Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 40 151
  • 911
  •   1
Отговори
# 210
Ими си изисквания за спазване на отстояния от водоизточници. В Басейншва дирегция ще ти издидат необходимите разрешителни и ще ти зададт параметра за изгваждането на изгребната яма и на сондажа. Би следвало това да е уточнено още на етап виза за проектиране или изгохвяне на технеските проекти. Вашият архитект и проектантите следа да та наясно с всички изисквания. Ясно е, че Веолия нама да се нагърбят да правят каквото и да е било при незаконна ВиК и пътна инфраструктрура. Не се надявайте, че ще получите РС при неизрядна документация и незаконни свързвания с комуникацийте.
Вчера пратих отказа на проектантите, ще ни разясняват. И предполагам с отказа отивам в басейнова дирекция.
Нямам намерение да стигам до разрешение за ползване с неизрядни документи и да рискувам. Ще градя яма и сондаж Simple Smile

# 211
  • София
Много странно, до сега не съм попадал на виза с нанесена цистерна. Пък ако бях сигурно въобще нямаше да се съобразя. Гати тъпото, те ще ми нанесът и къде да пикая в двора! Какво отношение има заровена цистерна към устройствения план.
Не е цистерна нашето, а изгребна яма. Ето, да си виждал вече, от 2017-та е Simple Smile Може би е заради сметки по регулация и разминаването в ПИ и УПИ, но все пак - нанесена си беше. Може би ги вълнува, за да избегнат дрязги междусъседски и някакви претенции към общината, знам ли. Нас ни устройваше, така че не сме го приели като рестрикция.
Скрит текст:

М/у другото, изобщо не казвам, че е чудно и прекрасно с пластмасов контейнер, смятаме да го променим това в близко бъдеще. Но просто не е и чак такава драма специално с почистването.

lilisha, а ако е 4 метра глинестия пласт, какво пречи да се дренира някъде под него? Чудя се защо са ви отказали пречиствателна, все едно няма решения за всякакви ситуации, специално във връзка с попивните полета. Даже доколкото знам има съдове, които се ползват за попивни полета и могат да се източват. Кое върши рбаота при вас конкретно нямам идея, но вероятно проектантите ще ви предложат варианти. М/у другото, имай едно наум, че геологът, освен ако не е сондирал в дълбочина, твърде вероятно и да бърка с някой и друг метър. Повечето го карат по знания за района, не се престарават с реални проучвания (така ми обясняваха едни геодезисти, де).
А водата от сондажа, ако не е плитък (до 15-20 метра) дори без изследване на качествата й, вероятно ще става за всичко друго, освен за пиене и готвене. Така бях чела преди да правим нашия, точно във връзка с неизвестните покрай старите септични ями из села и паланки. Звучи ми логично, а към момента за нашата вода от 42 метра дълбочина нямам притеснения (доста хора даже вече са я пили) и все пак ще си я изследваме.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 11:02 от ToniShu

# 212
Ако някой е стигнал до удостоверение за експлоатация, правят ли реална проверка на изгребната яма? Иска ми се възможно най-рано да вземем, за да минем на битов ток.Към момента имаме ток и вода в къщата, но ползваме химична тоалетна. С такава могат ли да ни дадат удостоверение за експлоатация...

# 213
  • София
Здравейте!
Присъединявам се към компанията на питащите и строящите.
Закупихме парцел в с. Горна Малина и ни предстои дългият път на набавяне на документация, проекти и строеж във времето. Идеята ни е къщата да е на един етаж, около 80-85 м2 и отделно, не залепен до къщата,  по-голям гараж, около 30 м2, който мъжът ми ще си ползва и за работилница.
До момента посетихме три фирми за сглобяеми къщи с различни технологии. Все още не сме решили окончателно какъв тип ще е къщата. Гаражът ще е някаква сглобяема конструкция, дали с термопанели или метална с  вата и съответно затваряне и изолации и ще си го изградим ние.
Не сме си избрали архитект, затова да попитам първо тук - как стои въпросът със самото проектиране, по-добре ли е да се направи и за двете сгради? Сумира ли се площта, т.е къщата +гараж ще бъдат над 100 м2 и при това положение отиваме към поправката в ЗУТ за строеж с лицензиран строител и инвеститорски контрол? Ако не успеем да завършим в пет годишният срок къщата, дали ще може да се презаверява проекта частично?

# 214
Здравейте, да, сумира се площа независимо дали гаража ще е сглобяем. И от лего да е пак е застроена площ. Но предполагам, че няма да си купите сглобяема къща от Алиекспрес. Така това  с лицензирания строител не би трябвало да е проблем. Фирмите предлагащи такива обикновенно работят с колеги. Направо те ще ви консултират. Мога ли да попитам, защо избрахте сглобяема къща?

# 215
sofyia, не се сумират при определяне на това дали ще минавате с регистрирана строителна фирма и надзор. Гледа се застроената площ на обекта, а не тази на имота като цяло. Още повече, че с новите промени на ЗУТ гаражите вече минават без инвестиционни проекти Simple Smile

# 216
  • Sofia
Последно време само слушам за промените в ЗУТ, май доста неща включват. Queen L това за гаражите обаче ми е ново, да разбирам ли, че вече ще са друга категория и няма да има УВЕ за тях?
За сумирането - не важи ако се внесат като отделни проекти може би?

silvi_7878 не мисля че можете да получите УВЕ без изгребната яма. Всичко по проекта трябва да е изпълнено, ние прилагахме снимков материал и догоеор с фирма за почистването ѝ, не са идвали на обекта при нас.

