Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 448
  • 911
  •   1
Отговори
# 345
  • София
За старите сгради трябва да ума удостоверение за търпимост.
Без някой от горните документи не можете да купите къща, това го въведоха последните няколко години. В нотариалния акт накрая, ако е продавана къщата със земята, трябва да пише или удостоверение за въвеждане в експлоатация или удостоверение за търпимост.
Удостоверение за търпимост се вади за сграда, за която липсват строителни книжа, т.е. незаконна. Сграда, строена във времената преди акт 16 да се появи в правния мир, може да си има проект и Строителен протокол и да си се продава с тях.

# 346
Община Марица казва чичо Гугъл.
Мали...безценни сте, благодаря много!
Аз нещо май пропускам, но ако тази информация ти трябва, за да купиш къщата, то тогава изискай всички документи от продавача. Защо трябва да ходиш, да ги търсиш и да се чудиш дали къщата е законна или не?! Ако продавачът не желае да ти съдейства и не ти престави докумените, то разваляш сделката и толкоз.

# 347
Понякога всичко не е толкова просто.

Засега в кадастъра не излиза постройка на картата. Аййй....

Последна редакция: чт, 25 мар 2021, 01:44 от chortiz

# 348
  • Отвъд алеята зад шкафа
Чудя се защо никой не пише, а то нова тема! Връщам се да чета.

# 349
  • София/Варна
За старите сгради трябва да ума удостоверение за търпимост.
Без някой от горните документи не можете да купите къща, това го въведоха последните няколко години. В нотариалния акт накрая, ако е продавана къщата със земята, трябва да пише или удостоверение за въвеждане в експлоатация или удостоверение за търпимост.
Удостоверение за търпимост се вади за сграда, за която липсват строителни книжа, т.е. незаконна. Сграда, строена във времената преди акт 16 да се появи в правния мир, може да си има проект и Строителен протокол и да си се продава с тях.

Напълно си права, за старите къщи може да има проекти или разрешителен билет и това доказва,че са законни. Може да са приватизирани и върнати после на собствениците, което пак доказва,че са законни. Но има изключително много къщи, които са законни, но по архивите не се намира нищо и собсвениците нямат никакви документи. Тогава пак се прави удостоверение за търпимост,колкото и абсурдно да звучи.
Скоро едно приятелче си купи къща, за която първия нотариален акт за продажбата на къщата е от 1940г. Ходи намери за тази къща документи, няма естествено. Направили са удостоверение за търпимост и човека я купи.

chortiz ако къщата е нова, но не е довършена, може да си има разрешение за строеж, актовете да са водени съвестно, но все още да не е нанесена в кадастъра и съответно да няма удостоверение за въвеждане в експлоатация.

# 350
  • Варна
Здравейте. Преди време се обсъждаше тук изолацията на покривна плоча. Не мога да намеря в коя тема . Мисля, че Нелина писа.  Искам да направя такава изолация. Подпокривното помещение е неизползваемо, огромно. Четох за минерална вата на рула. Но при нас има трегери с височина около 80 см. и ширина 30см. Тях с какво да ги облечем .  Те са над дневната ни, т.е. половината подпокривно пространство е с трегери. Качих се за първи път в неделя. Искаме да го направим сами,  площа е над 150кв.м. Таваните  на стаите ни са с гипскартон на конструкция, но няма вата ( не  сме строили ние ). Трябва ли паропропускливо фолио?

# 351
  • Пловдив
fani,не успях да разбера от коя страна ще изолиране подпокривното?
Първи вид -вата между подпокривните греди.При този вариант се отоплява и подпокривното.При този метод не се покрива цялата площ,защото има дървени греди.
Втори вариант-фибран върху плочата
Трети вариант-гипскартонени тавани пълни с вата +фолио.
Ватата има нужда от фолио,само когато е затворена между два плътни слоя.В случая между гипскартон и бетон(дървени дъски),защото влагата която постъпва в нея я овлажнява сериозно преди да напусне от другата страна(бетонената плоча)Мократа вата не е изолатор.
Аз си предпочитам този метод,защото 90% от къщите имат бетонени стрехи,а те не могат да се изолират читаво отгоре.

