За какво харчите най-много на месец от семейния бюджет?

• 26 344
  • 548
  •   1
Отговори
# 120
Кристи, не се знае кое е по-самоунищожително – дали висока тревожност, невротичност, неспокойство или кутия цигари на ден + чаша вино, но спокоен в себе си човек. Всеки намира баланса по различен начин. Перфектно здрави хора няма.

Често подобни навици са свързани не със самият акт на действието пушене или пиене, а с маркера почивка, нещо отпускащо, приятно. Разбира се, има и закачени за цигари и алкохол, но там вече е друго.

# 121
  • София
Не знам колко точно пари харча за храна месечно, но със сигурност не са малко.
Вкъщи сме трима, на едно хранене заминава килограм месо. Понякога не стига.
Навън почти никога не се храним, готвя всеки ден.
Огромен разход са застраховките на МПС-тата, както и вноската по кредита.

# 122
Много се радвам на хората, за които готвенето е приятно и начин на отмора и почивка. Това наистина е супер.
За мен обаче е точно обратното и затова не си го причинявам. Неприятна работа ми е и не мога да си представя след 8-10 часа в офиса, да работя още 1-2 часа и вкъщи, в кухнята. Просто не ми е приятно и удоволствие.
Поне на този етап от живота мога да си позволя така да си подредя приоритетите.
А и едно е да готвиш/поръчваш от ресторант за двама (както е при нас), друго е за 4-5 човека.

# 123
А какъв процент от месечния доход отделяте за храна на месец? И какъв процент от дохода отива за наем/ипотека, ако имате.

При мен за храна, ако се готви само в къщи трябва да отива 500-700 лв за двама човека.

# 124
  • София
Ами както казах, имаме 4 пера, значи към 25/.

# 125
1/3 е при нас за храна и напитки за 3 човека. В това число и с храната, която хапваме навън. Не ядем много като цяло – не повече от 2 основни хапвания за деня и то когато сме вкъщи, иначе 1. Ипотеки и наеми нямаме.

# 126
А какъв процент от месечния доход отделяте за храна на месец? И какъв процент от дохода отива за наем/ипотека, ако имате.

При мен за храна, ако се готви само в къщи трябва да отива 500-700 лв за двама човека.

Ти правиш статистическо проучване или...?

Ипотеката ми е 10 % от дохода. За храна, честно казано не знам. Обаче в онлайн банкирането ми има една таблица, в която пише всеки месец за какво и колко съм похарчила, понеже при нас всичко се плаща с карта. По спомен, че отдавна не съм я гледала, нещо като 10 % от дохода за ядене. Във всеки случай с една заплата мога да си позволя да плащам ипотека (която е почти приключила), да живеем трима човека без лукс, но от нищо не се лишаваме, детето да учи в частно училище и да ходим на почивка по 5-6 и повече пъти в годината.

Майка ми, която по стечение на обстоятелствата през последните години прехвърча между Белгия, Германия и България в обслужване на деца и внуци, твърди, че в България храната е много скъпа (спрямо доходите, разбира се) - става въпрос за тази в магазина и за основни неща като сирене и кашкавал. Аз бях удивена от цената на доматите лятото - 3 лева на кварталния софийски пазар през август. Обаче бяха божествено вкусни.

# 127
3 лева ви се струват скъпи доматите ли? Вчера купих някакви черита 6,50 за половин кило. После си видях касовата бележка, не съм и разбрала. 3 лв. на кило за хубави домати не е много.

# 128

Ти правиш статистическо проучване или...?

Ипотеката ми е 10 % от дохода. За храна, честно казано не знам. Обаче в онлайн банкирането ми има една таблица, в която пише всеки месец за какво и колко съм похарчила, понеже при нас всичко се плаща с карта. По спомен, че отдавна не съм я гледала, нещо като 10 % от дохода за ядене. Във всеки случай с една заплата мога да си позволя да плащам ипотека (която е почти приключила), да живеем трима човека без лукс, но от нищо не се лишаваме, детето да учи в частно училище и да ходим на почивка по 5-6 и повече пъти в годината.

