Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 427
  • 911
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте, купих имот, ще кача снимки по долу, не искам да я събарям по носталгични причини, основите са каменни и много здрави, има малка маза. Планирам два етажа, общата площ ще стане около 300 квадрата. За сега си представям пускането на колони, пояси и трегери за укрепване. Още не съм се свързала с архитект, пиша, за да видя дали някой е правил нещо подобно, въобще не съм запозната с документи и изисквания в този случай, защото съм строила само от нулата, тоест на парцела нямаше имот.   Стопанските постройки ще се гътат, и пристроената лятна кухня също.

Скрит текст:

Скрит текст:
Значи сте купила имот със съществуваща къща. За да стане ясно какво може да построите или разширите, реконструирате и т.н. е необходимо да си извадите виза за проектиране. С нея отивате при архитект. Той на базата на ВП ще Ви поясни какво и как може да построите.

# 316
Може ли малко акъл да ми дадете...Как точно мога да разбера дали една постройка е легална? Имам точен адрес на терена. Какво точно трябва да направя? Първо да търся нот. акт? После в кадастъра? Дори и да е легална, как мога да знам дали има всички актове? В общината ли трябва да ходя?
Благодаря предварително.

# 317
  • Пловдив
Ако става въпрос за къща ,в нотариалния акт трябва да се търси.Ако е пристройка ,е малко по-сложно,защото масово по селата на съседски договорки се строят навеси,бараки.Страннното е,че често фигурират в кадастър,а не са законни.Явно само са ги заснели при последните изисквания за ПУП.
Аз си мисля,че в данъчната декларация на имота трябва да е опоменато.Тоест ако е легална ,дори и като селскостопанска постройка ще е описана.

# 318
Доколкото разбрах е купен терена и после е застроена къщата. Искам да разбера дали е легална или до какъв статус е легална. Размишлявам, че в Архива ще ми дадат нот. акт на земята предполагам. Но на къщата без да съм собственик мога ли да извадя инфо от кадастъра?

# 319
  • Пловдив
По спомен ,до осемдесет и някоя си година не са издавали нотариален акт за къщата,а само за мястото .Ако е строена по-късно ,предполагам трябва да има нотариален акт.
Също ако е в населено място с ПУП,може да се види на сайта на службата за геодезия и кадастър като се издири по населено място,но там фигурират и спомагателни незаконни постройки.
Мисля си,че трябва да може да се прави справка в общината.

# 320
Благодаря ти много, 10 годишна е, уж, ще пробвам в архива първо тогава.

# 321
Виж си кадастралната скица,там има ли постройки- законни са,също и в НА трябва да са описани колко са по колко квадрата.И преди 80-та са писали нот.актове на селските имоти.

# 322
Може ли малко акъл да ми дадете...Как точно мога да разбера дали една постройка е легална? Имам точен адрес на терена. Какво точно трябва да направя? Първо да търся нот. акт? После в кадастъра? Дори и да е легална, как мога да знам дали има всички актове? В общината ли трябва да ходя?
Благодаря предварително.
Законна постройка е тази, която има строителни книжа и е изградена в съответствие с тях. Това дали я има или няма на кадастралната карта или в нотариалния акт не е определящо... Строителните книжа се съхраняват безсрочно в съответната общинска администрация, а те пък от своя страна имат задължение да поддържат публичен регистър на издадените разрешения за строеж.

# 323
  • Пловдив
Виж си кадастралната скица,там има ли постройки- законни са,също и в НА трябва да са описани колко са по колко квадрата.И преди 80-та са писали нот.актове на селските имоти.
Да ,аз не се изразих правилно.Има доста по-стари имоти,отпреди 80та  с нотариално актове на къщата.Но масово 70те,80те години се строяха къщи,за които не се издаваха нотариални актове.Селските къщи и на свекърва ми и на майка ми и съседите около нашата къща нямат,а са законни.
Много полезно ,Queen L

# 324
Нелина това след време няма ли да е проблем,че нямат НА.Питам ,защото не съм запозната много с материята.На едната селска къща,са й изкарали акт през 1958г.,за нашата дойде служител от общината да ни замерва отстоянията и си каза това и това ви е законно,даже старата тоалетна я имаше на скицата и тя си била законна😂

# 325
  • Пловдив
На скиците ги има.Свекърва ми си пази и целият план за строеж,разписан от техническо лице.Тогава това е бил официалният документ.Дори, заем са и отпускали за строежа от БНБ тогава.Плащат си данък за къщите,просто масово в този период не са издавали нотариален акт след строежа.
Предполагам може да бъде издаден всеки един момент сега,ако пожелае.

# 326
Така с рулетката категорично не се определя дали е законна. Евентуално може да е било във връзка с търпимост на сградите... В нотариалните актове се вписват не само законните, но и търпимите сгради.

# 327
  • Пловдив
За  мен бе много странно,когато видях,че  съседския навес на нашата граница съществува в кадастъра,а не е законен.Точно,защото са го нанесли ,когато са замервали.
Разбрах,след като съседите ни подписаха разрешение   да залепим нашия гараж на общата граница с тяхната постройка.Тъй като подписахме,че те имат право да застрояват до покриването на пълния калкан на нашия гараж,един вид им  узаконихме тяхната постройка.
Последното ми е странно,защото само със съгласие от съседа не може да се строи,дори и 6та категория. Пак ще трябва да се внесе документ, но някак си затварят очите в нашата община за подобни ,изградени от време оно,навеси.

# 328
Така с рулетката категорично не се определя дали е законна. Евентуално може да е било във връзка с търпимост на сградите... В нотариалните актове се вписват не само законните, но и търпимите сгради.
Служителката дойде за новия обект,питахме я за старите порутени постройки,не сме махнали старите,защото имат хубав камък,имаме РС,а някои от старите сгради още не сме решили точно какво ще правим.Жената ни даде доста информация.

# 329
Нелина, преди да създадат Агенцията по кадастъра и Закона за кадастъра и имотния регистър, кадастралните планове са се поддържали в техническите служби на общините и са съдържали всички съществуващи постройки и навеси, дори понякога огради, басейни, кладенци, стълбове, шкарпи и т.н. Кадастралните планове не са се занимавали с това коя постройка е законна и коя не е, а са показвали съществуващото на терена. Когато са започнали да създават цифровия кадастър, Агенцията по кадастъра, до колкото съм запозната, е взела кадастралните платна от общините и ги е оцифрила механично. По тази причина на кадастралната карта можеш да намериш всякакви сгради - законни, незаконни и търпими.

Общи условия

Активация на акаунт