Киста на яйчника – 3

• 62 760
  • 746
  •   1
Отговори
# 705
От прегледа е, преди него нищо не ме болеше.Аз си имам и проблеми с червата, може и от това д е.Дсно утре мине.Ще пиша пак😘🤗

# 706
  • София
Не се тревожи, със сигурност ще е в норма резултатът. Това си е стандартно изследване, което пускат при кисти на яйчниците. Дори при мен веднъж беше повишен маркерът, но Аг ми каза, че нищо не означава. Вярно беше. След противозачатъчни се спука и край.

# 707
Здравейте момичета,
Много съм притеснена , след преглед се установи , че имам киста на яйчника , аз съм на 49 г.и имам още цикъл.Притесняват ме туморните маркери:
CA125-25ml. (до 35)
HE4- 170L. ,( висок риск над 70,)
Roma-60%. ( висок риск над 7.4)
Как може CA 125  да е в норма ,а ROMA много повишен.
Лекаря изглеждаше притеснен повече от мен.
Моля , за мнение ♥️

# 708
Здравейте момичета,
Много съм притеснена , след преглед се установи , че имам киста на яйчника , аз съм на 49 г.и имам още цикъл.Притесняват ме туморните маркери:
CA125-25ml. (до 35)
Моля , за мнение ♥
Каза ли ви каква е на вид кистата колко е голяма нещо изписа ли ви

# 709
Кистата е 36/21 ММ, не е уточнена , най- вероятно е стара,изписаха ми Промилут май се казваше , след известно време съм на преглед пак.Аз имам леки  бъбречни проблеми и съм с ТЕЛК , а някъде пише , че дават отражение на туморните маркери. Никъде не пише каква е зависимостта между CA125 и HE4 и когато едното е в граници , а другото извънграници, обратната зависимост е ясна- може да е доброкачествено заболяване.Изчетох цялата англосаксонска преса - много противоречиви статии една на друга.Горе долу като чета коментари повечето си пускат само CA125 ТМ, но ако другите два са високи , като моите , и трите ги дават за едно и също !?И лекаря се стресира ?!В две различни лаборатории през определено време са правени и резултатите са едни и същи.Питам лекаря - дали болни бъбреци дават отражение на маркерите - той ми отговаря че е абсурд.А аз чета че е възможно ,в научна статия на някакъв университет изследвания

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 11:27 от LuDobreva

# 710
Здравейте момичета,
CA125-25ml. (до 35)
Моля , за мнение ♥️
Направете скенер на коремна кухина. Доктора трябва да ви даде направление.

# 711
  • Варна
Здравейте , момичета !
  Опитах се да изчета всичко , което сте изписали до сега , но все нещо съм изпуснала. Влизам тук за малко помощ , но и за морална подкрепа , защото съм в паника .
  На 26г съм с детенце на 5 годинки .
Последните 3 години си имам проблеми с продължителен цикъл ( 10-14 дни ) , който контролираха с хапчета и като цяло освен досадата , че не знам кога ще свърши , кой знае каква драма не съм имала .
  До минала седмица , когато при полов акт изпитах ужасна болка , която ми скова тялото , причерня ми , стана ми лошо и буквално ми се губят едно 10-20 минути след този момент . Така се озовах в кабинета на гинеколога , който ми заяви " Амии... Киста , доста голяма при това - около 6 на 5 см " . Тук идват и моите въпроси и опит от жени минали през това :
 1. Има ли някоя дама , разминала се с операцията на киста с такива размери ?
2. Може ли някоя да ми даде наистина мнение Кистоп има ли действие , защото това ми е изписано за 3 месеца + отвара от бял равнец , турта и невен . ( Към момента съм на антибиотик за 5 дни , защото кистата била "напрегната ")
  Ако трябва да дам още информация , може да питате .
 Ще бъда благодарна на всеки споделен опит и мнение . 😊

# 712
След 3 месеца ли трябва да отидеш на проследяващ преглед? Това е много за такъв размер киста.

Билковите добавки не мога да коментирам, защото нямам дълъг опит с тях.

# 713
  • Варна
След 3 месеца ли трябва да отидеш на проследяващ преглед? Това е много за такъв размер киста.

Билковите добавки не мога да коментирам, защото нямам дълъг опит с тях.

