Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 489
  • 911
  •   1
Отговори
# 525
Т.е. може да си построим гаража до съседите без да искам тяхното разрешение?
Аз мисля, че не е нужно разрешение за строеж, но е нужно да издадат виза за проектиране (или така аз го бях разбрала)... И на визата реално си има отстояния
Гаражите са елементи на допълващото застрояване за жилищните и вилните имоти. За тях трябва РС, но не се изискват инвестиционни проекти. Трябва да има скица с виза и конструктивно становище. Ако искаш да е на границата и това не е предвидено по действащ ПУП, то тогава трябва да имаш съгласието на съседа /независимо как е дадено/. Самото съгласие може да е нотариално заверено и да се приложи при искането на визата, а може да се даде впоследствие при обявяване. В много редки случаи главните архитекти се съгласяват да дават подобни визи без предварително съгласие на съседа, тъй като това затруднява администрацията с издирване на съседите и обявяване по реда на ГПК /ако не се лъжа/, а при евентуално възражение се стига до съд и последствията за главния архитект са финансови.

# 526
А това съгласие как трябва да бъде направено?
Бях чела преди, че трябва да минем през нотариус за него. Или трябва да искам изменение на ПУП?

# 527
  • София/Варна
Нотариално заверено съгласие от съседа.

# 528
  • Пловдив
nellytan,при нас бе подписано при кмета на селото,защото той играе ролята на нотариус.После архитектът направи мотивационно предложение с чертеж върху визата и го внесохме отново в общината за издаване на нова виза ,включваща гаража.

# 529
А това съгласие как трябва да бъде направено?
Бях чела преди, че трябва да минем през нотариус за него. Или трябва да искам изменение на ПУП?
Текстът е свободен, в нета има текстове за подобни, а някои общини дори са си разработили примерни бланки. Можете да си подготвите текста, но трябва да отидете след това при нотариус. Няма смисъл и никой не прави изменение на ПУП за един гараж.

# 530
Аз в крайна сметка не разбрах дали ще ми трябва проект за гаража или не.
В чл. 147, както сте ми казали да проверя наистина не виждам споменати гаражи.
Но в тази статия - https://offnews.bg/obshtestvo/promenite-v-zut-magazinat-stava-of … za-pr-744835.html пише, че за гаражите не трябва проект.
Признавам си трудно се справям с разчитането на законите.

# 531
  • Пловдив
Не само,че ни трябваше проект,но и го върнаха за промяна преди да издадат РС,защото в нотариалното съгласие със съседа бях писала 250см височина ,а гаражът се получи 3 м.И вместо да изменяме проекта направихме ново съгласие за 3м. височина.

# 532
  • София
Боже, аз досега рових ЗУТ и не намерих нищо конкретно за строеж на гараж на улична регулация... А е полезно да се знае - благодаря Нелина!

# 533
Не само,че ни трябваше проект,но и го върнаха за промяна преди да издадат РС,защото в нотариалното съгласие със съседа бях писала 250см височина ,а гаражът се получи 3 м.И вместо да изменяме проекта направихме ново съгласие за 3м. височина.
Промените са от месец февруари 2021г. не трябват инвестиционни проекти, а само виза и конструктивно становище от инженер-конструктор. Вече не се издава РС за такива обекти и респективно не се налага изготвяне и одобряване на проекти. Заварените случаи си вървят по старият ЗУТ.

# 534
Благодаря на всички!
Ще трябва скоро да се видя със съседите, за да организирам тяхното съгласие Simple Smile.

# 535
  • Пловдив
fatalina,това  изменение касае всяко допълващо застрояване ли,независимо дали е свързано или свободно разположено към основната сграда?Включително и на улична регулация?
Любопитно ми е да знам,за да не давам грешни съвети,когато ме питат познати.Очевидно ЗУТ е много динамичен.

# 536
  • София
Ама, моля ви се, някой да каже кой член на ЗУТ да четем Simple Smile Или са няколко?

# 537
fatalina,това  изменение касае всяко допълващо застрояване ли,независимо дали е свързано или свободно разположено към основната сграда?Включително и на улична регулация?
Любопитно ми е да знам,за да не давам грешни съвети,когато ме питат познати.Очевидно ЗУТ е много динамичен.
Това дали се отнася за свързани сгради не мога да кажа.
Тони писах вече от  чл. 147 натам, действително там гаражи не са споменати. Води се допълващо застрояване.

# 538
  • Пловдив
Питах, защото на улична регулация допълващите застроявания могат да бъдат само два вида-гараж и търговски обект.Съмнително ми е да минат без пълен проект,но може пък да ме изненадат и да са гласували изменения,касаещи и тях.
Нямам идея кой е членът,описващ тези постройки.Ние го направихме по предложение на архитекта,за да не правим две автоматизирани врати,а да минем само с гаражната и за да се залепим за уличната постройка на съседа.

# 539
  • Сред мелниците
Започваме топлоизолацията след 10 -тина дни.
Назад бяхте коментирали за някакви мембрани около дограмата , за да няма конденз и мухъл. Доколкото помня писахте, че е трябвало да е положена при вътрешното мазане, но не сме го изпълнили.
Сега можем ли да го направим отвън? И каква е последователността?
Около дограмата да изрежем пяната, да подмажем с теракол , но преди или след него и там ли изобщо се слага тази мембрана?
Дано някой от писалките по темата да го види.

Общи условия

Активация на акаунт