Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 501
  • 911
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Юг е отдолу, теренът е равен и правоъгълен, около 17х 60 м.

Skyblu, и аз на архитекта разчитах, но уви ... а пък съм платила едни пари и не ми се иска да му бия шута. И не знам на какво ще попадна след него ...

Кой параметър е по-важен за Вас - посоката юг или гледката?
Има ли такива, които искате да загърбите (по каквато и да е причина)?
Автомобилният достъп от юг ли е?

# 481
  • Sofia
Гледката сякаш ми е по- важна. Гледката, вътре в имота, имам предвид, навън няма нищо интересно за гледане.
Улицата, съответно достъпът е възможен само от юг.

# 482
  • София
Ясно.
Моето предложение:
- целият южен фронт на имота го заемате с едноетажно тяло - гараж и технически помещения
- основната двуетажна сграда я помествате в дъното на имота (в рамките на ограничителните линии към север), като първостепенните помещения са ориентирани на юг, към образувалият се голям вътрешен двор с басейн и озеленяване
- двете тела могат да са свързани с покрита (възможно и остъклена галерия), която е с височина до 2,20 м и е прилепена към съществуваща/новопроектирана плътна ограда към съседа; при моделиране на терена може да се получи напълно нормална светла височина на споменатия пасаж
- на втория етаж на основната сграда разполагате родителската спалня изцяло към двора (спалня, гардеробни и баня); останалите две спални и прилежащи сервизни помещения са обърнати на изток и запад (в случай, че искате да запазите парадното стълбище)

# 483
  • ГО
Di.Gi., фасадата долу ще е същата, ама се влоши времето и прецениха да не я измазват вчера, че да не я развали дъждът. Понеже има етажен разделител и позволи да се работи на етажи. Днес няма да измазват, че го дават да вали, надявам се утре да покажа повече.

# 484
kama4e, аз въпреки, че не харесвам розово на мен лично ми хареса фасадата. А като изсъхне със сигурност ще промени малко цвета.

Shantal, нашият парцел е 16/40 къщата е 10/11. Входът е от юг (не е чист юг). Къщата ни е разположена в дъното на парцела. Гараж още не сме проектирали, но той ще е зад къщата (от северната й страна) и ще е долепен до съседите. Ще имаме широка алея по която ще стигаме до гаража.
Дневната ни е изцяло ориентирана на юг. 2 от 3-те спални на втория етаж гледат на юг.
Общо взето при проектиране идеята ми беше, колкото е възможно повече помещения, които се ползват за живеене да ги ориентираме на юг.
В началото идеята на мъжът ми беше гаража да е ориентиран на юг и зад него да "развием" къщата, но в крайна сметка го убедих, че е по-добре гаража да не заема южни площи.

Относно плоския покрив, може би архитекта най-добре може да каже дали е препоръчително или не да се прави плосък покрив. По едно време и ние бяхме решили да правим плосък покрив, но бях категорична, че първо ще намеря изпълнител, който да го направи качествено и след това ще променям проектите. Оказа се, че има и добри изпълнители на плоски покриви в БГ. Ние обаче се отказахме от плоския покрив, въпреки че всички казват (то и аз си знам), че щеше да е много добре, защото гледката е страхотна. 

# 485
  • Sofia
Много ви благодаря!
arh_b, и такъв вариант обмислях и чертах, но не ми харесва топлата връзка между двете тела. Освен това няма да ми е удобно, ако склада е отдалечен от кухнята.

nellytan, при нас от гаража започва всичко Simple Smile Идеята е да вкараме къщата по- навътре в парцела и пред гаража да оставим място за още два автомобила. Освен това искам да огранича максимално гледката от улицата към двора.

По повод гледката отвън навътре, има ли разписано някъде, колко неплътна трябва да бъде оградата откъм улицата. Харесала съм едни огради, които приличат на алуминиевите щори от едно време - хем не е плътна, хем не се вижда нищо отвън.

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 10:38 от Shantal

# 486
Архитектът каза,че ако се изпълни качествено и грамотно от фирма,която е специализирана в това,няма да има проблем.Още не сме стигнали до конструткор,тъй като все още дообмисляме и променяме плана на къщите.Ами опитах се да кача снимки от проекта,но явно не го правя като хората:smiles:Е успях на края.
Не се отказвайте от дизайна на мечтите си, защото нямате изпълнител. Ще намерите, за големи проекти, ще дойдат от друго място, ако няма наблизо.
Хубав наклон трябва, за да отводнява добре, не пестете от качествени хидро и топлоизолационни материали, и следете като цербер самото полагане. Simple Smile

# 487
Chortiz,благодаря за куража.Всъщност дизайна е мечтата на синовете ми и те не се отказват.А моите притеснения относно покрива и отоплението съм ги споделила и с момчетата и с архитекта,убеждават ме ,че всичко ще е наред,ноо...
Ще кача разпределението,за да го видите и дадете идеи.Прозорците на дневната са високи и там мисля,че ще има топлозагуба.За отопление сме се спрели за сега на подово с пелети,нямаме много варианти,тъй като газ няма,а с термопомпа дали ще е ефиктивно не сме проучвали.

# 488
На мен ми хареса зимната градина, която сте предвидили.
Много е интересен проекта.

Топлозагуби ще имате повече заради терасите. Там трябва добре да изолирате.