# 217
Di.Gi, за мен това са два самостоятелни обекта и по тази причина не се сумират площите. В чл.147 на ЗУТ променят обектите, за които се издава разрешение за строеж без да се изисква одобряване на инвестиционни проекти и гаражите /ако са допълващо застрояване за имота/ са там. Необходими са становища, ситуационна скица, но не и инвестиционни проекти. След като влизат в чл.147 на ЗУТ, това означава, че вече са в 6-а категория съгл. чл.12 на Наредбата за номенклатурата на видовете строежи.

# 218
  • София
Queen L, благодаря! Simple Smile

Atanas Stolinchev 690153, все още не сме решили дали ще строим монолитна или сглобяема. Честно казано, пари за къща ще има вероятно след 5-6 години. Затова и плановете ни са да направим първо по-голям гараж, съответно фундамент, който да използваме като малка вила. Парцелът е равен, с правилна форма и точно 800 м2, така че ще има място за къща, работилница-гараж, градина. Имаме къде да живеем, но имаме планове и да се изнесем един ден Wink

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 19:17 от sofyia

# 219
Здравейте!
Присъединявам се към компанията на питащите и строящите.
Закупихме парцел в с. Горна Малина и ни предстои дългият път на набавяне на документация, проекти и строеж във времето. Идеята ни е къщата да е на един етаж, около 80-85 м2 и отделно, не залепен до къщата,  по-голям гараж, около 30 м2, който мъжът ми ще си ползва и за работилница.
До момента посетихме три фирми за сглобяеми къщи с различни технологии. Все още не сме решили окончателно какъв тип ще е къщата. Гаражът ще е някаква сглобяема конструкция, дали с термопанели или метална с  вата и съответно затваряне и изолации и ще си го изградим ние.
Не сме си избрали архитект, затова да попитам първо тук - как стои въпросът със самото проектиране, по-добре ли е да се направи и за двете сгради? Сумира ли се площта, т.е къщата +гараж ще бъдат над 100 м2 и при това положение отиваме към поправката в ЗУТ за строеж с лицензиран строител и инвеститорски контрол? Ако не успеем да завършим в пет годишният срок къщата, дали ще може да се презаверява проекта частично?
Не се  сумира. Гаражът ще ти се води допълващо застрояване. И да, проектът и РС се правят едновременно. При 85 кв.м. можете да строите по стопански начин, т.е. Вие сами или с приятели или с бригада Гоша и сие. 5 год. срок е за започване ва строежа от издаване на РС, а за строежа е 10 г. Ако разбира се няма някакви промени в ЗУТ. Ако стлоите с фирма за СК, то може направо техните архитекти и проектанти да изготвят проекта. Ако не, то си изберете архитект от община Г.Малина, за да Ви придвижи по-бързо и лесно проекта за РС. Местните си иман контакти в общината и нещата вървят градко е бързо.
И за гаража Ви трябва виза/скица. Рискувате ако построите гаража, защото после ще трябва и от него да спазвате отстояние. Да не Ви попречи после на разпалажението на къщата. Гаражйт с бетонова основа си е строеж, а временно преместваем обект и си подлежи на разрешителен режим. Може да се води склад. При нас така го записаха, а стана още една къща.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 19:06 от fatalina

# 220
  • Sofiа
Здравейте,
Чела съм назад в темите, че доста от вас са ползвали ток и/или вода от съседи по време на строежа. Тъй като за сега ни е доста неясно дали ще успеем да имаме своевременно тези 2 благини и ми се иска да проуча тази опция.
Бихте ли споделили, моля, как се договоряте със съседите относно използването им.
Благодаря предварително!:hugs:

# 221
  • Sofia
Queen L, благодаря! Ние мислим да е по-скоро навес за колите, отколкото гараж в буквалния слисъл, но се надявам да не трябва да минавам и през още една сага с ЧЕЗ за него и лятната кухня, би трябвало да стане някак, още не съм коментирала този момент с архитекта. Липсата на УВЕ също ме радва естествено.

Фаталина, защо от гараж трябва да спазват отстояние с къщата? Или аз грешно те разбирам...

Valery, въпрос на добра воля и договорка е. И още нещо, този момент избягвай да го споделяш, защото не е съвсем редно да се действа така. Предполагам, че знаеш това, но за всеки случай да кажа и аз. Доброжелателите са навсякъде.

Нелина се загуби май последно време, надявам се, че са добре и обзавеждат усилено.
И dreamingfly липсва...

# 222
Di Gi, ами при нас трябваше между двете сгради да има 4 метра разстояние. Явво си има някакви изсквания. Ако е долепен до къщата, тогава ти влиза в общата квадратура, а ние не искахме да превишаваме 100 кв.м.

# 223
Ако отделяйки го на 4м, гаража е в друг парцел няма да влиза, разбира се в РЗП...Но се съмнявам това да е случая. Вероятно сте направили гранично допълващо застрояване с гаража, като отделна постройка. Така имате две сгради 85 и гараж (колкото е). Но застроената площ и РЗП включват гаража. ....Разбира се ако е законен...

# 224
  • София
Бихте ли ми казали как стои въпросът с рзп при допълващо застрояване. Брои се само новата площ или всичко, което се коригира? Ние искаме да преработим къща така, че да е делима и желаем добавяне на нови 60 м2 (хол 30 м2 на 1 ет. и две спални над него на 2 ет.) и добавяне на една стълба и тоалетна във вече съществуващата площ. Разрешителното за 60 м2 ли би било или се броят и помещенията с корекции от съществуващата площ?

Общи условия

Активация на акаунт