РЕСУРСНИЯ УЧИТЕЛ

• 77 599
  • 471
  •   1
Отговори
# 210
Много помисли, аз също много тежко го преживях отлагането, но мисля, че трябва да им се даде шанс, да са деца по-дълго време. От друга страна пък като тръгне навреме, може да се наложи да се задържи някоя година по-нататъка.

Та тръгва се на училище и учителката преценява, ако тя не може да възприема дастатъчно добре материала, тогава се иска РУ. Ако детето си чете, пише, смята това се иска в първи клас, няма нужда от РУ
Всъщност какъв е смисъла на отлагането?Ако съм сигурна, че след 1 година всичко ще е наред, да я отложа, но това никой неможе да ми каже.Какво ще спечеля с отлагането?
 smile3506

# 211
  • София и там където не се пуши
При мен имаше смисъл, но хубаво е например от сега да се търси учителка свестна., защото аз в първия момент не попаднах на такава. Бях се насочила към една, но в последния момент взе класа връзкарката и мазната физиономия и ми съсипа детето месец и половина. Сега слава богу всичко е наред.

Аз лично съм чувала за свестни учителки, които и сега работят с проблемни деца и това, което мога да помогна, ако споделим за кой квартал става дума и към кого може да се насочи човек.

# 212
Ние сме в Младост 1.

# 213
Ети7, ако имате ТЕЛК процедурата е следната - трябва да минете на комисия в Инспектората по образование. От там дават оценка - дали детето има нужда от ресурсно подпомагане и ако има - подават към Ресурсния център информация, че в еди кое си училище има дете със СОП - специфични образователни потребности. Има и друг път - първо отиваш в училището и говориш с директорката - после тя задвижва цялата тази процедура. Със сигурност в Младост 1 има училища с ресурсно подпомагане. Това, което се стреми да направи Ресурсния център е повече деца да бъдат обхванати, като до колкото знам идеята е да се увеличи броя и на ресурсните учители, за да имат повече време с едно дете. Пусни едно съобщение на logo5ka - мисля, че пише в темата за логопедите и също за децата с увреден слух. Тя е Ресурсен учител в Младост - в две детски градини, но със сигурност ще има информация в кое училище в Младост 1 има ресурсен учител.
А отлагането го прецени сама - ти знаеш възможностите на детето си - ако смяташ, че това няма да е голям стрес за нея - давай. А досега ходила ли е някъде на градина или предучилищна?

# 214
Здравей Мая! Благодаря ти за информацията!Не , не е ходила на детска градина и никога не сме се интересували дали ще поемат такава отговорност, защото припадъците наистина са много чести и непредсказуеми.Сега обаче няма накъде и така като чета за РУчители ми се струва че и този вариант не е много подходящ.Незнам как стои въпроса за частна ученичка..?  Офф.. хич не ми се искаше,защото иначе е много контактна и и липсват деца, ама май натам отиват нещата. Weary

# 215
Ети7, ти най-добре можеш да прецениш ситуацията, но ако мислиш че е вариант да е в масово училище - ще ти помогна с информация. Само ми пиши. И не се отказвай, в крайна сметка няма да си крием децата безкрайно я - тази държава трябва да търси гъвкави решения и варианти за всички нас.

# 216
Здравейте мами! Дъшеря ми е с епилепсия и е на 6 години. Догодина трябва да е първи клас.За съжаление припадъците и са доста чести и е опасно да я пусна в масово училище.Би ли ми обяснил някой през какви инстанции, процедури и др. трябва да минем за да се ориентираме каква форма на обучение е най-подходяща? От друга страна няма изоставане и не е за помощно училище.Как седи въпроса с тези ресурсни учители?Какви документи трябва да представим в училището и от къде да започнем newsm78?Пред голяма дилема сме изправени! newsm50
Ети, по принцип е задължително детето преди 1-ви клас да е посещавало предучилищна група. Това е много важно за психическата подготовка на детето. Ако има припадъци, вероятно няма да може да е целия ден там ,но поне 2-3 часа с твое присъствие би могла. Освен това в подготвителните групи в училищата се учи половин ден, а не цял като в детските градини.
Отлагането от училищно обучение става до 30 май от Екипа за комплексно педагогическо оценяване. За да се явите, трябва да носите копие на ТЕЛК-а /предполагам че имате/, молба от теб детето да се яви пред ЕКПО към Регионален инспекторат по образованието - град ...........  за педагогическо оценяване и насочване към подходяща форма на обучение , ако имате и други изследвания, ги носете /но не са задължителни/. След това трябва да разбереш датите на заседанията на този екип / това се разбира от Инспектората по образованието във вашия град, от експерта по интегрирано обучение и специални училища/.
За ресурсния учител - може и да не бъде отпуснат такъв ако детето не изостава в психичното си развитие. Епилепсията е хронично заболяване, а никъде в нормативните документи не пише, че на децата с хронични заболявания се отпуска ресурсен учител. Ако има други затруднения - езикови, познавателни, сензорни и т.н., ще отпуснат, но ако ги няма, много е вероятно да не стане.