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 16:11 от nellytan1

# 489
  • София/Варна
Може да си закопаете цистерна и пак да сте на газ. От личен опит това с пелетите си е хамалогия.

# 490
  • Sofia
Шантал, това с юга малко променя картинката. Аз бих го размърдала тогава този гараж, или варианта на arh_b максимално към улицата или някъде в долния/задния североизточен ъгъл. Склада може да се вмести някъде пак зад кухнята(изток) със скрита врата в нея. Има варианти, само решете в каква посока ще вървите. Оградата е важно да е до 60см бетон/тухла. За паната нагоре никой не може да има претенции според надзора ни, защото и ние много го умувахме това.

sofiii_qqq прави са момичетата, не прозорците, а големите открити тераси ще са слабото място, но с правилната хидро и топлоизолация няма да е непреодолимо. И с Gerundiq съм много съгласна, и аз от личен опит, като разкарахме пелетите беше облекчение. Сега сме на газ, в бъдеще с термопомпа, доверихме се на ОВК инж. той самият е с термопомпа и се получава иделно. Само да вметна, че съм топлила една къща първо с пелети, после на газ и мога абсолютно реално да съпоставя. Въпреки че за пелетите не съм водила стриктно статистика, няма драстична разлика, да не кажа никаква в цената. Моя съвет - да не си го причиняват, дори и да се спести нещо, не е ок.

# 491
  • Пловдив
Здрайте момичета, след едногодишно търсене на къща в Пловдив, мъжът ми реши, че няма да намерим подходяща и трябва да строим, утре иска да капарира парцел, а аз съм уплашена, че ще отнеме много дълго време и парите ще доста повече от предвиденото. Ще съм благодарна ако някой ми даде отговори за тези неща:
1. Колко е минималния срок за финализиране на къща от 200кв, т.е от изваждането на документи до акт 16?
2. Каква е цената на груб строеж или до акт 16 ориентировъчно?
3. На 100м от парцела има канализация, улицата е частна, към ВиК ли трябва да се обърнем или с частна фирма ще стане по-бързо, един комшия каза да приготвим 50- 60хил толкова ли е скъпо наистина? Има ли вариант да ни откажат да прекарат такава и да се наложи да правим пречиствателна станция?
4. Ще съм благодарна ако някой от Пловдив ми даде координати на читав архитект, проектант и не знам всъщност има ли фирми, които движат документацията за строежа към които да се обърнем.

# 492
Здрайте момичета, след едногодишно търсене на къща в Пловдив, мъжът ми реши, че няма да намерим подходяща и трябва да строим, утре иска да капарира парцел, а аз съм уплашена, че ще отнеме много дълго време и парите ще доста повече от предвиденото. Ще съм благодарна ако някой ми даде отговори за тези неща:
1. Колко е минималния срок за финализиране на къща от 200кв, т.е от изваждането на документи до акт 16?
2. Каква е цената на груб строеж или до акт 16 ориентировъчно?
3. На 100м от парцела има канализация, улицата е частна, към ВиК ли трябва да се обърнем или с частна фирма ще стане по-бързо, един комшия каза да приготвим 50- 60хил толкова ли е скъпо наистина? Има ли вариант да ни откажат да прекарат такава и да се наложи да правим пречиствателна станция?
4. Ще съм благодарна ако някой от Пловдив ми даде координати на читав архитект, проектант и не знам всъщност има ли фирми, които движат документацията за строежа към които да се обърнем.
Малко трудно ще ти се отговори точно на всичките въпроси, но само по въпрос № 3 ти казвам, да бягате с 200 от този парцел. Прокарването на вода и канал през частни имоти е трудно, понякога невъзможно и твърде скъпо. Също така не пишеш дали парцелът е УПИ или не. Ако е земеделска земя, нещато още повече се усложняват и оскъпяват. Ни бих рискувала с такъв имот. Цена на груб строеж е около 350 евро. За до ключ поне още два пъти по толкова, но разбира се това зависи от материалите, които ще вложите. Сроковете за строителсво са по ЗУТ.

# 493
При нас се оказа, че майстора на замазката не си е свършил работата като хората и сега се рони. Предлагат ни вариант грунд с бетонконтакт, мрежа с течна гума и тогава ламинат. Дали е удачно. Смятат, че този вариант действал и против влага, която евентуално щяла да избие отдолу....Не може саморазливна замазка понеже вече е дадено ниво с налепените плочки в коридора..Вече сме купили паркета, а и не искаме плочки в стаите.

# 494
  • Пловдив
Малко трудно ще ти се отговори точно на всичките въпроси, но само по въпрос № 3 ти казвам, да бягате с 200 от този парцел. Прокарването на вода и канал през частни имоти е трудно, понякога невъзможно и твърде скъпо. Също така не пишеш дали парцелът е УПИ или не. Ако е земеделска земя, нещато още повече се усложняват и оскъпяват. Ни бих рискувала с такъв имот. Цена на груб строеж е около 350 евро. За до ключ поне още два пъти по толкова, но разбира се това зависи от материалите, които ще вложите. Сроковете за строителсво са по ЗУТ.

Парцела е УПИ, има ток и вода, в съседство строят две големи къщи, едната видяхме, че е с пречиствателна станция и това ме притесни, къщите отсреща имат канализация, но улицата по която се стига до 6-те парцела е частна, брокерката каза че предстои да бъде дарена на общината, каквото и да значи това.

Общи условия

Активация на акаунт