Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 496
  • 911
  •   1
Отговори
# 495
При нас се оказа, че майстора на замазката не си е свършил работата като хората и сега се рони. Предлагат ни вариант грунд с бетонконтакт, мрежа с течна гума и тогава ламинат. Дали е удачно. Смятат, че този вариант действал и против влага, която евентуално щяла да избие отдолу....Не може саморазливна замазка понеже вече е дадено ниво с налепените плочки в коридора..Вече сме купили паркета, а и не искаме плочки в стаите.

Каква влага ще избива отдолу? Колко време съхне вече? Рони се, но не се е напукала?

# 496
Не се е напукала. Преди  4 месеца е приключена замазката. Предполага се, ако има дъждове, може би ако избива вода от плочата, тъй като сме почти на едно ниво с пътя. Поне така мисля или пък подпочвени, но нямаме данни за наличие на такива.

# 497
Здрайте момичета, след едногодишно търсене на къща в Пловдив, мъжът ми реши, че няма да намерим подходяща и трябва да строим, утре иска да капарира парцел, а аз съм уплашена, че ще отнеме много дълго време и парите ще доста повече от предвиденото. Ще съм благодарна ако някой ми даде отговори за тези неща:
1. Колко е минималния срок за финализиране на къща от 200кв, т.е от изваждането на документи до акт 16?
2. Каква е цената на груб строеж или до акт 16 ориентировъчно?
3. На 100м от парцела има канализация, улицата е частна, към ВиК ли трябва да се обърнем или с частна фирма ще стане по-бързо, един комшия каза да приготвим 50- 60хил толкова ли е скъпо наистина? Има ли вариант да ни откажат да прекарат такава и да се наложи да правим пречиствателна станция?
4. Ще съм благодарна ако някой от Пловдив ми даде координати на читав архитект, проектант и не знам всъщност има ли фирми, които движат документацията за строежа към които да се обърнем.

Има изменения на закона и докато не стане общинска улицата няма да ви дадат разрешение за строеж.

Най-добре се консултирайте с архитект преди да купите имота.

Канализацията се решва с пречиствателна станция, липсата на вода със сонда. И двете неща оскъпяват строежа.
Относно цената - едва ли накой ще ви даде актуална цена. До колкото знам желязото и бетонът се е вдигнал (не го казвам от опит - просто това чувам, че се коментира наоколо). Стиропора и фирбрана скочиха доста с над 30% мисля. Имайте го предвид.

silvi_7878, това вътре в къщата ли е? Имате ли дренаж около къщата или поне хидроизолация?

# 498
silvi_7878, това вътре в къщата ли е? Имате ли дренаж около къщата или поне хидроизолация?
[/quote]
Не, нямаме нито едното, нито другото.

# 499

Парцела е УПИ, има ток и вода, в съседство строят две големи къщи, едната видяхме, че е с пречиствателна станция и това ме притесни, къщите отсреща имат канализация, но улицата по която се стига до 6-те парцела е частна, брокерката каза че предстои да бъде дарена на общината, каквото и да значи това.
Това предстои, може и никога да не стане. Улицата, ако общината не я отчужди и не изплати на собствениците обезщетение, няма как да стане общинска. Общините пари за това нямат. Другият вариант е собствениците да подарят безвъзмездно имота на общината, за да се приложи уличната регулация, но едвали ще го направят. В тази ситуация със сигурност и канализацията е частна и дори да се съгласят да се включите в нея, това ще ви струва доста пари.
Пропуснах всъщност най-важното, което и Нелитан е писала, а именно: промените в ЗУТ от февруари 2021г. сериозно стопират инвестиционният процес при неприложена улична регулация. Не се издава РС при условията на чл. 148, ал.16. При вече завършено строителство с Акт 15, не се издава на Акт 16 - удостоверение за ползване, поради същите причини - чл. 178, ал. 3, т. 5.

# 500
Някой дали може да ми препоръча вароциментова мазилка за вътре?

# 501
  • Пловдив
nellytan1, fatalina много ви благодаря за насоките, май не сме никак подготвени, за това което ни предстои, определено ще го възпра поне утре да не капарира, докато не сме сигурни, че собственика е прехвърлил улицата на общината.
Другият вариант е собствениците да подарят безвъзмездно имота на общината, за да се приложи уличната регулация, но едвали ще го направят. В тази ситуация със сигурност и канализацията е частна и дори да се съгласят да се включите в нея, това ще ви струва доста пари.
Точно този вариант спомена брокерката.

