РЕСУРСНИЯ УЧИТЕЛ

• 77 540
  • 471
  •   1
Отговори
# 360
  • Кубрат/ Пишурка
baba qnka ,моето дете не е с типичен аутизъм,но има аутистични черти.Не исках да те засегна,просто това
Диде, не ти завиждам за детето-аутист.И не смятам,че е за ресурсен, а за по-друг специалист.
ми прозвуча зле. ConfusedНе за друго,а защото най-вероятно всички госпожи в градината на дъщеря ми/без ресурсната/ ,най -вероятно мислят точно като теб.Което е жалко.

Валенце, не трябва да ти звучи зле и да те обижда.Ти си с едно дете с проблем и знаеш с колко трудности  си се срещала вече.ПРедстави си да бяха 2-3 плюс още двайсетина  както са при Дидиа.За това не й завиждам! За децата аутисти знам,че живеят в свой свят,от който понякога е трудно да бъдат изтръгнати. За това се изискват много знания,много умения и всичкото търпение и обич на света. Тя можеше да бъде от тези безхаберни учителки,които просто чакат да мине деня и да си отиде. Но виждаш ли какво ми пише - чете и търси разрешение на проблемите.Предполагам,че го прави в свободното си време,вместо други по-приятни неща.

Диде,сега пък ти ли се обиди! Имах предвид  специалност,а не знания - понякога двете,за съжаление,нямат нищо общо!

# 361
                  О,Янче, изобщо не съм се обидила  Laughing просто обяснявам,че понякога ти се налага да си информирам волю - неволю.То си има приказка за неволята - викаш,викаш и като не дойде сам си вършиш работата и да искаш ,и да не искаш.Това е.Говори се за интеграция ,ама на практика само се говори. Peace

# 362
  • Кубрат/ Пишурка
Сега разбираш ли защо се колебая? Да си напусна работата,на която съм с постоянен договор заради нещо неясно и неустановено...Аз също съм перфекционист в работата си и искам ясни перспективи с точно определени правила! Пък и до пенсия ми остават още 8 години /до 60/ и доста се замислям.

# 363
  • София и там където не се пуши
Да разкажа за нашата ресурсна. На жената и се падат доколкото разбрах 10 деца, което според мен си е доста. работи с три деца от нашето училище два пъти седмично по два учебни часа, а с едното от децата и повече. И ние не го оставаме в къщи. Много съм доволна от учителката, която идва и доколкото разбрах, за учителката, която идва в къщи трябва на кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ на някоя мама от тук, но не знам на коя. От уста на уста нещата се рашават, а форума за пореден път ноказва, че е голяма сила.

# 364
  Здравейте, аз много не си падам по писането,но темата ме вълнува. Синът ми е аутист,вече е на 10 години. Пълен или непълен аутист-трудно е за определяне. След посещението на детска градина в Бояна, се опитваме да ходим в помощно училище. Според мен той има нужда от учител, но в друга среда- спокойна, най-много още с две или три деца. У нас идва логопед,вече трета година, думите,които съвършенно смислено произнася стават все повече.Но всичко е пари. Сега съм се замислила за друга идея,но като я избистра ще я споделя.

# 365
Аз съм мама на дете с ГРР, КОЕТО ПОСЕЩАВА МАСОВА ДГ, НО  СЪС СПЕЦИАЛИЗИРАНА ГРУПА ЗА ДЕЦА СЪС СОП, НО В НАШИЯ ГРАД ПРОСТО ДЕЦЕТА С СОП СА N-ТА КАТЕГОРИЯ ХОРА , ДОРИ СЛЕД РАЗГОВОР ЗА РЕСУРСЕН ПРЕПОДАВАТЕЛ МИ КАЗАХА, ЧЕ ТОЙ НЕ ВЪЗПРИЕМА НИЩО И НЯМА НУЩДА ОТ РЕСУРСЕН ПРЕПОДАВАТЕЛ И ЗА ТОВА ИЗОБЩО НЕ СМЯТАМ ДА ГО ПОДЛАГАМ НА НЕКОМПЕТЕНТНОТО ОБРАЗОВАНИЕ НА РЕСУРСНИТЕ УЧИТЕЛИ. ДЕТЕТО Е В ПРЕДУЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ, НО СПЕЦИАЛНИЯ ПЕДАГОГ КОЙТО СЕ ЗАНИМАВА С НЕГО СЕ СПРАВЯ ПО ДОБРЕ. 

