РЕСУРСНИЯ УЧИТЕЛ

• 77 548
  • 471
  •   1
Отговори
# 345
  • София и там където не се пуши
Замислено е поначало ресурсния учител да седи до детето поне до четвърти клас и да му показва, какво трябва да прави в час, а не да му преподава. Също така да обяснява какво обяснява госпожата и как трябва да я слуша. Е нЕма такова нещо. Аз виждам поради неправилен начин да се затвори в на-скоро време ресурсния център. Те са в помощ на адаптацията, а не да ги взимат от час и да им преподават. За преподаването или заглаждането на знанията си има консултации.

# 346
  • Кубрат/ Пишурка
Замислено е поначало ресурсния учител да седи до детето поне до четвърти клас и да му показва, какво трябва да прави в час, а не да му преподава. Също така да обяснява какво обяснява госпожата и как трябва да я слуша. Е нЕма такова нещо. Аз виждам поради неправилен начин да се затвори в на-скоро време ресурсния център. Те са в помощ на адаптацията, а не да ги взимат от час и да им преподават. За преподаването или заглаждането на знанията си има консултации.
Дороти,не е точно така! РУ не може да стои постоянно до детето,защото не може да се занимава само с едно дете - трябва да са поне пет,за да назначат ресурсен. И неговата конкретна задача е да намери начин детето да усвои поне минимума знания,преподавани в час,като работи индивидуално с него,отчитайки особеностите му и неговото заболяване.
Само със слушане на госпожата не става.И не става въпрос само за заглаждане на знания! Детето трябва да бъде обучено, Ако и на едно по-ниско ниво.

# 347
  • София и там където не се пуши
Да това знам, че едно дете се посещава от ресурсния 2 пъти седмично по един учебен час,  и не само за деца, които са със заболявания, а и за които учителя е преценил, че имат нужда и съответно предложил за РУ.  А преподаване съм убедена, че остава за учителя.

# 348
Дороти,не е точно така! РУ не може да стои постоянно до детето,защото не може да се занимава само с едно дете - трябва да са поне пет,за да назначат ресурсен. И неговата конкретна задача е да намери начин детето да усвои поне минимума знания,преподавани в час,като работи индивидуално с него,отчитайки особеностите му и неговото заболяване.
Само със слушане на госпожата не става.И не става въпрос само за заглаждане на знания! Детето трябва да бъде обучено, Ако и на едно по-ниско ниво.

Бабче Янче ,а какво правя аз като основен учител. newsm78 Всичко,което си описала го вършат колегите , а не ресурсния.Детето е обучавано ОСНОВНО от учителя в групата или класа.Ресурсния подпомага основния учител.Хич да не ми се обяснява как ресурсния за 2 пъти по 30 минути може да постигне някакъв резултат.Едното от децата ми е с аутизъм.Само като тръгне да го извежда от групата и ела гледай какво става.Ще го обучи ,ама на куково лято.Аз и колежката обаче всеки божи ден го учим да се храни,облича ,тоалетни и занимания.Отива при баба си в провинцията и познай - всичко научено като с гъба изтрито.В характеристиката писала ресурсната,че детето се самообслужва нормално за възрастта - 6 год. Самообслужва се ,ама ......нъц.Той не знае кое е гащи и кое блуза.Толкова го е видяла.Докато ние всеки божи ден обясняваме и показваме кое какво е и как ......Дълго е за обяснение.За това ресурсния трябва /като идва по 30 мин:/ да влезе на занимание или друг режимен момент и да подпомогне детето в конкретната задача.Защото аз показвам как се рисува слънце например ,но имам още 29 човечета.Какво на тях да не обяснявам ли?
               Така,че ресурсния трябва да е до учителя , а не да отбие номера някъде в някое кабинетче. Peace

# 349
  • София
Didia ,много уважавам труда на всички учители..обаче-кажи ми как например ресурсната в нашата градина,в която има 8 деца със СОП,да се разкъса на толкова парчета и по всяко време да бъде в 6 групи.Защото учителките изискват това от нея.Значи в на дъщеря ми групата има 3 проблемни деца,в другите групи май по едно.Има моменти,в които я викат постоянно,а тя не може да обърне внимание на всички едновременно.Отиват на тетатър в салона и ресурсната трябва да се занимав с всички 8-9 деца,с различни проблеми.Няма как да стане.И сега поне при нас така се получава-всеки си е прав за себе си,учителките искат подкрепа за тези деца от ресурсната,тя не може да осигури това,което те искат,въпреки желанието и..и така.Не знам и аз..даже като четох това,което си написала,викам да не би на Бубка госпожата да го е писала Wink.