Майка ми, която по стечение на обстоятелствата през последните години прехвърча между Белгия, Германия и България в обслужване на деца и внуци, твърди, че в България храната е много скъпа (спрямо доходите, разбира се) - става въпрос за тази в магазина и за основни неща като сирене и кашкавал. Аз бях удивена от цената на доматите лятото - 3 лева на кварталния софийски пазар през август. Обаче бяха божествено вкусни.

10% за храна и 10% за жилище си е доста добре. Питам, защото искам да си сверя часовника просто и да сравня с моите приходи и разходи къде съм.

# 129
3 лева ви се струват скъпи доматите ли? Вчера купих някакви черита 6,50 за половин кило. После си видях касовата бележка, не съм и разбрала. 3 лв. на кило за хубави домати не е много.

Скъпи ми се струват, да - на фона на официалната статистика за заплатите. Както и сиренето от 15-20 лева килограм.

# 130
  • София

Нямаме наем, нито ипотека. В момента, предвид намалелите пътувания и екскурзии, както и по-изолирания начин на живот, около 1/3 отделяме, 1/3 са за храна, режийни, лични разходи на всеки от семейството (дрехи, обувки, козметика, джобни) и 1/3 за всичко останало (от нов лампион, през бензин и до излизане на кафе или нещо за душата + таксите за студентките). Това съвсем грубо. Границите между втората и третата третина са доста размити.

Последна редакция: пн, 08 фев 2021, 14:42 от Fever Ray

# 131
Не са скъпи продуктите, ниски са доходите в България, не се уморявам да го повтарям. Simple Smile Айде, вие произвеждайте домати и после елате да кажете дали продажната им цена е висока. Млечните продукти качествените навсякъде са скъпи – евтино бри, пармезан или даже грана падано надали ще се намери и в Италия, Франция, Германия. Качествените продукти навсякъде са по-скъпи.

# 132
И на мен над 3лв ми се вижда скъпо, ако не е зимно време. Лятото си взимам от порядъка на 2.50. Като цяло аз не съм претенциозен човек. И не искам да засегна някой, но ми се вижда странно да даваш много пари за скъпа и здравословна храна, но в същото време да пушиш по 1-2 кутии цигари на ден и да пиеш не знам си колко алкохол. Доматите от 8лв няма да оправят щетите, които си нанасяш с другите неща.
И ние пушихме  преди, и все познатите пушачи ни казваха "Абе ако не давате пари за цигари, за друго ще е, пушете си". Ами има огромна разлика да оставяш 10лв на ден в кварталното магазинче за яйцата и доматите без да купуваш цигари. Когато пушехме нямаше ходене до магазина за под 20-30лв.

# 133
Не знам, аз не пуша. Предпочитам винаги по-качествена храна, не винаги скъпа, нека не изместваме фокуса. Но като цяло по-хубавата храна е и по-скъпа. По-малко, но по-качествено предпочитам аз.

# 134
Не са скъпи продуктите, ниски са доходите в България, не се уморявам да го повтарям. Simple Smile Айде, вие произвеждайте домати и после елате да кажете дали продажната им цена е висока. Млечните продукти качествените навсякъде са скъпи – евтино бри, пармезан или даже грана падано надали ще се намери и в Италия, Франция, Германия. Качествените продукти навсякъде са по-скъпи.

Точно това съм написала горе - скъпи на фона на заплатите, по-общо казано на фона на доходите (да не изключваме и пенсионерите от картинката).

Gentleman1, покрай твоята тема и аз се замислих от какво мога да спестя. От храна, кола и жилище не мога - не ядем някакви супер скъпи продукти, ядем стандартни, качествени, средна цена. В общи линии много рядко хвърляме храна, особено пък сега когато всички ядем само у дома. Мога да спестя от училището на детето, но не искам. За мен образованието е изключително важно нещо и имам много съществени аргументи в полза на конкретното училище.

В момента пестим от почивките. Но това е по принуда и на никого у дома не му се отразява добре. Мисля, че детето най-много страда и тепърва ще страда, защото има проблеми с дробовете. Преди успявахме да отидем през октомври на море в Турция и през февруари на много висока планина и така успявахме да скърпим зимата и пролетта. Тази година нито едно от двете не стана и подозирам, че спестените пари от ваканция ще заминат за конски дози кортикостероиди.

Та мисълта ми е 'работи в посока увеличаване на доходите, ако е възможно и ако имаш желание'.

Общи условия

Активация на акаунт