# 366
Здравейте момичета. Мисля, че тук е най-подходящо да си задам въпроса. Та значи - детето ми посещава детска градина. На пълен ден е. Има поставена диагноза "Леко умствено изоставане с неизяснен произход". Диагнозата е във връзка с това, че той изобщо не говори. Добре е адаптиран в детската градина, в смисъл че му харесва, ходи с желание, децата му помагат. Но...... И аз искам той да почне да усвоява част от материала - малко, по малко. Началната учителка не може да остави децата и да се занимава само с моето. Знам го, че може има голямо желание детето да се включва във всичко, но му е нужна помощ. Затова си мисля, че му е необходим Ресурсен учител. В детската градина само той е с ТЕЛК, няма друго дете. В такъв случай отпуска ли се Ресурсен и ако ДА към кого да се обърна - към Общината ли, към самата градина ли  newsm78.
Детето ми посещава всеки ден след учебните занятия или логопед или психолог. Има потенциал, който трябва да се развие, но трябва много работа.

# 367
Разбира се, нужен му е ресурсен учител, още по-важно е че има право на такъв. Обърни се към инспектората по образование или към ресурсния център.

# 368
  • София
pepi_r ,за да ви се отпусне ресурсен учител е необходимо да преминете през комисия за педагогическо оценяване към вашия РИО.На тази комисия се взема решение дали детето има нужда от ресурсно подпомагане и от друг вид специалисти от ресурсния център.На нас ни отпуснаха ресурсен учител всекидневно и психолог веднъж седмично,които са от Ресурсния център.Логопедката ни си е към самата градина.И тъй като от тази година вече има над 6/мисля ,че това е минимума/ деца в градината,минали през комисията,ресурсната учителка е всеки ден в градината,а не като миналата година,когато идваше два пъти седмично. Peace

# 369
Благодаря ви   bouquet
Всъщност Мири посещава логопед и психолог именно в Ресурсния център в града ни. Когато си подавах молбата за там, я подавах в отдел Закрила на детето, който се помещава при Социалните  newsm78. В молбата писах и за помощ от Ресурсен педагог, но доколкото знам няма такъв на щат там. Ще питам в Общината да видя какво ще ми кажат там.

# 370
# 371
  • София и там където не се пуши
Поне в училище, учителката трябва да предложи ресурсно подпомагане. Тя трябва да напише характеристика на детето.

# 372
  • Бу-у-урга-а-ас
Благодаря ви   bouquet
 Ще питам в Общината да видя какво ще ми кажат там.

Не пишеш в кой град си. Това да звъниш в общината е безмислена кауза, защото там и идея си нямат понякога. Послушай съвета на Зара и се обади в инспектората по образованието за вашия град или директно намери телефона на ресурсния ви център (ако имате такъв). Другият вариант е, да го обсъдиш с директорката на детската градина, да я убедиш, че това ще е от голяма полза и за тях, защото ще им помага при работата с детето и да и възложиш, тя да проучи нещата, защото и тя като директор е задължена да подготви някои от документите, с които ще кандидатствате за ресурсен учител.

# 373
Макар че по това време на годината не съм убедена, че ще имат възможност да изпратят ресурсен учител в градината. Добре е да се пробва /не знам защо пред отдела за закрила на детето сте я подавали тази молба, освен ако на местно ниво не са се разбрали така инспектората по образованието и социалната служба/, но ако не стане, преди началото на новата учебна година се обадете, за да ви имат предвид, понеже бройките ресурсни учители се определят тогава.

# 374
Благодаря Зара   bouquet, във всички случаи ще проверя този инспекторат на Образованието. Директорката на градината е много разтропана жена и ще говоря и с нея. Те не са имали такова детенце така, че и за нея ще е новост. А пък със сигурност знам, че в Ресурсния център няма Ресурсен педагог. Центъра е за деца и възрастни, като преобладават възрастните. Дечицата са с различни диагнози и са около 10 /най-много/.

Общи условия

Активация на акаунт