# 350
Didia ,много уважавам труда на всички учители..обаче-кажи ми как например ресурсната в нашата градина,в която има 8 деца със СОП,да се разкъса на толкова парчета и по всяко време да бъде в 6 групи.Защото учителките изискват това от нея.Значи в на дъщеря ми групата има 3 проблемни деца,в другите групи май по едно.Има моменти,в които я викат постоянно,а тя не може да обърне внимание на всички едновременно.Отиват на тетатър в салона и ресурсната трябва да се занимав с всички 8-9 деца,с различни проблеми.Няма как да стане.И сега поне при нас така се получава-всеки си е прав за себе си,учителките искат подкрепа за тези деца от ресурсната,тя не може да осигури това,което те искат,въпреки желанието и..и така.Не знам и аз..даже като четох това,което си написала,викам да не би на Бубка госпожата да го е писала Wink.
Аз не казвам,че ресурсната трябва да стои по 6 часа при едно дете.Времето е два пъти седмично по 30 минути.Искам от нея да идва в различни моменти и да подпомага детето при изпълнение на различни задачи.Не съм казала,че трябва да стои цял ден.При мен има две деца няма да и падне шапката ,ако седне на една масичка с двамата например по математика и подпомогне децата при изпълнение на конкретната задача.Аз съм длъжна да науча всички,но двамата ги оставям и след другите деца за да обясня една задача от няколкото в заниманието.Съгласи се,че те са стояли 25 минути и аз го задържам индивидуално още 15-20 , а може ресурсната да е с мен тези 30 мин /от полагащите и се 2х30/ и децата да не стоят допълнително и да се натоварват повече.Тя обаче ги измъква в кабинетчето и дори не знае аз с какво съм ги занимавала и работата и стига до разглеждане на книжка с картинки и някое и друго въпросче,на което съвсем естествено не получава отговор защото децата се притесняват в друга обстановка.
               Така,че аз пледирам 30-те минути два пъти в седмицата да стои с децата в групата,а не да се разхожда с тях из коридорите.Взима го в 11.30 часа когато са достатъчно изморени и се готвят за обяд,а втория го взима в 12 ч от масичката на обяд,. Mr. Green Ако някой си мисли,че по това време децата могат да възприемат нещо просто си няма представа за деца.И ако се замислиш ще видиш,че тя може да стои в групата 2 пъти по един час с двете деца и да научат доста неща ,но явно по добрия начин е да ги разхожда - 10 минути до кабинета,10 минути уж учене и 10 минути връщане в групата, а за награда кубети преди обяда . Mr. Green Сори , ама не става така.- Peace

Последна редакция: чт, 21 фев 2008, 14:53 от Didia

# 351
  • София
Значи с моето дете конкретно се работи по следния начин-всеки ден по половин час в кабинета,и често навестява групата и седи с децата/моето и още две/,опитва се да ги интегрира в групата.Но госпожите искат тя да идва винаги,когат има нужда,което е невъзможно.Съгласи се,че по едно и също време ще и е трудно да е навсякъде. Peace

# 352
  • Кубрат/ Пишурка
Може да не съм дообяснила нещо. Не знам как трябва да бъде в детските градини,може би е точно както казвате, но в масовите училища ресурсният работи всеки ден, по шест часа, по точно определена програма за всяко дете.В тази програма влизат и посещения в часовете /за да види изискванията на всеки учител/ и индивидуална работа с всяко дете.Най- често следобед, вместо занималня.Доста често се надхвърлят шестте часа,но нека не забравяме, че работното време в България е осем часа и половина.Поне така работят колегите при нас.В провинцията нещата не могат да са разпуснати - тук се познаваме,а и правят често проверки и накрая се искат резултати,които се проверяват от комисия,за да остановят има ли прогрес. Имат и оборудвани кабинети в самите у-ща,така че не се губи време в път.
 Диде, не ти завиждам за детето-аутист.И не смятам,че е за ресурсен, а за по-друг специалист. Нашият град е "побратимен" с гр.Омол от Швеция и миналата година идваха едни учителки,които се занимават с такива деца.При тях всяко дете си има по две асистентки, които с различни нагледни средства,подходящи дидактични игри и т.н. се опитват да го научат на елементарни действия.Едната разказа как го научили да се обува само .Започнали с едни големи като лодки пухкави пантофи и игри в тях.Постепенно намалявали обема и до края на годината детето успяло да автоматизира действието обуване и да разбере,че е по-добре да бъде обуто!Но две се занимават с едно ! нещо,което е в сферата на фантастиката при нас.
Малко дълго стана,ама ще ме изините!

# 353
  • София
Диде, не ти завиждам за детето-аутист.И не смятам,че е за ресурсен, а за по-друг специалист.
ConfusedИ за какъв по-точно?!И моето дете е с аутистични проблеми-ходи в масова градина,макар и за по няколко часа дневно,някой ден се надявам да ходи и в масово училище. ...В групата на дъщеря ми има още едно дете със същия проблем и едно дете с епилепсия,много е трудно,всички се стараят,макар че все още не могат да се напаснат в програмите и прочие.
baba qnka ,един съвет от мен,макар и непоискан Hug-ако ще ставаш ресурсен учител,подготви се,че децата с аутизъм/с някои изключения,разбира се/ имат пълноо право да се интегрират в масови училища и градини и вероятно и на теб след време ще ти се наложи да работиш с аутисти. Rolling Eyes

