.
*Подготовка за първи клас - в ДГ, където беше синът ми, не се занимаваха с децата, въпреки наличието на книжките за ПГ. Ако не отделях време за подготовка вкъщи, щеше да започне като най-неподгитвеният ученик в 1клас. Има хора, които за подготовка предпочитат да платят и детето да учи в група или индивидуално с друг, а времето, което им остава да го използват за любими неща с детето.

# 445
Здравейте, преобладават мнения за основни частни училища. Няма ли актуална информация за частни гимназии? Интересувам се конкретно от ЧАГ Иван Апостолов и Златарски.

# 446
Каква дискусия за 3та учители. Joy Нямате си работа хора. С най-голямо уважение. Ама чели, недолчели, някои заподгласяха без да са наясно с постовете ми. Пък то за ПУК ли го готвили това дете тези 3ма учители, за 1 клас ли - не е ясно, ама е много лошо! Ужас!  Пък тези 3 учители го готвели за някакво страшно сериозно училище, измъчва ли го, защото ще се състезава с наплив и неизмерима конкуренция !

НЕ!

Учителите водят групи в нейната възрастова категория - вече 6 и половина, и нямаме дори избрано училище. Искаме само да я подготвим за училищната обстановка и лека, по лека да влиза в  света на ученето. Защото ние като родители нямаме времето и опита. А градината е безучастен наблюдател.

В САЩ започват училище на 5. Опаа, сега ще се влезе в нова тирада ..... А 3те "съдистични" учители са не по-различно занимание за детето от някой родител, който ще седне с него за час. А и преди пандемия та детето ми ходеше на плуване и художествена гимнастика. Сега ще ги сменим с баскетбол. За да види разликите. Да опита. Че не й се хареса много гимнастиката. Ето ви още за обсъждане как мъчим горкото дете 😂😂😂

Ситуацията с училищата в България е достатъчно сложна и неясна и би било чудесно да има повече помощ от опитни, изстрадали родители като много от вас тук. Само предлагам. Но не го взимайте на сериозно Wink

# 447
  • в страната на чудесата
Познато дете отиде в Иван Апостолов след отличен Нво резултат, който стигаше за елитните езикови държавни. Отзивите са чудесни, средата приятна. Учат интересни неща в допълнение на основната програма.
Златарски май са го ударили на печалбарство, сменени учители, отзивът за прогимназията им е брутален, а мисля че учителският състав е същия като в гимназията.
От двете аз бих избрала първото по мнения на хора в училището. Нямам собствен опит.

# 448
  • София
Учителите водят групи в нейната възрастова категория - вече 6 и половина, и нямаме дори избрано училище. Искаме само да я подготвим за училищната обстановка и лека, по лека да влиза в  света на ученето. Защото ние като родители нямаме времето и опита. А градината е безучастен наблюдател.

В САЩ започват училище на 5. Опаа, сега ще се влезе в нова тирада ..... А 3те "съдистични" учители са не по-различно занимание за детето от някой родител, който ще седне с него за час. А и преди пандемия та детето ми ходеше на плуване и художествена гимнастика. Сега ще ги сменим с баскетбол. За да види разликите. Да опита. Че не й се хареса много гимнастиката. Ето ви още за обсъждане как мъчим горкото дете 😂😂😂

Ситуацията с училищата в България е достатъчно сложна и неясна и би било чудесно да има повече помощ от опитни, изстрадали родители като много от вас тук. Само предлагам. Но не го взимайте на сериозно Wink

Съжалявам, че си се почувствала нападната - едва ли е такава целта на родителите тук, които действително споделят опита си, но често съжаляват после, защото никак не е лесно да виждаш нещо с очите си, а хора с преразказани наблюдения да ти обясняват систематично, че си в дълбока заблуда. Така че се нагнетяват емоциите в темата периодично, но в това няма никакво лично отношение.

За училищата - ситуацията всъщност не е чаааак толкова сложна, напротив, все по-оптимистична става. Важно е само родителите да са наясно какво училище търсят за детето си. Има много нови училища, които обещават щедро, но още не се знае какво от обещаното ще успеят да изпълнят. Все още идеите им са само концепции, които не са показали своите резултати. Виждали сме, често от личната си практика, до какво водят завоите и маневрите през годините и (явно пак с годините) ставаме скептични и дори леко цинични, когато се появи новото модерно нещо.

От моя опит, ето няколко извода, до които стигнах:
- Ако искате след 7 клас детето да кандидатства и да бъде прието в елитна държавна гимназия, търсете още след детската градина училище, което се интересува от резултатите от НВО и работи систематично по това да са високи. Има няколко частни и поне едно държавно, които системно го постигат това.
- Ако искате спокойствие и да спестите на детето седмокласните драми, търсете училище, което има и гимназия. Няколко такива има, включително и некоментирани в темата (като Френския лицей например)
- Най-добре е детето да кандидатства за ПУК в училище, а не за първи клас. Първо, че се спестява нуждата от подготовка, второ местата са повече и трето - получаваме възможност за втори опит без особени сътресения ако изборът не е добър.

# 449
Леле колко сте изписали по темата Simple Smile Искрено съжалявам родителите на днешните ПУК-чета. Държавните училища стават все по-зле, частните които се спрягат в пространството все по-малко.Липсата на кадри в тази сфера все по - осезаема.
И на финала деца с частни учители в ПУК. Не ,че на времето не ги имаше.
Преди 6 години когато малкият го приеха в ПУК в Питагор срещнах бивш колега. Разбира се, се заговорихме за децата. Като разбра че моето дете е прието ме попита при кого е ходило на частни уроци. Неговото дете беше подготвяно от учителка. Всеки ден по час и половина. Не беше прието в НУКК, Питагор и СС. На финала го бяха записали в ПБ.

Оказва се, че за да се направи избор човек трябва да се запознае с тази материя поне няколко години пред да му се наложи да избира.
Та аз почнах да се вглеждам в гимназиите Simple Smile Със сигурност ако трябва да избирам между Апостолов и Златарски бих избрала първата.

Общи условия

Активация на акаунт