Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Осппрен болничен лист при бременност

 • 417
 • 11
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 232
Здравейте, не вярвам на някого да му се е случило, защото не вярвам да има други толкова бездушни хора, но все пак да попитам за съвет.
Бременна съм почти в третия месец. Малко след като разбрах в работата започнаха сериозни проблеми с шефката ми, на мен вече ми ставаше много лошо, освен това получавах контракции и поисках отпуска, която ми бе отказана, затова излязох в болничен, което е взривило шефката ми. Сега тя оспорва първия ми болничен лист, днес се обади лекарят, който го издаде. Очаквам да направи същото и с втория.
На някого случвало ли му се е? Прочетох, че се издава втори от ЛКК, който също може да бъде оспорван, следва ТЕЛК, което също може да се оспори, след това е НЕЛК, което не знам какво е и накрая административен съд. На някого случвало ли му се е, мога ли да направя друго освен да седя и да чакам. Направо съм супер притеснена.

# 1
 • Мнения: 200
По какъв начин по-точно го оспорва? Обядила се е на лекаря и е казала - оспорвам?

# 2
 • София
 • Мнения: 1 232
По какъв начин по-точно го оспорва? Обядила се е на лекаря и е казала - оспорвам?
Ами не знам каква е процедурата. На мен ми звънна лекаря и ми казва, че болничният ми е оспорен и той ме праща в сряда на ЛКК комисия.

# 3
 • Мнения: 2 313
Много ми е интересно на какво основание го оспорва.
По-скоро нищо не може да направи,освен да ти създаде главоболие и ядове.
Точно поради тази причина на много места лекарите изпращат бременните да полежат няколко дни в болница,за да имат основание за тези болнични.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 232
Много ми е интересно на какво основание го оспорва.
По-скоро нищо не може да направи,освен да ти създаде главоболие и ядове.
Точно поради тази причина на много места лекарите изпращат бременните да полежат няколко дни в болница,за да имат основание за тези болнични.
Той е и първичен, може би понатам щяха да ме вкарат и за малко в болница.
Не знам, мисля, че едва ли има друга бременна жена минаваща през това, никъде не намирам инфо какво да очаквам☹️

# 5
 • Мнения: 200
Аз не знам какъв човек трябва да си, че на жена, очакваща дете да създаваш главоболия/стрес, особено пък жена да постъпи така ..
Не се притеснявайте, да си оспорва, каквото иска.

# 6
 • Мнения: 1 645
Да си оспорва,ЛКК ще ти го потвърдят.

# 7
 • Мнения: 40 804
Да си оспорва, нейна си работа.
Прости хора - дал Господ. За жалост.
На твое място ще си вземам болничен за цялата бременност.
Само, че след това може да си търсиш нова работа с такава шефка.
Лека бременност ти желая, не си го слагай на сърце. Няма начин да не ти уважат болничния.

# 8
 • Мнения: 837
Защита от неправомерно уволнение имаш след 12 г.с,тогава е и периода,в който се записваш на женска консултация и реално гинеколога ти може да ти издаде документ ,че си бребенна.
Ако не се гледа моралната гледна точка,а законовата, работодателката ти си има своето законово право.

Последна редакция: вт, 09 фев 2021, 16:36 от bebeshok0326

# 9
 • Мнения: 40 804
А тя няма право да иска почивка, така ли?
Защо ѝ е отказала отпуск?

# 10
 • Мнения: 837
Кодекс на труда:
Чл. 173. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) (1) Платеният годишен отпуск се ползва от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя.
(5) Работникът или служителят използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася. Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя до края на съответната календарна година, освен ако ползването му е отложено по реда на чл. 176. В този случай на работника или служителя се осигурява ползване на не по-малко от половината от полагащия му се за календарната година платен годишен отпуск.
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) (1) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година от:
1. работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето
;
2. работника или служителя - когато ползва друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
(2) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.

Както се вижда работодателя има право да откаже.

# 11
 • Мнения: 4 672
Работодателят има право да не разреши отпуск, най-вероятно го е мотивирал с производствена необходимост.
Има право и да оспорва болничния, но ако няма някаква техническа грешка при издаването, едва ли ще има успех в оспорването.
Четох, че едва 0,1% от болничните биват отменени, а лекарят, който ги е издал - съответно глобен. Предполагам, че твоят лекар е оформил надлежно всички документи, все пак едва ли е от оня ден на тази работа. И диагнозата би трябвало да си е прецизна.
Бих те посъветвала да не се притесняваш.

Общи условия

Активация на акаунт