# 354
                        Валенце, при мен детенцето си посещава масовата ДГ от сутрин до вечер,не е на няколко часа.Има пропуск от страна на родителите защото майката го праща в провинцията и там има три баби и го глезят.Няма нищо лошо ,но те го обличат,хранят и т.н.Винаги му дават нещо в ръцете и той си го търси и плаче.Аз обикновено го убеждавам и му давам различни неща,а неговото стои на бюрото.Има много трудности,но съм убедена ,че детето щеше да е много по-добре ,ако родителитесе бяха съгласили с нашите предложения още в началото.Аз пътека направих до директорката с искания към логопед,психолог и накрая бях обвинена,че имам отношение. Mr. Green Ми разбира се ,че имам отношение - не мога да го гледам стоящо самотно в ъгъла или някъде из стаята и не реагира,миличкото , на нищо.Сега играе с децата,ходи и на народни танци.И там обаче преподавателя е приятелче и се разбираме без думи.Много е трудно и 2 х 30 изобщо не решава проблема.Труда ми беше оценен ,ама какво от това - пропуснахме много време.
                         При нас ресурсния НЕ стои всеки ден по половин час,а само два дни х 30 м.Почти не навестява групата , а само идва и ги взима един по един и то в доста неподходящо време.И да имам нужда от нея - къде да я намеря.Тя просто е в друго у-ще или ДГ.Та ,това е при нас.С една дума нищо и половина,че е по-лесно. Mr. Green

# 355
  • София
Дидиа,викам да дойдеш и да пообучиш някои от нашите госпожи тука Laughing.
Ох,на мен лично в момента ми е адско напрежение...значи то си е всяко дете различно.Моето дете стои по два-три часа дневно в градината.Аз стоя също там,в коридора.Така искат от градината.Дъщеря ми не е агресивна да подчертая.За нейно добро правя всичко.Имаме ресурсна,млада жена,много амбицирана и ентусиазирана,определено не е там само за стаж,напротив.Детето я харесва.Там е всеки ден.Идеята беше да влиза в групите,госпожите/някои/ ...ох дори не мога да го опиша с думи,реве ми се просто.Нямам сили да напиша каква интеграция се получава.Еееех,Дидиа,само мога да си мечтая за учител като тебе.офффффф Cry

# 356
                      Валенце,ние винаги сме работили с колежката ми и така съм научена - с ресурсен или - не..Аз поисках детенцето ,защото знаех за проблема /не съвсем всичко/ и исках да му спестя поне малко от трудностите.Добре е ,че при вас ресурсната е с амбиции .Ние се надяваме следващата година да има ресурсен само за нашата ДГ.От една страна е добре от друга - не  Cry защото значи,че дечицата се увеличават.Имаме си логопед на половин ден и психолог - също на 1/2.Искаме да са пълен щат и тогава е по-лесно.В света е така.Ходихме и видяхме.Да се надяваме,че ще успеем и тук да постигнем същото.

# 357
  • Кубрат/ Пишурка

Валенце, искрено съжалявам,мила,че имате такъв проблем.Честно казано не знам какъв точно специалист трябва да се занимава с такива дечица, но определено не и олигофренопедагог,какъвто съм аз.Знам само,че на Запад ги има.Може да ги има и у нас,но .....Във всеки случай имам представа какво е аутизъм /по принцип/,но съм учила,че има много видове,а отделно всяко дете е оригинално за себе си. Там има отделна методика,с която аз не съм запозната.Не че Дидиа е запозната, но тя действа по съвест и сърце.Ако ми се наложи да работя с такова дете,бъди уверена,че първо ще се заровя в съответната литература. И не смятам,че не може да бъде интегрирано детето,а само,че с него трябва да се занимава специалист и то всеки ден.Хубаво е,че ресурсната ви е млада и че детето я харесва.Може би тя с хъс и повече знания ще успее. Вие,младите,като имате желание можете и планина да повдигнете.За нас остава опита и май вече повече рутина.

# 358
  • София
baba qnka ,моето дете не е с типичен аутизъм,но има аутистични черти.Не исках да те засегна,просто това
Диде, не ти завиждам за детето-аутист.И не смятам,че е за ресурсен, а за по-друг специалист.
ми прозвуча зле. ConfusedНе за друго,а защото най-вероятно всички госпожи в градината на дъщеря ми/без ресурсната/ ,най -вероятно мислят точно като теб.Което е жалко.

# 359
                 Янче, на Дидия и се наложи да чете повече от 5 години и мисля,че съм запозната повече с проблема отколкото такива,които са специално подготвяни.Чета и сега като студент първи курс.В момента ,в който се сблъскам с нещо търся отговор и в нета и в специализирана лителатура и къде ли не.А на мен това ми се случва всеки ден.Двама са и двамата с различни проблеми.Това са децата с документи от съответните комисии,а поне още трима имат проблеми,но не документирани.Така,че ако искам да съм полезна и децата в групата ми да са в безопаснот ,защото има и агресивни ми се налага да чета ,като първолаче. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт