Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 495
  • 911
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив
Благодаря ви carolina9999 и 0rang за изчерпателната информация.
Скрит текст:
Сега съвсем се отчаях след прочетеното, но поне знам какво да очаквам. Днес ще разберем дали въпросната улица е прехвърлена на общината, иначе парцела е хубав, равен с ток и вода, на комуникативно място по асфалтиран път, а частната улица е около 150м в регулация, наоколо има още две такива и са ги затворили с бариера за ограничаване на достъпа.

Трудно ще ми е да разубедя мъжа си да не купува,  понеже през последната година доста обиколихме и сме наясно какво търсим и какво е предлагането за Пловдив, да не говорим че цените скочиха двойно. Избора е ограничен и все с нещо ще трябва да направим компромис.
Ох, как го разбирам това с мъжа.... и моя беше така, след две години обикаляне. Накрая купихме заради неговото крайно настояване, нещо, което мен съвсем не ме устройваше и сега пристрояваме и косим нерви с какво ли не.
Момичетата бяха много изчерпателни, аз само да допълня, с един репртаж, който гледах наскоро.
И да кажа, че в кв. Беломорски, където в момента се строят нови къщи и няма канализация, не е предвидено да има в скоро време.
Собственик на парцел остана без улица към имота

# 511
  • Sofia
violence, наистина доста са изписали момичетата преди мен, почти няма какво да добавя. Може би единствено да отидете в общината и да проучите лично, върви ли някаква процедура, от кога и до къде е стигнала. Ако се точи и дълго време не "мърда" на никъде, най-вероятно собственика иска едни пари, а няма кой да му ги даде от общината. Естествено не е невъзможно собственикът на улицата да я дари все пак на общината и това да реши проблема. Там където строим ние е така. И не се доверявайте на брокерите, извинявам се, ако обидя някой четящ, тяхната цел е да има сделка на всяка цена, а не да дават достоверна информация. Най-лесно ще е, да поискате от брокера и собственика да извадят виза за проектиране, каквато не могат да извадят, и тогава пак да ви обясняват, как няма проблем с частната улица.

Gerundiq, ехе, значи съвсем скоро ще сте новодомци, браво!
Иначе си права, наистина е рекет, но и общините ни не са от най-богатите, а още по-малко са работещите. Изобщо последните 10тина години вървим стремглаво надолу и се надявам това да спре. НО, не мисля и че е ок, един собственик на няколко декара да вкара земята си в регулация(да и това не е кратка и лесна процедура), да разпродаде парцелите по 150Е/кв.м. и да очаква общината да му плати улуцата, а новите собственици да дерзаят с невъзможната мисия на изграждане на инфраструктура и разправиите с дружествата, които също си правят каквото си искат(тук визирам най-вече ЧЕЗ в нашия район, без които не можеш, а договорите им са безобразни)

# 512
  • София
И не се доверявайте на брокерите, извинявам се, ако обидя някой четящ, тяхната цел е да има сделка на всяка цена, а не да дават достоверна информация. Най-лесно ще е, да поискате от брокера и собственика да извадят виза за проектиране, каквато не могат да извадят, и тогава пак да ви обясняват, как няма проблем с частната улица.
Точно! Виза за проектиране е евтин документ и става бързо, ако парцелът няма проблеми. Предложете им даже да си я платите (беше 40-на лева или по-малко).
Gerundiq, ехе, значи съвсем скоро ще сте новодомци, браво!
Иначе си права, наистина е рекет, но и общините ни не са от най-богатите, а още по-малко са работещите.
Ама не са бедни по вина на инвеститорите май. В Панчарево например, даже има прокламации от малцинство жители да се вдигнат данъците, за да може да се поддържа по-добре районът. Обаче кой да се навие, при положение, че от събраните данъци нищо няма да видим? Общините са бедни, защото корупцията винаги насочва ресурса нагоре, не остава много по дъното. И това, според мен, е единствената причина да нямаме водопровод и канализация в 21-ви век. Ако не бяха корумпирани цяла верига хора, дори да ни вдигат данъците, нямаше да роптаем, защото щеше да е за наше добро. Обаче те са, съответно всеки от нас се спасява поединично и общото винаги ще тъне в мизерия.
Относно ЗУТ, за пореден път гражданите ще платят сметката на некадърните управници - както с Кадастъра, както с подаряването на инфраструктура на монополистите. С което искам да кажа, че поне 10-на години очаквам да остане в сила тази поправка.

# 513
  • София/Варна
Според ЗУТ не знам кой си член, ако имаш 5 декара земя и ти искаш да я разделиш на малки продаваеми имоти, трябва да си наравиш ПУП с улица и още хиляда изисквания. За да се одобри този ПУП, пак според закона, понеже е по твое желание си длъжен да я дариш улицата на общината. Проблемите са там където са си направили градоустройство и улици на чертеж, които минават през частни имоти. В случая това не става по желание на собственика и възникват изключително много проблеми. Въпросния репортаж по нова и аз го гледах и казуса е точно такъв.

