Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 428
  • 911
  •   1
Отговори
# 330
Може ли малко акъл да ми дадете...Как точно мога да разбера дали една постройка е легална? Имам точен адрес на терена. Какво точно трябва да направя? Първо да търся нот. акт? После в кадастъра? Дори и да е легална, как мога да знам дали има всички актове? В общината ли трябва да ходя?
Благодаря предварително.
Не съм убедена, че в Агенцията по вписванията ще ти предоставят копие на чужд НА. Това е чувствителна информация и лични данни, и няма как някой да ти даде достъп до нея. Виж ако става въпрос за наследство или пък се води някакво дело би могло адвокат да получи копие от документа. В техническата служба на общината биха могли да те консултират дали сградите са законни или не. В нашият случай те ни дадахоха указаниа за разрушване на незаконна постройка. С това се за започва, иначе няма РС. Дори баха накарали ММ да подпише някакъв документ, че се задължава да бутне незаконната сграда. Не знам обаче какъв.

# 331
Благодаря на всички за включването!
Копия дават от АВ, оригинал само на собственик или уп. лице, това от личен опит го знам. Simple Smile
Ще се разтърся из останалите институции, кадастър и община. Всъщност възможно ли е да построи някой двуетажна къща и никой нищо да не му каже? Направо се втрещтих...

# 332
Благодаря ти много, 10 годишна е, уж, ще пробвам в архива първо тогава.
За кой район става въпрос?
Ако е за София, аз ползвам http://www.isofmap.bg/ . Преди да купим имота там разглеждах имотите, които представляваха интерес за нас.

# 333
  • Варна
За кадастъра можете да направите  проверка в https://kais.cadastre.bg.  Може по идентифакатор, по адрес.
А за нотариалния акт, може и да нямаш. Родителите ми имат място с къща с разрешение за ползване от 2013г. Имат НА само за земята.  Къщата си е декларирана, плащат си данъците. Винаги могат да си извадят НА за къщата, когато им потрябва.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 10:37 от fani34

# 334
  • Пловдив
Точно в този сайт на кадастъра фигурират всички постройки-законни и незаконни.Поне при съседните на нас парцели е така.

# 335
Тогава разбирам само общината може да ми каже дали е законна или не, или до кой акт евентуално са я докарали.

# 336
  • Пловдив
Така е най-логично.Все пак документите и всички актове ги подаваме в общината.

# 337
Намира се в едно малко пловдивско село, в неговата община ли трябва да отида? Предполагам, че там кой с кой се познава, може и нищо да не ми кажат....ще пробвам. Голямо мазало. Simple Smile

# 338
Ако сградата е само на 10г не вярвам ако е незаконна да присъства в кадастъра.

# 339
Намира се в едно малко пловдивско село, в неговата община ли трябва да отида? Предполагам, че там кой с кой се познава, може и нищо да не ми кажат....ще пробвам. Голямо мазало. Simple Smile
Ако е малко село вероятно не е община, а кметство. В този случай се отива в голямата община,  към която е кметството. В общините са отделните служби. В кметсвата няма нищо.

# 340
  • Пловдив
С община Родопи е малко по-трудно.Там са все с големи изисквания.Ако е в друга община,невярвам да ти откажат.

# 341
Община Марица казва чичо Гугъл.
Мали...безценни сте, благодаря много!

# 342
  • Пловдив
Това е моята община Simple Smile Пиши на лични ако ти трябва нещо.

# 343
  • София/Варна
Ако е нова къщата удостоверението за въвеждане в експлоатация доказва, че е законна. Ако не е довършена трябва да има разрешение за строеж и поне акт №2 за откриване на строителна площадка.
За старите сгради трябва да ума удостоверение за търпимост. Ако е с търпимост можете да я ползвате и не могат да Ви накарат да я събаряте. Ако е с постоянен градоустройствен статут можете и да я пристроявате.
Без някой от горните документи не можете да купите къща, това го въведоха последните няколко години. В нотариалния акт накрая, ако е продавана къщата със земята, трябва да пише или удостоверение за въвеждане в експлоатация или удостоверение за търпимост.

# 344
  • Sofia
Изключвайки варианта стара къща с удостоверение за търпимост, в другия случай ако няма УВЕ, мисля, че е задължително да има удостоверение за степен на завършеност, това май беше по чл. 181 от ЗУТ. Без него не мисля, че може да мине сделка пред нотариус, в която предмет на покупко-продажба да е и сграда, освен земя. В столична община гледат доста сериозно на тази процедура, разглеждат одобрените в общината проектни части и при разминавания имаш сериозен проблем. За него се прилагат документ за собственост, разрешение за строеж, акт обр. 2 и акт 14.

Общи условия

Активация на акаунт