Това каза доктора - пиеш си хапчетата . Като приключиш с тях идваш да видим как се движи , ако се е стопила добре , ако не - след декември планова операция .
  А аз мисля само за това , ако се пукне какво ще правя . Дори не знам точно каква е - киста на яйчника ( неуточнена) .

# 714
С не големи кисти има и такъв протокол - изчакваме да видим дали няма да свие със следващите цикли. Ако не, обикновено почват с лекарства. Пробват известно време и ако няма развитие - операция.

Не вдигай тежко, не спортувай интензивно и внимавайте със секса. Ако не нараства бързо не би трябвало да се притесняваш от спукване. Затова казах, че 3 месеца са много. Според мен е добре след месец да отидеш на контролен, за да изключите нарастване, въпреки билките.

Относно вида на кистата - ако е еднокамерна и с бистро съдържимо я водят фоликулярна като начало.

# 715
Elizabeth , имала съм няколко 5/6см, като са били функционални кисти, т.е на жълто тяло или задържан фоликул. С идването на цикъла се резорбират (изчезват) сами, без да пия абсолютно нищо. И по принцип не се изписва антибиотик за киста, другите неща ок.
Ако е ендометриозна обаче, няма да изчезне сама. Такава имах 8/9см и я махнаха оперативно.

# 716
Аз бях с киста с такива размери, усещах болка, но не съм подозирала изобщо какво е. Откриха я и я отстраниха по време на лапароскопия по друг повод, хистологията показа лутеинова хеморагична киста.  След 7-8 месеца пак се появи същата, но с по-малки размери 3,5- 4 см и се спука сама по време на цикъл. Противозачатъчни не са ми предлагани, защото хормоните ми са в норма ( като изключим ниския естроген под нормата, не може да установим причината), изписаха ми Кистоп, пих го 2 месеца и не видях резултат при придружаващите оплаквания. Смених го с Инофолик комби и още след първия месец видях огромно подобрение. Изпих 3 опаковки, сега пия Фемарел 40+, но старите оплаквания се върнаха. Явно ще си пия само Инофолик.
Anigo, сигурно и при мен така щяха да се развият нещата, но при така стеклите се обстоятелства добре, че я махнаха оперативно. Но явно имам сраствания, защото ежедневно усещам дискомфорт там, особено ако въпросния яйчник е в овулация. Аз подозирам, че причината е начало на менопауза.

Последна редакция: нд, 11 авг 2024, 16:28 от Хелия

# 717
  • Варна
С не големи кисти има и такъв протокол - изчакваме да видим дали няма да свие със следващите цикли. Ако не, обикновено почват с лекарства. Пробват известно време и ако няма развитие - операция.

Не вдигай тежко, не спортувай интензивно и внимавайте със секса. Ако не нараства бързо не би трябвало да се притесняваш от спукване. Затова казах, че 3 месеца са много. Според мен е добре след месец да отидеш на контролен, за да изключите нарастване, въпреки билките.

Относно вида на кистата - ако е еднокамерна и с бистро съдържимо я водят фоликулярна като начало.

Аз от март до сега пих противозачатъчни , но ми ги спряха и казаха да чакам цикъл , който трябва да дойде след около седмица .
  Що се отнася до кистата - на видеозона изглеждаше като балон пълен с вода. Доктора   спомена само , че ако изтече това в нея , без да последва кървене от добре развити кръвоносни съдове на кистата ще бъде добре . Та предполагам е с бистро съдържание .

# 718
Аз премахнах две кисти с размери 4см и 5см с Примолут нор за 3 месеца по схема. Също пих и билковата смес номер 20 за кисти от Здравница.

# 719
  • Варна
Аз премахнах две кисти с размери 4см и 5см с Примолут нор за 3 месеца по схема. Също пих и билковата смес номер 20 за кисти от Здравница.

Много благодаря , ще проуча билковата смес и ще попитам дали мога да я пия с другото , което вече приемам .
   А ограничавала ли сте се откъм храна и напитки , защото чета без кафе , сладко , млечни , също пилешки истории , газирано и се чудя вече на кое да вярвам , а съм от хората с много ниско кръвно и ако не пия кафе сутрин = главоболие цял ден .

Общи условия

Активация на акаунт