# 217
  • в полите на Балкана
Аз преди време писах  колко съм разочарована от ресурсните учители в нашето училище и как бяхме решили проблема с класната. Сега обаче започвам да мисля за 5клас.Тогава ще имат по всички предмети различни учители и се притеснявам как ще го предразположат,а и от дистрофията започна да се уморява много и да пише по- бавно та мисълта ми е мога ли да поискам ресурсен учител,които да идва в часовете и да пише вместо него от следващата година.Нали в Европа е така до всяко дете с проблем има ресурсен учител които не само му помага в убочението но и в процеса на интеграция.А дали това ще стане и с нашите деца в нашата страна?

# 218
Раче, само че у нас за жалост това още не е измислено - ресурсните ги занимават по 2-3 часа на седмица.

# 219
Мамо Раче, да не те отчайвам, ама още май е рано да сме като другите. За момента Ресурсния учител обслужва поне 5 деца, да не кажа че в повечето случаи са много над пет. Това означава, че той просто физически няма да успява, колкото и голямо да е желанието му да помогне. Според мен още не сме на ясно за каква точно интеграция говорим и как ще се реализира тя - ние знаем, визирах други незнаещи. Така че - да се надяваме, че нещата ще потръгнат в правилната посока.

# 220
  • в полите на Балкана
Ресурсните поне в нашето училище имат повече от 5деца.Те са само 2 а децата са повече мисля,че по9 им се падат.
Преди малко се върнах от училище исках да говоря с тях, но се оказа,че ги няма.Говорих с класната му и тя мисли,че е по-добре идната година да се разберем с новата класна и пак да съобразат програмата с него. Така ще може да посещава само основните предмети и няма да се уморява толкова.
Наясно съм,че заболяването прогресира и на този етап няма лечение но неискам да учи в къщи поне не докато той има желание да ходи.
И сега нещо хубаво в събота е канен на рожден ден на съученик и е страшно доволен.Детенцето е ново в класа и той имаше разни опасения че  не го приема нормално.Мисля да го водя стига да не вали защото ни е далечко.

# 221
И сега нещо хубаво в събота е канен на рожден ден на съученик и е страшно доволен.Детенцето е ново в класа и той имаше разни опасения че  не го приема нормално.Мисля да го водя стига да не вали защото ни е далечко.

Радвам се, това са хубави емоции за децата.

И да, май е най-добре да се изгради стратегия за работа, дано попаднете на добър класен ръководител, който да е съпричастен. Абе всичко си зависи от човека в крайна сметка.

# 222
  • в полите на Балкана
Сега се сещам,че те ще учат и по другите етажи и това коментирахме с класната да искам да останат на първия етаж.Тя смята , че колегите и няма да са съгласни те да ходят при тяхния клас и директорката няма да може да им повлияе. Лелеееееееееее започват и моите проблеми с училище.  newsm78 Не е лошо да ми кажете ако ми откаже директорката към инспектората ли да се обърна?Дано не се стига до там .Ние скоро разговаряхме и тя се надява да отпуснат пари за асансьор.  ooooh!Ми дано се случи нали пуснаха парички за естакади  и сега се влиза много лесно в училище.

# 223
Раче първо питай и може да са говорили по проблема - поне в София са на кабинетна система.

# 224
  • In a surreal moment!
Гледахте ли предаването по телевизия ВВТ  "Здравен лабиринт" ? Много интересно обсъждане имаше за интегрираното обучение . Не можах да го хвана от начало и не разбрах името на лектора . Ако сте гледали - кажете ми го моля ви !

Общи условия

Активация на акаунт