# 352
  • Варна
Ще изолираме плочата от страната на покрива. В подпокривното пространство. Върху ватата няма да има нищо. Но ще стане много сложно  с тези трегери. Това са обърнати трегери и са на плочата  в подпокривното пространство. Трябва да се изолират и те. Първо ще опитаме в единият край. Хубавото е, че имаме височина.

# 353
  • Пловдив
Точно заради трегерите си мисля че фибранът е по-удачен,защото може да се нелепи по тях.Също може да се ходи върху него,нищо че подпокривното е неизползваемо.

# 354
  • София/Варна
Лепите по трегерите или стиропор или фибран, а по плочата може да го наредите с вата.
Ние сме сложили на плочата и трегерите стиропор, а между ребрата на дървения покрив вата с висока плътност. Това чудо как тежеше. И са си плътни оформени листи както и стиропора.

# 355
  • Варна
Благодаря ви момичета. чувствам, че ще се вкарам в голям филм, ама да видим. Отвора през , който трябва да се вкарат материалите е в антрето,  над един гардероб, който не може да се мести.  Ще трябва първо да се провери какво може да влезе.  ММ ми се чуди на акъла, но в къщи е студено и трябва нещо да направим . Т.е. аз трябва всичко да проверя, организирам . Иначе моята идея е трегерите с фибран примерно, между тях с вата.  А там където няма трегери може с фибран на пода. Там си мисля да сложа някакви стилажи, да си направя нещо като архив. Иначе на тавана ни е само системата на СОТ-а.

# 356
  • Пловдив
fani,ватата на рула е най-удобна за вкарване.Обаче ,ако ще се качваш на тавана  по-често от веднъж годишно ,ще имаш съприкосновение с ватата. Независимо дали е каменна или стъклена,ватата  е доста неприятна на допир и от нея летят едни прашинки,от които с ММ кашляме сериозно повече от ден след това.

# 357
  • София
Аз затова горе се качвам с маска Simple Smile Е, освен за да сваля някоя дреболия, де. Но нашата вата е отстрани, таванското има "под" от OSB-та.

# 358
  • Варна
 Нелина благодаря за информацията ,за дразненето  от ватата. Не знаех, че и после дразни. То ние не се качваме  на тавана.  Само смениха веднъж батериата за СОТ-а , тя системата е точно до отвора, отваря се капака, сяда се на гардероба отгоре и от там може да се работи.  А за архива, имам много фирмена документация и съм я пръснала на доста места. Искам да я събера.  Има документи, които трябва да се пазят 50 години. 

# 359
  • Пловдив
Скрит текст:
Благодаря ви момичета. чувствам, че ще се вкарам в голям филм, ама да видим. Отвора през , който трябва да се вкарат материалите е в антрето,  над един гардероб, който не може да се мести

Ще трябва първо да се провери какво може да влезе.  ММ ми се чуди на акъла, но в къщи е студено и трябва нещо да направим . Т.е. аз трябва всичко да проверя, организирам .
Скрит текст:
Иначе моята идея е трегерите с фибран примерно, между тях с вата.  А там където няма трегери може с фибран на пода. Там си мисля да сложа някакви стилажи, да си направя нещо като архив. Иначе на тавана ни е само системата на СОТ-а.
Ватата на рула със сигурност ще влезе, а фибрана се реже.  Нелина ме е изпреварила докато пиша и търся снимки, ама и докато слагахме пустата вата, аз поне бях с маска очила, ръкавици и пак бях с някакъв алергичен обрив после.

Доста поизтървах темата, ама сме зациклили яко със строенето.
Отрази ни се тази пандемия, най вече финансово. Ту сме на работа, ту не Rage
Най-после затворихме с ММ тавана на старата къща
Добре, че един приятел ни даде специална машина, с която да завиваме видиите на гипскартона, че ако трябваше с винтоверта, щеше да ни се отели вола( е на ММ, аз съм калфата и общака Smiley )

Общи условия

Активация на акаунт