# 502
  • София
Здрайте момичета, след едногодишно търсене на къща в Пловдив, мъжът ми реши, че няма да намерим подходяща и трябва да строим, утре иска да капарира парцел, а аз съм уплашена, че ще отнеме много дълго време и парите ще доста повече от предвиденото. Ще съм благодарна ако някой ми даде отговори за тези неща:
1. Колко е минималния срок за финализиране на къща от 200кв, т.е от изваждането на документи до акт 16?
3. На 100м от парцела има канализация, улицата е частна, към ВиК ли трябва да се обърнем или с частна фирма ще стане по-бързо, един комшия каза да приготвим 50- 60хил толкова ли е скъпо наистина? Има ли вариант да ни откажат да прекарат такава и да се наложи да правим пречиствателна станция?
4. Ще съм благодарна ако някой от Пловдив ми даде координати на читав архитект, проектант и не знам всъщност има ли фирми, които движат документацията за строежа към които да се обърнем.

От нашия горчив опит мога да споделя следното:вече повече от 2 години ни отнема получаването на разрешение за строеж на външен водопровод.Уточнявам-за собствена сметка по указания на НАГ и за разстояние от 36 метра става въпрос.Улицата,по която ще се изгражда е общинска.
При вас разбирам,че улицата не е в регулация,не е отчуждена.Това ще ви забави ужасно.
А и строежът на водопровод е скъпо начинание.Колкото до липсата на канализация-това е най-малкият проблем.

# 503

Малко трудно ще ти се отговори точно на всичките въпроси, но само по въпрос № 3 ти казвам, да бягате с 200 от този парцел. Прокарването на вода и канал през частни имоти е трудно, понякога невъзможно и твърде скъпо. Също така не пишеш дали парцелът е УПИ или не. Ако е земеделска земя, нещато още повече се усложняват и оскъпяват. Ни бих рискувала с такъв имот. Цена на груб строеж е около 350 евро. За до ключ поне още два пъти по толкова, но разбира се това зависи от материалите, които ще вложите. Сроковете за строителсво са по ЗУТ.

Парцела е УПИ, има ток и вода, в съседство строят две големи къщи, едната видяхме, че е с пречиствателна станция и това ме притесни, къщите отсреща имат канализация, но улицата по която се стига до 6-те парцела е частна, брокерката каза че предстои да бъде дарена на общината, каквото и да значи това.

Здравейте,
Ето как е при мен:

По въпрос 1:
- от закупуването на парцела до разрешително за строеж - 1 година. Но имаше хора, които чакаха (т.е. връщаха им проектите) от 2 години. Но става дума за община, която е пословична с протакането... Ако бързо си подготвите проекта, ако администрацията в съответната община е добре организирана, може да се вместите и в 6-7 месеца;
- от откриване на стр. площадка до А14 (завършен груб строеж с покрив) - 5 месеца;
- оттук нататък ще изтече поне още 1 година в довършителни работи който каквото и да ви обяснява и обещава. Има процеси, които следват един след друг, а тези, които могат да се вършат едновременно и си мислите, че ще се вършат едновременно, всъщност се оказва, че не могат, защото при строеж на къща няма достатъчно пространство за повече изпълнители и материали -хората си пречат, материалите си пречат.
И тук има нещо, което повечето бъдещи новодомци в бързината си да се нанесат, не правят - между А14 и първите довършителни работи (мазилки, изолации, инсталации, замазки и прочие), е добре да се остави промеждутък от 1 година или поне една зима и едно лято - от една страна за да слегне конструкцията, от друга - ако има някакви проблеми заради терен, отводняване, конструкция, връзки и каквото друго се сетите - да се проявят и да се отстранят навреме и да се спестят много главоболия, теми, снимки и дискусии по форумите и т.н. Simple Smile

По в. 2:
Вече са ви отговорили, ще уточня, че цената за груб строеж вече надхвърля 400Е м2 заради покачването на цените на основните материали (мой роднина в момента започна къща и мога да сравня какво беше преди година и сега). Общо груб строеж + основните довършителните работи, огради, вертикална планировка, външни връзки, цена на парцела, цена за проектиране, такси, надзор... всичко май ще надхвърли 1000 - 1200 Е м2. И имайте пред вид, че тези цени са за условия по-близки до идеалните и ви ги казвам от моята гледна точка. Ако имате денивелация, труден достъп, отдалечен имот някъде по баирите, огромна къща, нестандартна архитектура... цената се променя.

По в. 3:
Ако канализацията (тази, която уж е на 100 м. от имота) е официална/законна/въведена в експлоатация и т.н., и ако улицата стане общинска, моят скромен опит с подобно начинание сочи, че споменатата сума 50-60 000 лв. може и да не стигне, а може и да е наполовина. По принцип процедурата е много тежка. Категорията на такъв строеж е друга, надзорът е много скъп.
Но ако канализацията е незаконна, а улицата си е частен имот, е въпрос на договорка с останалите замесени Simple Smile И цената би била 10-15 000 лв.Трудът и материалите, съвсем условно, са около 50-100 лв./лин.м., зависи от терен, почва, дълбочина. В този случай законният начин е изгребна яма/пречиствателна станция.
Пречиствателната станция е най-най-малкият ви проблем, даже напротив, решава проблема срещу 5-10 000 лв. Точно това въобще не бива да ви плаши.