# 514
За водопровод и канализация се дават пари и от Европа. Отделен е казуса, че ние не може да се възползваме от тях.
Давам пример със столична община. За програмния период 2014 -2020 можеше СО да кандидатства поне за 400 милиона лв. за водопровод и канализация. СО обаче кандидатсва в последния възможен момент (в края на 2020 - края на програмния период), но само за сумата от 140 милиона лв., защото проектите бяха направени некадърно.
Та проблемът не е само в недостига на пари. Проблемът е и в недостига на подготвени общински кадри и проектанти, които да си свършат качествено работата.
Проблемът е и липсата на осъзнаване на проблемите на обществената инфраструктура. Ако този проблем беше припознат, щеше да му се търси решение.
На мен от СО ми казаха в прав текст, че очакват ние сами да си изградим канализацията, улицата и т.н.. До колкото разбирам това за тях не е приоритет и съответно не търсят решение за разрешаването му.
Малко дълго стана (дано да се разбира какво искам да кажа Simple Smile )

# 515
  • София
Ох, в друга тема fatalina беше написала такива детайли за тези европейски пари, че чак ми стана тъпо (а мислех, че няма какво да ме изненада от институциите вече). Те дори още не са одобрени Simple Smile Бива, бива некадърност, ама нашите са и нагли на N-та степен (вие сте поредно доказателство, явно) Sad
А проблемът с кадрите също се дължи на корупцията. И в момента покрай вируса този недостиг на компетентни кадри, буквално убива хора.

# 516
Скрит текст:
Нека малко да коментирам това: "За водопровод и канализация се дават пари и от Европа. Отделен е казуса, че ние не може да се възползваме от тях.", т.к. от 15 години се занимавам с проекти в сектор ВиК и то точно такива, които се финансират от ЕС. Ами много са нещата за обяснение, но ще кажа само няколко, за да не ви утекчавам. Не си мислете, че Европата ей така ни дава едни пари, а бая изисквания поставя и ни извива ръцете. Например Уж трябваше до 2010 г. да се оправили ВиК мрежите и пречиствателните станции за отпадни води на всички населени места с над 10 000 еквивавлент жители/това са жители+промишленост+селско стопанство+туристи+приходящи в населеното място хора-работници, ученици, студенти и други/. Е, да ама не отпуснаха цялата необходима сума и например за 4 големи проекта/над 50 млн. евро/ за Пловдив, Добрич, Плевен и Асеновград, дори не одобриха финансиренто, основно заради полически игри. Не искаха да дават пари на БСП  и ДПС правителства. Само на ББ, защо ли?! После пък не разрешиха да се финансират малки населени места между 2000 и 10 000 екв. жители, че за ЕК не са приоритетни до ден днешен, а пък за тези под 2000 екв. жители/това са точно малките селца и градове/ изобщо не дават пари. За тези по-малките до 2000 и дори за тези между 2000 и 10000 считат, че е резонно да не се харчат пари за централна канализация, ОСОБЕНО в неурегулирани имоти и на празни парцели, както и да се изгражда Обща скъпа Пречиствателна станция за отпадни води. Всеки да си правел локална и локална мрежа, а можело и със изгребни ями и т.н. Няма да казвам какви разговори са били и какви ядове. Отделно кметовете и самите ВиК-та мамят и представят проекти с яко завишени стойности, за да има да плащат после където трябва. Самоте консултанти от Брюксел също са на хранилката, като задължават България чрез техническа помощ по всяка една програма да им плаща за участие в абсолютно безмислени проекти, с които да напишат най-много някое непотребно докладче и да открият топлата вода за сетен път. Да не говорим, че те също с консултациите си насочват към определен тип тръби  и Пречисвателни станции, така че да купим от техни фирми и така парите да се върнат обратно в други държави, а не в българският бизнес. След това пък не можело вече общините да кандидатстват, а да са ВиК за да ги натътрузят с едни огромни заеми, че после да ги приватизират без пари и ние българите да плащаме все по-големи сметки за вода, покрай нови собсвеници и концесионери - чужди фирми. Пример в София - първо Софийска вода, сега Веолия. Все едни дол дренки.  Така че нито общините, нито ВиК-тата могат сами да решават къде да прокарат ВиК мрежа, нито пък имат пари за това. ВиК с бизнесплановете си само ремонтират тук-там и покриват аварии. Нищо друго. За уличната регулация също няма пари в общините. За да има, трябва поголовно и драстично да се вдигнат местните данъци, а това не е популярно и никой не иска да го прави, за да не го замерят с камъни после! Така че не чакайте скоро да стане, за мен никога няма да стане. Скоро участвах онлайн семинар за промените в ЗУТ и можа да ви споделя, че един от корифейте по този Закон, сподели, че тези тъпи и необмислени текстове, както и много други промени в закона, са направени между първо и второ четене от депутити, които явно хал хабер си нямат какво ще последва. За това каза, че ще се правят спеши опити тези текстове да отпаднат, т.к. в момента хиляди инвестиционни проекти, вкюбително всички финансирани с евросредства за иннфраструктура стоят на трупчета и няма никога да получат РС или ако са в строеж Акт 16!  Само, че не се знае кога на практика Парламентът ще заработи, дали и кой ще иска и може  да внесе изменение на ЗУТ.
Виоленсе, кажи на мъжът ти, че от февруари месец нещата са коренно променени и при условие, че нямате улична регулация, най-вероятно няма никога да получите разрешение за строеж. Ако той смята, че трябва да зарови едни пари в този парцел, нека го купува, но лошото е че при тези условия после няма и да може да го продаде!
Ох дълго стана, но за проекта на СО все още има някакъв шанс да ги поканят да предтавят проект, но надали. целият проект не е за 400, а за 900 млн. лева!

