Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 532
  • 911
  •   1
Отговори
# 465
Добила е колониален стил. Simple Smile

# 466
Здавейте,група!Надявам се,че приемате нови членове,тъй като в най-скоро време и ние ще започваме строеж.Следя Ви отдавна и виждам,че давате безценни съвети,ще ми е необходимо мнението Ви.Искам да питам дали е подходящ плосък покрив за къща,като се има предвид,че живеем на 1200м. надморска височина.Ще кача и работния проект,но незнам как.

# 467
Много е трудно да се прецени цвят от каталог как ще стои на цяла стена - казвам го и от личен опит. Идеалният вариант е да се хареса готова фасада и да се проучи с какъв цвят и на кой производител е направена. До този извод стигнах след като при нас на фасадата се получиха два проблема. Първия - разликата между светлия и тъмния цвят е малка и почти незабележима. По каталог бяха през номер и си подхождаха чудесно. Втория проблем - цокълът ни се слива с цвета на стената и никак не ми седи добре. Излишно е да споменавам, че на каталог нещата не изглеждаха така. Мислих си, че съм уцелила перфектната цветова комбинация стена-цокъл, но уви...

# 468
  • Пловдив
kama4e,първосигнално малко хора биха избрали розовееща фасада(получелият се отенък),но на мен много ми допада.Различно е от масовката, да,но така си отива с кафявите керемиди...Белите детайли се открояват чудесно  и ми навяват усещане на градска къща в леко старинен стил(класически).
 Цветът ще изсветлее като изсъхне,на слънце също ще е различен.
Но,ако не ви харесва,сега е моментът да се боядиса,докато има скеле.

# 469
  • ГО
Благодаря ти, Нелина за окуражаващия коментар! Такова усещане искам да има къщата ни, класическо, леко ретро. Simple Smile Даже оградата ни, която ще е от ковано желязо, мисля да е бяла, като дантела, без да е претрупана Simple Smile
Много харесвам модерните къщи, ако строяхме от 0, сигурно щях да заложа на такъв стил, но ние дострояваме и не можах да измисля нищо друго, освен класика Simple Smile

# 470
  • Пловдив
Чудесно ще стои с ковано желязо,ще се прибави и изтънчена нотка.От мен тотален like Simple Smile

# 471
kama4e, дай още някоя снимка , ако искаш разбира се, тъкмо показвах на мъжът ми снимките с цвета на фасадата и много хареса къщата, понеже и ние ще дострояваме, може да вземем някоя идея:)

# 472
И на мен ми харесва фасадата, толкова са ми обикновени и скучни по-често използваните цветове-бяло, сиво, праскова и т. н, че всяка по-различна и ярка фасада ми привлича погледа, а и някакси дава собствен характер на къщата и собствениците. На мен ми изглежда мек млечно розов цвят и с бяло и кафяво определено си ходи. Цветът при нас от есента не е мръдна-нито по-тъмен, нито по-светъл. Просто се променя според светлината и времето.

# 473
  • Sofia
kama4e, честита ви фасада, това си е стъпка напред, въпреки "изненадата" с цвета.
Ако ти харесва, въпреки разликата от очакваното, смело оставяй така. Присъединявам се към Нелина, че оградата ще продължи и допълни започнатото. Дай си малко време и както го усетиш. И понеже всеки с болката си тук Simple Smile  , моля те дай информация за фасадата на долния етаж, изглежда ми като нещо, което и ние се каним да правим, дано съм права.
sofiii_qqq добре дошла и успех!
Ние строим за втори път с плосък покрив, но наполовината на вашата надморска височина, та затова няма да се изказвам неподготвена. Какво казват архитект и конструктор?
В какъв формат са ти работните проекти?

# 474
Архитектът каза,че ако се изпълни качествено и грамотно от фирма,която е специализирана в това,няма да има проблем.Още не сме стигнали до конструткор,тъй като все още дообмисляме и променяме плана на къщите.Ами опитах се да кача снимки от проекта,но явно не го правя като хората:smiles:Е успях на края.

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 23:22 от sofiii_qqq

# 475
  • Sofia
На мен фасадата ми харесва. Не е крещящо розово, а и си мисля, че ще изсветлее с времето.

Вече не вярвам, че ще доживея да ви покажа фасада. Или изобщо нещо...
Бихте ли ми помогнали с малко идеи, преди да съм се отказала от строежа, много преди да е започнал 🙏🏼

Както споделих идеите на архитекта не ми допадат на този етап. Имам си моя рисунка/ чертеж, която максимално се доближава до това, което смятам, че ще бъде функционално за нас, но знам, че може да бъде и по- добре, а не мога да измисля.
Разбирам, че парцелът не е особено благодатен, но какъвто е, такъв, по- широк няма ( максималната ширина, която можем да си позволим е 11 м.)

Подскажете ми, моля какво бих могла да променя.