В заключение, ако единственият достъп до парцела е само от въпросната частна улица, аз не бих го купил, независимо, че е УПИ. Най-добре последвайте горния съвет да бягате с 200 Simple Smile. Къщите, които се строят в съседство, са получили разрешение за строеж преди последните промени в ЗУТ, така че не се подвеждайте по тях.
Ако обаче парцелът има и друг достъп, по нормална общинска улица, това променя нещата.

# 504
  • Пловдив
Благодаря ви carolina9999 и 0rang за изчерпателната информация.
Сега съвсем се отчаях след прочетеното, но поне знам какво да очаквам. Днес ще разберем дали въпросната улица е прехвърлена на общината, иначе парцела е хубав, равен с ток и вода, на комуникативно място по асфалтиран път, а частната улица е около 150м в регулация, наоколо има още две такива и са ги затворили с бариера за ограничаване на достъпа. Трудно ще ми е да разубедя мъжа си да не купува,  понеже през последната година доста обиколихме и сме наясно какво търсим и какво е предлагането за Пловдив, да не говорим че цените скочиха двойно. Избора е ограничен и все с нещо ще трябва да направим компромис.

# 505
За пореден път си говрим за липса на водопровод, канализация а явно вече и по-често за липсата на общински път до имотите.
Чудя се кога ли в България ще започнат да се правят нещата, както в Европа.
Общината изгражда първо цялата обществена инфраструктура и чак тогава дава разрешение за строеж...

violence, вие пък заради проблема с частната улица, може да се опитате да преговаряте за цената. Със сигурност обаче ако го купите не се знае кога ще е възможно да се случат всички неща с улицата и вие да започнете да строите.

# 506
  • София/Варна
С новите тъпи промени на ЗУТ има вероятност и никога да не започнат да строят, ако имота за улица вече не е дарен на общината.

Аз малко като черна станция пиша от време на време по едно изречение, но чета редовно и с интерес. Сега имам малко време между работата за пари и работата по къщата и мога да се похваля.

Вече имаме шпакловка, че и е боядисано. Тъй като ни гонят на 15 май от къщата където живеем и много скоростно трябва да се случват нещата в новата къща. Всичко е боядисано бяло.
Имаме три прозореца които се отварят с автомати. Е толкова проблеми,колкото с тия три автомата сме нямали на цялата къща. За сега са отворени леко и облепени с найлони поне малко да се изолира.
Имам си плочки в баните, но сега ще влизат да обръщат мазилка към плочките, че съм ги спряла ниско. Трябва и да се боядисат после и чак тогава да се монтира санитарията.
Редим ламинат по стаите и въпреки,че ми е ясно,че има още мнооого работа, ми действа успокоително. Дори и малкия ни син, който е на 11 години помага с кеф.
Скрит текст:

Споделих и се оплаках Simple Smile

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 10:13 от Gerundiq

# 507
  • София
Благодаря ви carolina9999 и 0rang за изчерпателната информация.
Сега съвсем се отчаях след прочетеното, но поне знам какво да очаквам. Днес ще разберем дали въпросната улица е прехвърлена на общината, иначе парцела е хубав, равен с ток и вода, на комуникативно място по асфалтиран път, а частната улица е около 150м в регулация, наоколо има още две такива и са ги затворили с бариера за ограничаване на достъпа. Трудно ще ми е да разубедя мъжа си да не купува,  понеже през последната година доста обиколихме и сме наясно какво търсим и какво е предлагането за Пловдив, да не говорим че цените скочиха двойно. Избора е ограничен и все с нещо ще трябва да направим компромис.

Ако сте склонни да направите компромис с големината на двора, бих препоръчал един комплекс с редови къщи (РЗП сграда около 150-180 кв.м., цената гравитира около 100к евро).

# 508
С новите тъпи промени на ЗУТ има вероятност и никога да не започнат да строят, ако имота за улица вече не е дарен на общината.
Не знам дали са тъпи промените. За мен лично са логични до някъде.
Проблемът е, че администрацията не си върши работата и оставя такива терени, които са отредени за улици да не бъдат отчуждени. И така една голяма част от улиците в новите квартали в София са частни, което си е фрапиращо.

Много неща трябва да се променят, за да може градската среда да има красив облик. Със сега действащите закони и начина на застрояване е трудно постижимо, а на места е дори безвъзвратно загубена кауза..

# 509
  • София/Варна
За мен промените са тъпи, защото това си е форма на рекет. Закона не вменява задължение на общината да си свърши работата, а вменява задължение на хората , които искат да строят. И до сега си беше практика да не обезщетяват хората, а да ги карат да си даряват части от имота на общината. Добре - ти искаш да строиш и си даряваш част от имота, обаче на съседа не му пука, той не иска да строи  или както в конкретния случай цялата улица е частна, ако собственика на тази улица вече е построил или няма намерение да строи, няма земна сила която да го накара да си хариза имота на общината.

Общи условия

Активация на акаунт