# 517
  • Сред мелниците
Започваме топлоизолацията след 10 -тина дни.
Назад бяхте коментирали за някакви мембрани около дограмата , за да няма конденз и мухъл. Доколкото помня писахте, че е трябвало да е положена при вътрешното мазане, но не сме го изпълнили.
Сега можем ли да го направим отвън? И каква е последователността?
Около дограмата да изрежем пяната, да подмажем с теракол , но преди или след него и там ли изобщо се слага тази мембрана?

# 518
  • София
Здравейте, въпрос към тези, които строят на места без канализация. Какво беше заложено при проектирането, какво изградихте - изгребна яма или пречиствателна станция?
Разбира се ще бъде ценно мнението и на вече ползващи такива.
Благодаря!

# 519
  • Sofiа
Ние още нищо не сме изградили, но по проект сме с изгребна яма.
Момичета, в сряда ще има експертен съвет в нашата община. Стискайте ми палци да ни мине проекта🤞

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 20:54 от Valery

# 520
  • Горна Оряховица
Чл. 46. (1) Второстепенни постройки на допълващото застрояване (летни кухни ...)
могат да се изграждат в урегулирани поземлени имоти за ниско жилищно или за вилно застрояване.
(2) Второстепенните постройки на допълващото застрояване са с височина до 2,5 м над прилежащия
терен и до 3 м до най-високата част на покрива.
. . .
Чл.147 Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:

Въпроса ми е в Урегулиран имот без никаква сграда в него може ли да се изгради 'лятна кухня', за да се мине по-евтино от към документи и разерешителни с площ до около 30м2. Ще се ползва като лятна вила.
Въобще какъв е най-евтиния вариант за строеж /като изключим каравана/. Сглобяемите къщи изискват същите документи като монолитните. Харесахме и бунгалата, но мястото не позволява транспорт на къщата до там.

# 521
Чл. 46. (1) Второстепенни постройки на допълващото застрояване (летни кухни ...)
могат да се изграждат в урегулирани поземлени имоти за ниско жилищно или за вилно застрояване.
(2) Второстепенните постройки на допълващото застрояване са с височина до 2,5 м над прилежащия
терен и до 3 м до най-високата част на покрива.
. . .
Чл.147 Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:

Въпроса ми е в Урегулиран имот без никаква сграда в него може ли да се изгради 'лятна кухня', за да се мине по-евтино от към документи и разерешителни с площ до около 30м2. Ще се ползва като лятна вила.
Въобще какъв е най-евтиния вариант за строеж /като изключим каравана/. Сглобяемите къщи изискват същите документи като монолитните. Харесахме и бунгалата, но мястото не позволява транспорт на къщата до там.
Според мен, не. Трябва да има и основна сграда. Това е допълващо застрояване. И, да не са нужни проекти и РС. Дори на обумението по ЗУТ питах далат трябвй да се спазват отстояния и ми беше отговорено че не е указано. Лекторът смяташе, че не, но пак си зависело от това как данената община ще тълкува текстовете. Има и облекчениепри подаване на докулентие за одобряване на проекти и за РС. Част от тях ще си ги изискват служебно, но имайте  редвид, че се чака да се изготват Наредби от МРРБ,за част от текстовете в Закона, за да се знае как да ги прилагат. До 1 година е срокът за издаването им. Да видим новият кабинет???? Кога ще ги изготви и издаде?

# 522
В някои общини липсата на основна сграда не е пречка да се разрешава допълващо застрояване. Казвам го от личен опит. Трябва да се попита в съответната община. Липсата на актуализирана или нова наредба не би трябвало да спира прилагането на закона. И пак опираме до това кой и по какъв начин тълкува текстовете...

# 523
Т.е. може да си построим гаража до съседите без да искам тяхното разрешение?
Аз мисля, че не е нужно разрешение за строеж, но е нужно да издадат виза за проектиране (или така аз го бях разбрала)... И на визата реално си има отстояния

# 524
Т.е. може да си построим гаража до съседите без да искам тяхното разрешение?
Аз мисля, че не е нужно разрешение за строеж, но е нужно да издадат виза за проектиране (или така аз го бях разбрала)... И на визата реално си има отстояния
Новите разпоредби не касаят гаражи. Виж чл. 147, ал. 1 и чл. 151, ал. 1, т. 3 и ще се ориентираш за какъв вид сгради може да бъде приложено.

Общи условия

Активация на акаунт