# 476
  • София
На мен фасадата ми харесва. Не е крещящо розово, а и си мисля, че ще изсветлее с времето.

Вече не вярвам, че ще доживея да ви покажа фасада. Или изобщо нещо...
Бихте ли ми помогнали с малко идеи, преди да съм се отказала от строежа, много преди да е започнал 🙏🏼

Както споделих идеите на архитекта не ми допадат на този етап. Имам си моя рисунка/ чертеж, която максимално се доближава до това, което смятам, че ще бъде функционално за нас, но знам, че може да бъде и по- добре, а не мога да измисля.
Разбирам, че парцелът не е особено благодатен, но какъвто е, такъв, по- широк няма ( максималната ширина, която можем да си позволим е 11 м.)

Подскажете ми, моля какво бих могла да променя.

Схемата може да се оптимизира, но не е поставена в контекст - географски посоки, гледки, терен, ...
Най-малкото - на 121 кв.м едва събирате три спални (с лоши пропорции) и прилежащи сервизни помещения, а зона "ден" е незначителна като площ, сравнявайки я с останалите помещения от партера.

# 477
  • USA
Shantal, много добре те разбирам за проблемите ти с архитекта. И аз бях така, от ден първи си имах моя скица и размери на това, което исках. Три пъти ми правят планове с техни си работи, нямащи нищо общо с това, което им казвам. Накрая вече се наложи да скръцна със зъби и ето, че можело. Но някакси се надявах, че те ще надградят над моите идеи и ще ми подскажат нещо по-оригинално, за което да не съм се сетила. Уви, нямаше го този момент.
За твоя случай и парцел съм сигурна, че най-добре ти си знаеш и си въртяла различни варианти. За мен е много важна гледката, и така като гледам бих завъртяла така, че фитнеса или кабинета да имат гледка към басейна. Също по тази причина бих сменила местата на кухня и трапезария.
На втори етаж, горната спалня е с врата отваряща се към таблата на леглото. За мен е по-добре вратата да е към краката. Но пак казвам, всеки се съобразява със собствените си изисквания.

# 478
  • Sofia
На пръв поглед ми се струва доста сполучливо, почти няма нещо което бих променила, общо взето са налични всички важни за мен помещения. Да отбележа само, че 11 метра никак не е малко, ние без всякакви ограничения в размерите, парцелът ни е с почти квадратна форма, направихме къщата 8,5 на ширина. Причината - прословутият юг и в крайна сметка само входното антре и коридорът на ет2 са чист север. За мен си е идеално такова решение. ако съм запомнила правилно при вас юг е от ляво на плана или бъркам?
А на теб какво ти се иска да по-добре?
Като цяло размерът и формата на помещенията са ок, кухнята ми харесва, гардеробът до входа е ок(не центрирай там вратата, от едната страна ти стигат 40см за обувки, а от другата 55 за закачалки и чекмеджета за всякви аксесоари), барбекюто е добре скътано там. Дневната може би малко по-голяма да стане за сметка на кабинета и трапезарията евентуално някак, но трябва просто да се помисли в тази посока, може за вас да е абсолютно ок така.
Баните са подредени ок една над друга и ВиК би трябвало да е безпроблемно. На какво ще се отоплявате? Топлата вода, ако идва от сервизното ще е малко далеч, но при по-издължена форма това не е лесно да бъде избегнато. Ако не сте на пелети, което изисква близост до гаража и повече място, може би да завъртиш банята долу и сервизното да дойде на нейно място, а банята там където са сега склад/сервизно. Но това ако няма да се ползва толкова като баня и няма да се ползва след фитнеса напр.
За стъпалата си предвидила достатъчно място, така като гледам и покрай тях е широко. Горе бих попроменила спалните обаче, най вече родителската малко по-разточителна от другите, с по-голям гардеробна например, така че да има място за двама. Това може би е единствената по-сериозна промяна, от която има нужда, според мен.

# 479
  • Sofia
Юг е отдолу, теренът е равен и правоъгълен, около 17х 60 м.

Skyblu, и аз на архитекта разчитах, но уви ... а пък съм платила едни пари и не ми се иска да му бия шута. И не знам на какво ще попадна след него ...

Di.Gi., със сигурност няма да са пелети.  Все още не знам с точност, защото не сме правили изчисления кое колко ще струва, но термопомпа, газ, соларни панели в някаква комбинация са все опции.
На първия етаж и аз мисля да намаля кабинета и да увелича дневната и една идея верандата.
Родителската спалня ще бъде лявата, но искам да разместя баните, за да бъде нашата с прозорец, а не тази в спалнята за гости. Също се чудя, трябва ли ми коридор към терасата или е достатъчно да е достъпна само през двете спални.

arh_b, пропорциите са такива, защото едната спалня няма да се ползва често и за нея не е нужна гардеробна (ако това имаш предвид под лоши пропорции).

И още едно питане имам, ползвали ли сте отделна фирма за дизайн на фасадите, защото тези два куба май само с фасада може да им се поразчупи вида?

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 00:58 от Shantal

Общи условия

Активация на акаунт